søndag 30. desember 2012

Lesemål 2013

1. Lese mer tematisk. I lesesirkelen jeg er med i har vi temaer vi velger bok utfra hver gang og jeg kunne tenke meg å lese flere bøker innenfor dette temaet i den perioden. Det kunne være interessant for møtene våre i lesesirkelen og kanskje jeg kan skrive litt om temaet også på bloggen. Siljes skriblerier hadde månedlige temaer tidligere i år og det virket veldig morsomt. Jeg vet allerede nå at dette kommer til å bli vanskelig å gjennomføre, men det går an å gjøre det av og til om ikke hver måned.

2. Lese noen av de forfatterne jeg ikke har lest noe av, men som jeg definitivt burde lese. I fjor hadde jeg fem forfattere jeg skulle lese noe av og jeg klarte kun halvparten, altså to og en halv bok. Så i år gjør jeg som Line og sier at jeg blir fornøyd hvis jeg leser tre av disse: Knut Hamsun, Haruki Murakami, Paul Auster, Siri Hustvedt, Jonathan Franzen, John Irving, Dag Solstad, Per Petterson, J.R.R. Tolkien, Libba Bray, Agnar Mykle, Jane Austen, Margaret Atwood, Virginia Woolf, Harald Rosenløw Eeg og Sigrid Undset.

3. Lese mer av noen av disse forfatterne: Neil Gaiman, Stephen King, Karin Fossum, Amalie Skram, J.K.Rowling, John Green, Laurie Halse Anderson, Markus Zusak, Johan Harstad, Melina Marchetta og Nick Hornby.

4. Lese vinnere av Printz award og fra denne listen, Brageprisen og Bookerprisen. Minst en fra hver pris og gjerne en nominert også.

5. Lese mer fantasy og science fiction som Kristine Tofte, Joe Abercrombie, Ursula Le Guin, Orson Scott Card, Patrick Rothfuss, Philip Pullman. Denne listen er et fint utgangspunkt:

6. Fortsette på oppfølgere i påbegynte serier fremfor å begynne på nye. Ikke helt kompatibelt med målet over.

7. Lese mer sakprosa: her skal jeg vel være fornøyd om jeg leser en basert på de siste års erfaring, men det er vel lov med små mål også. I år har jeg forøvrig lest en del pensum som jeg ikke har tatt med på oversikten min.

8. Off the Shelf: denne sliter noen og enhver av oss med siden det hele tiden er så mange nye spennende bøker man vil lese. Nå passer mange av målene over inn i dette og hvis jeg tar med skal lese-hyllene mine på Goodreads og Bokelskere som er bøker jeg har hjemme eller har kjøpt inn på biblioteket så burde jeg klare 15 stykker her.

9. 50 bøker på et år. Jeg hadde samme mål i år og holder nå på med min 50. bok, så tror det skal gå akkurat. Jeg tror ikke jeg har kapasitet til mer så jeg velger samme mål til neste år, så får jeg heller oppjustere det. Jeg må innrømme at jeg jukset litt i år ved å ta med en bok jeg ikke har lest ferdig, men gitt opp å lese. På den annen side tok jeg ikke med pensumlitteratur og jeg har også en påbegynt bok der jeg har lest rundt 500 sider, så det veier kanskje opp:-)

10. Lese bøkene jeg får i presang: jeg har ikke lest noen av bøkene jeg fikk i fjor til jul og bursdag, men skal prioritere de jeg har fått i år som heldigvis også passer inn under andre mål. Alle passer forsåvidt under Off the Shelf-målet.

11. Lese bøker fra land utenom Skandinavia, Storbritannia og USA. Jeg har lest en bok fra Australia, en fra Nederland og en tegneserie fra Elfenbenskysten i 2012. I år satser jeg på å lese minst en bok fra hvert kontinent og gjerne bøker fra andre land i Europa enn de nevnte. Ideelt sett bør det være minst to fra ulike deler av Asia. Dette målet bør jeg klare hvert år så kanskje det begynner å ligne på noe:-)

Her er det mange ting jeg skal lese, men er det noe jeg ikke skal lese eller gjøre? Paranormal Romance har jeg vel stadfestet i år at ikke er helt min sjanger. Blant ungdomslitteraturen heller jeg litt mot de mer realistiske bøkene og det passer godt med målet om å ikke begynne på nye serier. Dystopier er vel et hederlig unntak blant YA-bøkene siden det fortsatt er en favorittsjanger og her har jeg jo allerede påbegynt en masse som jeg kan lese videre på. Jeg skal heller ikke binde meg for mye til datoer bøker skal leses ferdig. Jeg er med i en lesesirkel med noen venninner og den prioriteres. Ellers har jeg kjøpt tre av bøkene til Lines lesesirkel, men jeg har ikke meldt meg på enda. Alle tre bøkene er under punkt to så det er sannsynlig at jeg blir med hvis det passer slik. Jeg skal ikke melde meg på mer enn en, maks to bøker i bokbloggturneen selv om kanskje halvparten frister. Jeg har merket at selv om jeg har lyst til å lese bøkene når påmeldingen kommer er det ikke alltid det er akkurat den boken jeg vil lese akkurat i det tidsrommet fra jeg får boken til den skal blogges om. Jeg skal ikke takke ja eller be om leseeksemplarer hvis ikke det er noe jeg har lyst til og tid til å lese i umiddelbar fremtid (ha! det tror man jo alltid at man har). Bokhyllen er allerede full av dårlig samvittighet;-)

Dette ble litt mange mål og selv om ikke alle inneholder antall bøker, så skal det mye til for å fullføre alle på en tilfredsstillende måte når 50 bøker er det maksimale antallet jeg kan se for meg å lese i løpet av et år. På den annen side gjør mangfoldet i målene at det også skal litt til å ikke klare noen av dem og alle kryss gir uansett en god følelse. Mange bokbloggere har allerede lagt ut mål for 2013 og mange flere kommer sikkert de nærmeste dagene. Hvilke av dine mål tror du er vanskeligst og enklest å få til?

Jeg vil ellers takke dere alle for det gamle året og ønske dere en fin nyttårsfeiring i morgen. Jeg vil spesielt takke alle bokbloggere for et strålende år med det første bokbloggtreffet, heftige og interessante diskusjoner og ikke minst for alt det gode innholdet dere har bidratt med på verdensveven i 2012. Vi ses i 2013!

6 kommentarer:

 1. Spennende mål, Silje. Jeg gleder meg til å følge med på dem alle sammen. Morsomt at du går for mer temalesing neste år. Jeg syntes det var gøy og interessant å lese slik, men skal ikke gjøre det så mye neste år. Ønsker deg en strålende nyttårsfeiring :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Godt nyttår! Er spent på å se om det blir noe temalesing, men lesesirkelen hjelper jo litt på:-)

   Slett
 2. Spennende og fine mål:) Likte listen din:) Ha en fin nyttårsfeiring og godt nytt år:)

  SvarSlett
 3. Fine mål.. Lykke til med dem :)

  Godt nyttår :D

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk og godt nyttår til deg også:-)

   Slett

Jeg blir veldig glad om du legger igjen et spor av ditt besøk hos meg:-)