mandag 20. februar 2012

Mørk engel - en anmeldelse

Tittel: Mørk engel
Forfatter: Laini Taylor
Forlag: Bazar
År: 2012
Sidetall: 400 
Kilde: gave fra forlaget

Mørk engel er den norske oversettelsen av Laini Taylor sin fantasybok Daughter of Smoke and Bone som er første bok i en trilogi. Boken kom ut på norsk nå i februar og jeg har gledet meg en god stund til å lese den. Sammen med Sirkelen var dette kanskje de bøkene jeg har sett mest frem til denne bokvåren. Handlingen i Mørk engel foregår så lenge det er i vår verden, i Praha, som er en av mine favorittbyer. Her bor Karou, som betyr håp, i egen leilighet mens hun går på kunstskole. Innimellom blir hun også sendt ut på oppdrag av Brennstein, ønskemesteren, fra hans butikk som har både inngang og utgang til de fleste steder i verden. Oppdragene går stort sett ut på å samle inn tenner til ønskemesteren, men hva han bruker dem til vet ikke Karou. Hun vet heller ikke særlig mye om sin egen historie, hvor hun kommer fra og hvorfor hun har vokst opp i en butikk i Annetstedshen, som Brennstein kaller det. Hun får heller ikke noe svar når hun spør Brennstein eller noen av hans andre medhjelpere. Plutselig dukker det opp håndavtrykk brent i dører rundt om i verden og uten at hun helt vet hva som har skjedd er Karou i ferd med å bli blandet inn i en utenomjordisk krig som har pågått i tusenvis av år. Og det er da hun møter Akiva og historien hennes skal bli kjent.

Det er vanskelig å fortelle hva denne boken handler om i et lite sammendrag fordi dette universet er ganske komplekst. Det er mange detaljer og karakterer som du bare må oppleve selv. Dette er en verden jeg aldri har lest lignende til før og at deler av handlingen foregår i Praha er selvsagt ingen ulempe:-) Beskrivelsene av både Praha, Marrakesh og de delene som ikke er fra vår verden er levende og gode. Etterhvert i boken ser vi også handlingen fra engelen Akiva sitt ståsted og får dermed innblikk i den delen av verden og hans tilknytning til Karou begynner sakte men sikkert å gå opp for oss. Jeg prøvde flere ganger å finne ut av hvem Karou var og hva som hadde skjedd, men tok stort sett feil. Så en god del overraskelser fikk jeg. Hvorfor jeg likevel ikke ble helt henført har med at jeg brukte litt lang tid på å komme inn i boken. Det kan ha med at jeg akkurat nå er litt mettet på urban fantasy og derfor ikke var fullt motivert til å sette meg inn i enda en verden. Til tross for litt romantisk kliss synes jeg siste delen av boken var best, den delen der du får et større innblikk i verdenen utenfor vår egen og ikke minst finner ut mer om både Karou og Akiva sin historie. For har jeg forstått dette rett, og også i følge Siljeblomst sin omtale, går dette fra urban fantasy til ren fantasy som jeg tydeligvis da foretrekker:-) Jeg liker nok rett og slett bedre at overnaturlige ting skjer i en overnaturlig verden enn det foregår i vår verden, for da lar jeg meg lettere rive med.  Og det til tross for at det er i Praha:-) Som tidligere nevnt er dette et veldig originalt univers og noen fine karakterer som jeg gleder meg til å følge videre. Neste bok skal komme på engelsk i september i år, og på norsk vet jeg ikke, men antar at det blir februar neste år. 

Les ellers omtalen til Mari på Flukten fra virkeligheten og Lesehorden, bloggen for skolebibliotekarene i Hordaland.
4 kommentarer:

 1. Jeg får mer og mer lyst til å lese denne boken etter hver omtale jeg leser om den :-)

  SvarSlett
 2. Så bra at boka falt i smak :-)

  SvarSlett
 3. vet du hv de andre bøkene heter. Har lest den første og elsket den!!

  SvarSlett
  Svar
  1. Bok nummer to har kommet på engelsk og heter Days of Blood and Starlight, men den har ikke kommet på norsk enda. Den skal hete Støv og stjerneskinn og kommer i slutten av oktober.

   Slett

Jeg blir veldig glad om du legger igjen et spor av ditt besøk hos meg:-)