tirsdag 26. juni 2012

Ikke besatt vel...?

Den siste uken har mange bokbloggere svart på en rekke spørsmål om deres forhold til bokkjøping og i dag fant jeg ut at jeg like gjerne kunne hive meg på i mangel av noe annet bokrelatert å skrive om;-) Det begynte vel hos Siljes skriblerier og har fortsatt hos blant annet Flukten fra virkeligheten, Utsikt frå lia og Bokelskerinnen.
 

Er du helt besatt på å kjøpe bøker?
Nei, vil vel ikke kalle det besatt, men har vanskelig for å bare gå forbi en bokhandel. Jeg får tilfredstilt en del av behovet gjennom jobben min som skolebibliotekar der jeg kjøper mange bøker. Da jeg jobbet i fagbibliotek som 17-18-åring ba jeg alltid om å få åpne pakkene med nye bøker og fikk da kommentaren om at jeg definitivt burde bli bibliotekar. Jeg må innrømme at dette fortsatt er noe av det kjekkeste jeg vet, å åpne opp pakkene med helt nye bøker:-)

Når, hvor og hvor ofte kjøper du bøker, og pleier du å handle sammen med noen eller alene? Jeg handler vel for det meste på nettet og da er jeg som oftest alene ja. Jeg er også glad i å handle i bokhandlere, og spesielt hvis jeg skal kjøpe barnebøker til min datter eller i presang eller tegneserier (ofte til jobb). Denne typen bøker er det best å se noe mer enn et cover-bilde på nettet før jeg kjøper dem.

Hva er det som gjør at du blir tiltrukket av en bok?
Det kan være mange ting. Hvis jeg handler på nettet er det stort sett fordi jeg har lest omtaler av en bok, mens i bokhandelen kan det være et omslag, teksten bak på boken, eller anbefaling av de som jobber der.
 
Er det en spesiell sjanger du foretrekker?
Det går litt i perioder, men har lenge vært glad i krim, og de siste årene har jeg oppdaget Fantasy, Sci-fi og Dystopia sammen med mange andre bloggere. Jeg kan kanskje si gjenoppdaget for jeg var glad i både grøss og eventyr da jeg var liten også.

Foretrekker du å kjøpe nye eller brukte bøker?
Jeg har vel svart på det allerede, at jeg er veldig glad i nye bøker:-) Det er lenge siden jeg har vært på et antikvariat eller brukthandel, men det hender.

Hvor mange penger synes du det er greit å bruke på bøker i måneden?
Jeg synes ikke det er det verste å bruke penger på og så er det mulig å få veldig mange bøker til en billig penge i forskjellige nettbutikker. Selv bruker jeg ikke så veldig mye siden jeg låner veldig mye fra jobben, men nå er det barnebøker jeg har begynt å kjøpe istedenfor:-) Jeg synes alle burde få nyte følelsen av å få minst en ny bok i måneden:-)

Har du noen sinne hatt bokkjøpstopp eller bokkjøpbegrensning?
Nei, det har jeg aldri hatt noen grunn til, men kjøpte jo færre bøker da jeg var student og hadde dårligere råd. Da hadde jeg heller ikke oppdaget nettbutikker, men meldte meg derimot inn i en haug med bokklubber for å få velkomstpakkene.

Når du har kjøpt en bok – hvor lang tid tar det før du leser den?
Det er i grunn ofte enten eller. Enten leser jeg den ganske kjapt, ellers kan den bli liggende i måneder eller år.

Billige eller dyre – innbundet eller paperback?
Jeg kjøper stort sett pocketbøker hvis de er billige, men innbundne hvis de er på tilbud. Det siste spesielt hvis jeg har lest boken, men vil ha den til odel og eie. Enkelte ganger klarer jeg selvfølgelig ikke å vente på pocketboken heller og så er det de gangene jeg glemmer å avbestille i bokklubben da.

Jeg har tatt tipset til Mari om at det smarteste er å ta nye bilder for å slippe å tenke på opphavsretten. Ikke de beste bildene med Iphone-kameraet, men likevel...

2 kommentarer:

  1. Flotte svar:) Hehe, kjenner det å glemme å avbestille i bokklubben. Men som regel har de valgt gode hovedbøker, så det er ikke akkurat krise å få de i posten bortsett fra at det kan svi litt for lommeboken:)Ha en flott dag!:)

    SvarSlett
  2. Fine svar :-) Det er godt at du får bruk for en eventuell bokkjøpbesatthet på jobben :-)

    SvarSlett

Jeg blir veldig glad om du legger igjen et spor av ditt besøk hos meg:-)