fredag 15. mars 2013

Om ungdom og medieliv og ikke minst fantasy

Denne uken har jeg vært i Drammen på en spennende konferanse som heter Ung 3.0 om ungdom og medieliv arrangert av fylkesbibliotekene og utdanningsavdelingene i Buskerud og Vestfold. Det er en konferanse rettet inn mot skoler og bibliotek som jobber med ungdom. Vi fikk blant annet forelesninger om forskning på ungdom og sosiale medier der jenter er i stor overvekt når det kommer til å bidra med innhold, at det er vanlig at barn begynner å forholde seg til internett allerede ved 18 måneders alder, hvordan bruke dataspill i historieundervisning og spennende prosjekt på ulike bibliotek. Jeg var også på besøk hos Drammen videregående skole med omvisning på biblioteket der. Der hadde de 3 bibliotekarer i full stilling og masse spennende opplegg og større prosjekter. Jeg må si jeg ble ganske misunnelig der de er tre kollegaer er jeg delt mellom to skoler uten kollegaer på biblioteket. Riktignok er Drammen en større skole, og de hadde et stort og flott bibliotek der de blant annet har noe de kaller "Bok-sjokk" i starten av skoleåret med opplesing og bokpresentasjoner. Jeg ble vel både inspirert til å sette i gang ting og frustrert da man skjønner alt man ikke har muligheten til å gjennomføre uten større ressurser.

Siden dette er en bokblogg tenkte jeg å skrive litt mer om det som er mest relevant i forhold til bøker og litteratur. I går var jeg nemlig på en spennende presentasjon med Pål Stokka fra Vendetta forlag. Jeg visste jo litt om dem fra før, men spennende å høre enda mer. Opprinnelig var det et krimforlag fordi de tenkte at det var her de kunne selge bøker siden nordmenn leser så mye krim. Det visste seg å være veldig hard konkurranse og at de var relativt sjanseløse mot de store forlagene i budkrig om ulike titler. Da de kom over Ready Player One av Ernest Cline (som jeg holder på med nå) bestemte de seg for at dette var så bra at det bare måtte gis ut uavhengig av sjanger. Og så vidt jeg forstod var det her Fantasy og Science Fiction-eventyret startet for Vendetta. De store forlagene har sagt lenge og mener vel fortsatt at fantasy på norsk for voksne ikke selger og dette skremte også Vendetta, men siden de to forleggerne selv er spesielt glad i sjangeren bestemte de seg for å ta en sjanse. De ble nok lettere sjokkert og ikke minst glad da de fikk rettighetene til George R.R.Martin sin Song of Ice and Fire-serie (Game of Thrones) for et slikk og ingenting, som han sa, med beskjed om at rettighetene var forsøkt solgt til norske forlag i 15 år uten hell. Nå har bøkene solgt i 100.000 eksemplarer på norsk og dette viser vel at fantasy på norsk har et potensiale. Jeg skrev forøvrig om akkurat dette for et år siden da Kristine Tofte var ute i avisen og snakket om den manglende satsingen på fantasy hos norske forlag (etter dette fikk en aksjon fra bloggere boken hennes inn på bestselgerlisten hos Haugen bok før den engang var i salg). Pål Stokka poengterte at de ikke driver et idealistisk forlag og derfor gir de ut den mest tilgjengelige litteraturen innenfor Fantasy og Sci-fi. De mener jo at det er mange potensielle lesere der ute som bare ikke vet det selv enda. Flere av tilhørerne var tydeligvis godt beleste og etterlyste flere serier der Stokka måtte fortelle at det var for smalt og utilgjengelig til at de kunne gi dem ut foreløpig. Fantasy-entusiastene i publikum var over seg av begeistring etterpå for at noen faktisk tør og ikke minst det ekte engasjementet som ligger bak varmer mange bokelskeres hjerter. Tenk så fint når man kan formidle og anbefale bøker i jobben man er så glad i også til de som ikke leser engelsk. Personlig har jeg lest mer fantasy etter at det har kommet oversettelser og det til tross for at jeg leser engelsk ganske godt. Forlaget kommer til å gi ut ulike Sci-fi-klassikere i pocket i løpet av året og virker å ha vært sikkert både smarte og heldige i forhold til timing av bokutgivelser og filmatiseringer av ulike bøker i sjangeren.

Det er en liten mulighet for at jeg kommer med et innlegg til fra konferansen, men hvis noen er interessert kan dere gå inn på konferansens nettsted (kobling over) der elever ved medielinjen på Åssiden vgs har skrevet innlegg og laget videoer fra hele konferansen. Den ble visst også streamet så det skal være mulig å se foredragene.





3 kommentarer:

  1. Dette hørtes ut til å ha vært en meget spennende konferanse, Silje. Så flott at det var inspirerende(og dobbelt herlig at det passer både yrkesliv og bloggsammenheng ;)).

    Ha en strålende helg!

    SvarSlett
  2. Takk for bra oppsummering. Spesielt interessant å lese det du skriver om Vendetta.

    SvarSlett
  3. Spennende oppsummering, Silje. Og så var du i Drammen! Hadde jeg visst det; så hadde jeg invitert deg på kafe :-)

    SvarSlett

Jeg blir veldig glad om du legger igjen et spor av ditt besøk hos meg:-)