onsdag 18. januar 2012

Sirkelen - en anmeldelse

Tittel: Sirkelen
Forfatter: Mats Strandberg og Sara Elfgren
Forlag: Gyldendal
År: 2012
Sidetall: 520
Kilde: leseeks. fra forlagetDenne svenske boken har vært en snakkis blant bokbloggerne en stund og nå på nyåret virker det som "alle" har lest eller leser den. Den har blitt en svensk sensasjon og det var stor konkurranse om rettighetene som visst er uvanlig for skandinaviske ungdomsbøker. Nå har jeg endelig lest den også. Dette var kanskje en av de bøkene jeg gledet meg mest til i år så fallhøyden er derfor stor.

Det skjer i Engelfors, en liten by i Sverige. En gutt ved den videregående skolen blir funnet død på toalettet, tilsynelatende har han tatt sitt eget liv. Ingen stiller egentlig spørsmålstegn ved det, for Elias var jo en "outsider" og et mobbeoffer. Etterhvert oppdager seks helt forskjellige jenter at merkelige ting begynner å skje rundt dem og med dem. En natt da månen lyser rødt bringes de sammen og etterhvert blir de nødt til å samarbeide for å redde både sine egne liv og verden mot ondskapen. De de Utvalgte...

Twilight møter Fucking Åmål har denne boken blitt slått opp som. Jeg kan forstå Fucking Åmål-referansen, men hvorfor Twilight skal blandes opp i alt som har med ungdom og det overnaturlige forstår jeg ikke. Det vil si at jeg forstår at det er for å selge bøker, men er ikke enig:-) Dette har ingenting med vampyrer å gjøre (ihvertfall ikke foreløpig) og det er ingen udødelig kjærlighetshistorie i fokus. Derimot handler det om livene til seks unge jenter i en svensk småby og de er veldig forskjellige. Du har Ida; den ufordragelige og populære jenten, Vanessa; den litt harry jenten som bryr seg mest om å ha det gøy, Linnea; Elias sin bestevenninne, er som han en outsider med en tøff holdning og utseende, Minoo; den skoleflinke og litt nerdete jenten og til slutt Anna- Karin, det utvalgte mobbeofferet. Disse blir tvunget til å samarbeide til tross for sine ulikheter og ikke minst ubehagelige forhistorier (som mobberen og mobbeofferet). Jeg fikk heller assosiasjoner til filmen The Breakfast Club og ikke minst The Craft hvis man skal trekke paralleller til film og litteratur og et av "problemene" for boken er kanskje nettopp at man får assosiasjoner til veldig mye annet istedenfor å bli helt sugd inn i akkurat denne historien.

Jeg likte boken godt mens jeg leste, men jeg lengtet ikke etter den når jeg ikke leste. Det er spennende, nervepirrende og uforutsigbart. Boken tar opp vanskelige temaer som dop, sex, mobbing, selvmord og spiseforstyrrelser, som gjør hovedpersonene mer troverdige, ved at de har "virkelige" problemer. Jeg synes likevel at forfatterne kunne tatt denne problematikken enda lenger eller dypere, men det kan være en av ulempene ved at vi følger fire personers synsvinkel og ikke en. Vi blir likevel godt kjent med jentene og får se andre sider av dem enn de helt overfladiske. Jeg kunne nok ønske at boken var litt mørkere og sårere, for kanskje den er litt for preget av å være en ungdomsbok (da tenker jeg på merkelappen). Dette er absolutt ingen bok for barn og når forfatterne først tar opp disse vanskelige temaene synes jeg som sagt at utførelsen kunne vært enda litt bedre. Dette gjelder også den farlige situasjonen de Utvalgte er i og ondskapen som avdekkes, det kunne vært enda litt mørkere. Forfatterne har kanskje gapt over litt mye ved å både skildre fire tenåringsjenters liv samtidig som det skal være en fantasyhistorie.

Når alt dette er sagt så er boken både lettlest, fengende og god, men kanskje ikke fullt så fantastisk og original som jeg håpet på forhånd. Jeg merker at jeg høres veldig negativ ut, men det er  fordi jeg ser et enda større potensiale i boken. Nå kommer det jo to bøker til der vi kan bli bedre kjent med hovedpersonene og ikke minst de overnaturlige elementene. Den neste boken på norsk kommer i 2013 og skal hete Ild.

Noen andre bloggeres meninger om Sirkelen: Julie, Silje, May Brit og Mari

2 kommentarer:

  1. Tusen takk for linken, Silje :) En fin anmeldelse av Sirkelen, selv var jeg helt solgt.

    SvarSlett
  2. Jeg ønsket å bli helt solgt, men så var det noe som manglet. Håper det kommer i de neste bøkene:-)

    SvarSlett

Jeg blir veldig glad om du legger igjen et spor av ditt besøk hos meg:-)