mandag 21. november 2011

City of Bones - bokanmeldelse


Tittel: City of Bones
Forfatter: Cassandra Clare
ForlagMargaret K. McElderry Books
Sidetall: 485/ 14t 11m
Lydbok lest av: Ari Graynor
Kilde: skolebiblioteket/kjøpt

City of Bones er første boken i en urban fantasy-serie (The Mortal Instruments) som jeg trodde var en trilogi, men nå viser det seg at det har kommet en fjerde bok og det er nok heller ikke den siste. Her møter vi Clarissa Fray som en kveld på et utested blir vitne til et mord. Da hun skal tilkalle hjelp viser det seg at liket er borte og morderne som kaller seg Shadowhunters er usynlige for alle andre enn henne selv, inkludert bestekameraten Simon. Innen det neste døgnet skal verden snus på hodet for Clary, moren kidnappes, og hun får stadig flere spørsmål hun ønsker svar på. Hun skal nå bli kjent med en mørk underverden hun ikke ante eksisterte, eller gjorde hun det?

Det var flere ting som ødela  for denne leseopplevelsen og som gjør det litt vanskelig for meg å vurdere boken på riktig grunnlag, men jeg skal prøve. For det første hadde oppleseren på lydboken en veldig irriterende stemme, men det vente jeg meg til etterhvert. For det andre fikk jeg en ufrivillig pause i lesingen da lydboken streiket og hoppet frem og tilbake. Jeg fikk tak i den trykte utgaven etterhvert på biblioteket og fortsatte på lydboken som heldigvis fungerte fint etter dette. Det verste var likevel at jeg klarte å lese en omtale på Goodreads som avslørte altfor mye av det som skulle skje videre i boken. Jeg kan vel først og fremst skylde meg selv her, men de pleier å være flinke å merke omtalene med spoiler. Jaja, ferdig med surmulingen og over til de gode tingene med denne boken.

Her er det spenning og action fra begynnelse til slutt. Jakten på Clarys mor er nemlig ikke uten farer og møter med New Yorks underverdens mange skumle skikkelser. Boken har også en god dose humor. Samspillet mellom Clary og flere av hennes motkarakterer bygger mye på sarkastiske kommentarer både frem og tilbake. I motsetning til en del andre amerikanske fantasy-serier for ungdom har ikke denne første boken en romanse i hovedrollen. Her er det flere personer i fokus og den spiller på et rikt univers. Nå er det kanskje sånn at de bøkene med spesielt fokus på romansen kalles Paranormal romance, mens dette kalles Urban fantasy, hvis jeg har forstått det riktig (?), så da får man jo en pekepinn hvis man vil slippe unna den mest klissete romantikken:-)  Jeg er også ganske sikker på at du vil få noen overraskelser i løpet av denne boken hvis du holder deg unna spoilere. Forfatteren er forøvrig visstnok kjent for å skrive Harry Potter-fanfiction og har av noen blitt beskyldt for å låne litt for mye derfra. Jeg har ikke lest hennes fanfiction, men kan ikke se så mange likheter mellom disse to seriene, så er uenig i de anklagene. Jeg savner ellers en serie der jeg virkelig blir glad i karakterene sånn som jeg ble i nettopp Harry Potter, men det krever kanskje at man leser mer enn en bok.

Neste bok heter City of Ashes og er heldigvis kjøpt inn til biblioteket så jeg kan lese den etterhvert, for holder meg nok unna lydbok denne gangen. Første bok er også utgitt på norsk med tittelen Skyggejegerne. For noen andre bloggeres omtaler se:

Flukten fra virkeligheten
Marias bokblogg


7 kommentarer:

 1. Fin omtale, Silje :) Min erfaring er ofte at man gjerne må lese de to første bøkene for å få litt følelse av hvordan serien er.

  SvarSlett
 2. Uff, så kjedelig at du snublet over spoilere. Det skjer med meg i blant også, folk skriver uten å merke teksten med at den inneholder spoilere, og vips! så avslørte de slutten. En gang kom jeg over en tekst til en bok jeg hadde tenkt til å lese der det bare stod noe sånt som "Dette er vel en av de få bøkene der man blir lettet når hovedpersonen dør på slutten." Takk for den, liksom... :P

  SvarSlett
 3. Hehe, den er fin. Jeg har hatt leseprosjekt på skolen nå der elevene skal skrive omtaler. Da måtte jeg forklare for noen at hvis meningen er å få andre til å ville lese boken, så ikke fortell alt som skjer på slutten:-)

  SvarSlett
 4. This is a topic which is near to my heart.
  .. Take care! Exactly where are your contact
  details though?
  Feel free to visit my web site Instalación geotermia en Toledo

  SvarSlett
 5. Hi, i read your blog from time to time and i own a similar one and
  i was just curious if you get a lot of spam feedback?
  If so how do you reduce it, any plugin or anything you can
  suggest? I get so much lately it's driving me crazy so any assistance is very much appreciated.
  Here is my site - topografía

  SvarSlett
 6. Definitely believe that which you stated. Your favorite reason seemed to be on the internet the
  easiest thing to be aware of. I say to you, I certainly get irked
  while people think about worries that they just do not
  know about. You managed to hit the nail upon the top and also defined out the whole
  thing without having side-effects , people can take a signal.
  Will likely be back to get more. Thanks
  Take a look at my web-site ; Hainan Airlines

  SvarSlett
 7. I'm curious to find out what blog platform you have been utilizing? I'm experiencing some minor security issues with
  my latest site and I would like to find something more safeguarded.

  Do you have any solutions?
  My web page bacalao

  SvarSlett

Jeg blir veldig glad om du legger igjen et spor av ditt besøk hos meg:-)