tirsdag 10. januar 2017

Ha det bra 2016, velkommen 2017!

Et noe sent godt nyttår fra bloggen. Året er allerede 10 dager gammelt, 2 bøker er lest, nye mål for 2017 er allerede publisert, og langlistene til Bokbloggerprisen er lansert, men like fullt er dette det første innlegget i 2017 herfra. Her skal jeg først og fremst snakke om fjoråret, 2016, men også litt om målene for 2017. En liste over de beste bøkene jeg leste i 2016 kommer senere i uken. Om du vil se oversikt over alle bøkene jeg leste, kan du se det under fanen øverst, (eller her om du vil sjekke hvilke av dem du har lest) men her kommer en liten oppsummering av leseåret 2016:




Bøker lest i 2016: 58

Måloppnåelse:
Jeg oppnådde faktisk de aller fleste mål, men manglet en lest bok fra bokhyllen (14/15), og en av de 7 kortlistede romanene til bokbloggerprisen. Det er uviktige detaljer, og det viktigste er at jeg fikk lest mange gode bøker og utfordret meg selv litt. Jeg er kjempefornøyd og målene for neste år ligger i en fane øverst på siden. Jeg har oppjustert noen mål, fjernet noen og lagt til noen, men de store forskjellene er det ikke. Jeg har for eksempel tillagt mål om sjanger som jeg ikke hadde, som lyrikk og non fiction, fordi det er sjangre jeg leser så lite av, men innser at jeg mest sannsynlig liker godt. For å være helt ærlig blir jeg innimellom lei av romaner, og det er viktig å variere for  å holde oppe leselysten.

God start på 2016:
Jeg startet året med å få unna en del 1001-bøker og bøker fra bokhyllen, som jo er  veldig lett i januar siden fristen for anskaffelse går ved 1.1, og du kan lese bøker du fikk til jul til full jubel og måloppnåelse. For eksempel kom jeg endelig i gang med Hellemyrsfolket, leste Siri Hustvedt sin Det jeg elsket som har stått åresvis i bokhyllen, og deltok med både lest bok og blogginnlegg i Moshonista sin biosirkel (det ble vel med det ene innlegget, bortsett fra min lille redningsaksjon på slutten av året). Jokerlesing til Bokbloggerprisen i januar var også et høydepunkt og jeg rakk å lese to bøker jeg kunne stemme på. Jeg hadde rett og slett en veldig god start på året. Det er vel ikke akkurat oppsiktsvekkende at man starter det nye året med nytt mot og god innsats, men jeg gjorde også dette fordi jeg vet at når bokhøsten nærmer seg blir det mye fokus på nye bøker, både Booker og nye norske til Bokbloggerprisen, noe som selvfølgelig slo til.
"Det jeg elsket" av Siri Hustvedt"Lord of the flies a novel" av William Golding"Ikke si at du er redd" av Giuseppe Catozzella"Hellemyrsfolket" av Amalie Skram


I mars kom langlisten til den internasjonale Booker, og jeg klarte ikke la være å engasjere meg her heller. Jeg leste to bøker derfra, White Hunger og A General Theory of Oblivion, fra hhv Finland og Angola, som var gode bøker, men likevel litt trege leseopplevelser. Vinneren, The Vegetarian av Han Kang, rakk jeg ikke, men den ligger på nattbordet og håper å bli lest i år istedenfor. Til tross for en god start på året kom nok høydepunktene likevel om sommeren, da jeg hadde ferie og tid og ro til å lese, og ikke minst plukket jeg frem noen titler jeg hadde hatt lyst å lese en stund. Bøkene jeg valgte da er også de som står frem i flere kategorier som årets favoritter (liste kommer!). På tampen av juli kom den vanlige Booker-prisen med sin langliste, en pris som engasjerer flere bloggere, delvis på bloggene, men i 2016, mest på Goodreads. Jeg endte opp med å lese 4 bøker derfra, hvorav 3 endte opp på kortlisten (His Bloody Project, Eileen og All That Man Is) i september, men blogget kun om en av dem. To av bøkene likte jeg godt, mens de to andre var så der (Eileen og My Name is Lucy Barton). Tre av bøkene skaffet jeg meg, og de ligger fortsatt ulest hjemme, og sånn vokser lesebunkene....
"His bloody project documents relating to the case of Roderick Mccrae" av Greame Macrae Burnet"My name is Lucy Barton" av Elizabeth Strout"Eileen A Novel" av Ottessa Moshfegh"All That Man Is A Novel" av David Szalay

Bokhøsten:
I september kom altså Booker shortlist, det var bokbloggertreff, utdeling av Bokbloggerprisen, og den norske bokhøsten var i gang på ordentlig. En hektisk, men veldig kjekk bokmåned. Jeg endte opp med å lese 23 norske 2016-utgivelser, som må være rundt 40% av det totale antallet leste bøker, i overkant mye spør du meg:-) Men når vi engang er med på å dele ut en pris, så må man jo engasjere seg, og ikke minst er det gøy. Det kommer en god del barne- og ungdomsbøker også om våren, så jeg hadde lest noen titler allerede. Jeg har også vært hakket flinkere til å blogge om de norske bøkene enn andre bøker, men en flink blogger kan jeg ikke kalles i 2016. Jeg rakk også å lese en del nyere utenlandske utgivelser, spesielt innen Young Adult, der jeg følger med på enda en pris, Printz-prisen, som deles ut i januar påfølgende år, og leser bøker anbefalt i grupper på blogg og Goodreads. Jeg må si at jeg enda ikke har funnet en favoritt, men flere middelmådige leseopplevelser. Forhåpentligvis finner jeg noen gode titler når prisen deles ut til en vinner og inntil 4 honor books. Jeg prøver å i hvert fall lese vinneren hvert år.
"Burn Baby Burn" av Meg Medina"The sun is also a star" av Nicola Yoon"Draumeskrivar noveller" av Gunnhild Øyehaug"Arv og miljø roman" av Vigdis Hjorth"Blekkspruten" av Gro Dahle

Litt statistikk :
I følge Goodreads var min lengste bok All That Man Is av David Szalay på 448 sider og den korteste var Snart sover du av Lisa Aisato og Hady Njie på 40 sider. Et nytt mål av året er å lese minst to mursteiner (over 500 sider), da jeg ser at jeg har lett for å prioritere bort disse. Den mest populære  (antall følgere) av bøkene jeg leste i fjor var William Golding sin Lord of the Flies med over 2 millioner følgere (nok en veteran fra bokhyllen min) og den minst populære var Bomulv av Njord Svendsen med kun 2 følgere. Ellers har jeg lest noe sånt som 23 voksenromaner, 3 novellesamlinger, 4 non fiction, 6 (nye norske )bildebøker, 21 ungdomsromaner og 1 essaysamling. Jeg har lest hele 39 bøker av kvinnelige forfattere og bare 19 bøker av menn. Jeg kunne tenkt på kjønnskvotering her, men når man leser mange barne- og ungdomsbøker tror jeg det er sånn det blir, for hovedvekten av de kvinnelige kommer derfra.

Blogging:
De to siste årene har vært noe labre med kun 16 innlegg per år, så vidt litt mer enn ett i måneden. Kun 5 bøker fikk egne innlegg, mens flere bøker fikk ta del i samleinnlegg med ulik lengde omtale av hver bok. Jeg tenker uansett at litt omtale er bedre enn ingen, så i år må jeg i det minste få til to innlegg per måned, altså 24. På høsten startet jeg opp med månedsoppsummeringsinnlegg og det tror jeg at jeg skal fortsette med fra start i år. Intensjonene er nemlig alltid gode og at jeg skal få skrevet flere egne innlegg om hver av bøkene jeg leser, men det er sjelden det blir noe av. Noen ganger blir det med oppsummeringsinnlegget og noen ganger inspirerer det til nye innlegg. Jeg håper også at de ulike lesesirklene jeg deltar i inspirerer til innlegg, ev får  jeg tvinge de frem, som Moshonista sin allerede nevnte biosirkel, Lines bibliotek sin 1001-sirkel, og Boktanker sin bokhyllelesing, og ikke minst at Booker i år fører til mer engasjement på bloggene.

Godt nytt leseår til alle!

Om du vil sjekke hvor mange av bøkene jeg har ulest i bokhyllen du har lest, kan du gjøre det her på List Challenges. 2017 ser også ut til å bli et år med listebonanza i bokbloggsfæren!

16 kommentarer:

  1. Tjukke bøker er ein bøyg for mange (sa ho som las både "Krig og fred" og "Kristin Lavransdatter" i 2016). Eg syns tjukke bøker mange gonger er som ein tv-serie der du får vite mykje meir om karakterene enn i ein 2 timers film (evt bok på 200-300 sider). For meg som liker godt lydbøker etterkvart så skal det lite til å pløye gjennom ei tjukk bok. "Little Dorrit" av Dickens vart lest på den måten. Lykke til med måla i 2017!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er nettopp derfor jeg vil ha det som et eget mål så jeg ikke går glipp av så mange gode bøker bare fordi de er tjukke. Tenker at det ofte er der mange av de gode historiene er. Lydbok kan muligens være tingen, men foreløpig går jeg for krim, må ha noe som er fengende og lett å henge med i på lyd. Hører du lydbok når du gåt til og fra jobb eller hjemme? Jeg prøver å finne ut når jeg skal høre på lydbok siden jeg har så kort vei til jobb, men lurer på å prøve puslespill og lydbok. Mursteinene prøver jeg på kindle, og håper da at det ikke er like merkbart:-)

      Slett
  2. Så gøy å se at det er liv i leiren din, godt nytt leseår Silje!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, håper det fortsetter:-) God nytt leseår Tine!

      Slett
  3. Gratulerer med å klare nesten alle mål, det er en bragd! Jeg håper på samme måloppnåelse som deg i år. Håper også på flere blogginnlegg fra deg i år. Månedsoppsummeringene er alltid gøy å lese, og krysser fingrene for at du får inspirasjon til å skrive noen bokomtaler for du skriver så godt.

    Satser på å få noen ungdomsbok-tips fra bloggen din i løpet av året. Var det ikke du som fant frem The Lie Tree til meg på Norli? Det tror jeg er den beste ungdomsboken jeg har lest på en stund.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det gikk overraskende bra, så jeg håper det går i nærheten av like bra denne gangen også. Jeg er enig i at månedsoppsummeringer er kjekt å lese, egne innlegg er faktisk aller kjekkest om en har lest boken selv. Det er veldig kjekt at du er så flittig blogger for tiden også, vi får gi hverandre motivasjon.

      Ja, du likte The Lie Tree? Jeg har den på kindle, men har ikke lest enda. Den er aktuell til Printz for 2016, for den kom ut i amerikansk utgave da, men vant Folio-prisen tror jeg året før. Nå er det jo en del av jobben min å koble bok og leser, også bøker jeg ikke har lest, så godt den falt i smak. Begynner jo å få en ide om hva du liker:-) Håper å kunne skrive om flere gode ungdomsbøker i år ja.

      Slett
    2. Dette med forskjellen på månedsinnlegg og "egne innlegg", i månedsinnleggenes favør, har jeg faktisk ikke tenkt på! Liker å lage månedsinnlegg, men litt for ofte blir de liggende som kladd lenge. Det er jo så mye jeg egentlig kunne skrevet!
      Lykke til med målene, lesinga og skrivinga! Måtte det være lystbetont!

      Slett
    3. Nei, når jeg tenker fra bloggersiden vil jeg jo helst at hver bok skal få et grundig innlegg, men som leser er det veldig kjekt å lese andres oppsummeringsinnlegg også. Hvis resultatet er 4 "egne innlegg" i året, er det bedre å senke terskelen litt og heller skrive noen ord om flere bøker. En blanding håper jeg å få til. Håper å lese flere månedsinnlegg fra deg fremover:-)

      Slett
  4. Du får til utrolig mye på et år, Silje! Selv om du kanskje ikke blogget så mye så fikk du lest en del :) Det høres ut som en god idé å fortsette med månedsoppsummeringene. Da går det jo an å skrive kort om flere bøker en har lest også, og heller vie mer oppmerksomhet til de titlene du virkelig føler deg inspirert til å skrive mye om. Selv føler jeg at det noen ganger er veldig utfordrende med bøker som jeg ikke klarer å skrive et helt innlegg om, selv om det ikke er noen mal på hvor langt et innlegg skal være er det bare noe som stopper seg hos meg. Resultatet blir null innlegg om den boka, det er jo litt dumt.

    Flotte bloggmål for året! Vi skal heie deg framover :)

    SvarSlett
    Svar
    1. 2016 kjennes som et av de mer innholdrike leseårene på en stund, både i antall bøker, men kanskje mest i bredde. Håper de gode lesetidene fortsetter i 2017. Ja, enig i at det ofte er utfordrende å skrive et helt innlegg om en bok du ikke føler du har så mye å si om, noen ganger føler man seg jo ferdig når boken er ferdig lest. Og så noen ganger skriver jeg oppsummeringsinnlegg og så har jeg plutselig mer å si likevel, og så ender det opp som et eget innlegg. Jeg tror uansett at skriving avler skriving, så det er bare å gjøre det hver måned, og så kommer det forhåpentligvis av seg selv. Og så er en også sikret at ikke alle bøkene blir forbigått i stillhet.

      Slett
  5. Listebonanza ja. Føler alt jeg har gjort så langt i 2017 er krysse på lister. Vet nå mye om hva dere har i hyllene, og hva dere planlegger å lese, har i det hele tatt stålkontroll på alle andre enn meg selv...
    Grattis med 2016. Et solid comeback. Måtte 2017 bli enda bedre. Ser ut som vi har mange overlappende mål (ikke skrevet ned ennå), 1001, booker, int.booker, bio etc. Enig i at skriving avler skriving (ikke avliver, som jeg skrev først), har begynt med å spamme kommentarfelt, og håper at det før eller siden skal lede til egne innlegg... jevnlige innlegg, helst mer enn 1 i måneden...

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, samme her, listekryssing og altfor lite lesing (og blogging). Men det er jo positive ting ved å ha oversikt over andres bokhyller. Labben og jeg har allerede planlagt vår første bokhyllesamlesing av bøker vi begge har i bokhyllen. Takket være List Challenges, så takk for at du startet denne listegalskapen.

      2017 blir bedre, det er jeg overbevist om nå i januar. Vi får holde oppe presset på lesing og blogget så det blir mer liv i bokbloggsfæren. Jeg venter ellers på utålmodig på biokategorier, før 15. sa du?

      Slett
  6. Dette var en utrolig god oppsummering, og det er spennende å se at man faktisk får lest og gjort mye med litteratur selv om man kanskje ikke blogger like aktivt i perioder (selv om en gang i måneden er mye mer enn jeg klarte i året som gikk...). Du har også hatt en kjempebra måloppnåelse, jeg er imponert!
    Gleder meg til følge deg i 2017 også - og så skal jeg bli flinkere til å kommentere.

    SvarSlett
  7. Takk for det. Føles jo litt som jeg har vært ganske aktiv likevel siden jeg har vært med i ulike lesesirkler, Goodreads og kommenterer en god del:-) det er bare de innleggene som etterhvert sitter litt langt inne. Har savnet bloggen din, så håper å høre fra deg oftere, både i kommentarfelt og i form av innlegg:-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg lover - både innlegg og kommentarer <3

      Slett

Jeg blir veldig glad om du legger igjen et spor av ditt besøk hos meg:-)