mandag 18. juni 2012

Hvite ravner - spennende legedrama

Hvite ravner av Christer Mjåset ble i en omtale jeg leste kalt en blanding av TV-seriene Greys Anatomy og House. Sammenligningen med førstnevnte serie har jeg sett flere steder og den stemmer nok til et viss grad. I Hvite ravner møter vi tre nyutdannede kirurger som alle har et sterkt ønske om å jobbe på nevrokirurgisk avdeling ved Haukeland sykehus. Der er det imidlertid kun to ledige stillinger, og kampen om dem er hard. Vi møter Mathias, en ung kjekk lege som blir likt av alle, Thea, en tøff, ambisiøs, men noe kald ung kvinnelig lege, og Werner, en lege fra Tyskland med celeber familie og med et rykte på seg for å være smågal. Disse tre har også hver sin mentor som er overlege på sykehuset og de har alle ulike motiver for å hjelpe sin student til å få stillingen. I tillegg møter vi sykepleiere, ekskjærester, koner, mødre og så videre som også har sitt å bidra med i dette spillet.

Dere skjønner sikkert linken til de nevnte TV-seriene ut fra beskrivelsen over. Jeg har kun sett Greys Anatomy av de to og kan si at selv om det finnes likheter så er nok denne romanen en god del mer realistisk, den er mer politisk og ikke minst har karakterene mer dybde og nyanser. Jeg visste ikke hvem av de tre jeg skulle "heie på" for å få stillingen, for alle karakterene har noe ved seg som gjør at du liker dem, samtidig som alle også har spisse albuer. Mange forbinder legeromaner med romantiske kioskromaner, men her er det altså maktkampen på sykehuset som står i fokus og som gjør boken interessant i tillegg til at den har høy underholdningsverdi. Jeg frydet meg da jeg leste og undret meg over hvor mye av dette maktspillet som har rot i virkeligheten (så det kan kanskje kalles skrekkblandet fryd!). Mjåset skriver godt og boken har et fint driv og er til tider like spennende som en god kriminalroman eller thriller. Forfatteren er selv lege så jeg regner med at han har en viss peiling på det han skriver om, og også Tidskrift for den norske legeforening har gitt den en god anmeldelse. Mjåset har tidligere gitt ut en roman og en novellesamling.

De tre hovedkarakterene i denne boken har hver sine kapitler og dette fungerer veldig godt. Etterhvert er det også andre karakterer som får egne kapitler og det er ikke alltid det fungerer like bra. Jeg synes at dette ødelagte noe for romanens driv mot slutten da enkelte kapitler virket  som om de var litt utenom historien.
Jeg vil anbefale dette som en veldig underholdende, spennende og lettlest bok for sommeren. 

                                               Hvite ravner

Tittel: Hvite ravner
Forfatter: Christer Mjåset
Forlag: Gyldendal
Årstall: 2012
Sidetall: 343
Kilde: tatt med fra jobben på skolebiblioteket

3 kommentarer:

 1. Skjønner jeg må få tak i denne boken, hørtes jo herlig ut:) Liker at du sammenlignet den litt med Greys:) Ha en flott dag videre!:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja Greys er en slags guilty pleasure for meg:-)

   Slett
 2. These five free basketball game apps for the i - Phone will surely help you get your
  game on. Each program will have a box with a checkmark, find the programs you'd like to uninstall and uncheck that box. Each child is given 30 seconds to race to the pile and make as many matches as possible before time runs out.

  my web site; museo.ucontrol.com.ar

  SvarSlett

Jeg blir veldig glad om du legger igjen et spor av ditt besøk hos meg:-)