mandag 30. november 2020

Norsk fra bokhøsten

Utgivelser i årets bokhøst nærmer seg slutten, men det er langt fra slutt på lesingen av dem. Jeg har så langt rukket å lese tre av årets skjønnlitterære høstutgivelser for voksne, og har mange flere på leselisten. Her er litt om de tre, som alle er forfattere som jeg har lest og likt tidligere, og som har blitt nesten obligatorisk for meg å lese når de kommer med noe nytt. 

Tollak til Ingeborg av Tore Renberg

Tollak til Ingeborg

Renberg kommer i år med sin andre bok på nynorsk, og så langt er det kun denne delen av forfatterskapet jeg har lest. Tollak til Ingeborg er et sterkt portrett av en mann og en familie.  

Vi møter Tollak etter konen Ingeborg sin død, og etter at han nesten har mistet kontakten med sine barn. Tollak er en taus og sta mann. Han og Oddo, som han overtok ansvaret for da en i bygden ikke lenger klarte å ta vare på sin tilbakestående sønn, sitter alene igjen på gården, langt fra folk. Tollak bærer på mye sinne og motvilje mot andre, og de som gjør ting annerledes enn ham. Han synes tiden har gått fra ham, og nekter å bli med i moderniseringen. Dette har gått utover familien, både økonomisk og på andre måter. Boken avdekker sakte men sikkert hva som skjedde da kone og mor Ingeborg en dag forsvant for flere år siden, og veien frem til Tollak skal betro seg til sine barn. Oppbyggingen er nesten thrilleraktig i denne korte og sterke boken.


Et liv forbi av Helga Flatland

Eksemplaret mitt har jeg fått gratis av Aschehoug

Et liv forbi

Sigrid er lege i Oslo, men er egentlig vokst opp på landet. Hun har et anstrengt forhold til moren som hun føler har neglisjert henne gjennom oppveksten og bare brydd seg om sin pleietrengende mann. For faren til Sigrid fikk slag da hun var barn og etter gjentatte slag, ble tilstanden stadig forverret. I boken får vi følge både Sigrid og Anne i hver sine kapitler. Anne blir selv alvorlig syk og dette både vanskeliggjør forholdet deres, samtidig som det åpner opp for samtaler de enda ikke har tatt.

Helga Flatland er en favoritt hos meg på grunn av trilogien som startet med Bli hvis du kan, reis hvis du må. Boken Vingebelastning var ikke like god, men nå synes jeg hun nærmer seg. Hun har en egen evne til å gi innsikt i menneskers liv med få ord, og ikke minst å beskrive mennesker i tøffe situasjoner uten sentimentalitet. Jeg forstår og får sympati med Sigrid som har skreket etter morens oppmerksomhet i alle år, men jeg forstår også Anne som har viet livet sitt til sin syke mann. Dette er en vond og fin bok fra Flatland.


Bakom synger døden av Karin Fossum

Bakom synger døden

Karin Fossum er en av de forfatterne som har fulgt meg siden ungdomstiden. Hun velger alltid å skrive om karakterer som er litt utenfor i samfunnet, de folk ikke bryr seg særlig om, uten at jeg synes karakterene repeterer seg selv. Jeg var riktignok litt skuffet over hennes kritikerroste, Hviskeren (2016), og hoppet over den forrige Sejer-romanen hennes. Men denne gangen treffer hun godt, og jeg er glad jeg nå har en ulest Fossum i bokhyllen å glede meg til.

I Bakom synger døden dukker det opp et lik av en tenåringsjente. En omsvermet, men lukket tenåringsjente. Sejer står ovenfor mange teorier i en svært vanskelig sak. En mor finner en urovekkende tegning på sønnens rom, og en ensom ung mann har et spesielt møte med en tenåringsgutt på et svaberg. Fossum skriver som vanlig både medrivende, lavmælt og sterkt om mennesker man vanligvis ikke leser om, og klarer på utrolig vis å få leseren til å få en slags sympati og forståelse for mennesker og handlinger som er helt på kanten og noen ganger langt over.


Gi meg gjerne tips i kommentarfeltet om andre 2020-bøker du synes jeg bør lese.


tirsdag 10. november 2020

Tre ungdomsbøker: feel-good og alvor side om side

Høstdagene flyr avgårde, men innleggene flyr ikke akkurat ut på bloggen. Lesingen går litt opp og ned for tiden. Jeg følger lystlesingsprinsippet så mye som mulig, og i disse tider handler det mest om relativt lettleste bøker, aller helst med feel good-tendenser. Mine go-to-bøker for å få tak i dette kan være blant annet ungdomsbøker. Skal ikke påstå det er bare feel good å finne her, for det stemmer ikke. For de tre jeg skriver om her vil jeg si det stemmer for to av dem, mens den siste er litt mindre lystig, men veldig spennende. Her er tre av ungdomsbøkene jeg har lest i det siste:

Arvingen av Anne Gunn Halvorsen 

Lena er 17 år og flytter til Oslo for å få en ny start og begynner på ny skole. Og det er ikke hvilken som helst skole eller klasse. Hun kommer nemlig i klasse med de kongelige tvillingene
, Margrethe og Karl-Johan. Lena har reist fra hjemstedet av en grunn, hun har nemlig hemmeligheter hun ikke vil ha avslørt og en fortid hun ikke er bare stolt av. De kongelige ungdommene på sin side lever et privilegert, men beskyttet liv. Kan det likevel oppstå søt musikk mellom Lena og den sjarmerende Kalle? 

Arvingen har blitt kalt en moderne Askepott-fortelling og sammenlignet med TV-serien SKAM. Jeg kan forsåvidt stille meg bak de sammenligningene. Boken tar for seg sosiale medier og hvor komplisert det kan være når alle vet hvem du er, og ikke minst når du ikke vil bli kjent igjen av noen som kjenner fortiden din. Oppbyggingen av historien er ganske velkjent, men det er helt i orden. Jeg synes det er veldig gøy og forfriskende  at en ungdomsbok som dette kommer fra norske forfattere. Arvingen inneholder både forelskelse, intriger, spenning og humor og er perfekt når man vil ha noe lett og gøy. Dette skal være første bok i en serie og jeg gleder meg til fortsettelsen.

Eksemplaret mitt fikk jeg gratis av forlaget.
 
 
Alene gjennom av Michael Stilson

Alene gjennom er fortsettelsen til Bare spille ball fra 2019. Den er nok en spennende bok om Fredrik og hans proffdrøm, ført i pennen av tidligere fotballspiller Michael Stilson. 

Denne gangen blir det hakket mer alvorlig for Fredrik. En mulighet for proffeventyret han drømmer om åpner seg, og plutselig står han veldig alene i et nytt land der forventningene og omgivelsene er ganske nådeløse. I denne boken blir jeg veldig irritert på både Fredrik, moren hans og faren hans. Faren visste vi fra forrige bok ikke var av det troverdige slaget, men moren hadde jeg forventet litt mer av. Fredrik selv, han tar dårlige avgjørelser, og er sta og mistroisk mot de rundt seg. Det siste kan skyldes bakgrunnen hans og forholdet til faren, og umodenheten er troverdig med tanke på alderen. Jeg synes Stilson skriver godt og som sagt troverdig, og så blir det så utrolig spennende. Noe av det mest intense er kampene, og jeg tror ikke det spiller noen rolle om du er fotballinteressert eller ikke.

You Should See Me in a Crown av Leah Johnson

Liz Lighty drømmer om å gå på college der moren hennes gikk og der alle vordende musikere i området ønsker å gå. Det er derfor et slag i ansiktet da hun ikke kommer inn basert på opptaksprøven sin. Hun vet at besteforeldrene ikke har mulighet til å betale, ihvertfall ikke uten ås selge alt de eier, og forteller ingenting om avslaget. Istedenfor øyner hun en mulighet, etter sterk oppmuntring fra både bror og venner, til å vinne et stipend. I Texas er det high schoool fotball som er det store, men i Indiana er det high school prom som er tingen, og blir du Prom King eller Queen, så får du et klekkelig stipend. Kan Liz, som ikke er en klassisk balldronning, for de er nemlig stort sett hvite, blonde, nette og pyntelige, og Liz er stort sett det motsatte, klare å ta tittelen? 

En veldig søt og gøy historie med en hovedkarakter det er umulig å ikke bli glad i, som også tar opp viktige tema som rasisme og homofobi. Oppbyggingen og spenningen rundt ballet gir et veldig godt driv til fortellingen. En skikkelig fin og sjarmerende bok rett og slett.