søndag 29. april 2012

Møt Kristine Oseth Gustavsen

Tidligere i uken la jeg ut en konkurranse der premien er fantasyboken Fiji Kitsune. I dag skal dere få vite litt mer om forfatteren og jeg minner om at konkurransen er åpen helt til mandag morgen kl 8.00. Les mer om boken og konkurransen her.

Kristine Oseth Gustavsen er 22 år, kommer fra Lier, gikk ut fra forfatterstudiet i Bø 2011 og bor nå i Oslo. Jeg spurte om hun kunne fortelle litt om hva som inspirerte henne til historien om Fiji Kitsune, hvor lang tid hun brukte på skriveprosessen og hvilke prosjekter hun holder på med for tiden. Her er svaret jeg fikk:

Ideen til "Fiji Kitsune" kom for ganske lenge siden, mens jeg gikk på ungdomsskolen en gang. Ei venninne av meg hadde lagd seg et alter ego hun kalte Fiji Kitsune, og lurte på om jeg kunne skrive en historie om henne. Fiji var dragetemmer og ninja, med vikingrøtter og en snakkende ulv som venn. Dette var mens jeg holdt på med "I dypet av en ruin", den første boka mi, men med én gang jeg var ferdig med den, begynte jeg å skrive det som skulle bli "Fiji Kitsune fra landet bak drømmer." Jeg hadde overhodet ikke sett for meg hvor lang den kom til å bli, og etter hvert som jeg skreiv og utforska verdenen jeg hadde skapt, oppdaga jeg hvor stor historien var, og det som opprinnelig var tenkt som en liten historie på en førti - femti sider, blei plutselig ganske mye mer. Så tok det også ganske lang tid å få hele ferdig. Jeg begynte på den i seksten - søttenårsalderen da jeg nettopp var ferdig med "I dypet av en ruin", og fullførte den i løpet av siste semester i Bø. Jeg skal ærlig innrømme at skriveprosessen ikke gikk like jevnt og trutt hele tida; sjøl om jeg var veldig ivrig og kunne skrive i flere timer av gangen helt i begynnelsen, hadde jeg nesten lagt hele prosjektet fra meg da Panthera lurte på åssen jeg lå an, og om jeg snart var ferdig, for de hadde allerede begynt forarbeidet med den. Jeg hadde egentlig gått litt lei, men skjønte at jeg burde prøve å få den i mål, samtidig som jeg ikke ville la det synes i boka at forfatteren igrunn bare prøvde å gjøre seg fortest mulig ferdig med den. Så jeg prøvde å disiplinere meg etter beste evne, og satte en siste frist for meg sjøl, og jammen fikk jeg ikke også fullført den med æren i behold etter å ha skrevet på den i nærmere fire år.

Etter den siste store anstrengelsen med "Fiji Kitsune", har jeg innsett at jeg har gjort meg litt ferdig med fantasysjangeren for ei stund, særlig med tanke på at fantasy var nesten det eneste jeg skreiv fra jeg var tretten. Nå skriver jeg på noe som sannsynligvis blir en forholdsvis kort ungdomsroman som er veldig forskjellig, både når det gjelder stil og tema, fra bøkene jeg tidligere har gitt ut på Panthera. Der jeg også tidligere nesten utelukkende leste fantasybøker, har jeg blitt mer og mer opptatt av norsk samtidslitteratur, og Elin Brodin og Stig Sæterbakken er blant yndlingsforfatterne mine.

Tusen takk til Kristine Oseth Gustavsen for gode svar. Jeg gleder meg til Fiji Kitsune og er også veldig spent på forfatterens neste bokprosjekt.

Grim

1 kommentar:

  1. Jeg kjenner jeg gleder meg masse til den neste boka til Kristine. Hun skriver bare bedre og bedre for hver bok, og hvis du leser noen av prosaene og novellene hennes på Skrivebua.no (brukernavn Nattfall) kan du finne mye veldig spennende.

    SvarSlett

Jeg blir veldig glad om du legger igjen et spor av ditt besøk hos meg:-)