torsdag 29. november 2012

Lei av kjøpepress og julehandel?

Jeg ble inspirert av til et innlegg av denne artikkelen i Bergens Tidende i dag om en jente som enten bytter til seg eller lager stort sett alle julegavene selv. Selv om mange av oss synes det er kjekt å kjøpe julepresanger har også mange en litt dårlig smak i munnen av alt kjøpehysteriet i samfunnet spesielt på denne tiden av året. Hvert år fortelles det om nye rekorder i  hvor mye penger nordmenn har brukt på julepresanger. Jeg vil derfor komme med noen tips til julegaver som koster lite eller ingenting. Siden dette i hovedsak en bokblogg vil mine tips til presanger handle først og fremst om bøker.

1. Gi bort en favoritt fra bokhyllen. Tenk så hyggelig å få en av dine venner eller familiemedlemmers favorittbok. Det er også fint å skrive et kort om hvorfor boken er spesiell for deg.

2. Gi bort en bok du selv har kjøpt, fått, men ikke har så lyst til å lese til noen som du tror kan få mer glede av den. Jeg må innrømme at et og annet leseeksemplar jeg har fått fra forlag som jeg ikke selv har bedt om gjerne blir gitt bort hvis jeg ikke har særlig interesse av å lese den. Det er jo ikke noe vits i at den står ulest i bokhyllen min. Ellers kan det være bøker jeg har kjøpt for lenge siden som ikke virker så interessante akkurat nå, en jeg ikke syntes var så fantastisk eller kanskje man har to av samme bok.  Det virker kanskje ikke så hyggelig å gi bort noe man ikke vil ha selv, men så har man jo stort sett venner eller familie som har annerledes smak enn deg selv. Her kan man jo også gi andre resirkulerte presanger som et sjal, et spill, en leke, et slips osv.

3. Lag et bokmerke av papp, aviser, blader osv. Her kan du se en fin oppskrift hos I Ninas verden. Det blir gjerne ekstra morsomt hvis man finner et tema som den som får bokmerket er interessert i. I oppskriften til Nina ser jeg hun har bladet Film som man kan få gratis på kinoen.

4. Bytt bort en bok med en bok noen ønsker seg. Facebook har grupper rundt om i landet der du kan bytte, selge og kjøpe ting med og fra andre. Bookcrossing og brukthandel kan være andre alternativ.

5. Lag en spilleliste til noen på Spotify, Wimp og lignende. Jeg pleide å brenne CDer til mine venninner med sanger som minnet meg om dem og sanger jeg likte. Dette er jo så enkelt som bare det på Spotify. Jeg har tidligere laget julekalender på denne måten med en sang hver dag. Ikke bokrelatert, men ihvertfall en kulturrelatert gave;-)

6. Lag en kokebok, vinsmakingsbok eller lignende. Du kan finne oppskrifter på nettet, printe dem ut, eller skrive opp dine egne. Boken trenger ikke fylles helt opp, for den som får boken kan jo tilføre egne oppskrifter også. Til bursdagen min fikk jeg en ølsmakingsbok der jeg kunne fylle ut under ulike felt hvordan ølen smakte, gi den terningkast og lime inn etikett eller annet minne fra ølen. Kanskje har du en tom notatbok liggende, eller man kan kjøpe en enkel og billig og pynte den opp.

7. Gi gavekort på høytlesning. Gi barnet ditt eller andre som liker å bli lest for et gavekort eller klippekort på høytlesning i for eksempel 30 minutter. Dette kan jo også brukes på også andre aktiviteter.


(Foto: Flickr, by TNEmily )

Har dere noen andre gode tips til gaver som koster lite, men betyr mye?

12 kommentarer:

 1. Så gode tips :) Takk takk.. Blir nok ikke i år..Men mulig eg tar noen i betraktning neste år :P

  Selv har jeg gitt bøker til mine kusiner.. Og da blir det som regel bøker jeg selv har lest og vet vil passe til hver enkelt av dem :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er jo det kjekkeste å gi bort bøker man selv har likt og lest, men også bøker man selv er nysgjerrig på og tror vil passe godt for noen andre.

   Slett
 2. Her var det mange fine tips! Må nok innrømme jeg gir bort npoen anmeldereksemplarer som ikke helt treffer meg selv, men mine egne, brukte bøker låner jeg heller bort, uten å få igjen :P

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg har kun gitt bort egen lest bok en gang i en julekalender jeg laget til min søster. Jeg foreslo at vi kunne bytte bøker og det var veldig kjekt, men da er de jo i nærmeste famile;-)

   Slett
 3. Eg har gitt vekk bøker eg har fått frå forlag til venninner, og syns ikkje det er noko galt med det. Eg har ingen slike gaver i år (og nå er alle julegavene kjøpt), men søstra mi skal gi besteforeldrene våre gavekort på husvask:-)

  Inspirerande innlegg, og mange gonger er det ikkje den dyraste gaven som blir huska, men heller det at ein setter av tid til kvarandre:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er noe med det siste du sier der, at det blir for lite fokus på å finne på ting sammen. Tid er vel det vi ihvertfall føler vi har minst av og da er det ekstra dyrbart å gi bort av den.

   Slett
 4. hei der! så fint! sjekk om bøker, tror vi er på samme nett altså.) legger deg til over blogger jeg liker på siden min! mvh Renate

  http://thegrandproject.blogspot.no/2012/11/day-206-ta-en-bok-og-la-den-vandre.html

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det. Jeg skal sjekke ut bloggen din Renate:-)

   Slett
 5. Veldig fint innlegg, Silje, jeg har også begynt å tenke i den retningen. Ikke bare koster det vanvittig mye å kjøpe julegaver, men det er så vanskelig å finne på noe til folk som har råd til å kjøpe alt de trenger selv. Da er det fort gjort at man bruker masse penger på å kjøpe ting andre overhodet ikke trenger. Lite miljøvennlig er det også.

  I år skal jeg gi bort en hel haug med leseeksemplarer jeg har fått tilsendt uoppfordret og andre bøker jeg ikke lenger ønsker å ha. Det er bøker jeg ikke har noen interesse av å lese selv, og da er det bedre at noen andre får dem. Heldigvis har venninnene mine helt andre litterære preferanser enn meg:-) Det med å lage bokmerker selv var en genial idé! Og så kan man f.eks. bruke ekstra tid på å pakke inn gavene og pynte dem med klistremerker eller glansbilder, sånn at omtanken bak innpakningen blir en gave i seg selv.

  Jeg har en plan om å strikke/brodere julegaver et år, men det krever mye tid. Kanskje jeg må lære meg å høre på lydbøker, sånn at jeg kan gjøre to ting på en gang? Da kommer jeg kanskje endelig gjennom både Don Quijote og Moby Dick;-)

  SvarSlett
 6. Ja, og ikke minst er det hyggelig å skrive eller lage et kort. Ikke så ofte man får håndskrevne hilsener lenger. Jeg synes også tanken bak å finne en bok du synes passer til akkurat den personen er fin, men da bør man jo kjenne personen godt og det er ofte ikke de det er vanskelig å finne noe til i utgangspunktet.

  Lydbøker er nok genialt til å slå to fluer i en smekk, med forbehold om at man kan strikke/brodere uten å bruke særlig noe konsentrasjon:-)Jeg la puslespill og hørte på lydbok en periode, men nå er det heller TV og trening eller i verste fall TV og internett som gjelder.

  SvarSlett
 7. Disse tipsene var virkelig hjelpsomme! Tusen takk :) Jeg likte spesielt ideen om å lage bokmerke og å gi bort en personlig favoritt! Jeg hadde i hvert fall satt utrolig stor pris på det om noen ga meg det i gave! Og å lage sine egne bokmerker har jeg aldri tenkt på før, men nå skal det lages for harde livet ;)

  SvarSlett
 8. Her var det mange fine tips. :)

  SvarSlett

Jeg blir veldig glad om du legger igjen et spor av ditt besøk hos meg:-)