onsdag 2. januar 2013

2012s favoritter og skuffelser

I 2012 leste jeg 50 bøker og av disse har jeg plukket ut noen favoritter som jeg vil dele med dere. Jeg hadde en følelse av at dette året ikke hadde vært så full av store leseopplevelser, men jeg hadde problemer med å velge ut, så jeg tok feil. Samtidig hadde året noen både store og mindre skuffelser og kun et par bøker som når inn på favorittlisten. Jeg har tatt de samme kategoriene som i fjor med noen endringer for å passe til årets utvalg av bøker. Godt nyttår alle sammen!

Årets overraskelse:
Himmelen begynner her av Jandy Nelson. Denne ungdomsboken blåste meg av banen med sin annerledeshet og voldsomme følelsesspekter. Den har endt opp blant mine favorittbøker og er kanskje min absolutte favoritt av året 2012.Årets forfatterbekjentskap:
John Green. Jeg snakker først og fremst om boken The Fault in Our Stars av forfatteren siden jeg kun har lest denne og en kortere historie, men er overbevist om at denne forfatteren er noe helt spesielt som jeg gleder meg til å utforske videre. Han skriver morsomt, filosofisk og vakkert om livet og kjærligheten med en helt spesiell ektehet. Boken kommer på norsk i februar med tittelen Faen ta skjebnen.
The Fault in Our Stars

Årets tegneserie:
Aya av Marguerite Abouet. Litt sitcom-aktig om tenåringer i Elfenbenskysten på 70-tallet.

Årets overnaturlige:
Carrie av Stephen King er kalt en grøsser men er først og fremst en trist historie om mobbeofferet Carrie som blir presset til sitt ytterste og til slutt klarer hun ikke å kontrollere sine overnaturlige evner.

Årets dystopi:
Variantene av Robison Wells. En god og passe ubehagelig dystopi om ungdom innestengt på en skole.

"Variantene" av Robison Wells

Årets norske:
Sammen skal vi holde himmelen av Ellen Fjestad. En fin og intens kjærlighetshistorie med overraskende vendinger.

Årets skuffelse: 
Vakre skapninger av Kami Garcia og Margareth Stohl. Denne slet jeg meg virkelig gjennom og hadde det ikke vært for at den var en del av bokbloggturneen hadde jeg aldri fullført de over 500 sidene. Jeg har lest flere gode omtaler og trodde dette var noe for meg, men kjedet meg for det meste. Det kjipeste var nesten at jeg slet meg gjennom alle de sidene og så er jeg bare en femtedel i en serie jeg aldri kommer til å lese videre i.
Middagen av Herman Koch. Denne boken skuffet fordi jeg synes et godt og spennende plott ble altfor dårlig utnyttet. Jeg ble lovet noe a la den danske filmen Festen på omslaget, men synes ikke dette var i nærheten av å ha den samme menneskeligheten og nerven.


Årets lydbok:
Barnepiken av Kathryn Stockett. En varm, sterk og underholdende bok om raseskiller fra sørstatene på 60-tallet. Boken forteller historien fra tre ulike kvinners perspektiv, to av dem fargede hushjelper og en hvit ung forfatterspire som alle ønsker at noe skal endre seg.
Her må jeg også nevne Harry Potter der jeg gjen"leste" den første på lydbok. Den er fantastisk lest av Stephen Fry.Årets seriestart:
Mørk engel av Laini Taylor var en original og eventyrlig fantasyroman om to parallelle verdener.Hva var dine favoritter og skuffelser i 2012? Lenk gjerne til din egen liste eller skriv inn hvilke favoritter du hadde i kommentarfeltet.

5 kommentarer:

 1. Himmelen begynner her, Variantene og Mørk engel er gode bøker. Håper du møter på like gode bøker i 2012. :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg krysser fingrene for enda flere gode leseopplevelser i 2013:-)

   Slett
 2. Hurra for "Mørk engel", jeg er helt enig i at det var en knakende god seriestart, Silje. Snart skal jeg forsøke meg på Mr. Green, men først skal jeg lese ferdig Ild.

  Barnepiken er en veldig god historie og jeg gleder meg til å en eller annen dag få sett filmatiseringen av boken også.

  Min absolutte soleklare favoritt for 2012 var Code Name Verity av Elizabeth Wein. Hvis du har lyst til å ta en titt så la jeg ut en liste over fjorårets beste leseropplevelser i går.

  SvarSlett
  Svar
  1. Er spent på hva du synes om Green. Jeg skal definitivt lese mer av han i år. Jeg tror man enten faller for skrivestilen hans eller ikke.
   Jeg har fått med meg din begeistring over Code Name Verit og har skaffet meg den på lydbok som jeg har planer om å sette i gang med snart. Det er klart jeg skal sjekke ut dine favoritter:-)

   Slett
 3. Min favoritt var "den trettende fortellingen"! Ekstremt bra bok. Eg hadde min kavalkade i går http://bokverdami.blogspot.no/2013/01/arskavalkade-2012-besteverste-osv.html Her står òg årets overrasking osv. Eg las "himmelen begynner her" i 2011 og den var veldig sterk og fin, men òg veldig annleis frå ungdomsbøker flest om kjærleik! :)

  SvarSlett

Jeg blir veldig glad om du legger igjen et spor av ditt besøk hos meg:-)