tirsdag 17. januar 2012

Topp ti på tirsdag

The Broke and the Bookish lager hver tirsdag en topp ti-liste med ulike boktemaer. Jeg er veldig glad i lister og prøver å gjøre det samme ihvertfall noen tirdager. Jeg gjør som Julie på Julies bokbabbel og lager mine egne temaer, velger blant The Broke and the Bookish sine tidligere temaer oftere enn at jeg tar deres tema for uken. Denne gangen har de topp ti bøker du vil anbefale til de som ikke leser... en sjanger og jeg har valgt krim, altså: topp ti bøker for de som ikke leser krim:


1. Elskede Poona av Karin Fossum:
En nydelig og annerledes krim som jeg mener ble kåret til tidenes beste norske krim for noen år siden (i Dagbladet?). Noen argumenterte mot at dette var en krimbok siden den er såpass utradisjonell. Karin Fossum skriver veldig godt først og fremst om mennesker og gjerne de som faller litt utenfor og jeg anbefaler i grunn alle hennes krimbøker selv om dette er favoritten.


2. Acid Row av Minette Walters:
Minette Walters skriver mørk og god psykologisk krim uten å være for makaber og er spesielt god på å skildre miljø. I denne boken er det de mindre fasjonable delene av England som beskrives, nemlig et nedkjørt boligområde der myndighetene har gitt beboerne bolig.


3. Millennium-trilogien av Stieg Larsson:
Denne trenger sikkert ikke særlig mye omtale, men dette er en kompleks historie av både politisk og menneskelig karakter der jeg tror ingen forblir uberørt av Lisbeth Slander sin historie.


4. Ti små negerbarn av Agatha Christie (den har vel fått en mer politisk korrekt tittel senere):
Dette må vel regnes som en klassiker innenfor krimlitteraturen. En genial historie der ti personer på en øy blir myrdet en etter en som i barnerimet med samme tittel som boken.


5. Ute av Nitsio Kirino:
Jeg har lest lite japansk litteratur så jeg synes denne boken var veldig interessant i forhold til bokens kvinnelige hovedpersoners liv og ellers smått tragiske historier. Boken er i overkant makaber for min smak, men de japanske kvinnenes historier husker jeg veldig godt.


6. La den rette komme inn av John Ajvide Lindqvist:
En krim med en overnaturlig tvist, men likefullt en krim. Dette er også en rørende historie om en ensom liten gutt på søken etter noe å holde fast ved. 


7. Kvinnen i buret av Jussi Adler-Olsen:
Jeg liker godt alle tre bøkene i Adler-Olsens serie om Avdeling Q, men dette er den første og de bør leses i rekkefølge. Den første boken er utrolig nervepirrende fra første side, i en kamp mot tiden for å finne en forsvunnet kvinne.


8. Danselærerens tilbakekomst av Henning Mankell:
Dette er den beste av de få Mankell-bøkene jeg har lest. Det er ikke en Kurt Wallander-bok, for de har jeg ikke vært like stor fan av (selv om jeg liker filmene veldig godt). En veldig spennende og ikke minst skremmende bok med politiske undertoner. Forhåpentligvis uten for mye sannhet om nynazismens mest skremmende sider.


9. Borte for alltid av Harlan Coben:
Harlan Coben er en spenningens mester og skriver hardbarket amerikansk krim. Det du først og fremst sitter igjen med her er en forrykende og oppslukende leseopplevelse med mange overraskende vendinger uten at du nødvendigvis husker så mye av bøkene i ettertid. Borte for alltid var den første av hans bøker jeg leste og en av de første bøkene jeg slukte i et jafs i voksen alder. 


10. Fuglemannen av Mo Hayder:
Mo Hayder skriver rått og brutalt og til tider blir det litt for mye, ihvertfall for en nybakt mor som jeg var da jeg holdt på med denne. Likevel synes jeg hun skriver veldig god krim som er velskrevet og spennende. Selv om boken etter denne, Kuren, ble litt for voldsom for min mage, frister det å lese mer av denne damen som ikke kan beskyldes for å pynte på virkeligheten.

5 kommentarer:

 1. Jeg har kun lest Jussis bøker men de syntes jeg er knakende gode :) Flott liste, Silje.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det. Gleder meg til Journal 64:-)

   Slett
 2. Jeg har Natsuo Kirinos "Out" i bokhylla, med store ambisjoner om å lese den snart. "Elskede Poona" og "La den rette komme inn" har jeg også fått anbefalt, mye fordi jeg vanligvis ikke er sååå glad i krim (av typen Lindell, Mankell og Fossum, i allefall). Så jeg tror du er inne på noe med denne lista. :P

  Adventsquiz-bøkene dukket forøvrig opp i postkassa mi her om dagen, takk for det! :D

  SvarSlett
  Svar
  1. Bra at du har fått bøkene og bra at du synes jeg er inne på noe;-) Jeg er ikke overbegeistret for Lindell, Mankell (bortsett fra den nevnte), Nesbø o.l. heller, men er veldig glad i Fossum som sagt. Håper du velger å lese de du nevner.

   Slett
  2. Hehe, mye av krim-vegringen min er fordommer basert på inntrykk, ikke faktiske leseopplevelser. Eller det vil si at jeg har NOEN leseopplevelser, også bare antar jeg at alt er like middelmådig som de par-tre jeg ikke likte. Antageligvis et ganske urettferdig vurderingsgrunnlag... :P Men den nevnte til Fossum og den til Lindqvist kan kanskje endre på det. :)

   Slett

Jeg blir veldig glad om du legger igjen et spor av ditt besøk hos meg:-)