onsdag 10. april 2013

Bokanmeldelse: Colin Fischer

Colin Fischer handler om en ung gutt med Aspergers syndrom som skal begynne på high school. Foreldrene hans er veldig bekymret og ikke helt ubegrunnet. Colin har nemlig sine utfordringer da han ikke takler fysisk kontakt og trenger huskelapper for å kunne gjenkjenne andre menneskers ansiktsutrykk. Sherlock Holmes er nok hans største forbilde og inspirasjon da hans store lidenskap er å etterforske. En av de første dagene på skolen går en pistol av i kantinen. Mens alle elevene rømmer fra åstedet blir Colin igjen for å finne ut hva som har skjedd. Skolen finner raskt en mistenkt, men Colin er helt sikker på at de tar feil. Boken er skrevet av Ashley Edward Miller og Zack Stentz som også har skrevet manus til blant annet X-men: First Class og Thor.

Colin Fischer

Krimplottet i boken er ikke veldig originalt eller kjempespennende. Det som er originalt og spennende (ihvertfall for meg) er måten vi blir kjent med Colin på. Innimellom handlingen får vi lese Colin sine notater, han har nemlig med seg en notatbok overalt der han flittig skriver ned sine observasjoner, og også bokens fotnoter som kommer med utdypende forklaringer på fakta og eksperimenter Colin er opptatt av i boken. Dette gjør at leseren kan følge Colins måte å tenke på. Selv om det var litt forstyrrende med fotnoter i starten ser jeg at det gir noe ekstra og verdifullt til boken. Uten at jeg vet særlig mye om Aspergers synes jeg at jeg har fått en fin og interessant historie om det å være annerledes, om å ha en helt annen tankemåte og atferdsmønster, rett og slett en annen måte å se verden rundt seg på. Det er nok en veldig forenklet fremstilling, men likevel en positiv og jeg tror viktig en spesielt for målgruppen av boken (12 år og oppover i følge forlaget).

Så litt tilbake til mysteriet som Colin skal etterforske. Dette synes jeg ikke er spesielt godt gjennomført. Det kjennes litt for enkelt og løsningen gir ikke så mange svar om for eksempel grunnen bak det som skjedde. Nå tror jeg at noe av poenget underveis er på den ene siden å vise Colin i aksjon og også å bringe han og "the ususal suspect", bråkebøtten Wayne, som ingen har tiltro til, sammen og skape et merkelig og spesielt par. Det er nemlig han Colin skal renvaske i løpet av etterforskingen. Jeg er likevel litt skuffet over krimhistorien og synes litt mer tid og detaljer burde vært lagt ned her, for det kjennes nesten som en sånn krimgåte bakpå melkekartongen. Det er ikke et veldig stort problem da boken som sagt er mye mer enn en krimgåte. Det viktigste her er å utforske verden gjennom Colins sine øyne og det gir en til tider interessant, rørende, morsom og underholdende bok. Boken kom i høst og er ikke oversatt til norsk.

Tittel: Colin Fischer
Forfatter: Ashley Edward Miller og Zack Stentz
År: 2012
Forlag: Puffin Books (Penguin)
Sidetall: 256
Kilde: mottatt fra forlaget mot ærlig omtale


2 kommentarer:

  1. En fin omtale som gjorde meg nysgjerrig på boken. Jeg har lest andre bøker med mennesker som har Asperger i hovedrollen (Det mest glitrende eksempel er Den merkelige hendelsen med hunden den natten av Mark Haddon). Jeg har en personlig interesse i å lære mer om dette syndromet og liker å finne hint og opplevelser også gjennom skjønnlitteratur. Takk for fint tips!

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for det. Jeg har ikke lest Den merkelige hendelsen den natten, men har den på leselisten og tenkte selvfølgelig på den da jeg oppdaget denne her. Jeg vil tro at denne først og fremst kan fjerne noen fordommer fremfor å gi veldig god innsikt i mennesker med Aspergers.

      Slett

Jeg blir veldig glad om du legger igjen et spor av ditt besøk hos meg:-)