fredag 20. januar 2017

Bokhyllelesing 2017 - januar er tiden for planlegging

Som jeg skrev i oppsummeringsinnlegget mitt tidligere har jeg planer om å delta i Hedda hos Boktanker sin bokhylleutfordring. Her finnes det ulike kategorier for å komme seg gjennom noen av de uleste bøkene i bokhyllen, som etter hvert teller flere hundre. Jeg er egentlig ikke så glad i å skulle lese bestemte bøker til bestemte tider, men siden jeg er så utrolig glad i å lage lister , så lager jeg en foreløpig plan på hvilke bøker jeg vil lese, men det er godt mulig de endres underveis. Planen for 2017 er å lese minst 15 bøker fra bokhyllen, så å delta på Heddas 10 kategorier burde gå helt fint.
                                  

JANUAR: Les en bok med blått omslag
Salt to the sea av Ruta Sepetys. En bok jeg har holdt på med en stund på lydbok, eller ikke holdt på med er muligens mer riktig å si. Da jeg på kort varsel skulle være prøvevakt på jobben en dag, plukket jeg den med meg fra hyllen i trykt utgave og likte boken mye bedre enn i lydbokversjon. Den skal derfor bli prioritert nå, og jeg er allerede over halvveis. Boken er også aktuell for Printz-prisen (ungdomsbokpris delt ut av den amerikanske bibliotekforeningen, ALA) som deles ut nå i januar og er en historisk YA-bok fra andre verdenskrig.

FEBRUAR : Les en bok som opprinnelig er skrevet på engelsk
Her er det jo så mye å ta av at jeg håper jeg rekker to. Blodmeridianen av Cormac McCarthy skal i hvert fall lese i en slags bokhyllesamlesing sammen med Labben. Boken skal være ganske voldelig og for de spesielt interesserte i følge Haruhi (hun er en av dem), så det er bare å stålsette seg.

MARS: Les et verk som enten er skrevet eller lagt til perioden mellom 1350-1700
Nok en gang skal Labben og jeg samlese fra egne bokhyller og nå er det Robison Crusoe, som jeg kjøpte inn i fjor for å lese til en av rundene i 1001-lesesirkelen. Litt samlesingspress håper jeg gjør susen.
 
APRIL:  Les en skandinavisk bok utgitt mellom 1945 og 1990:
Her har jeg også flere gode kandidater og kommer ikke til å velge før det nærmer seg. Men som bergenser og kvinne synes jeg det er en skam at jeg ikke har lest Torborg Nedreaas, og det til tross for alt det fine mormor sa om bøkene hennes i alle år. Jeg har Musikk fra en blå brønn, første roman om Herdis, stående i bokhyllen. Andre aktuelle kandidater er Herbjørg Wassmo med Huset med den blinde glassveranda eller Tarjei Vesaas med Fuglane som begge er på 1001-listen.

MAI : Les et skuespill eller ei diktsamling:
Jeg er litt skeptisk til begge disse sjangrene, og spesielt skuespill. Jeg synes skuespill er best på teater og basert på den lille erfaringen jeg har med å lese skuespill liker jeg det ikke. Ikke tror jeg at jeg har noen i bokhyllen heller. Nå har jeg et eget mål om å lese minst to diktsamlinger i 2017, så det er åpenbart at det må bli det. Jeg går for Manilahallen av Ruth Lillegraven som er en diktbiografi (biosirkel??), og tenker at mer fortellende dikt kanskje er stedet å begynne i min jakt på å bli mer komfortabel med lyrikken.
 
JUNI & JULI:  Les en tjukk bok du lenge har utsatt å lese:
Jeg har satt som et eget mål å lese minst to mursteiner i 2017 og de to jeg ser for meg å lese er Anna Karenina av Tolstoj og A Brief History of Seven Killings av Marlon James. Sistnevnte ble påbegynt for lenge siden, men siden den er både tjukk og har et tungt språk har den blitt liggende på nattbordet. Flere har sagt at jeg bare må komme meg halvveis, så går alt greit, så jeg har virkelig tenkt å gjøre et forsøk i år.

AUGUST: Les bok nummer 15 i ulestbunken/ulesthylla:
Den åpenbare løsningen her ville vært å ta nummer 15 på min bokhylleliste hos  List Challenges der bøkene er nummerert. Da plass nummer 15 falt på Moby Dick kjente jeg at jeg ikke var klar for det, men om det endrer seg til august får jeg heller endre. Så etter å ha telt framlengs og baklengs på alle bokhyllelistene mine fant jeg endelig en jeg ble fornøyd med, nemlig Når gjøken galer av Robert Galbraith aka J.K.Rowling. Siden jeg liker alt det andre jeg har lest av forfatteren veldig godt og (kvinnelig) britisk krim vanligvis er min favorittkrim, er jeg veldig klar for denne.
 
SEPTEMBER:  Les en bok av en forfatter du ikke har lest før:
Jeg har store planer om å endelig få lest Jane Austen i år. Jeg har tidligere kun lest halve Northanger Abbey, så regner ikke det som å ha lest noe av henne. Jeg synes det var tungt å lese og det fenget ikke den gangen. Jeg vil derfor nå prøve meg på Pride and Prejudice siden jeg kjenner historien og deler av teksten etter å ha sett flere ulike varianter av den på film og TV. Håper jeg kommer meg gjennom denne gangen.

OKTOBER:  Les en bok med en svært kort tittel:
Her vil jeg lese en bok som har vært på leselisten min ganske så lenge, nemlig Speak av Laurie Halse Anderson. Dette er en bok som dukker opp på lister over de beste amerikanske ungdomsbøkene, og som er en av de bøkene som til stadighet blir utfordret på skoler o.l. som problematisk rundt om i USA. I september arrangerer blant annet den amerikanske bibliotekarforeningen Banned Books Weeks som setter fokus på bøkene som har vært forbudt eller fortsatt blir meldt inn som uønsket av foreldre, lærere osv. En måned for sent, men likevel ganske passende.
 
NOVEMBER & DESEMBER: Les en bok av en forfatter som har mottatt Nobelprisen i litteratur:
Etter at flere bokbloggere har skrytt av Elskede av Toni Morrison har jeg fått veldig lyst å lese den. Jeg skulle lese den i fjor, men tiden strakk ikke til. Jeg så filmen da den gikk på kino på slutten av 90-tallet (på grunn av Oprah som jeg og venninnene mine var veldig opptatt av den gangen), og ble fascinert, men mest forvirret, og det ble ikke helt den opplevelsen vi hadde håpet på. Jeg er derfor spent på om boken, og noen år på baken, gjør noe med det inntrykket. Boken har jeg faktisk på både norsk og engelsk.


17 kommentarer:

  1. Du har så spennende og varierte valg til bokhyllelesingen, Silje. Ruta Sepetys, å som jeg elsket hennes "Out of the easy" da jeg leste den. Jeg håper du skriver noen ord om "Salt to the sea" etter at den er lest, for den er jeg nysgjerrig på.

    Av bokhyllebøkene dine har jeg lest "Manillahallen", "Speak" og "Når gjøken galer", og jeg likte de godt alle sammen. "A Brief History of Seven Killings" er vel den eneste av bøkene på lista som jeg føler en skepsis til, etter at jeg leste på bokbloggen overtenking at Julie Eilén fikk mareritt av en scene i boka :O

    Hell og lykke til med utfordringen, og riktig god helg til deg og dine!

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk Mari:-) Jeg skal prøve å få til et innlegg om boken til Sepetys, om ikke annet som en del av et samleinnlegg. Jeg har nå lyst til å lese Code Name Verity på nytt igjen en gang i trykt utgave, siden jeg nå opplevde lydbokutgaven og å lese boken selv som såpass forskjellig.

      Slett
    2. Ja, gjør det. For den boka ER god altså ;)

      Slett
  2. Jeg leser Blodmeridianen nå faktisk, og ja... stålsett deg. Det er mørkt og dystert, uttørket og livløst. Omgivelsene og livet, altså, ikke boken. For den er - 80 sider ut i historien - faktisk, til tross for den ekstreme brutaliteten, vanskelig å legge fra seg. Det er setninger lange som en hel bok i seg selv, men det er også netter opplyst med så mange stjerner at man må lete lenge etter sorte flekker.

    Det handler bare om å begynne. Man er solgt fra første avsnitt. - Men bruk tid på den. Denne er langt fra noen slukebok.

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for tipset! Da er det nok lurt å ha en slukebok, eller i hvert fall noe lystigere ved siden av, så blir jeg mer tålmodig. Jeg har lest The Road av forfatteren før og den er jo også ganske dyster, mørk og livløs, så er vel litt foreberedt.

      Slett
  3. Ble veldig nysgjerrig på Salt to the Sea, håper du skriver om den når den er ferdiglest (om enn bare noen setninger på Goodreads om den ikke fortjener et eget blogginnlegg).

    Har kun lest de første 30 sidene av Blodmeridianen foreløpig og kjenner jeg synes den er tung. Spent på om den kommer til å føles like tung gjennom hele eller om det blir litt greiere når jeg er kommet skikkelig inn i den. Robinson Crusoe tror jeg blir gøy å lese.

    SvarSlett
  4. Ja, håper Robison Crusoe er spennende for mistenker at Blodmeridianen er tung. Skal lese noe lettere ved siden av, så går det nok fint:-)

    SvarSlett
  5. Spennende å høre om din vei gjennom året i bokhyllelesingen. Jeg har ikke nok uleste bøker i de forskjellige kategorier i hyllene mine, så jeg må nok stå over Heddas utfordring. Har dog lest flere bøker med blått omslag i januar så jeg er med på min måte :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for det. Du er så ryddig og strukturert at du leser det meste du tar inn i huset du altså. Det er imponerende!

      Slett
  6. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

    SvarSlett
  7. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

    SvarSlett
  8. Så. Det jeg helt har glemt å si i min glede over at dere alle sammen leser Blood Meridian nå. Jeg avbrøt den to ganger før jeg endelig fullførte. Tok jeg den med som eneste lesestoff på hyttetur, og da løsnet det, og når det først løsnet slukte jeg resten i et jafs. Men selv etter å ha fullført var jeg litt skeptisk, jeg likte den jo, men samtidig hadde jeg jo brukt månedsvis på den - pluss at jeg slet veldig med å si noe fornuftig om den. Det er mest i ettertid jeg har blitt forelsket, type, at jeg fremdeles tenker på den, selv om jeg leste den i 2013.

    SvarSlett
    Svar
    1. Jaså, så det glemte du helt å si:-) Jeg leste en side i går kveld før jeg sovnet, så har ikke fått noe inntrykk enda. Å bruke månedsvis på en bok er ikke ukjent og trenger ikke være negativt. Det er mulig det er best å konsentrere seg kun om den, men jeg tror jeg må ha noe lettere ved siden av om den er så tung, mørk og voldelig som det virker. Håper uansett på en sterk leseopplevelse.

      Slett
    2. Ja. Helt glemt. Ingen baktanker ;)

      Nå har jeg nettopp tatt et dypdykk i bloggarkivet, og oppdaget at jeg nok faktisk har avbrutt Blood Meridian tre (!) og ikke to ganger. "To bøker ble avbrutt: Philip Hoares The Whale – In Search of the Giants of the Sea ikke fordi jeg ikke likte den, men fordi den rent fysisk til stadighet havnet under andre bøker og til slutt under senga og Cormac McChartys Blood Meridan rett og slett fordi jeg ble så fysisk dårlig av å lese den, at jeg ikke klarte å fullføre", skrev jeg i 2011 (!).

      Og jeg som trodde at jeg var enda mer voldsfiksert før i tida. Vel vel. Hovedpoenget er at jeg elsket den til slutt, sant?

      Slett
  9. Argh, finner fremdeles ikke Blodboka. Har lett overalt, og begynner å bli alvorlig redd for at jeg har gitt den bort(?). Den ligger på lyd på storytel, men har nettopp begynt på Infinite Jest (60t), så det blir ikke noe ny lydbok med det første (mm, jeg velger meg ny biobok). I utgangspunktet forbudt å ta pause, men siden boka er delt opp i 3, kan det hende jeg må løsne litt på krava. Høres uansett ut som Blood Meridian er for brutal for lyd. Plukket med meg All the Pretty Horses på Loppis i helga, så kanskje jeg leser den isteden. Må lete litt til. (Ble dog litt skeptisk nå, når Ellikken liker den..)

    Ellers: På tide du leser Austen.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hehe, var det Unnskyld som var forrige gang dere begge likte en bok? Så det kan jo skje igjen. Trodde du var ferdig med biobok for februar, har du valgt ny, og ny igjen? Har så vidt hørt på min, så må komme ordentlig i gang snart. All the Pretty Horses høres forresten mye hyggeligere ut.

      Fant Northanger Abbey med bokmerke inni, har kommet over halvveis, så vurderer å lese videre i den og få Austen-kryss.

      Slett
    2. Njaa, vi liker begge Amalie Skram. (Takk og pris).

      Slett

Jeg blir veldig glad om du legger igjen et spor av ditt besøk hos meg:-)