onsdag 7. mars 2012

The Future of Us

Det er 1996 og Josh og Emma er naboer og barndomskamerater. De har i det siste sklidd fra hverandre etter at han ga uttrykk for at han hadde mer enn vennskapelige følelser for Emma, noe hun ikke gjengjeldte. Nå har Emma akkurat fått en datamaskin i gave fra sin far med dårlig samvittighet, noe som de færreste andre har.  Da Josh sin mor mottar en CD-ROM fra AOL (America Online) i posten ber hun han gå bort til Emma med den siden de selv ikke har en datamaskin . Da de putter denne CDen i datamaskinen dukker det opp en merkelig side som heter Facebook. Der kan både Emma og Josh se seg selv legge ut kommentarer og bilder fra sitt eget liv om 15 år. De tror lenge at dette bare er en merkelig spøk, men finner etterhvert flere tegn på at det ikke er tilfellet. Emma er ikke fornøyd med sånn livet ser ut til å utvikle seg om 15 år og prøver å gjøre ting som skal forandre fremtiden, for eksempel hvem hun skal gifte seg med og hvor hun skal bo. Det ser ikke ut til at hun blir mer lykkelig om 15 år uansett hva hun gjør, og Facebook fører også til at hun og Josh glir enda mer fra hverandre.

Denne bokens konsept virket utrolig morsomt og lovende, men jeg må si at den ikke levde helt opp til forventningene. Det var gøy for meg som selv var tenåring på midten av 90-tallet og gjenoppleve både hvordan det var første gang jeg skulle bruke internett, å ikke ha mobiltelefon, discmanen min som jeg brukte til den gikk fra hverandre osv. Jeg sympatiserte ikke helt med Emma som ikke tar særlig hensyn til de rundt seg sine følelser. Og dette selv om jeg etter å ha lest i min egen dagbok fra jeg var på den alderen, delvis kan relatere til og vet hvor selvsentrerte og opphengt i å analysere alt av detaljer tenåringsjenter kan være. Emma om 15 år som deler alt fra livet sitt på facebook, både de alvorlige tingene til de trivielle som middagsvalg kan jeg heller ikke relatere til og hun virker like selvsentrert som voksen. Josh er mer nøktern, avslappet og ikke minst mye hyggeligere, men kanskje litt flat. Jeg synes heller ikke de andre karakterene i boken er spesielt interessante eller sympatiske.

 Jeg begynte forøvrig å høre på denne på lydbok, men da den fusket fikk jeg lånt meg boken så jeg kunne fullføre den. Da jeg endelig fikk boken i trykt form tok det ikke lang tid å komme gjennom den for den er underholdende og lettlest nok. Jeg synes som sagt at rammen rundt historien med både 90-tallet og at hovedpersonene kan se inn i fremtiden via Facebook er god og interessant, men jeg synes ideen er for dårlig utnyttet i denne boken. Hva ville du selv ha gjort hvis du kunne se inn i fremtiden din gjennom et lite "kikkhull" som Facebook? Emma er den som er mest besatt av de to på å finne ut hva som skjer i fremtiden, men kun sin egen og stort sett hvem hun er gift med, og såvidt i noen av de i den nærmeste omgangskretsen sin fremtid. Ikke for eksempel å finne ut noe om hva som skjer i verden eller med familien sin. Dette synes jeg virker ganske urealistisk og viser igjen for en selvsentrert karakter dette er. Det virker også som forfatterne tar en veldig lettvint utvei fra en ide som kunne vært utforsket i mye større grad.

Dette går fra å være en bok med et interessant konsept til å bli en helt ordinær ungdomsbok om forelskelse med en veldig tydelig moral og en relativt forutsigbar slutt. Jeg likte godt den originale måten Jay Ashers bygget opp sin forrige bok, 13 Reasons Why, men denne gangen lykkes det ikke helt. Til tross for at jeg koste meg med mimring fra 90-tallet holdt det ikke så langt når jeg ikke sympatiserte særlig med karakterene, og forventningene ikke ble innfridd i historien.
Tittel: The Future of Us
Forfatter: Jay Asher og Carolyn Mackler
Forlag: Razorbill
År: 2011
Sidetall: 356
Kilde: fra skolebiblioteket 

4 kommentarer:

 1. Synd boken ikke falt helt i smak. God anmeldese var det da:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det. Ikke alt kan falle i smak:-)

   Slett
 2. Fin anmeldelse. Bare synd den ikke levde opp til forventningene.. Ikke hørt stort om denne. Men set bilde på diverse blogger rundt omkring. Visste ikke hva den handlet om før nå.
  Må innrømme den høres ut som det ikke er sånn kjempe stor story til den, men ble allikevel litt nysgjerrig :P

  Har akkurat invistert i hans andre bok 13 gode grunner. Og får vel nøyes med og prøve meg på den først :P

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg vil heller anbefale hans forrige bok. Denne var ikke noe mer en grei underholdning.

   Slett

Jeg blir veldig glad om du legger igjen et spor av ditt besøk hos meg:-)