tirsdag 2. januar 2018

Jeg ser fremover: lesemål for 2018

Forhåpentligvis blir blogglysten bedre utover i januar og jeg får lyst til å oppsummere 2017 og å skrive et innlegg om mine favoritter fra i fjor. Akkurat nå ser jeg heller fremover og inspirert av Labben går jeg rett på de nye målene. 2018 er tross alt godt i gang. Det gikk ganske bra med målene i fjor, jeg klarte nesten alle, og var ikke langt unna på de jeg ikke klarte, og noen klarte jeg langt flere enn jeg hadde planer om. Jeg kommer derfor til å gjøre noen oppjusteringer, og håper jeg ikke tar meg vann over hodet. For ambisiøse mål vil fort være demotiverende. 
 
Lesekroken og skal snart lese-bokhyllen
 
 
I 2018 vil jeg lese:
 
4 mursteiner:
I fjor hadde jeg et mål om 2, og det klarte jeg. Det er mange bøker jeg vegrer meg for å lese på grunn av sidetall, selv om jeg tror de kan falle i smak. Jeg kan nevne bøker som Balansekunst, A Little Life, Suite francaise, flere Dickens, Atwood og John Irving som alle venter i bokhyllen. Jeg tenker at mursteiner i utgangspunktet er bøker over 500 sider, men siden jeg dobler målet og har mange tyngre klassikere som er like i underkant, vil de også telle om de skulle bli lest.

2 norske klassikere:
Jeg har store huller i den norske kanon og tenker å begynne å fylle disse. Amalie Skram, Sigrid Undset og Torborg Nedreaas er noen av de som står øverst på listen min. Hellemyrsfolket er for eksempel enda ikke ferdiglest, og Kristin Lavransdatter ikke påbegynt.
 
2 novellesamlinger:
I 2017 leste jeg ikke en eneste novellesamling. Noveller er noe jeg liker godt, og jeg har flere uleste samlinger i bokhyllen, så dette får bli årets påtvungne sjanger. Jeg har for eksempel lest noen noveller i samlingen jeg har av Flannery O´Connor, som jeg likte godt, og Alice Munro har jeg tidligere lest og likt veldig godt. I fjor var det lyrikk, og selv om jeg ikke har noe mål om å lese lyrikk i år, håper jeg det blir tid og lyst til det likevel.
 
10 ulike nasjonaliteter:
Dette målet gjentar jeg fra i fjor, da jeg klarte det fint. En del nasjonaliteter kommer nesten av seg selv, som Norge, Storbritannia og USA, og noen andre europeiske land blir det også uten å prøve for hardt. Jeg håper og satser på å å få lest minst én bok fra Asia, Afrika og Sør-Amerika.
 
5 fantasy/sci-fi:
I 2017 leste ble jeg plutselig usikker på om jeg egentlig liker fantasy. Jeg leste blant annet en bejublet Neil Gaiman der jeg hadde problemer med å forholde meg til det overnaturlige, og overrasket meg selv. Sci-fi er jeg litt mindre usikker på, spesielt dystopier, men det ble likevel lite av det i 2017. Siden bokhyllen er full av uleste både klassikere, og bøker jeg har hatt lyst å lese lenge blir det et eget mål i år. Jeg kan nevne Hobbiten, Ringenes herre, Amerikanske guder, His Dark Materials, Red Rising, Oryx og Crake, A Wrinkle in Time, The Giver og A Hitchikers Guide to the Galaxy.
 
10 1001/klassikere:
Dette målet gjentas fra i fjor da jeg klarte 9. Jeg satser på at det går like bra, og bedre i år. Målet kan kombineres med flere av de andre målene, og de siste årene er benyttet til å fylle opp både kindle og bokhyllen med bøker fra listen. Jane Austen og Charles Dickens står fortsatt ulest for å nevne noen.

Lese minst 5 bøker fra Booker-langlistene:
Siden jeg leser Booker uansett er det litt artig å få kryss for bøkene jeg leser også. Jeg regner med den internasjonale prisen også i dette målet, der jeg har pleid å lese en eller to av bøkene. Jeg har på forhånd lyst til å lese hele kortlisten til vanlig Booker, men vet at det er minst en bok der som ikke frister og en til jeg ikke rekker over.
 
Lese minst 5 non-fiction :
Selv om jeg leste hele 11 sakprosa i fjor, velger jeg å holde på målet om 5. Jeg har aldri lest så mye sakprosa som i fjor og vet derfor ikke enda om det er en trend som vil fortsette. I fjor fikk sakprosaen meg ut av manglende leselyst flere ganger, så det skal jeg absolutt fortsette å lese.
 
Lese 15 norske 2017-bøker:I fjor leste jeg 19 nye norske, først og fremst fordi jeg leser en del nye norske bildebøker. Det er mulig det blir litt færre av de fremover, siden min yngste er mer opptatt av å lese de samme favorittene om igjen og om igjen enn den eldste er. Og med min eldste leser vi stadig mer tekstunge bøker, og selv om det nok skal kunne gå å lese noen nye norske med henne, har jeg samlet opp så mange klassikere og favoritter fra egen barndom som jeg har gledet meg til å lese med henne, at de nok blir prioritert. Jeg prøver likevel på 15 bøker også i år og ungdomsbøker, noe sakprosa og romaner blir nok prioritert.

Lese minst 6 bøker av forfattere jeg har lest og likt godt tidligere:
I fjor hadde jeg ikke dette som et mål, men leste likevel flere bøker av forfattere jeg likte godt fra før, noe jeg tidligere ikke har vært særlig flink til. Jeg velger stort sett heller nye navn enn å lese mer av forfattere som har skrevet bøker som har blitt favoritter. Jeg vil derfor prøve å prioritere nettopp de forfatterne som har skrevet noen av bøkene jeg har likt aller best. Noen av disse er Han Kang, John Green, J.K.Rowling, Johan Harstad, Simon Stranger.

Lese 15 bøker fra egen bokhylle:
Bokhyllen fyller seg stadig opp med fristende bøker, men likevel frister nye bøker vanligvis mer. For å gjøre et innhugg i de jeg allerede har, gjentar jeg målet fra 2017 med 15 leste. Og dette er bøker som jeg har skaffet meg før 2018 startet. Noen bøker jeg får eller kjøper, gir jeg etter hvert videre til skolebiblioteket og har deretter planer om å lese dem. Disse medregnes.
 
Lese 60 bøker
I fjor hadde jeg 52 som mål og klarte egentlig 71, selv om jeg kun registrerte 67 på Goodreads. Jeg oppjusterer dermed til 60 i år, og håper det ikke går utover bøkene jeg velger å lese. Jeg registrerer vanligvis ikke alle bøkene jeg leser for barna mine, men de som er aktuelle for bokbloggerprisen, og nå når eldstedatteren og jeg leser bøker med stadig mer tekst, blir også disse tatt med.
 
Vil noen av disse bli lest i 2018?
 
 
Så gjenstår det å ønske alle som leser dette godt nyttår. Håper alle får mange fine leseopplevelser i 2018.
 
 

26 kommentarer:

  1. Dette virker som bra mål! Fornuftige/realistiske mål er tilsynelatende en trend i år. Mine mål er ikke helt ferdige ennå, men jeg ser at noen av dem overlapper med dine (noveller, sakprosa, norsk på norsk). Det blir interessant å se hvordan det går fremover!

    Godt nyttår!

    SvarSlett
    Svar
    1. Målene mine fra i fjor var enda mer realistiske, så er redd jeg gjør det litt for vanskelig nå, men tror det skal gå fint. Gleder meg til å se dine mål og å følge deg i 2018 Mari:-)

      Slett
  2. Godt nyttår Silje!
    Skal si du har mange mål å følge opp, får du ikke prestasjonsangst? Jeg heier på deg ang. Kristin L. den klassifiserer for murstein, så der har du to raske :) Jeg begynte i går, og er veldig fornøyd med starten. Har du billetter til DnS kanskje?
    The Vegetarian har jeg lest, den var lettlest og veldig god. Så koselig lesekrok du har, og kul snart-hylle. Jeg har også egen snart-hylle,som jeg har klart å tømme riktig så godt før det nye året :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Jo, det var like før jeg ikke trykket publiser likevel og endret og slettet. Jeg har jo laget mål utfra det jeg vet jeg har lyst å lese, så håper og tror det skal gå bra. Hvis det virkelig ikke går så glemmer jeg bare alt som heter mål eller fokuserer på noen få. Det er jo ikke verre enn det. Jeg har ikke billetter til DNS nei, men har planer om å skaffe meg det ganske snart. Ønsket meg det til jul, så avventet litt. Og så lurer jeg på om jeg skulle fått lest bøkene først eller om det er like greit å vente. Ta det som en inngang. Vi får se. Regner med du har billetter?

      Det er greit å vite at The Vegetarian er lettlest, da er ikke den noe å vegre seg for. Likte jo så godt Levende og døde. Takk for skryt av hylle, det er min samboer som har laget den, så må vise den litt frem:-) Min hylle blir aldri tømt, bare endret jevnlig, noen ganger blir bøkene lest, andre ganger går de bak i køen eller tilbake til biblioteket.

      Slett
  3. Godt nyttår, Silje! Flotte mål, og eg gler meg til å lese Booker med deg. Satser på at det blir gode lister på kvar av prisane. The Vegetarian må leses, og begynner du på Dickens står eg først i heia-gjengen <3

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk, og godt nyttår til deg Elida. Gleder meg også til Booker, både internasjonal og vanlig. Er likevel glad det er et par måneder til. Har planer om å begynne på Dickens snarest, men tror jeg tar Little Women og bokbloggerpris først. Og tor det blir David Copperfield. Kan være et greit sted å starte siden jeg har hørt halvparten på lyd tidligere.

      Slett
  4. Godt nyttår! Spennende lesemål, ser vi har ett som overlapper i å lese flere av tidligere favoritter. Det er egentlig litt merkelig, at man stadig trekkes mot det nye i stedet for det man vet man liker.

    Og: veldig kul hylle. Jeg hadde en "skal lese snart" hylle før jeg flyttet, men var ikke spesielt flink til å velge bøker fra den. Har vurdert om jeg skal gjøre det samme nå. Har en hylle i stua som er perfekt til bøker, men har tenkt at det blir stusselig etter hvert som jeg leser og fjerner bøkene fra den. Akkurat som om jeg ikke har andre bøker å fylle på med ;)

    Gleder meg til å følge deg videre i 2018!

    SvarSlett
    Svar
    1. Godt nyttår Elisabeth! Ikke så rart at det overlapper siden jeg egentlig stjal det fra deg:-) I fjor hadde jeg konkrete forfattere jeg skulle lese, men synes det er bedre å ha det litt mer åpent. Ja, det er litt merkelig, men tror det er samleren i oss som vil samle nye forfattere og bekjentskap. Og en blanding av å vite hva man har, så det kan vente og kanskje redsel for at den neste boken av en forfatter ikke skal være like bra.

      Og takk for skryt av hyllen. Som jeg skrev til Tine er det min samboer som har laget den, så jeg er ganske stolt av den:-) Jeg velger ikke nødvendigvis bøker fra den, men synes det er greit å ha nye bøker jeg kjøper, får eller låner lett tilgjengelig en periode og ikke sette de opp med de andre bøkene sånn helt med en gang.

      Slett
  5. Siden jeg failet hardt og brutalt med mine lesemål for 2017 blir jeg helt svett av å se andre lage nye mål for 2018. Men ETT mål nesten misunner jeg deg: 2 norske klassikere. Bare GLED deg! Hellemyrfolket kan jeg nesten garantere du vil like. Edit: Elske.

    SvarSlett
    Svar
    1. Har lest Sjur Gabriel to ganger og sett Hellemyrsfolket på teater, så er i grunn veldig klar for å fortsette, men av en eller annen grunn utsetter jeg det. Lykke til med mål om du lager det, men ikke noe poeng i hvis det bir noe negativt som man ikke klarer.

      Slett
  6. Godt nytt år! Jeg har også Sjur Gabriel på samvittigheten, i tillegg til en påbegynt Lavransdatter. Tro om de blir ferdiglest i år? I likhet med Ellikken, setter jeg ingen klare mål, siden jeg gang på gang failer. Jeg sier meg fornøyd med det jeg leser.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, jeg hadde mer vage mål noen år og det gikk aldri, og så bare overså jeg dem etter en stund. Da jeg lagde mer spesifikke mål og med antall bøker, så virket det plutselig som en kjempemotivasjon. Det har vært bra for meg å utfordre typen bøker jeg leser. Så jeg prøver igjen, men med en gang det blir mer stress enn moro, så slutter jeg. Jeg svarer tross alt ikke til noen andre enn meg selv:-) Det høres lurt ut å være fornøyd med det du leser, og du leser jo så mye. Gleder meg til å følge deg videre.

      Slett
  7. Yay for mursteiner, vi får heie på hverandre! Jeg har hoppet av målet om norske klassikere, men satser på å lese noen norske bøker i år selv om det kanskje ikke blir klassikere. Har lyst til å lese Aarebrot sin aller siste, samt Fatland sin siste i hvert fall. Får se etter hvert om det blir noen romaner også, men det er mye spennende norsk sakprosa for tiden har jeg inntrykk av.

    Novellesamlinger har jeg en følelse av at jeg ikke liker så godt å lese, så jeg unngår dem som regel. Men de gangene jeg har lest novellesamlinger har jeg ofte likt dem. Har også planer om å lese Flannery O'Connor og blir for øvrig minnet på det hver gang jeg hører min nye favorittsang, som nevner henne.

    Ti ulike nasjonaliteter tok jeg ikke med som mål, men jeg angrer litt. Tror det må bli et uoffisielt mål. Tar et dypdykk i bokhyllene til Monica og forsøker å lese en god del nye nasjonaliteter.

    Scifi blir det nok mer av også, så kanskje vi kan få tips av hverandre (og låne hverandre bøker eventuelt).

    Og hurra for Booker og non-fiction! Imponert over hvor langt over lesemålet ditt du var på antall.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det må vi! Og spesielt heiing på Dickens-murstein. Lurer på om Little Women kan gå som murstein, eller er det to bøker. Har begynt på kindle-utgaven og bestilt en trykt som er på over 500 sider. Jeg gleder meg til norske klassikere, og det er det som er fint med å lage mål, at man blir minnet på de bøkene man har lyst å lese, men glemmer når man blir blendet av alt det nye. De kryssene fungerer som bare det som belønning for meg:-)

      Hva er din nye favorittsang? Da har vi enda noe felles vi kan lese i Flannery O`Connor. Jeg må innrømme at her har kryssene vært en ulempe. Jeg har en samling som består av mesteparten av to av hennes originale samlinger som begge gir 1001-kryss, men ikke alle novellene er med i den jeg har. Da får jeg jo ingen kryss, ev jukser meg til to;-) Jeg leste og likte Alice Munro sin Rømlingen for noen år siden og har tenkt på å lese mer av henne siden. Dette er ikke kjent for å være blant hennes beste, så tenker at her er det mye å å hente.

      Vi kan jo utfordre hverandre på nasjonaliteter også. Jeg laget en kjapp oversikt og fant ut at jeg mangler også åpenbare land som Tyskland (!), Island, Portugal og Italia. Akkurat nå er det denne utfordringen jeg er mest giret på, og det passer bra at internasjonal Booker kommer snart.

      Slett
    2. Enig med Ingalill, tror neppe Little Women går som murstein. Kanskje hvis du inkluderer Good Wives og eventuelt flere i serien. Jeg så for øvrig den nye miniserien nylig og ble helt forelsket. Den passer akkurat til humøret mitt, var kjempekoselig.

      Favorittsangen er A Love Song for Bobby Long av Grayson Capps. Perfekt stemme, fin sang, interessant tekst.

      Kan gjerne utfordre hverandre på nasjonaliteter. Jeg mangler som nevnt Danmark, og faktisk også Island så jeg nå (var av en eller annen grunn overbevist om at jeg hadde Island, men har kun lest bøker fra Island, ikke av islendinger). Mangler dessuten masse øst-europeiske land, samt x-antall land fra resten av verden. Tør ikke tenke på hvor mange.

      Fra Tyskland er Forsoningen av Fred Uhlman og Visitation av Jenny Erpenbeck mine favoritter. Begge er for øvrig syltynne. Fra Portugal har jeg kun lest en og den ga jeg to stjerner, så den skal jeg la være å anbefale. Fra Italia er You're an Animal, Viskovitz favoritten. Veldig lenge siden jeg leste den og den er nok litt sær, men den likte jeg.

      Slett
    3. Men er Little Women og Good Wives to bøker eller to deler i en bok egentlig? Regner med at begge er med i min utgave. Hadde planer om å se serien, men venter nå når jeg skal lese boken.

      Jeg har egentlig lest en italiensk forfatter, men det er en dokumentarroman med handling fra Somalia, så kan jo ikke regne den som Italia, men heller som Somalia, eller? Jeg har planer om å lese Erpenbeck i år, men vet ikke helt hvilken. Nå ha The End of Days akkurat kommet på norsk, jeg har kjøpt Visitation og Gehen, Ging, Gegangen (kul tittel) er aktuell for internasjonal Booker og finnes på norsk. Glemte at hun er tysk.

      Jeg begynte likegodt på Homegoing av Yaa Gyasi i går som er fra Ghana (forfatteren er født der ihvertfall), så er i gang med jakten på nye nasjonaliteter. Jeg mangler også de fleste østeuropeiske land tror jeg. Men du som leser mye sakprosa bør jo lese Svetlana Aleksijevitsj fra Hviterussland.

      Slett
  8. Fniser litt til at Little Women omtales som murstein, det er da ei sånn lettlest ungpikebok fra gamle dager, not? Ihvertfall var det det jeg leste den om da jeg var lettlest ungpike. Den gang jeg stod i klem mellom han som pushet thrillerspionaction og fru.Evi Bøgenæs. Pointet = ekstremt lettlest, underholdende (ihvertfall synes jeg det da, pluss at jeg identifiserte meg med alle jenter med mørke fletter (eller bare fletter/pippi). Pointet = nesten gratis kryss, og det kan dere trenge hvis alt av Dickens skal slukes.

    Skryt til hylla. Lekker!

    Imponert over både antallet mål og hvor strukturert du er. Tror dette kommer til å bli et interessant kryssår i sfæren, målene rundt omkring er kanskje mindre ambisiøse men mer gjennomtenkte enn på lenge, (hadde jeg hatt hukommelse ville jeg sagt ever). Kommer til å rødme dypt av skam når (hvis) jeg, igjen, tar en copypastevariant, som er planen, pr. skrivende øyeblikk. Tanken er å kjøre på med samme liste helt til jeg får det til.

    Jeg slites også mellom konkret eller vagt. Har forsåvdit konkret i år med Sparks og Murdoch men det gikk åt skogen. Skulle lese 2 av hver, og greide forsåvidt 2 av Murdoch (ei var lest i jula 2016), men ingen av Sparks, som viser at selv et konkret mål på 4 bøker er en umulighet, ifjor. 2018 derimot.
    Derimot.

    Nå skal jeg lese Bergeomtalen din!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ikke dumt det, å kjøre på med samme liste helt til du får det til. Viser stahet og utholdenhet! Jeg tenker på meg selv som ganske ustrukturert, men er ikke så verst strukturert så lenge jeg har noen mål og først og fremst noe å krysse (gjør det på jobben også).

      Du har sikkert rett i at Little Women på ingen måte er en murstein i den forstand at den ikke er tung å lese. Har kun lest et par sider. Jeg bare så at den utgaven jeg har bestilt er over 500 sider og øynet et håp om et tidlig mursteinskryss her, før Dickens. Tror den er illustrert også, så det blir jo litt juks. Men oppløftende hvis jeg kan få 1001-kryss på noe som er lettlest og underholdende.

      Det eneste helt konkrete jeg har er et bonusmål om å lese Austen og Dickens Det er i hvert fall tredje året nå jeg prøver meg, men akkurat det har jeg ikke tenkt å gi meg på helt enda. Og så har jeg jo et par forfatterprosjekt, men de har ingen tidsbegrensning.

      Slett
  9. Godt nytt år Silje. Trodde jeg hadde kommentert her, men hadde visst bare lest og kikka småmisunnelig på hylla di.:)
    Mursteiner her også, atter igjen dette år.. de hoper seg bare mer og mer opp.

    SvarSlett
    Svar
    1. Godt nyttår Anita! Ja, og mistenker ofte at det er der de virkelig gode historiene ofte er. Merkelig at jeg leste flere mursteiner før da jeg leste langt færre bøker.

      Slett
    2. Ja, sant det.. samme her . Tenkte ikke like mye over at det var mursteiner før i tiden, da jeg ikke telte bøkene jeg leste.. Må begynne å telle sider, tenker jeg og se om det gjør en forskjell på mursteinbøygen.;)

      Slett
    3. Og så handler det selvsagt om at jeg leser mye, og har mye som skal/vil leses..

      Slett
    4. Ja, det er sant. Hadde et veldig snevert utvalg og tok meg god tid før jeg begynte å blogge. Nå får man så mange boktips fra her og der, så prosentdelen av hva jeg faktisk leser av det jeg vil lese er nok mye lavere:-)

      Slett
  10. Var veldig sikker på at jeg hadde kommentert her, men tok vist feil. Det skjer hele tiden. Leser innleggene på bussen men orker ikke å kommentere fra mobilen, skal lissom gjør det når jeg kommer hjem... Vel. Uansett. Det jeg trodde jeg hadde sagt:

    Hurra for sci-fi, noveller og norske klassikere!

    Ser ut til at sci-fi/fantasy er en liten trend i år. Det liker jeg. Er vist også en trend med noe mindre ambisiøse mål, det liker jeg på papiret - men klarer i realiteten ikke å forholde meg til det, derav ingen mål. Vurderer novelle-mål selv, men hadde i såfall skrevet 9. Som bare viser hvor ute av kontakt med meg selv jeg er.

    Når Labben droppet booker-mål begynte jeg å lure på om jeg skulle gjøre det samme, altså droppe de målene jeg alltid klarer (booker, non-fiction), men tror jeg velger å beholde dem: det er deilig å få poeng for noe man uansett gjør + jeg tror kunne stått i fare for å nedprioritere hvis det ikke vanket poeng.


    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er altfor knotete fra mobil. Mine mål er mer ambisiøse enn i fjor når det kommer til antall i hvert fall, men absolutt realistiske. Det viktigste er å starte året med et godt innhugg i de vanskeligste kryssene og å fordele dem utover årene der det lar seg gjøre. Jeg satser på å få inn noen 1001 og mursteinkryss tidlig, pluss at bokhyllebøkene er mye enklere i januar enn i desember. På høsten er det altfor mye nytt som frister, norsk bokhøst og Booker, så da blir det mindre av det andre. Denne strategien funket veldig bra i fjor, så går for det samme i år. Jeg er sånn som deg at hvis jeg bestemmer hva som skal leses for lang tid i forveien forsvinner all lyst. Det må være mest mulig åpent.

      Betyr det at du lager mål for 2018 eller ikke? Viktig med mål man uansett oppnår også, gir god motivasjon. Kunne godt latt være å ha mål, men jeg lager så mange mål for meg selv underveis likevel, så fint å få litt belønning for dem, pluss at jeg liker effekten det har på antall for eks, ulike nasjonaliteter, sjangre og flere klassikere/1001-bøker jeg leser.

      Slett
    2. Lager mål, er bare treig. Forsøkte å bare "lystlese" en liten periode i 2016, da ble det så mye valgfrihet at jeg fikk helt hetta. Mål gir jeg meg motivasjon, men for vanskelige mål tar den bort igjen. I fjor var mine for drøye, mest fordi de ikke var tilpasset mammalivet.

      Slett

Jeg blir veldig glad om du legger igjen et spor av ditt besøk hos meg:-)