søndag 27. januar 2013

En smakebit på søndag: Victoria

En smakebit på søndag er en ukentlig post hos Mari - Flukten fra virkeligheten der du skal dele noen linjer fra en av bøkene/boken du leser akkurat da. Deretter lenker du til bloggen hennes og legger igjen lenke til din bloggpost på hennes innlegg så vi alle enkelt kan klikke oss inn på alle smakebitene.

Jeg laget for ikke så lenge siden en liste over ti filmer som kommer i år basert på bøker der jeg håper å få lest boken først. Jeg er godt i gang med min første nå, nemlig Victoria av Knut Hamsun. Det er neste bok i lesesirkelen jeg er med i, Hamsun er en av forfatterne jeg har sagt jeg skal lese noe av i år (det er altså min første Hamsun-bok), og filmen kommer på kino i mars. Det er som dere skjønner mange gode grunner til å lese denne boken og flere kryss jeg kan hake av;-) Dette er en intens kjærlighetshistorie med et heftig språk. Her kommer smakebiten:

Jeg var behersket av en selsom og herlig tankegang, det var likesom en varm sommerdag for min sjel, jeg fikk vin av en engel, jeg drakk den, det var berusende vin, jeg drakk den av en granatskål. Hørte jeg om klokken slo? Så jeg at lampen brente ut? Gud gi de forstod det!

Victoria

28 kommentarer:

 1. Denne har jeg tenkt å lese. Victoria kommer jo på kino og jeg har veldig lyst til å se den:)

  SvarSlett
 2. Du må lese "Sult" som neste Hamsun-bok. Ei tynn lita flis som rommer uendelig mykje, og er nesten en biografi over Hamsuns eget liv i ein periode.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, Sult står på listen og nå skal jeg vurdere den nærmere:-).

   Slett
 3. Hamsun er verdt å lese, og jeg gleder meg virkelig til filmen Victora. Fikk lyst til å "repetere" noe av Hamsun!

  SvarSlett
 4. takk for fin smakebit :)
  filmen gleder eg meg til å se, og bøkene hans står allerede på leselisten min, spesielt gleder eg meg til å lese sult, pan og markens grøde :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Har som sagt ikke lest noe av Hamsun før, men han har stått på leselisten lenge. Skal nok prøve meg på noe mer av han etterhvert.

   Slett
 5. Ska den bli film? Jag har aldrig läst något av Hamsun. Har "Markens gröda" i bokhyllan, men det har liksom aldrig blivit av att läsa den. Känns som att både "Victoria" och "Sult" är mer kända och populära.

  Tack för smakbiten!

  SvarSlett
  Svar
  1. Victoria komme på norske kinoer i begynnelsen av mars. Jeg vil si at Markens grøde absolutt er en av hans mest kjente. Han fikk jo Nobelprisen for den. Victoria var mindre kjent for meg faktisk.

   Slett
 6. Har vel kun lest markens grøde når jeg gikk på skolen for mange år siden, skulle absolutt fått lest mer av ham.Tusen takk for smakebiten og ha en fortsatt fin dag!

  SvarSlett
 7. Jag är inte helt säker på om jag läst något av Hamsun, jag trodde det men kan inte komma ihåg vilken i så fall :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Gjorde i så fall ikke så stort inntrykk:-)

   Slett
 8. Vakre Victoria! Denne leste jeg som purung tenåring, noe som passer rimelig fint med den svulstige romantikken her egentlig:) Enig med de andre som anbefaler mer Hamsun-lesning forresten; han er forfatteren som for alltid vil være den ypperste favoritten min!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er godt mulig denne hadde falt bedre i smak da jeg var litt yngre, for må ærlig innrømme at det er litt mange svulstigheter;-) Ja, det er flere som har ham som favoritt så det er vel på tide at jeg leser mer Hamsun...

   Slett
 9. Victoria må jeg jo se på film, men kanskje lese boken først ja, ikke dumt:) Synes Victoria er ett vakkert navn også, måtte bare si det:) Takk for smakebiten og ha en flott søndag!:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, boken er på knappe 100 sider, så det burde gå greit å rekke det innen mars:-)

   Slett
 10. Jeg har en teori om at boka alltid er bedre enn filmen :) Jeg leste Victoria i fjor, og det var en vakker leseopplevelse. Selve "plottet", umulig kjærlighet, er ingen ny oppfinnelse i litteraturen / filmen, men Hamsuns språk er helt uovertruffent i denne lille boka :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er nok riktig, men alltid morsomt å se filmen etterpå likevel. I endel tilfeller synes jeg filmen gir noe ekstra til boken.

   Slett
 11. Hamsun är ju en sån där författare som man "ska" ha läst.
  Kul idé med att läsa böcker innan filmen kommer.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ihvertfall kjedelig å ende opp med å se filmer av bøker du har i bokhyllen og har tenkt til å lese.

   Slett
 12. Alltid kjekt når man kan krysse av flere mål på en gang ;-). Jeg sliter med Hamsuns mannlige hovedpersoner, særlig i Victoria og Pan. De er så kjærlighetssyke og sutrete.... Jeg håper at du liker den bedre enn meg. Og så henger jeg meg på Elida og anbefaler Sult. God søndag, Silje :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det liker vi:-) Hehe, jeg har som sagt ikke lest noe annet av Hamsun, men må si meg litt enig med deg der. Jeg er foreløpig usikker på hva jeg synes om boken. Jeg måtte lese et ekstra svulstig avsnitt til samboeren min i går, og kommenterte at det ofte er mye verre med kjærlighetssyke menn i litteraturen enn kvinner, det er så voldsomt!

   Slett
 13. Husker jeg leste denne på ungdomsskolen. Likte Sult bedre, men Victoria er slett ikke verst, den heller. ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg må nok prøve meg på Sult etterhvert og ja:-)

   Slett
 14. Jeg har planer om å la dette bli min første Hamsun-bok!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det virket som et greit sted å starte synes jeg. Lurt å være i det romantiske hjørnet når du leser denne;-)

   Slett

Jeg blir veldig glad om du legger igjen et spor av ditt besøk hos meg:-)