torsdag 19. juli 2012

Dum av multitasking?

Dagbladet hadde for et par dager siden en artikkel om multitasking som traff meg litt. Den forteller at multitasking kun er noe en datamaskin kan gjøre, mens vi mennesker kun tror at vi kan det. I virkeligheten hopper vi bare fra den ene oppgaven til den andre og tilbake igjen. Det står videre i artikkelen at mennesker faktisk blir "dummere" av å holde på sånn. Det er veldig slitsomt for hjernen og kan føre til konsentrasjonsvansker. Det blir av professor i nevrovitenskap Gary Small ved UCLA kalt for "Digital ADHD" for å beskrive hva multitasking gjør med hjernen vår.

Jeg kan med en gang innrømme at jeg driver med multitasking daglig og jeg vet også at jeg har større vanskeligheter for å konsentrere meg om en ting av gangen enn tidligere, for eksempel det å lese en bok. Jeg leser bok foran TVen, sitter med datamaskinen foran TVen, for ikke å snakke om alle de tingene man gjør på datamaskinen samtidig og det er vanskelig å finne roen da tankene flyter til noe annet du vil sjekke eller gjøre. Etter at jeg fikk Ipad og smarttelefon er det enda flere ting som benyttes på en gang. I sommer har jeg vært en liten uke på ferie et sted uten internett og nesten uten mobildekning og jeg har sjelden vært mer tilstede. Jeg mener selvfølgelig ikke at jeg ville vært uten internett og telefon, men det var deilig å kjenne hvordan det var å ikke bli distrahert av e-post, facebook, blogg, meldinger osv som "skal" sjekkes hele tiden.

Det har også slått meg at dette kan være en viktig grunn til at dagens unge ikke leser like mye som før. De har jo vokst opp med multitasking som det mest naturlige i verden. Jeg har ihvertfall tenkt å prøve hardt på å la være å gjøre flere ting på en gang og heller så godt det lar seg gjøre fullføre en ting før jeg hopper til neste. Tidligere har jeg heller aldri lest mer enn en bok om gangen, bortsett fra hvis en av dem er lydbok, men nå holder jeg ofte på med 3-4 bøker samtidig og det er i grunn litt stressende. Hva med dere andre. Multitasker dere og har det påvirket hvordan dere leser eller konsentrasjonsevnen på andre måter?

7 kommentarer:

 1. Dummere blir vi alle sammen, men det kalles aldring. Det Dagbladet ikke forteller, er at heller ikke datamaskiner multitasker. Det er bare det at de utfører oppgavene så raskt at det framstår som multitasking. Eller i hvertfall har jeg hørt det, men jeg er litt usikker, jeg så på TV og skrev en SMS samtidig som jeg leste artikkelen.

  SvarSlett
 2. Haha, du må passe deg for multitaskingen. Det er klart aldring gjør sitt for at blant annet hukommelsen ikke er like god som den en gang var. Men det er nå likevel sånn at hjernen blir vant med å hoppe fra det ene til det andre og da er det vanskeligere å fokusere og konsentrere seg lenge om en ting, ihvertfall er det min erfaring. Jeg tror heller ikke at denne "skaden" er permanent.

  Vi får begynne å jobbe enda raskere slik at ingen ser at vi ikke multitasker:-)

  SvarSlett
 3. Jeg prøvde å høre/se på radiointervjuet om 50 shades of Grey samtidig som jeg leste din artikkel. Det gikk sånn tålig bra! Når jeg chatter på Facebook gjør jeg også flere ting samtidig - det blir litt som når en ser på TV samtidig som en snakker i telefonen, og føler kanskje at det er litt respektløst overfor den en snakker med (så sant det ikke gjelder begge to). Og jeg merker at jeg selv blir mindre konsentrert når jeg holder på på den måten. Jeg for min del klarer ikke å lese ei papirbok og gjøre andre ting samtidig (ikke engang høre på musikk), men jeg merker at jeg blir fort utålmodig når jeg leser. Mer enn jeg ble før Facebooks tid!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg er også mer utålmodig og klarer heller ikke å gjøre noe annet samtidig som jeg leser en bok. Jeg prøver likevel noen ganger, men må tilslutt velge en ting.

   Slett
 4. Jeg har ikke lest artikkelen i Dagbladet, men Morgenbladet hadde en veldig fin sak om dette tidligere i vår. Kjenner jeg dem rett, var den muligens en tanke grundigere enn Dagbladets versjon;-) Det de begrunnet "skaden" med, var at menneskehjernen er skapt for å hoppe fra en ting til en annen, og at konsentrasjon/evnen til fordypning må trenes opp og vedlikeholdes. Derfor ble lesing av lange romaner anbefalt som en slags kognitiv treningsøkt. Dermed kan vi lese bøker med verdens beste samvittighet! :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, kan tenke meg at den var grundigere, dette var mer en agurksak:-) så det den forteller er at det vi gjør når vi tror at vi multitasker er det naturlige, mens konsentrasjonen må trenes. Det er jo egentlig ganske logisk og jeg er ikke i tvil om det siste. Utfordringen nå er at det er mer som distraherer oss og mange konkurrenter til bøker. Det er mange som nevner sudoku og kryssord som noe som hjelper eldre å holde de små grå friske, men jeg mener lesing må være minst like bra.

   Slett
 5. Da anbefaler jeg å lese denne en dag du har tid!

  http://morgenbladet.no/ideer/2012/hvor_var_jeg

  Veldig nyttig å vite.

  Jeg har forresten merket dette selv, da jeg hadde en jobb hvor man måtte tenke på ti ting (minst) på en gang. Til slutt var hjernen min så sliten at jeg slet med å legge et vanlig brev i riktig konvolutt... Å konsentrere seg om en ting om gangen pluss lesing har vært min måte å trene opp hjernen igjen. Så jeg kan skrive under på at det funker:-)

  SvarSlett

Jeg blir veldig glad om du legger igjen et spor av ditt besøk hos meg:-)