onsdag 21. november 2012

Mine julegavetips del 2

Her kommer det enda flere julegavetips. Barnebøker er ikke noe jeg skriver noe særlig om, men siden jeg har en 2-åring hjemme har jeg noen fine bøker for de helt minste å anbefale. Det er de barna som er større enn dette og oppover til 10-12 som er vanskelig for min del. Jeg er veldig glad i å gi og få bøker og har bestemt meg for å være den kjipe eller eventuelt og forhåpentligvis "kule" tanten som alltid gir bøker. Barn er stort sett glad i bøker er min erfaring og det finnes ikke noen bedre måte å avslutte en hektisk dag på enn å bli lest for eller å lese selv mener nå jeg. Både store og små får dermed en bok i gave om de har vist den minste interesse for lesing. Her er flere av mine tips:

Til de aller minste: 
Babylit-serien som Karin tipset om i fjor har kommet med flere nye klassikere som billedbøker for barn. De er kanskje ikke de aller beste barnebøkene som finnes og så er de på engelsk, men det jo lite tekst. Det er først og fremst tall barna skal lære og noen har også farger som tema. Formatet er også fint for de er ganske små og i hard papp så barnet kan bla i dem selv og ikke sjelden har min hatt en av disse med seg i sengen. Først og fremst er dette kanskje noe for mammaer og pappaer som er bok/litteraturnerder, men også fint å gjøre barna kjent med noen av klassikerne så tidlig som mulig:-) Pride and prejudice, Alice in Wonderland, Jane Eyre og Rome and Juliet har jeg allerede skaffet meg og gitt bort. De nye som har kommet er Dracula og A Christmas Carol.
Dracula

Litt større:
Gruffalo har jeg akkurat oppdaget og det er bok som er morsom, fin og ikke minst på rim om en liten mus som lurer alle de farlige dyrene i skogen til å bli redd for ham. Denne er også i hard papp.
"Gruffalo" av Julia Donaldson

Jakob og Neikob av Kari Stai har vært en av favorittene hos oss og her har det akkurat kommet en ny bok, Jakob og Neikob - tjuven slår tilbake. Denne har jeg ikke lest selv så kan ikke si noe om den. Hvis noen har tips til andre barnebøker både for de minste og oppover på nynorsk blir jeg glad siden de fleste i svigerfamilien har dette som hovedmål. Dette er en bok de kan ha glede av fra de er veldig små og lenge fremover. Jeg tror målgruppen som er oppgitt er fra 3-9 år, men de er kanskje spesielt artige i nei-alderen.

"Jakob og Neikob - tjuven slår tilbake" av Kari Stai


Tegneserier:
Aya av Marguerite Abouet: humoristisk om å være tenåring i Elfenbenskysten på 70-tallet som hun selv var. Forfatteren ønsker å fremstille Afrika på en annen måte en slik media vanlig gjør det som et kontinent hvor krig, korrupsjon, fattigdom og sult herjer. Den første boken har kommet på norsk. Min omtale.
"Aya fra Yopougon" av Marguerite Abouet

The Walking Dead av Robert Kirkman: tegneserien bak TV-serien.  Jeg har kun sett første episode av serien og ble ikke overbevist. Da denne tegneserien kom inn på jobben (på norsk) leste jeg den og så at historien tok en litt annen vending enn den brutale og blodige zombiekrigen jeg hadde fått med meg. Dette første bindet finnes også på norsk.
"The Walking Dead, Vol. 1 - Days Gone Bye (v. 1)" av Robert Kirkman


Og til slutt:
The Fault in Our Stars av John Green: dette er en av mine absolutte favoritter fra året som snart har gått og jeg vil vel kunne anbefale denne til alle som liker å lese, men som tåler å bli revet og slitt litt i. En sterk og varm historie fortalt på en humoristisk og unik måte. Min omtale.
"The fault in our stars" av John Green

10 kommentarer:

 1. Takk for supre tips! Vi kommer til å ønske oss bøker i julegave til mine 2-åringer i år. Det er på tide å skifte ut "sortimentet", men det er begrenset hvor mange Kaptein Sabeltann-bøker det er på markedet. Jeg falt virkelig for Babylit-bøkene og har allerede bestilt et par av dem :) Ha en fortsatt fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Haha, ja det finnes jo så mange fantastiske bøker der ute, så ingen grunn til å begrense utvalget til Kaptein Sabeltann.

   Slett
  2. Ingen forkleinelse til Kaptein Sabeltan, altså! Han og Pibi (Pelle Politibil) er de store favorittene i heimen, men det er viktig med variasjon! Så lenge ungene er glad i bøker så får vi være fornøyde ;)

   Slett
 2. Takk for tips.. :)
  Fine de.. Syns det er så vanskelig og kjøpe til små..
  Bortsett fra tenåringer, siden jeg leser en del ungdomsbøker selv.. Og lucky meg.. Alle de små jeg pleier gi til har blitt store.

  Nå er det bare 2 små tantebarn på under 2 år.. Og de får nok noe bok av en slaks også..
  Liker og gi bøker selvom familien ikke er bok entusiaster som meg.. Men liker og spre leseglede om jeg kan :D

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg har vel kommet til den konklusjonen at å spre leseglede får være min "oppgave" som julenisse;-) Alle skal ihvertfall få muligheten til å bli glad i bøker selv om ikke alle blir det.

   Slett
 3. Kjempefine tips, Silje! Jeg er veldig glad i Gruffalo, den er helt herlig :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, vi fikk den i gave nylig og jeg ante ikke at den var så fin:-)

   Slett
 4. Tusen takk for tips! Jeg er alltid på jakt etter gode barnebøker, enten det er til elever eller slektninger :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er alltid kjekt å finne de virkelig fine og gode barnebøkene. Jeg har bare ikke hatt helt tid til å sette meg inn i alt det som er fre 5 år og oppover, men det kommer jo en tid for det også:-)

   Slett
 5. Jeg var ikke klar over at det var kommet flere i Babylit-serien. Kikket i Pride&Prejudice med to-åringen her om dagen og hun hadde en veldig alternativ historie. Da det var bilde av Mr.Darcy og Mr. Bingley pekte hun på de og sa mamma og pappa...

  Gruffalo er en fin historie, den er også populær her hjemme. Vi har også en en kort film som er ganske godt likt også!

  Jakob og Neikob har vi ikke prøvd her, har lest mye om de så kanskje de blir de neste bøkene som får plass i bokhylla!

  SvarSlett

Jeg blir veldig glad om du legger igjen et spor av ditt besøk hos meg:-)