torsdag 6. oktober 2011

The Named - bokomtale

Da jeg var på en ukes ferie i Kroatia i slutten av august gjorde jeg den tabben å ta med meg for lite lesestoff. Jeg har nemlig lest lite det siste året og tenkte at to bøker skulle holde. Halveis ut i uken var disse to lest ut og jeg var så heldig å finne en bokhandel der de hadde et lite utvalg av engelske bøker. Der fant jeg The Named av Marianne Curley som jeg aldri hadde hørt om før. Det er første bok i The Guardians of Time-triologien der vi møter to hovedpersoner, Isabel og Ethan. Ethan har vært med i The Guardian of Time siden han var en liten gutt. Deres oppgave er å dra tilbake i tid for å hindre The Order of Chaos i å endre historien i et forsøk på å ta over kontrollen i verden. De skal altså passe på at historien forløper slik vi kjenner den. Isabel er Ethans tidligere (?) bestevenn Matt sin lillesøster og det viser seg at hun også er en av The Named og blir i starten av boken Ethans lærling. Gjennom boken følger vi handlingen gjennom en av disse to gjennom hver sine kapitler.

Denne boken var forsåvidt lettlest og spennende, men den skuffet meg likevel. Jeg måtte desverre ta en pause i lesingen fordi en annen bok måtte leses, men kan ikke skylde på det alene. Konseptet i boken er spennende, men utførelsen ikke god nok. Jeg synes ofte det er vanskelig å sette ord på akkurat hva det er som gjør at man ikke klarer å leve seg helt inn i en bok når det ikke er helt åpenbare ting som dårlig språk, teit plot, irriterende karakterer o.l. Jeg synes både karakterene, handlingen og historien blir for lite forklart og utbrodert. Det er i utgangspunktet spennende å følge flere karakterers synsvinkel i en bok, men det skaper nok en ekstra utfordring for forfatteren å få leseren like engasjert i dem. I tillegg synes jeg den ene bikarakteren som kunne vært interessant, Ethans mentor Arkarian, bare er rar og blir forvirret i forhold til hvilken rolle han skal spille (vil ikke røpe hvorfor). Trekantdramaet (selvfølgelig er det et) er uengasjerende, og dermed et irritasjonsmoment. Det kan være jeg er blitt kresen i sjangeren overnaturlige YA-bøker etterhvert, men jeg har ikke lest bøker om tidreiser før og er absolutt fristet til å lese noe annet. Jeg tror nemlig ikke jeg kommer til å lese de to neste bøkene i denne serien, men man skal aldri si aldri. Jeg synes altså ikke at dette er elendig, for det er jo spennende innimellom, men desverre blir det for kjedelig mesteparten av tiden.


3 kommentarer:

  1. Åkei, da styrer jeg unna denne... ;)

    SvarSlett
  2. Jeg tror jeg gjør som May Brit altså. Du kan jo prøve deg på Rubinrød av Kerstin Gier, som er en sjarmerende og søt start på en trilogi som omhandler tidsreiser :)

    SvarSlett
  3. Har ikke sett noen andre anmeldelser av denne som kan gi et mer nyansert bilde, men hadde brukt tiden min på noe annet:-) Har tenkt å lese Rubinrød etterhvert og håper jeg liker den bedre.

    SvarSlett

Jeg blir veldig glad om du legger igjen et spor av ditt besøk hos meg:-)