The Broke and the Bookish lager hver tirsdag en topp ti-liste med ulike boktemaer. Jeg er veldig glad i lister og prøver å gjøre det samme ihvertfall noen tirdager. Jeg gjør som Julie på Julies bokbabbel og lager mine egne temaer, velger blant The Broke and the Bookish sine tidligere temaer oftere enn at jeg tar deres tema for dagen. Denne gangen har jeg tenkt å ta deres tema, nemlig bøker jeg ser frem mot å lese i vinter. Dette gjelder først og fremst utgivelser i vinter, men jeg tar også med bøker som helt nylig har kommet ut som jeg vil lese.
1. Sirkelen av Sara B. Elfgren og Mats Strandberg: første bok i svensk fantasysuksess. Skal komme i januar, men er usikker på hvilken dato.
2. Mørk engel av Laini Taylor: oversettelsen av Daughter of smoke and bone og første bok i serien Ønskemesterens datter. Den kommer i januar.
3. I vindens navn av Patrick Rothfuss: denne kommer på norsk 15.3, så det er egentlig vår, men jeg tar den med.
4. Pandemonium av Lauren Oliver: oppfølgeren til Delirium. Denne kommer også ut i starten av mars, og det er jo strengt tatt vinter her til ut i april;-)
5. Silence av Becca Fitzpatrick: denne tredje boken i serien om Nora og Patch kom i oktober, men jeg er nesten ferdig med bok nummer to og skal definitivt lese denne nå i vinter.
6. Kongenes kamp av George R. R. Martin: del en av bok nummer to på norsk kommer i slutten av februar. Jeg skal snart i gang med del to av bok en og lurer på å fortsette på norsk. Jeg skal ihvertfall lese videre uansett hvilket språk det blir og helst før sesong to av TV-serien kommer.
7. Himmelfallen av Brian Selznick: denne kom ut i slutten av oktober og jeg skal lese den nå i forbindelse med Cappelen Damm sin bloggturne. Gleder meg veldig til denne blandingen av tegninger og tekst.
8. Journal 64 av Jussi Adler-Olsen: jeg vet ikke når den fjerde boken om Avdeling Q kommer i norsk oversettelse. Jeg så et sted at det stod til våren, men håper det heller mot vinter:-)
9. Wintertown av Stephen Emond: en bok jeg egentlig vet lite om, bortsett fra at den kommer i begynnelsen av desember, har både tegninger og tekst, og at jeg gjerne vil lese den:-)
10. Skjebnesøstrene av Eleanor Brown: denne har jeg såvidt begynt på, men så ble jeg litt oppslukt i Hush hush-serien, så jeg skal straks lese videre i den. Den kommer i januar en gang.
Listen har overvekt over norske utgivelser, dvs oversettelser. Det er nok en haug med andre bøker som jeg gjerne skulle lest som kommer ut i vinter, men det er så mye at det blir uoverkommelig. Derfor er det greit å ihvertfall få lest noe av det som kommer på norsk. Hva ser du frem mot å lese i vinter?
tirsdag 29. november 2011
søndag 27. november 2011
Smakebit på søndag - Crescendo
En smakebit på søndag er en ukentlig post hos Mari - Flukten fra virkeligheten der du skal dele noen linjer fra en av bøkene/boken du leser akkurat da. Deretter lenker du til bloggen hennes og legger igjen lenke til din bloggpost på hennes innlegg så vi alle enkelt kan klikke oss inn på alle smakebitene. Denne gangen kommer min smakebit fra Crescendo av Becca Fitzpatrick, oppfølgeren til Hush Hush (Fallen engel). Disse bøkene er veldig fengende fra englenes verden og jeg var nødt tl å begynne på bok nummer to med en gang etter at første var ferdiglest. Jeg har desverre ikke hatt så mye tid til å lese denne uken, for ville gjerne lest mye mer i denne enn jeg har gjort. Håper neste uke blir bedre:-)
Lay my dad´s ghost to rest? What about me? How was I supposed to rest until I knew the truth? Vee didn´t understand. She wasn´t the one whose father had been unexplainably and violently ripped away. Her family wasn´t shattered. She still had everything. The only thing I had left was hope. (s. 148)
Adventsquiz del 1
Som lovet blir det adventskonkurranse her inne de neste fire søndagene. Jeg håper så mange som mulig blir med. For å delta må du svare på et spørsmål og sende inn svaret via skjema nederst i posten. Legg også igjen en kommentar på posten for sikkerhets skyld og skriv gjerne hva du synes om konkurransen, om spørsmålet var lett eller vanskelig og lignende. Jeg synes ellers det er veldig hyggelig hvis du vil nevne konkurransen på egen blogg, Twitter eller annet. Lykke til!
Hvilken forfatter skjuler seg bak dette anagrammet?:
UREIN OVERALL
Her er et hint til, et bilde fra en av forfatterens bøker:
Premien er denne boken av forfatteren, men hvis du allerede skulle ha boken kan vi finne en annen bok i premie.
Send svaret ditt innen neste lørdag kl 00 på dette skjemaet.
Hvilken forfatter skjuler seg bak dette anagrammet?:
UREIN OVERALL
Her er et hint til, et bilde fra en av forfatterens bøker:
Premien er denne boken av forfatteren, men hvis du allerede skulle ha boken kan vi finne en annen bok i premie.
Send svaret ditt innen neste lørdag kl 00 på dette skjemaet.
fredag 25. november 2011
Julegavetips
Jeg har allerede bestilt noen julegaver og har en god del klare også. Her er mine julegavetips:
Til de som er vokst opp på 80-tallet:
Ready Player One av Ernest Cline:
Jeg har ikke lest denne selv, men har bestilt den til min storebror i julepresang. Det skal være en science fiction-bok som er spennende, underholdende og tar for seg 80-tallets populærkultur og da spesielt dataspill. Dette må ihvertfall være midt blinken for min bror og andre som hadde mesteparten av sin barne og ungdomstid på 80-tallet og er glad i dataspill. Jeg gleder meg til å lese denne selv:-)
Til de som liker fantasy:
Sangen om is og ild av George R.R.Martin:
Denne fantasyserien har i år kommet på norsk, den første boken er delt i to og de to neste kommer i første halvdel av neste år. Det har kommet flere bøker på engelsk, men jeg synes formatet på de bøkene du får tak i på bokhandleren ihvertfall er nesten uleselig, for de har så liten skrift. Dette tror jeg er en fremtidig fantasyklassiker og de fleste fantasyelskere har gjerne allerede lest den, men den kan gjerne være en inngangsport til de som ikke er helt der enda eller for de som ikke leser særlig mye på engelsk. Dette er kvalitetsdrama og spenning med noen fantasyelementer, men vi aner at mer er i vente av det siste i de neste bøkene. TV-serien Game of Thrones basert på første bok er også utrolig bra og hadde vært et godt gavetips om ikke det var for at den ikke kommer på DVD før i januar:-(
Til krimelskerne:
Bøkene om Carl Mørck og Avdeling Q:
Jeg har vært veldig glad i krim, men har gått litt lei eller kanskje jeg bare har oppdaget så mange andre sjangre. Disse bøkene har vært med på å vekke kriminteressen min igjen. Masse spenning, interessante karakterer og ellers en og annen overraskelse.
Til den som vil ha en god og gjerne kort bok:
Reis hvis du må. Bli hvis du kan av Helga Flatland:
En av mine favoritter i år. En fin bok delt i fire historier fra samme bygd. Helga Flatland klarer på imponerende vis å få meg engasjert i alle historiene til tross for at de er så korte. Hun har kommet med en ny bok i år som handler om tre nye personer fra samme bygd, den heter Alle vil hjem. Ingen vil tilbake.
Til fantasyromantikeren:
Det var et ord jeg ikke har brukt før, men tenkte på det de kaller Paranormal Fantasy. Jeg har nylig lest Fallen engel av Becca Fitzpatrick og synes den er en av de bedre i denne sjangeren. Jeg tenker spesielt på de som liker Twilight, så synes jeg denne er bedre på mange måter. Jeg likte bedre karakteren og kjærlighetshistorien. Grunnen til at jeg trekker frem Twilight er fordi dette er den boken jeg har lest som minner mest om denne.
Til de minste:
Endelig-serien til Camilla Lundsten:
Jeg har to bøker i denne serien, Endelig god natt og Endelig fest. Jeg har også kjøpt disse i presang til flere og skal også gi en av dem til jul. Det er pekebøker for barn 0-3 år med veldig fine tegninger i sterke farger som er fin for de aller minste å bla i selv eller leke med, og med søte historier om Makkus, Veslefanten og Kanina for de litt større.
Eventyret om vimsekaninene av Beatrix Potter:
Potter har laget mange barnebøker blant annet om Petter kanin og har flere som sikkert kan anbefales. Denne er med musikk når du trykker på ulike knapper som følger historien. Den virket ihvertfall beroligende og fanget interessen på vår lille jente:-) Vi har også en ta og føle på-bok av samme forfatter som heter Petter kanin - vis meg ørene dine som også er fin.
Til alle foreldre:
Så rart av Inger Hagerup:
Må jo leve opp til bloggens navn:-) Denne boken er en veldig fin gave til alle foreldre og kanskje spesielt som dåpspresang, nyfødtpresang og lignende med en hilsen inni. Diktene/reglene er tidløse og jeg tror de treffer barn og voksne i alle aldre. Jeg liker veldig godt de fargerike illustrasjonene som også pirrer nysgjerrigheten til de små.
Til de som er vokst opp på 80-tallet:
Ready Player One av Ernest Cline:
Jeg har ikke lest denne selv, men har bestilt den til min storebror i julepresang. Det skal være en science fiction-bok som er spennende, underholdende og tar for seg 80-tallets populærkultur og da spesielt dataspill. Dette må ihvertfall være midt blinken for min bror og andre som hadde mesteparten av sin barne og ungdomstid på 80-tallet og er glad i dataspill. Jeg gleder meg til å lese denne selv:-)
Til de som liker fantasy:
Sangen om is og ild av George R.R.Martin:
Denne fantasyserien har i år kommet på norsk, den første boken er delt i to og de to neste kommer i første halvdel av neste år. Det har kommet flere bøker på engelsk, men jeg synes formatet på de bøkene du får tak i på bokhandleren ihvertfall er nesten uleselig, for de har så liten skrift. Dette tror jeg er en fremtidig fantasyklassiker og de fleste fantasyelskere har gjerne allerede lest den, men den kan gjerne være en inngangsport til de som ikke er helt der enda eller for de som ikke leser særlig mye på engelsk. Dette er kvalitetsdrama og spenning med noen fantasyelementer, men vi aner at mer er i vente av det siste i de neste bøkene. TV-serien Game of Thrones basert på første bok er også utrolig bra og hadde vært et godt gavetips om ikke det var for at den ikke kommer på DVD før i januar:-(
Til krimelskerne:
Bøkene om Carl Mørck og Avdeling Q:
Jeg har vært veldig glad i krim, men har gått litt lei eller kanskje jeg bare har oppdaget så mange andre sjangre. Disse bøkene har vært med på å vekke kriminteressen min igjen. Masse spenning, interessante karakterer og ellers en og annen overraskelse.
Til den som vil ha en god og gjerne kort bok:
Reis hvis du må. Bli hvis du kan av Helga Flatland:
En av mine favoritter i år. En fin bok delt i fire historier fra samme bygd. Helga Flatland klarer på imponerende vis å få meg engasjert i alle historiene til tross for at de er så korte. Hun har kommet med en ny bok i år som handler om tre nye personer fra samme bygd, den heter Alle vil hjem. Ingen vil tilbake.
Til fantasyromantikeren:
Det var et ord jeg ikke har brukt før, men tenkte på det de kaller Paranormal Fantasy. Jeg har nylig lest Fallen engel av Becca Fitzpatrick og synes den er en av de bedre i denne sjangeren. Jeg tenker spesielt på de som liker Twilight, så synes jeg denne er bedre på mange måter. Jeg likte bedre karakteren og kjærlighetshistorien. Grunnen til at jeg trekker frem Twilight er fordi dette er den boken jeg har lest som minner mest om denne.
Til de minste:
Endelig-serien til Camilla Lundsten:
Jeg har to bøker i denne serien, Endelig god natt og Endelig fest. Jeg har også kjøpt disse i presang til flere og skal også gi en av dem til jul. Det er pekebøker for barn 0-3 år med veldig fine tegninger i sterke farger som er fin for de aller minste å bla i selv eller leke med, og med søte historier om Makkus, Veslefanten og Kanina for de litt større.
Eventyret om vimsekaninene av Beatrix Potter:
Potter har laget mange barnebøker blant annet om Petter kanin og har flere som sikkert kan anbefales. Denne er med musikk når du trykker på ulike knapper som følger historien. Den virket ihvertfall beroligende og fanget interessen på vår lille jente:-) Vi har også en ta og føle på-bok av samme forfatter som heter Petter kanin - vis meg ørene dine som også er fin.
Til alle foreldre:
Så rart av Inger Hagerup:
Må jo leve opp til bloggens navn:-) Denne boken er en veldig fin gave til alle foreldre og kanskje spesielt som dåpspresang, nyfødtpresang og lignende med en hilsen inni. Diktene/reglene er tidløse og jeg tror de treffer barn og voksne i alle aldre. Jeg liker veldig godt de fargerike illustrasjonene som også pirrer nysgjerrigheten til de små.
torsdag 24. november 2011
Adventskonkurranse og ny blogg
Denne høsten har jeg blogget på min andre blogg Skolebibliotekaren i fire år og denne her i et år. Bloggen Skolebibliotekaren kommer jeg snart til å legge ned for vi har akkurat startet en ny fellesblogg for skolebibliotekarene i Hordaland, LeseHorden. I den forbindelse og fordi det er advent og førjulstid har jeg lyst til å sette i gang en liten konkurranse hver søndag i advent. Jeg er glad i quiz, så det vil bli et spørsmål eller to man må svare på for å delta. Premiene blir først og fremst bøker, men hvem vet hva som kan dukke opp i disse smittende førjulstider:-) Jeg håper flest mulig vil delta. Følg med hver søndag.
Adventsquiz del 1
Adventsquiz del 2
Adventsquiz del 3
Adventsquiz del 4
Adventsquiz del 1
Adventsquiz del 2
Adventsquiz del 3
Adventsquiz del 4
tirsdag 22. november 2011
Topp ti på tirsdag
The Broke and the Bookish lager hver tirsdag en topp ti-liste med ulike boktemaer. Jeg er veldig glad i lister og prøver å gjøre det samme ihvertfall noen tirdager. Jeg gjør som Julie på Julies bokbabbel og lager mine egne temaer, velger blant The Broke and the Bookish sine tidligere temaer oftere enn at jeg tar deres tema for dagen. Forrige uke lagde jeg liste over bokserier jeg har begynt på, men ikke fortsatt på. Denne uken er temaet bokserier jeg har lyst til å begynne på.
Jeg kunne tatt med mange flere, men det ble disse jeg har mest lyst til å lese nå for tiden. Jeg ser at mange av de på listen har kommet på norsk eller skal komme. Jeg leser gjerne på engelsk, men må innrømme at jeg ofte synes det er lettere på norsk og så er jeg veldig nysgjerrig på de bøkene som blir oversatt.
Omslaget på denne er helt fantastisk og innholdet virker spennende og annerledes.
Denne er det mange som skryter av og har lagt merke til at mange trekker frem språket og kjærlighetshistorien, så er spent på den.
3. Daughter of Smoke and Bone - Laini Taylor:
Spesielt etter Mari sin omtale og deretter Silje, må jeg bare lese denne. Den skal komme til norsk nå på nyåret, så lurer på å prøve meg på den.
Veldig stemningsfullt omslag på denne og glad som jeg er i dystopier virker denne spennende.
Har kun lest en av disse bøkene da jeg gikk på ungdomsskolen og var ganske fascinert. Forfatteren og verket er jo både en nasjonal klassiker og ikke minst lokal.
Denne har jeg tenkt på å lese i åresvis og min søster har anbefalt den igjen og igjen. Det var tross alt hun som overtalte meg til å lese Harry Potter som nå er blant mine aller største favoritter. Lurer forresten på hva som skjedde med filmatiseringen av disse.
Enda en dystopisk serie som frister først og fremst på grunn av konseptet, men også grunnet gode omtaler.
Dystopisk serie som har et lignende konsept til Lauren Oliver sin Delirium-serie.
9. The Kingkiller Chronicle - Patrick Rothfuss:
Dette skal være fantasy av ypperste klasse som selvfølgelig frister veldig. Denne skal visstnok også komme på norsk til neste år.
Jeg har første boken i den nye YA-serien til Kelley Armstrong i bokhyllen. Jeg likte den forrige trilogien veldig godt, så denne må jo leses.
Jeg kunne tatt med mange flere, men det ble disse jeg har mest lyst til å lese nå for tiden. Jeg ser at mange av de på listen har kommet på norsk eller skal komme. Jeg leser gjerne på engelsk, men må innrømme at jeg ofte synes det er lettere på norsk og så er jeg veldig nysgjerrig på de bøkene som blir oversatt.
mandag 21. november 2011
City of Bones - bokanmeldelse
Tittel: City of Bones
Forfatter: Cassandra Clare
Forlag: Margaret K. McElderry Books
Sidetall: 485/ 14t 11m
Lydbok lest av: Ari Graynor
Kilde: skolebiblioteket/kjøpt
City of Bones er første boken i en urban fantasy-serie (The Mortal Instruments) som jeg trodde var en trilogi, men nå viser det seg at det har kommet en fjerde bok og det er nok heller ikke den siste. Her møter vi Clarissa Fray som en kveld på et utested blir vitne til et mord. Da hun skal tilkalle hjelp viser det seg at liket er borte og morderne som kaller seg Shadowhunters er usynlige for alle andre enn henne selv, inkludert bestekameraten Simon. Innen det neste døgnet skal verden snus på hodet for Clary, moren kidnappes, og hun får stadig flere spørsmål hun ønsker svar på. Hun skal nå bli kjent med en mørk underverden hun ikke ante eksisterte, eller gjorde hun det?
Det var flere ting som ødela for denne leseopplevelsen og som gjør det litt vanskelig for meg å vurdere boken på riktig grunnlag, men jeg skal prøve. For det første hadde oppleseren på lydboken en veldig irriterende stemme, men det vente jeg meg til etterhvert. For det andre fikk jeg en ufrivillig pause i lesingen da lydboken streiket og hoppet frem og tilbake. Jeg fikk tak i den trykte utgaven etterhvert på biblioteket og fortsatte på lydboken som heldigvis fungerte fint etter dette. Det verste var likevel at jeg klarte å lese en omtale på Goodreads som avslørte altfor mye av det som skulle skje videre i boken. Jeg kan vel først og fremst skylde meg selv her, men de pleier å være flinke å merke omtalene med spoiler. Jaja, ferdig med surmulingen og over til de gode tingene med denne boken.
Her er det spenning og action fra begynnelse til slutt. Jakten på Clarys mor er nemlig ikke uten farer og møter med New Yorks underverdens mange skumle skikkelser. Boken har også en god dose humor. Samspillet mellom Clary og flere av hennes motkarakterer bygger mye på sarkastiske kommentarer både frem og tilbake. I motsetning til en del andre amerikanske fantasy-serier for ungdom har ikke denne første boken en romanse i hovedrollen. Her er det flere personer i fokus og den spiller på et rikt univers. Nå er det kanskje sånn at de bøkene med spesielt fokus på romansen kalles Paranormal romance, mens dette kalles Urban fantasy, hvis jeg har forstått det riktig (?), så da får man jo en pekepinn hvis man vil slippe unna den mest klissete romantikken:-) Jeg er også ganske sikker på at du vil få noen overraskelser i løpet av denne boken hvis du holder deg unna spoilere. Forfatteren er forøvrig visstnok kjent for å skrive Harry Potter-fanfiction og har av noen blitt beskyldt for å låne litt for mye derfra. Jeg har ikke lest hennes fanfiction, men kan ikke se så mange likheter mellom disse to seriene, så er uenig i de anklagene. Jeg savner ellers en serie der jeg virkelig blir glad i karakterene sånn som jeg ble i nettopp Harry Potter, men det krever kanskje at man leser mer enn en bok.
Neste bok heter City of Ashes og er heldigvis kjøpt inn til biblioteket så jeg kan lese den etterhvert, for holder meg nok unna lydbok denne gangen. Første bok er også utgitt på norsk med tittelen Skyggejegerne. For noen andre bloggeres omtaler se:
Flukten fra virkeligheten
Marias bokblogg
søndag 20. november 2011
En smakebit på søndag - Skjebnesøstrene
En smakebit på søndag er en ukentlig post hos Mari - Flukten fra virkeligheten der du skal dele noen linjer fra en av bøkene/boken du leser akkurat da. Deretter lenker du til bloggen hennes og legger igjen lenke til din bloggpost på hennes innlegg så vi alle enkelt kan klikke oss inn på alle smakebitene. Min smakebit denne uken kommer fra Skjebnesøstrene av Eleanor Brown; de tre søstrene Andreas drar hver for seg tilbake til barndomshjemmet da moren blir syk. Det er ihvertfall den unnskydningen de bruker, for egentlig har alle tre andre grunner for å komme hjem. De tre søstrene kan vel ikke kalles nære venner, for som det står på baksiden, "de elsker hverandre, men de liker ikke hverandre noe særlig godt". Jeg har foreløpig kun kommet til side 66 av 373, for jeg har vært litt oppslukt i en av de andre bøkene jeg leser. Smakebiten er hentet fra side 39:
Boken kommer ut på norsk i Januar og har ikke fått det endelige omslaget enda, derfor er det bilde av den engelske utgaven her.
Rose ble litt lettet da hun fikk øye på en brist i Beans tilsjuskete perfeksjon, for en våt flekk spredte seg over den røde drakten der hun hadde lent seg over benken. "Hva gjør du her?" spurte Rose. "Mor og far har ikke fortalt at du skulle komme." Bean, som var halveis nedi et nytt vannglass, hevet øyenbrynene over kanten på glasset. "Jeg har ikke fortalt at jeg skulle komme"
Boken kommer ut på norsk i Januar og har ikke fått det endelige omslaget enda, derfor er det bilde av den engelske utgaven her.
onsdag 16. november 2011
Drageløperen - tegneserie og litt om lydbok
For snart tre år siden hørte jeg Drageløperen av Khaled Hosseini på lydbok. Det var en av mine tidligste lydbokopplevelser og sålangt den aller beste. Da jeg nylig leste tegneserieromanen Drageløperen ble jeg minnet på hvor godt jeg likte boken og hvor utrolig godt jeg husket ordene. Siden jeg aldri har skrevet noen anmeldelse av boken tenkte jeg å skrive litt om begge to i dette innlegget. For de som ikke kjenner historien kan jeg fortelle litt:
Det er 1976 i Kabul der Amir bor sammen med sin far i et stort og flott hus. I et lite hus i hagen bor deres tjener Ali sammen med sin sønn Hassan. Hassan og Amir er gode venner, Amir leser for Hassan, mens Hassan hjelper Amir med den årlige dragekonkurransen i byen. Selv om Hassan er av en lavere ansett folkegruppe og ikke har alt det Amir har, er han sjalu på den kjærligheten og stoltheten hans egen far viser overfor Hassan. En dag skjer det noe som skal få de to guttene til å bryte kontakten. Etter den sovjetiske invasjonen flykter Amir og faren til USA der Amir mange år etterpå mottar et brev som skal bringe ham tilbake til Afghanistan.
Det som grep meg mest ved denne historien er de to guttenes vennskap. Det er nydelig og etterhvert hjerteskjærende. Hassan følger Amir i hele boken, gjennom hans skyldfølelse og ønske om å gjøre opp for sviket sitt. Hassan er kanskje overdrevent god, men i denne settingen og historien har jeg ingen problemer med å tro på ham. Det finnes også andre elementer som nok er noe unyanserte, men når man først blir grepet av en historie så bryr man seg ikke så mye om det. Så er det også så deilig å få de gode historiene selv om, og kanskje spesielt når vi vet at det som oftest ikke ender så godt i virkeligheten. Jeg synes tegneserien fikk frem det viktigste i historien og klarte på en elegant måte å vise mye handling med tegningene uten å måtte bruke så mange ord. Tegningene var forøvrig utrolig fine og uttrykksfulle. Jeg tror mye av stemningen fra boken, om hvordan det må ha vært å leve i Kabul før invasjonen og senere forvandlingen til et Taliban-styrt Afghanistan kommer godt frem. Det er vanskelig for meg å si hvordan denne er å lese for de som ikke har lest boken, men den kan ihvertfall anbefales på det sterkeste til de som kjenner boken fra før. Jeg ble også minnet på hvor mange fine tegneserieromaner og dokumentartegneserier det finnes og mange av dem er jeg så heldig å ha tilgjengelig gjennom jobben på skolebibliotek. Denne har jeg mottatt av Schibsted for en ærlig omtale.
Det er 1976 i Kabul der Amir bor sammen med sin far i et stort og flott hus. I et lite hus i hagen bor deres tjener Ali sammen med sin sønn Hassan. Hassan og Amir er gode venner, Amir leser for Hassan, mens Hassan hjelper Amir med den årlige dragekonkurransen i byen. Selv om Hassan er av en lavere ansett folkegruppe og ikke har alt det Amir har, er han sjalu på den kjærligheten og stoltheten hans egen far viser overfor Hassan. En dag skjer det noe som skal få de to guttene til å bryte kontakten. Etter den sovjetiske invasjonen flykter Amir og faren til USA der Amir mange år etterpå mottar et brev som skal bringe ham tilbake til Afghanistan.
Det som grep meg mest ved denne historien er de to guttenes vennskap. Det er nydelig og etterhvert hjerteskjærende. Hassan følger Amir i hele boken, gjennom hans skyldfølelse og ønske om å gjøre opp for sviket sitt. Hassan er kanskje overdrevent god, men i denne settingen og historien har jeg ingen problemer med å tro på ham. Det finnes også andre elementer som nok er noe unyanserte, men når man først blir grepet av en historie så bryr man seg ikke så mye om det. Så er det også så deilig å få de gode historiene selv om, og kanskje spesielt når vi vet at det som oftest ikke ender så godt i virkeligheten. Jeg synes tegneserien fikk frem det viktigste i historien og klarte på en elegant måte å vise mye handling med tegningene uten å måtte bruke så mange ord. Tegningene var forøvrig utrolig fine og uttrykksfulle. Jeg tror mye av stemningen fra boken, om hvordan det må ha vært å leve i Kabul før invasjonen og senere forvandlingen til et Taliban-styrt Afghanistan kommer godt frem. Det er vanskelig for meg å si hvordan denne er å lese for de som ikke har lest boken, men den kan ihvertfall anbefales på det sterkeste til de som kjenner boken fra før. Jeg ble også minnet på hvor mange fine tegneserieromaner og dokumentartegneserier det finnes og mange av dem er jeg så heldig å ha tilgjengelig gjennom jobben på skolebibliotek. Denne har jeg mottatt av Schibsted for en ærlig omtale.
tirsdag 15. november 2011
Topp ti på tirsdag
The Broke and the Bookish lager hver tirsdag en topp ti-liste med ulike boktemaer. Jeg er veldig glad i lister og prøver å gjøre det samme ihvertfall noen tirdager. Jeg gjør som Julie på Julies bokbabbel og lager mine egne temaer, velger blant The Broke and the Bookish sine tidligere temaer oftere enn at jeg tar deres tema for dagen. Denne tirsdagen blir temaet mitt, topp ti bokserier jeg har begynt på, men ennå ikke lest ferdig. Jeg har ikke tatt med krimserier da jeg ser på dette som mer enkeltstående bøker, og som er med har minst tre bøker. Jeg har planer om at et av målene mine for neste år blir å fortsette på flest mulig av påbegynte serier og starte på langt færre. Tips til hvilke jeg bør fortsette med mottas med takk:-)
1. The Mortal Instruments av Cassandra Clare: Ungdomsfantasy av god kvalitet med en mørk underverden som består av demoner, vampyrer og varulver i skjønn forening der våre helter er demonjegere. Jeg har nettopp lest første bok som jeg likte ganske godt og tenker det er lurt å fortsette på denne ganske raskt mens det fortsatt er ferskt. Jeg tror serien i utgangspunktet skulle være en trilogi, men nå har bok nummer fire kommet og to til er planlagt.
2. Gone-serien av Michael Grant: Dystopisk serie om en verden der alle over 15 år forsvinner sporløst fra jordens overflate og ungdommen blir overlatt til å styre selv. Jeg har kun lest den første boken i denne og veien frem virker lang, spesielt når jeg hører at de neste ikke er like gode og tykkelsen er avskrekkende:-) Serien skulle ihvertfall i utgangspunktet bestå av fem bøker hvorav den siste kommer til neste år.
3. Tomorrow-serien av John Marsden. Australia blir invadert av et ukjent lands styrker og en liten gjeng med ungdommer på campingtur unnslipper, men må selv ta et valg om å overgi seg eller ta opp kampen mot fienden. I denne serien har jeg faktisk lest to bøker og ser på det som svært sannsynlig at jeg fortsetter på denne i nær fremtid. Serien er på syv bøker og avsluttet.
4. The Study-serien av Maria S. Snyder: Annerledes og spennende fantasyserie uten for mange overnaturlige vesener med en middelaldersk stemning. Jeg har lest første boken, Poison Study som jeg likte såpass godt at jeg kjøpte inn de to neste bøkene med en gang til meg selv. Likevel har de ikke blitt lest...
5. Wings av Aprilynne Pike: Veldig søt serie om alver og troll. Den første boken var også veldig lettlest og gjorde meg i godt humør. Det har kommet tre bøker og den fjerde kommer til neste år.
6. The Song of Ice an Fire av George R.R. Martin: Stor fantasyserie der syv riker og familiene der kjemper kampen om makten og Jerntronen. Jeg har lest første bok på norsk, I vargens tid, som kun er første halvdel av første boken på engelsk. Jeg kjøpte meg bok nummer to på lesebrettet, men hinderet her er å lese bok nummer to på norsk først. Det er kun et hinder fordi jeg nylig så serien basert på første bok og derfor faller mye av spenningen bort. Bøkene er likevel så bra at jeg ikke kommer til å hoppe over denne for å begynne på den engelske. Jeg har merket meg at veldig mange i bloggverdenen leser denne serien nå.
7. Min kamp av Karl Ove Knausgård: Denne er det vel umulig å ikke ha fått med seg hvis man følger litt med i norske medier. Bøkene om Karl Oves liv har snart kommet i alle sine 6 bind. Jeg har lest første boken og var ikke overbegeistret. Jeg synes at han skriver veldig godt, men mesteparten av innholdet ble for kjedelig og selvsentrert for min smak. Det kan jo være det blir mer interessant etterhvert?
8. Mørkt liv/Dark life av Kat Falls: Undervannsdystopi som jeg syntes var original, men litt barnslig. Bok nummer to har kommet i år og jeg vurdere sterkt å lese den. Jeg vet at hvis jeg ikke gjør det ganske kjapt, så kommer jeg ikke til å fortsette på denne.
9. Delirium av Lauren Oliver: Jeg ble litt skuffet over denne, mye på grunn av de høye forventningene, men det frister å lese videre, spesielt etter den slutten første boken hadde. Jeg vet ikke hvor mange bøker denne skal romme etterhvert, men bok nummer to kommer neste år.
10. Hush, hush av Becca Fitzpatrick: Denne har jeg nettopp begynt på, men ser allerede at det er mye mer sannsynlig at jeg leser videre i denne enn de seriene som er utelatt fra denne listen. Falne engler er dessuten noe nytt for meg, så da er jeg ikke lei i utgangspunktet som jeg etterhvert ble med vampyrer og tildels varulver. Jeg vet ikke hvor mange det skal bli til slutt, men det har kommet tre bøker og det kommer en til til neste år.
Jeg spør som Julie på sin liste i dag, hvorfor må sa mange YA-bøker være serier? Jeg forstår at det er penger å hente her, men det kunne ihvertfall være nok med tre bøker. Vi har et liv å leve og altfor mange bøker å ta av og så skal vi måtte fortsette på alle disse seriene for å få vite hvordan det går:-)
1. The Mortal Instruments av Cassandra Clare: Ungdomsfantasy av god kvalitet med en mørk underverden som består av demoner, vampyrer og varulver i skjønn forening der våre helter er demonjegere. Jeg har nettopp lest første bok som jeg likte ganske godt og tenker det er lurt å fortsette på denne ganske raskt mens det fortsatt er ferskt. Jeg tror serien i utgangspunktet skulle være en trilogi, men nå har bok nummer fire kommet og to til er planlagt.
2. Gone-serien av Michael Grant: Dystopisk serie om en verden der alle over 15 år forsvinner sporløst fra jordens overflate og ungdommen blir overlatt til å styre selv. Jeg har kun lest den første boken i denne og veien frem virker lang, spesielt når jeg hører at de neste ikke er like gode og tykkelsen er avskrekkende:-) Serien skulle ihvertfall i utgangspunktet bestå av fem bøker hvorav den siste kommer til neste år.
3. Tomorrow-serien av John Marsden. Australia blir invadert av et ukjent lands styrker og en liten gjeng med ungdommer på campingtur unnslipper, men må selv ta et valg om å overgi seg eller ta opp kampen mot fienden. I denne serien har jeg faktisk lest to bøker og ser på det som svært sannsynlig at jeg fortsetter på denne i nær fremtid. Serien er på syv bøker og avsluttet.
4. The Study-serien av Maria S. Snyder: Annerledes og spennende fantasyserie uten for mange overnaturlige vesener med en middelaldersk stemning. Jeg har lest første boken, Poison Study som jeg likte såpass godt at jeg kjøpte inn de to neste bøkene med en gang til meg selv. Likevel har de ikke blitt lest...
5. Wings av Aprilynne Pike: Veldig søt serie om alver og troll. Den første boken var også veldig lettlest og gjorde meg i godt humør. Det har kommet tre bøker og den fjerde kommer til neste år.
6. The Song of Ice an Fire av George R.R. Martin: Stor fantasyserie der syv riker og familiene der kjemper kampen om makten og Jerntronen. Jeg har lest første bok på norsk, I vargens tid, som kun er første halvdel av første boken på engelsk. Jeg kjøpte meg bok nummer to på lesebrettet, men hinderet her er å lese bok nummer to på norsk først. Det er kun et hinder fordi jeg nylig så serien basert på første bok og derfor faller mye av spenningen bort. Bøkene er likevel så bra at jeg ikke kommer til å hoppe over denne for å begynne på den engelske. Jeg har merket meg at veldig mange i bloggverdenen leser denne serien nå.
7. Min kamp av Karl Ove Knausgård: Denne er det vel umulig å ikke ha fått med seg hvis man følger litt med i norske medier. Bøkene om Karl Oves liv har snart kommet i alle sine 6 bind. Jeg har lest første boken og var ikke overbegeistret. Jeg synes at han skriver veldig godt, men mesteparten av innholdet ble for kjedelig og selvsentrert for min smak. Det kan jo være det blir mer interessant etterhvert?
8. Mørkt liv/Dark life av Kat Falls: Undervannsdystopi som jeg syntes var original, men litt barnslig. Bok nummer to har kommet i år og jeg vurdere sterkt å lese den. Jeg vet at hvis jeg ikke gjør det ganske kjapt, så kommer jeg ikke til å fortsette på denne.
9. Delirium av Lauren Oliver: Jeg ble litt skuffet over denne, mye på grunn av de høye forventningene, men det frister å lese videre, spesielt etter den slutten første boken hadde. Jeg vet ikke hvor mange bøker denne skal romme etterhvert, men bok nummer to kommer neste år.
10. Hush, hush av Becca Fitzpatrick: Denne har jeg nettopp begynt på, men ser allerede at det er mye mer sannsynlig at jeg leser videre i denne enn de seriene som er utelatt fra denne listen. Falne engler er dessuten noe nytt for meg, så da er jeg ikke lei i utgangspunktet som jeg etterhvert ble med vampyrer og tildels varulver. Jeg vet ikke hvor mange det skal bli til slutt, men det har kommet tre bøker og det kommer en til til neste år.
Jeg spør som Julie på sin liste i dag, hvorfor må sa mange YA-bøker være serier? Jeg forstår at det er penger å hente her, men det kunne ihvertfall være nok med tre bøker. Vi har et liv å leve og altfor mange bøker å ta av og så skal vi måtte fortsette på alle disse seriene for å få vite hvordan det går:-)
mandag 14. november 2011
Flaskepost fra P
Tittel: Flaskepost fra P
Forfatter: Jussi Adler-Olsen
Årstall: 2011
Forlag: Aschehoug
Sidetall: 525
Kilde: Byttet til meg hos Mari
En flere år gammel flaskepost dukker opp i Skottland og havner etterhvert hos Carl Mørck og hans Avdeling Q. Brevet i flaskeposten er et rop om hjelp fra to gutter som sitter fanget. Det virker først som en guttestrek, men vi som lesere vet at det ikke er tilfellet, og bare venter på at Carl Mørck og hans team skal forstå det også. De får etterhvert tydet mer av teksten i brevet som har blitt ganske uthvisket gjennom årene. Flere spørsmål dukker opp; hvem var de to guttene og hvorfor har ingen meldt dem savnet?
Nok en gang synes jeg Jussi Adler-Olsen har skrevet en spennende og god krim. Jeg likte hans to forrige bøker om Avdeling Q, Kvinnen i buret og Fasandreperne, også veldig godt. Der førstnevnte bok er utrolig nervepirrende og bok to er mer psykologisk, synes jeg denne tredje boken kombinerer de to på en veldig god måte. I tillegg har bøkene karakterer som er interessante og godt skildret. Gjerningsmannen som portretteres er en skruppelløs, psykopat som det er svært vanskelig å få has på. I denne boken blir vi også bedre kjent med assistentene til Carl Mørck, Assad og Rose, men ennå får vi bare vite litt. Jeg kan bare røpe at de ikke er som de fleste andre. Denne boken har det meste en krim bør ha, spenning, en dose humor, et godt plot med en troverdig løsning og interessante karakterer både i hovedrollene og birollene. Hvorfor denne likevel ikke når helt til topps på karakterskalaen er det vanskelig å sette ord på, men den mangler det lille ekstra som gjør at jeg blir helt ekstatisk:-) Jeg gleder meg uansett veldig til neste bok om Avdeling Q for denne serien er noe av det bedre innen krim jeg har lest. Den har kommet på dansk i år med tittelen Journal 24.
Andre bloggeres omtaler:
Mari - Flukten fra virkeligheten
Anitas blogg
Forfatter: Jussi Adler-Olsen
Årstall: 2011
Forlag: Aschehoug
Sidetall: 525
Kilde: Byttet til meg hos Mari
En flere år gammel flaskepost dukker opp i Skottland og havner etterhvert hos Carl Mørck og hans Avdeling Q. Brevet i flaskeposten er et rop om hjelp fra to gutter som sitter fanget. Det virker først som en guttestrek, men vi som lesere vet at det ikke er tilfellet, og bare venter på at Carl Mørck og hans team skal forstå det også. De får etterhvert tydet mer av teksten i brevet som har blitt ganske uthvisket gjennom årene. Flere spørsmål dukker opp; hvem var de to guttene og hvorfor har ingen meldt dem savnet?
Nok en gang synes jeg Jussi Adler-Olsen har skrevet en spennende og god krim. Jeg likte hans to forrige bøker om Avdeling Q, Kvinnen i buret og Fasandreperne, også veldig godt. Der førstnevnte bok er utrolig nervepirrende og bok to er mer psykologisk, synes jeg denne tredje boken kombinerer de to på en veldig god måte. I tillegg har bøkene karakterer som er interessante og godt skildret. Gjerningsmannen som portretteres er en skruppelløs, psykopat som det er svært vanskelig å få has på. I denne boken blir vi også bedre kjent med assistentene til Carl Mørck, Assad og Rose, men ennå får vi bare vite litt. Jeg kan bare røpe at de ikke er som de fleste andre. Denne boken har det meste en krim bør ha, spenning, en dose humor, et godt plot med en troverdig løsning og interessante karakterer både i hovedrollene og birollene. Hvorfor denne likevel ikke når helt til topps på karakterskalaen er det vanskelig å sette ord på, men den mangler det lille ekstra som gjør at jeg blir helt ekstatisk:-) Jeg gleder meg uansett veldig til neste bok om Avdeling Q for denne serien er noe av det bedre innen krim jeg har lest. Den har kommet på dansk i år med tittelen Journal 24.
Andre bloggeres omtaler:
Mari - Flukten fra virkeligheten
Anitas blogg
tirsdag 8. november 2011
Ungdommens kritikerpris
I dag ble de nominerte til Ungdommens kritikerpris offentliggjort. Over 200 ungdommer i videregående skole skal i løpet av de neste 4 månedene lese disse bøkene og tilslutt kåre en vinner. Her er de nominerte:
Ingvild H. Risøi: Historien om Fru Berg. Gyldendal
Tomas Espedal: Imot naturen. Gyldendal
Øyvind Rimbereid: Jimmen. Gyldendal
Marit Eikemo: Samtale ventar. Samlaget
Merethe Lindstrøm: Dager i stillhetens historie. Aschehoug
Ragnar Hovland: Stille natt. Samlaget
Anders Bortne: Ismannen. Tiden
Stig Sæterbakken: Gjennom natten. Cappelen Damm
Jeg har ikke lest noen av disse, men tenker at jeg må ihvertfall klare en før vinneren kåres. Den eneste forfatteren jeg har lest noe av fra før er Ragnar Hovland og det ga mersmak, mens Tomas Espedal er en forfatter jeg har hatt på leselisten lenge. Inntrykket da jeg leste omtale av bøkene er at det er ganske dystre saker. Hva med deg, har du lest noen av disse?
Ingvild H. Risøi: Historien om Fru Berg. Gyldendal
Tomas Espedal: Imot naturen. Gyldendal
Øyvind Rimbereid: Jimmen. Gyldendal
Marit Eikemo: Samtale ventar. Samlaget
Merethe Lindstrøm: Dager i stillhetens historie. Aschehoug
Ragnar Hovland: Stille natt. Samlaget
Anders Bortne: Ismannen. Tiden
Stig Sæterbakken: Gjennom natten. Cappelen Damm
Jeg har ikke lest noen av disse, men tenker at jeg må ihvertfall klare en før vinneren kåres. Den eneste forfatteren jeg har lest noe av fra før er Ragnar Hovland og det ga mersmak, mens Tomas Espedal er en forfatter jeg har hatt på leselisten lenge. Inntrykket da jeg leste omtale av bøkene er at det er ganske dystre saker. Hva med deg, har du lest noen av disse?
mandag 7. november 2011
Forførende ondskap
Etter at lillesøsteren blir drept flytter Katherine til tanten sin i Sydney for å komme vekk fra alt. Hun skifter til og med navn for å slippe at noen skal gjenkjenne henne. Selv om hun prøver å være anonym ønsker skolens mest populære, Alice, å bli venn med henne. De to innleder et vennskap som gradvis skal få Katherine til å finne tilbake til seg selv og det gamle livet sitt der hun ikke var så alvorlig og innesluttet. Det viser seg imidlertid etterhvert at Alice ikke bare har lystige sider, men at også hun som Katherine bærer på mørke hemmeligheter.
Det første jeg har å utsette på denne boken er språket, for det ødelegger opplevelsen litt for meg. Språket er veldig lett og litt for ungdommelig for min smak. Uten å ha lest i den engelske utgaven er nok den å anbefale alle som har muligheten til det siden språket er såpass enkelt. Nå er jeg kanskje ikke i målgruppen, men dette er likevel langt fra noen barnebok. I forhold til det alvorlige innholdet i boken synes jeg det blir litt for overfladisk behandlet. Jeg får aldri helt følelsen av det grusomme Katherine faktisk har opplevd som for eksempel en annen ungdomsthriller jeg leste nylig, Mus, lyktes bedre med. Når dette er sagt er så likte jeg faktisk boken ganske godt. Jeg lot meg forføre og oppbyggingen av boken der avsløringene kommer gradvis gjør den veldig spennende. Jeg likte også hovedpersonen Katherine som er en de fleste kan identifisere seg med, og også de andre karakterene var troverdige. Boken er veldig lettlest og fengende og anbefales til alle som ønsker noe lett, spennende og underholdende. Og da mener jeg lett i forhold til språket, for innholdet er av det dystre slaget.
Det første jeg har å utsette på denne boken er språket, for det ødelegger opplevelsen litt for meg. Språket er veldig lett og litt for ungdommelig for min smak. Uten å ha lest i den engelske utgaven er nok den å anbefale alle som har muligheten til det siden språket er såpass enkelt. Nå er jeg kanskje ikke i målgruppen, men dette er likevel langt fra noen barnebok. I forhold til det alvorlige innholdet i boken synes jeg det blir litt for overfladisk behandlet. Jeg får aldri helt følelsen av det grusomme Katherine faktisk har opplevd som for eksempel en annen ungdomsthriller jeg leste nylig, Mus, lyktes bedre med. Når dette er sagt er så likte jeg faktisk boken ganske godt. Jeg lot meg forføre og oppbyggingen av boken der avsløringene kommer gradvis gjør den veldig spennende. Jeg likte også hovedpersonen Katherine som er en de fleste kan identifisere seg med, og også de andre karakterene var troverdige. Boken er veldig lettlest og fengende og anbefales til alle som ønsker noe lett, spennende og underholdende. Og da mener jeg lett i forhold til språket, for innholdet er av det dystre slaget.
torsdag 3. november 2011
Tusen takk for award
Jeg har vært så heldig å få en award av Julie fra den fine bloggen Julies lesebabbel. Tusen takk skal du ha, det var veldig hyggelig:-)
Her er reglene: 1. Lim inn awarden på bloggen min. 2. Takk personen(e) som gav meg awarden, og link til dem. 3. Velg ut 5 nye bloggere jeg vil gi awarden til. 4. Stol på at leserne sprer kjærligheten videre!
Det er utrolig mange fine blogger der ute, og her er 5 av mine favoritter:
Det ble en overvekt av de bloggene jeg har fulgt lengst og hvor jeg har fått utrolig mange lesetips de siste årene. Noen av dere har sikkert allerede fått en award eller dere ikke har lyst til å føre denne videre, og det er helt greit for meg. Dere fortjener ihvertfall alle litt ros. Jeg vil også nevne at jeg har oppdaget noen nye fine blogger ved å trykke meg inn på de bloggene som har fått pris, så jeg håper kanskje noen kan oppdage en ny blogg her også.
onsdag 2. november 2011
Noe å glede seg til i november
4. Filmatiseringen av David Nicholls One Day kommer i amerikansk utgave på norsk kino og Erlend Loe kommer med ny bok, Fvonk
14. 6.bind av Karl Ove Knausgårds Min kamp
15. Liza Marklund kommer med ny bok om Annika Bengtzon, Borderline
16. Harry Potter - den komplette samlingen kommer på DVD
18. Breaking Dawn part 1 og filmatiseringen av Johan Harstad sin Buzz Aldrin, hvor ble det av deg i alt mylderet? har premiere
20. Dexter sesong 6 starter på Canal+
I tillegg vil jeg nevne at Bergen kino igjen viser alle tre Ringenes herre-filmene som en start på Den store kinodagen kl. 23.10 fredag 4.november.
Dette er selvfølgelig bare et lite utvalg. Hos Bokelskerinnen kan du se hvilke andre bøker for voksne som kommer ut i november og hos Mari kan du se hvilke ungdomsbøker som kommer. Personlig gleder jeg meg aller mest til Dexter sesong 6 starter og litt til at dette maset om når Knausgård sitt siste bind kommer skal være over. Jeg har ikke lest hverken One Day eller Buzz Aldrin.., men synes alltid det er spennende når bøker blir filmatisert.
Hva gleder du deg mest til i november?
14. 6.bind av Karl Ove Knausgårds Min kamp
15. Liza Marklund kommer med ny bok om Annika Bengtzon, Borderline
16. Harry Potter - den komplette samlingen kommer på DVD
18. Breaking Dawn part 1 og filmatiseringen av Johan Harstad sin Buzz Aldrin, hvor ble det av deg i alt mylderet? har premiere
20. Dexter sesong 6 starter på Canal+
I tillegg vil jeg nevne at Bergen kino igjen viser alle tre Ringenes herre-filmene som en start på Den store kinodagen kl. 23.10 fredag 4.november.
Dette er selvfølgelig bare et lite utvalg. Hos Bokelskerinnen kan du se hvilke andre bøker for voksne som kommer ut i november og hos Mari kan du se hvilke ungdomsbøker som kommer. Personlig gleder jeg meg aller mest til Dexter sesong 6 starter og litt til at dette maset om når Knausgård sitt siste bind kommer skal være over. Jeg har ikke lest hverken One Day eller Buzz Aldrin.., men synes alltid det er spennende når bøker blir filmatisert.
Hva gleder du deg mest til i november?
Abonner på:
Innlegg (Atom)