tirsdag 6. november 2012

Årets nominerte til Ungdommens kritikerpris

I går ble de nominerte til Ungdommens kritikerpris endelig offentliggjort. Nominasjonsjuryen er utnevnt av kritikerlaget, mens selve prisen er i regi av Foreningen !les. Juryen velger ut de 8 bøkene de synes er best. 200 elever fra videregående skoler rundt om i landet skal lese disse bøkene, gå på samlinger og deretter avgjøre hvilken bok som får prisen i mars. Jeg synes denne prisen er spesielt spennende siden det er ungdom som skal si sin mening om bøker kritikere har valgt ut.. Jeg tenker hvert år at jeg skal få lest noen av bøkene, men det er ikke så ofte jeg har rukket det. Jeg har ikke lest noen av bøkene, men hadde allerede bestemt meg for å lese Lars Amund Vaage sin Syngja som er den eneste av disse som også er nominert til Brageprisen. Ellers er det faktisk flere her jeg ikke har hørt om, så dette kan bli spennende.

Eivind Hofstad Evjemo: Det siste du skal se er et ansikt av kjærlighet 

"Jeg nekter" av Per Petterson"Isberg - roman" av Lars Ove Seljestad"Hjem til meg - roman" av Trude Marstein"Venterommet i Atlanteren - roman" av Mona Høvring"Leve posthornet! - roman" av Vigdis Hjorth"Hula Lou - roman" av Wenche-Britt Hagabakken"Det siste du skal se er et ansikt av kjærlighet" av Eivind Hofstad Evjemo"Syngja - roman" av Lars Amund Vaage
Har du lest noen av disse?

5 kommentarer:

 1. Jeg har veldig lyst til å lese Mona Høvring sin bok. Likte godt den forrige romanen hennes. Ellers har jeg Evemo sin bok liggende hjemme, så den skal utforskes :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har ikke hørt om henne, men det er godt mulig jeg leser denne. Jeg har heldigvis alle tilgjengelig gjennom jobben. Syngja var vel den eneste jeg hadde lyst til å lese på forhånd.

   Slett
 2. Jeg syntes dette vitner om at ikke ungdomsbøkene tas på alvor. Hvorfor velger ikke kritikerne blant ungdomsbøkene? Hvorfor må det være bøker som egentlig er myntet på voksne?

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har også undret meg over dette tidligere. De plukker vel ut de av årets bøker de synes er best, men jeg aner ikke om ungdomsbøker i det hele tatt blir tatt med i betraktningen. Elevene på videregående skole er jo i den gruppen som faller litt mellom to stoler siden vi ikke har en ung voksen-kategori her i landet. Jeg synes det ofte kan være vanskelig å skille mellom de bøkene som er for de store barna og de som er for unge voksne uten å lese bøkene.
   Det finnes også en pris som bare tar for seg ungdomsbøker, men den arrangeres i ungdomskolen, U-prisen.
   Jeg er forøvrig ikke så mye i tvil om at ungdomsbøkene ikke tas på alvor. Brage risen har for eksempel for første gang i år en egen kategori for ungdomsbøker og den skal kun være med i år. Ellers er det ikke så ofte kritikerne anmelder disse bøkene heller.

   Slett
 3. Jøss ble litt overrasket over den listen der etter å ha lest hvilken pris som skal deles ut. Var ikke mye ungdomsbøker nei, lurer også litt på hvorfor...hmmm litt rart da:) Hula Lou skal ihvertfall leses etterhvert, noen av de andre er notert ned tidligere. Blir spennende å se hvem som går av med seieren da:)

  SvarSlett

Jeg blir veldig glad om du legger igjen et spor av ditt besøk hos meg:-)