tirsdag 24. juli 2012

Bokanmeldelse: Lever. Utøya 22.7. av Emma Martinovic

Dagen derpå for 1-årsmarkeringen for 22.juli, leste jeg en av de som opplevde Utøyamassakren på nært hold sin bok. Emma Martinovic begynte å blogge allerede to dager etterpå, altså 24. juli 2011 om det hun hadde opplevd. Dette gjorde hun for å bearbeide opplevelsen og traumene i etterkant. Hun forteller om selve dagen, hvordan dagene hennes etterpå oppleves og deler gode minner og ord om de hun mistet og savner.


Det som er veldig interessant med denne boken er formen. Alt innholdet er direkte hentet fra bloggen til forfatteren. Det er hennes tanker uredigert og umiddelbart etter tragedien 22. juli i fjor. Det eneste som er redigert er utvalgte kommentarer og e-poster på slutten. Vi som lesere får virkelig se hvordan sorgprosessen og bearbeidelsen hennes utvikler seg og ikke bare refleksjonene i etterkant. For eksempel handler hennes første innlegg om hva som skjedde på Utøya skrevet som sagt kun to dager etterpå. I et innlegg senere i boken påpeker hun hvordan hun nå ser at det første innlegget manglet følelser. Hun skriver da et tilsvarende innlegg der hun tar med hva hun følte og noen flere detaljer hun har kommet på. Hun går fra sjokk og nummenhet til et kaos av følelser som sorg, håp, plikt, angst og alt dette deler hun med oss så ekte og nakent.

Man kan si så mye om blogging, men det gir oss en unik mulighet til å virkelig sette oss inn i andres situasjon når det er gjort på denne måten. Ikke bare de som opplevde terroraksjonene her til lands, men kanskje også våre nye landsmenn som har opplevd lignende traumer i sine hjemland og som alle er en del av vårt samfunn. Knut Hoem i NRK skriver i sin omtale av boken at den skiller seg fra endel av de andre bøkene skrevet om 22.juli der det ofte er en erfaren journalist eller skribent som er forfatteren. Han påpeker at erfaring viser at de samtidige skildringene er mest interessant for fremtidens historikere.

Jeg skal lett innrømme at jeg felte noen tårer da jeg leste denne boken. For de ungdommene som mistet livet og for alle de ungdommene som har en mørk sky hengende over seg som de kanskje må leve med resten av livet. Selv om en bok som denne kan gi et visst innblikk så er det fortsatt helt ufattelig hva de har gjennomgått. Jeg håper virkelig at alle de berørte snart kan få fred til å sørge og etterhvert komme inn i en noenlunde normalisert hverdag. Jeg håper også at Emma og andre fortsetter å blogge og fortelle oss om det som skjedde, de som døde og ikke minst det de stod og står for, så kan de som ønsker det lese det nå eller i fremtiden.

Tittel: Lever. Utøya 22.7
Forfatter: Emma Martinovic
Årstall: 2011
Forlag: Portal
Kilde: mottatt fra forlaget

Andres omtaler av boken:
Askeladden
Beathesbokhylle

3 kommentarer:

 1. Tusen takk for fin omtale av denne boken,Silje:-)
  "Man kan si så mye om blogging, men det gir oss en unik mulighet til å virkelig sette oss inn i andres situasjon når det er gjort på denne måten", er så enig med deg og det unike med denne boken er jo hvordan de samme historiene forandret seg, følelsene kom frem når det hadde gått lengre tid, men like viktig er nok også den umiddelbare reaksjonen. Det er helt ufattelig det som har skjedd og i likheet med deg håper jeg også at de kan finne rom for å komme seg videre og kunne oppnå en viss grad av normalitet i hverdagen.

  SvarSlett
 2. Godt skrevet. Og takk for tips. Hadde hverken hørt om bloggen eller boken.

  SvarSlett
 3. Bra skrevet! Jeg hadde hverken hørt om bloggen eller boken!

  SvarSlett

Jeg blir veldig glad om du legger igjen et spor av ditt besøk hos meg:-)