onsdag 26. januar 2011

Hvorfor så vanskelig å gi opp en bok?

Jeg har store problemer med å ikke fullføre bøker jeg begynner på. Det gjelder forsåvidt tv-serier og filmer også, men kanskje spesielt bøker. En ting er hvis jeg synes boken er skikkelig dårlig, men det vanskelige er hvis den ikke er det, men bare ikke fenger interessen.

Jeg begynte på Løgneren Locke Lamora en gang i November, har lest et par hundre sider og føler fortsatt ikke at jeg har kommet inn i boken. Jeg tok en pause i boken for å lese noe annet, men det hjalp ikke. Jeg har gledet meg til boken lenge og var sikker på at dette var noe for meg. Nå har jeg da endelig bestemt meg for å følge opp et av målene mine for dette leseåret, nemlig å bli flinkere til å legge fra meg bøker som ikke fenger. Det er ikke bare lett, men samtidig en liten lettelse å slippe å ha boken liggende på nattbordet å gi meg dårlig samvittighet. Forstår ikke helt hvorfor det ikke bare er å gi opp og gå videre til neste bok, for det er jo nok å ta av. Istedenfor velger jeg å bruke lang tid på bøker som ikke interesserer meg. Høres dette dumt ut, eller er det andre som har det på samme måten?

7 kommentarer:

 1. Eg syns det høyres veldig smart ut! Eg har nettopp gjort det same sjølv - avslutta boka før eg er ferdig. For eg gidde ikkje å bruke tid på bøker som eg meste gruer meg til å lese!

  SvarSlett
 2. Jeg har det på akkurat samme måte, noen bøker klarer jeg bare ikke lese ut selv om jeg har aldri så lyst! Men de bøkene jeg virkelig ike liker, de legger jeg fra meg. Men så tenker jeg at hvordan kan jeg vite, etter f.eks.50 sider, at jeg ikke liker boka? Det kan jo hende den blir bedre? Så klarer jeg kanskje ikke å legge den fra meg allikevel.

  Bokhylla mi er ganske full av halvleste bøker som jeg av en eller annen grunn har lagt fra meg og ikke tatt opp igjen..og det stresser meg no' innmari!

  SvarSlett
 3. Eg har vorte flinkare til å gjere dette med åra heldigvis. Eg gjer ei bok ein sjanse før eg gjer den opp, men dersom eg nærmar meg side 100 og det framleis er eit ork så sluttar eg.

  Det er imidlertid nokre bøker eg brukar veldig lang tid på til tross for at likar dei. Desse bøkene blir typisk lest litt i innimellom lesinga av andre bøker og til slutt blir eg ferdig med dei.

  Eg likte forreste Løgneren Locke Lamora veldig godt (las den på engelsk), men sleit meir med oppfølgaren. Det blir spennande å sjå om trearen er meir interessant igjen.

  SvarSlett
 4. Jeg også har vanskelig med å avbryte bøker, selvom jeg virkelig ikke "tåler trynet på den". Nå sist slet jeg meg gjennom "sex and the city" av Candaxe Bushnell, en fantastisk dårlig bok som jeg allikevel ikke ville avbryte.

  Noe av tankegangen min bak dette er at jeg er for stolt. Stoltheten min tvinger meg gjennom bøker jeg kanskje burde lagt bort (eller egentlig aldri kjøpt). Men jeg kan ikke med si at jeg leser slike bøker fra perm til perm, ofte skumleser jeg (og da mener jeg SKUMLESER) en side eller to før jeg tar meg i nakken og leser ordentlig et par sider.

  Jeg tror også at noe av grunnen kan være at jeg er redd for å gå glipp av noe, det kan jo hende at den blr bra etter 150 sider..eller 200..

  Men som en klok leser kommenterte på et innlegg: livet er full av gode leseopplevelser, så hvorfor bruke tid på en som ikke gir deg noe?

  Hmmm, kanskje det får bli et nyttårsforsett dette året ;)

  SvarSlett
 5. Det er vel en blanding av redsel for å gå glipp av noe og en slags pliktfølelse. Jeg har også brukt lang tid på bøker og lest innimellom andre bøker, men denne gangen orket jeg det bare ikke, selv om boken absolutt ikke virker dårlig. Må vel bare akseptere at det er noe som heter rett bok til rett tid og at selv om en bok er godt skrevet trenger den ikke å fenge meg. Jeg har bare stusset på hvorfor det sitter så langt inne å avbryte en bok. Samboeren min forstår nemlig ikke problemstillingen i det hele tatt.

  SvarSlett
 6. Jeg har også blitt flinkere til dette men jeg er helt enig med deg i at det er veldig vanskelig å legge en bok til side. Jeg tenker også litt sånn at tenk om det skjer noe tre sider til inn i boken som hadde overbevist meg om at jeg faktisk liker boken.

  Jeg har lagt fra meg en bok så langt i år.

  SvarSlett
 7. Jeg har sjeldent problemer med å gi opp bøker jeg ikke liker. Mitt motto er: Livet er for kort til å lese bøker jeg ikke liker. Men jeg gir gjerne boka drøye hundre sider (kommer litt an på) før jeg gir den opp, for jeg vet ting kan endre seg.

  Når det gjelder The lies of Locke Lamora elsket jeg boka, og det kommer et blogginnlegg om den fra meg om ikke lenge.

  SvarSlett

Jeg blir veldig glad om du legger igjen et spor av ditt besøk hos meg:-)