torsdag 12. september 2013

Høstens barne- og ungdomsbøker hos Cappelen Damm

I går var jeg på Litteraturhuset her i Bergen på presentasjon av høstens nyheter for barn og ungdom hos Cappelen Damm. Det var to flinke damer som var henholdsvis redaksjonssjef for oversatt barne- og ungdomslitteratur og salg- og markedsansvarlig som holdt presentasjonen. Siden jeg gikk alene ble jeg litt skremt da jeg så at dette var et sosialt treff med småbord og ikke slik jeg har vært på før der vi sitter på rekke og rad. Jeg så heldigvis et kjent ansikt blant alle damene (så vidt jeg kunne se var det kun en mann der) så jeg kunne lettet sette meg ned ved et bord. Her kommer en del av det de presenterte, men ikke alt.

Gode gamle barndomsminner:
Det er utrolig kjekt å høre om barnelitteratur. Selv om både jobben og bloggen min i første rekke handler om ungdomsbøker og oppover, så har jeg jo barn selv og ikke minst har jeg vært barn selv. For her var det mye nostalgi å spore. Cappelen Damm skal i høst gi ut nye utgaver av flere Astrid Lindgren-klassikere (der de skal ha scannet originaltegningene på nytt), samle de første Albert Åberg-bøkene i en (det kommer film), Elsa Beskow sine eventyr samles i flere bøker, Emil i Lønneberget kommer i samleutgave som er de samme historiene som den kommende filmatiseringen er basert på, og ikke minst kommer det nye bøker om Mummitrollet (100 årsjubileum i 2014). I tillegg til bøker kommer det diverse ekstraeffekter som spill, postkort, fargeblyanter osv. En ekstra god nyhet er at Astrid Lindgren sin historie Aller kjæreste søster gis ut i en fin billedbok. Jeg har et nært forhold til samlingen Per Pusling der denne historien er med, men har aldri lest den som billedbok.

                                                        "Aller kjæreste søster" av Astrid Lindgren
Lettlestbøker:
Cappelen kommer også med en rekke Lego-bøker som jeg i utgangspunktet rynker litt på nesen av. Når det er sagt er dette lettlestbøker som kan få de som er glad i Lego, men ikke i å lese til å gjøre nettopp det siste. Det kommer noen bøker med modellsett i, noen med klistremerker og også en Legobok der du kan lese om bygging av Lego og få tips til hva du kan bygge med de klossene du allerede har.

I tillegg har jo Cappelen Damm Leseløvene som blir 25 år og her kommer de med bøker til barn helt ned i 4 år og opp til 12 år. Så her er det bare å sette i gang med å lære de små å lese. De kommer også med en vitsebok i denne serien som er en gjentakelse av en kjempesuksess i fjor.

Både mer og mindre erfarne barnebokforfattere:
Ingvar Ambjørnsen kommer med ny bok om Samson og Roberto som har fått gode kritikker. Gro Dahle gir ut bok sammen med datteren og illustratør Kaia Dahle Nyhus som heter Krigen og tar for seg en storesøsters opplevelse av en skilsmisse. Jeg har ikke lest noen av Dahles barnebøker tidligere, men de har vel både provosert og gledet mange voksne ihvertfall. Jeg er nysgjerrig.

"Krigen" av Gro Dahle

Iver reiser Marianne Nygård og Jørgen Due NordlieEtterhvert i en sånn presentasjon blir det veldig mange bøker å holde styr på, men skal nevne noen av de norske som pirret nysgjerrigheten min litt ekstra. Musefangeren i Downing Street av Lena Lindahl og Ketil Selnes handler om en katt som har som oppgave å fange mus og rotter i Storbritannias statsministerbolig, og dette er visst reelt at de har katter til sånt. Akkurat denne katten er upraktisk nok livredd for rotter, så han gjør ikke jobben sin særlig godt. Billedboken Iver reiser av Marianne Nygård og Jørgen Due Nordlie ble jeg mest nysgjerrig på grunnet teknikken som er brukt. Bildene består av papirbiter som er klippet ut og lagt i et mønster og deretter tatt bilde av. Papirbitene er ikke limt sammen og derfor har bildene også skygger. Den handler om en reise alene i båt for Iver der han møter ulike vesener både på en øde øy og i havet.

En annen som hørtes morsom ut for litt større barn er Zombie-Bjarne av Sibjørn Mostue. Tvillingene Emma og Emil blir nabo med den strenge rektoren på skolen sin, noe de ikke er særlig glade for. Etter juleferien har han plutselig forandret seg veldig, han har nemlig blitt en zombie som er glad i å spise barnehjerner. Dette kan høres skummelt ut, men det skal visst vise seg at den nye utgaven av rektoren kanskje ikke er så mye verre enn den gamle. Til slutt på barnebøker kan jeg nevne at tidligere fotballproff Arild Stavrum debuterer som barnebokforfatter med Maradonas magi, ikke overraskende en bok der fotball er tema, men også vennskap, spenning og litt magi.

 Zombie-Bjarne Sigbjørn Mostue
Ungdomsbøker:
Cappelen Damm presenterte en haug med oppfølgere i serier, mange av dem avsluttende bøker. Jeg kan nevne siste bok i Septimus Heap, i Våk over meg-trilogien til Amy Plum, Variantene til Robison Wells, Tunneler-serien til Roderick Gordon og Halvgudene til Mari Moen Holsve. I tillegg oppfølger i Vakre skapninger og en rekke pocketutgivelser.

Det var ikke like mange bøker med i presentasjonen i ungdomskategorien, men til gjengjeld var det mye interessant som ble presentert. Det som er veldig spennende synes jeg er at flere norske forfattere kommer med sci-fi-aktige bøker i høst. Den ene er Jon Ewo sin 1920 som er en kontrahistorisk historie om hvordan Norge ville sett ut om vi fortsatt var i union med Sverige. Det var svenskene som oppdaget at Nordsjøen var full av olje og de styrer oss med hard hånd. Det er visst godt mulig han kommer med flere bøker i denne sjangeren om andre tiår i historien. Tore Aurstad kommer med Ufo! Ufo! som de kalte for en Sofies verden om fysikk. Hovedpersonen er nemlig ekstremt opptatt av fysikk og utforsker denne verdenen i jakten på sin bestevenninne som har forsvunnet.

Blå øger kan isje lyge Hans SandeHans Sande kommer med noe så spesielt som en roman på bergensdialekt. Som bergenser selv er jeg nysgjerrig bare på kun av det, men handlingen høres også spennende ut. Boken heter Blå øger kan isje lyge og foregår i en verden der Ålehovvene styrer. Hovedpersonen er en gutt som har vokst opp i isolasjon i et hjem med noen han etterhvert finner ut er roboter. Han har aldri sett et annet levende menneske og det er hans største ønske i livet. Han går gjennom forberedelser som tyder på at han etterhvert skal ut i verden, men han aner ikke hva som venter der ute.

 I den nye New Adult-sjangeren (ungt språk, voksent innhold) kommer Easy av Tammara Webber som vi også fikk med i posen da vi gikk. Det er opprinnelig en av mengden selvpubliserte bøker som har blitt plukket opp av agenter og forlag ettersom den har fått mange nedlastinger. Mange av disse bøkene er som de sa i 50 shades-kategorien og ikke av veldig god kvalitet, men denne kunne de altså gå god for. Den har den klassiske historien om ung sårbar college-jente som møter mystisk kjekk mann. Jeg var veldig skeptisk, men etter å ha sjekket den ut på Goodreads der den faktisk har fått gode omtaler av folk jeg følger, ble jeg mer positiv. Jeg går absolutt ikke av veien for en god college-romanse:-) Til slutt må jeg nevne at Hans Olav Lahlum kommer med krim for unge voksne med tittelen Huset ved Havet.

Ellers synes jeg at posene vi får med fra barne- og ungdomsbokpresentasjonene er morsommere enn på voksenbokpresentasjonene. Selv om jeg gjerne skulle hatt med en barnebok også, fikk vi to ungdomsbøker, den nevnte Easy og Ekko av Robison Wells (som jeg ble veldig glad for siden jeg likte så godt den første), men ikke minst fikk vi en ekte Leseløve-bamse og en Otto Monster prompepute. Det var med andre ord en der hjemme som ble veldig fornøyd. Personlig fikk jeg en god oversikt over jule- og bursdagspresanger fremover, både til egne barn, nevøer og nieser, men også tips til alle kollegaer som hyggelig nok spør meg om dette i førjulstiden. Jeg fant også flere ungdomstitler som skal føres på leselisten snarest.

8 kommentarer:

  1. Artig å lese! Skal på arrangementet i Oslo og ser frem til det :)

    SvarSlett
  2. Nå gleder jeg meg enda mer til arrangementet i Oslo :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Så bra! Veldig kjekt å treffe deg i går. Tiden gikk så altfor fort:-)

      Slett
  3. Herlig! Enig med Silje og Elikken, blir stas å få med seg arrangementet i Oslo!

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for i går og kos deg på arrangementet og alle de andre du får med deg nå når du bor i Oslo;-)

      Slett
  4. Fin blogg du har : ) Snakket såvidt med deg på bokbloggertreffet i dag - veldig gøy at vi begge er skolebibliotekarer : )

    Blir spennende å følge bloggen din fremover : )

    God weekend!

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for det! Veldig kjekt å treffe deg i går og ja, alltid kjekt med andre skolebibliotekarer:-)

      Slett

Jeg blir veldig glad om du legger igjen et spor av ditt besøk hos meg:-)