onsdag 8. januar 2014

En oppsummering av leseåret 2013

2014 er godt i gang og jeg har tatt en liten gjennomgang av egen måloppnåelse i året som gikk. Jeg laget altså noen mål ved starten av året som jeg hadde ihvertfall visse intensjoner om å oppfylle, så her får vi se hvordan det egentlig gikk:

1. Lese mer tematisk. Bortsett fra at vi i lesesirkelen jeg er med i ofte velger bok ut fra et tema har jeg ikke klart å følge dette opp med å lese flere bøker innenfor et tema. Dette blir rett og slett for ambisiøst for meg og kommer ikke til å være noe videre mål. 

2. Lese noen av de forfatterne jeg ikke har lest noe av men som jeg definitivt burde lese. Av de 16 navnene jeg listet opp skulle jeg lese tre, Knut Hamsun, Jane Austen (dvs en halv bok) og Margaret Atwood ble lest, så nesten helt godkjent. De øvrige navnene, kanskje med noen påfyll vil bli videreført til neste års mål. 

3. Lese mer av noen av disse forfatterne: Neil Gaiman, Stephen King, Karin Fossum, Amalie Skram, J.K.Rowling, John Green, Laurie Halse Anderson, Markus Zusak, Johan Harstad, Melina Marchetta og Nick Hornby. Ikke en eneste en bok av disse forfatterne ble lest og videreføres nok også til neste års mål.Om ikke jeg har lest noen av forfatterne har jeg skaffet meg nye bøker av flere av dem.

4. Lese vinnere av Printz award og fra denne listenBrageprisen og Bookerprisen. Jeg har lest en tidligere vinner av Bookerprisen, Guden for små ting av Arundhati Roy, vinner av Bragepris i år Så vakker du er av Brynjulf Jung Tjønn, og 4 av 5 nominerte til Uprisen som egentlig ikke var med i målet, men jeg tar det med i måloppnåelsen likevel siden det ble et mål i løpet av året. Alt i alt, ikke så altfor ille.

5. Lese mer fantasy og science fiction som Kristine Tofte, Joe Abercrombie, Ursula Le Guin, Orson Scott Card, Patrick Rothfuss, Philip Pullman. Enders spill av Orson Scott Card ble lest, jeg kom godt i gang med Odinsbarn av Siri Pettersen og leste videre i George R.R.Martin sin En sang om is og ild så ikke helt stryk på dette målet.

6. Fortsette på oppfølgere i påbegynte serier. Jeg fortsatte som nevnt over på En sang om is og ild, i Hush Hush-serien til Becca Fitzpatrick, Gjenspeilt i deg av Sylvia Day og fullførte bøkene om Sookie Stackhouse (True Blood) så må godkjenne meg selv på dette målet.

7. Lese mer sakprosa: jeg leste to sakprosabøker av Kristoffer Schau, På vegne av venner og Rettsnotater 22. juli rettsaken og siden jeg skrev at ut fra siste års erfaringer burde jeg være fornøyd med en, så er jo dette stor fremgang.

8. Off the Shelf: det er så få at jeg ikke gidder å telle en gang. Om jeg tar med bøker fra den digitale bokhyllen og jobben så er det litt flere, men ikke en betydelig andel og langt fra de 15 jeg hadde som mål. Skjerpings!

9. 50 bøker på et år. Jeg justerte antallet ned til 45 på Goodreads i løpet av året og det klarte jeg. Hvis jeg tar med de nye norske barnebøkene jeg leste og registrerte på Bokelskere så er jeg over 50, så ikke så verst antallsmessig. Når jeg legger til at flere av disse barnebøkene har gitt meg større litterære opplevelser enn mange av de 45 så sier det sitt.

10. Lese bøkene jeg får i presang: jeg tror ikke jeg har lest noen av bøkene jeg fikk til jul og bursdag i 2012, men leste Guden for små ting som jeg fikk i presang for mange mange år siden. Ikke noe å rope hurra for på dette målet heller altså.

11. Lese bøker fra land utenom Skandinavia, Storbritannia og USA. Jeg har lest bøker fra Nederland, Frankrike, India, Japan, Elfenbenskysten og Canada. Ikke så verst og det konkrete målet om bøker fra to ulike asiatiske land ble oppnådd. I år får jeg kanskje prøve meg på land jeg ikke har lest noe fra tidligere.

Som jeg skrev i fjor da jeg la ut disse målene er det ikke så lett å oppfylle alle sammen når det maksimale antallet leste bøker man ser for seg er 45-50 bøker, så skal vel ikke være så altfor skuffet. Et mål jeg strøk fra året før var et mål om å lese mer norsk, en tredjedel av antall leste, og det har jeg faktisk gjort i år takket være Bokbloggerprisen og Uprisen. 16 var norske og i tillegg kommer 9 nye norske barnebøker. Når det gjelder de norske bøkene jeg har lest er det barnebøkene/billedbøkene som har imponert meg mest. Jeg ante ikke at det var så høy kvalitet på norske barnebøker og dette må jeg definitivt utforske videre. Jeg har også blitt imponert over enkelte norske ungdomsbøker og ikke minst noen nye kvinnelige bekjentskaper innen norske romaner. Amerikanske YA-bøker fortsetter å gi meg de største leseopplevelsene og alt dette vil nok bli gjenspeilet i målene for 2014.

Det har vært relativt stor variasjon i bøkene jeg har lest både i sjanger, målgruppe og nasjonaliteter. Jeg har lest essay, ungdomsbøker, billedbøker, fantasy, sci-fi, krim, klassikere, samtidsromaner, dystopier, og grafiske romaner. Når det kommer til kvalitet ser jeg at jeg fortsatt bruker for mye tid på enkelte bøker som ikke er verdt det. Det vil kanskje først og fremst si underholdningsromaner som ikke underholder og at jeg bør bli flinkere til å velge bøker som jeg vet både underholder og gir meg noe utover det, for egentlig vet jeg stort sett hvordan jeg skal finne dem. Andre bøker har jeg også brukt lang tid på, men har vært mer verdt det, som Guden for små ting og A Handmaid`s Tale av Atwood. Victoria av Hamsun var ikke en like god opplevelse, men for å være ærlig så er det likevel godt å ha ihvertfall en Hamsun å slå i bordet med. Jeg fant også tross alt ut hvor noe av inspirasjonen til alle de sytete mennene i norsk samtidlitteratur kommer fra. Noen slitere må til hvert år, bare ikke for mange til å ødelegge leselysten.

Så noen av årets opplevelser delt inn i en del av de samme kategoriene som i fjor og noen nye inspirert av andre bokbloggere og bøkene jeg har lest:

Årets nye forfatterbekjentskap: Benedicte Meyer Kroneberg og Rainbow Rowell (har lest Hvis noen ser meg nå og Eleanor and Park)
Årets debutant: Å holde pusten av Agate Øksendal Kaupang og Nærmere høst av Marianne Kaurin
Årets oppdagelse: alle de gode nye norske billedbøkene 
Årets mest underholdende: Ready Player One av Ernest Cline
Årets fantasy: Blod og gull av George R.R. Martin.
Årets dystopi: A Handmaid`s Tale av Margaret Atwood
Årets søteste: Mirakel av R.J Palacio
Årets tankevekker: På vegne av venner av Kristoffer Schau
Årets rareste og fineste: Fugl av Lisa Aisato
Årets tristeste: Så vakker du er av Brynjulf Jung Tjønn
Årets måloppnåer: Guden for små ting av Arundhati Roy
Årets skuffelse: Victoria av Knut Hamsun. 
Mirakel"Hvis noen ser meg nå" av Benedicte Meyer Kroneberg"Eleanor & Park" av Rainbow Rowell

En annen ting som har skjedd i år er at jeg har begynt å skrive for nettstedet Serienytt som ikke handler om bøker, men en annen lidenskap, nemlig TV-serier. Jeg må innrømme at jeg de siste årene har brukt mer tid på TV-serier enn lesing og det er veldig kjekt å kunne skrive om det også. Skrivingen der tar kanskje litt tid bort fra bloggingen her, men først og fremst fra bloggingen på Escape in a book. Jeg håper å sjonglere disse tre stedene litt bedre til neste år. Så rart kommer uansett til å være hovedprioritet siden det er bare min egen:-)

13 kommentarer:

 1. Fin liste. Ikke helt enig når det gjaldt viktoria av knut hamsun. Jeg leste den også i løpe av 2013, men jeg likte den svært godt. Det siste punktet på listen din er noe jeg har lyst til å gjøre i løpe av 2014.

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, det er mange som ikke er enig med meg når det gjelder Victoria og en del som er det. Jeg likte i grunn filmen bedre for en gangs skyld. Uansett engasjerer den på godt og på vondt fortsatt. Om du tenker på å lese bøker fra land man vanligvis ikke leser fra er det definitivt et mål jeg skal fortsette med. Det trenger jo ikke være så mange hvert år, men er både lærerikt og interessant. Bortsett fra tegneserien om Aya tror jeg ikke jeg har lest noe afrikansk litteratur, så det bør stå høyt på listen i 2014.

   Slett
  2. Jeg er enig med deg om Victoria og jeg likte også Ready Player One. Jeg ser også at vi er enige om årets dystopi. Fin liste!

   Slett
  3. Takk for det. Det er nok mange som har Atwood på årets lister takket være Lines lesesirkel:-)

   Slett
 2. Du har vært mye lurere enn meg når du lagde lesemålene for 2013. Jeg kan ikke si jeg er enig i at de var mindre ambisiøse, men i stedet for å skrive "jeg skal lese minimum 10" skriver du "lese noen av" og "lese mer av". Smart! Den ideen tror jeg at jeg skal stjele til årets lesemål.

  Hva synes du forresten om Odinsbarn så langt? Jeg vurderer å lese den.

  Og hvilke tv-serier skriver du om? Jeg er også en tv-nerd, så vel som en boknerd, og følger med på altfor mange serier.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er i grunn lurt. Jeg liker stort sett best å lese variert etter humør osv og da kan det være greit å ha noen mål for å ikke alltid ta det letteste og ferskeste, men antallet bøker bør ikke være så stort. Ikke alltid man klarer det likevel. For min del er det mer enn nok å ha et tallmål på totalt antall bøker, for så lenge det lyser mot meg på Goodreads kjenner jeg stresset komme snikende;-)

   Jeg liker Odinsbarn veldig godt nå når jeg er godt over halvveis. Det tok litt tid å sette seg inn og å komme i gang og sånn er det vel ofte med god fantasy.

   Jeg har skrevet om blant annet Glee, Broadchurch, Friday Night Lights og skal nå følge Bitten og skrive litt om den. Ellers har jeg i høst fulgt med på mange flere serier, men det er gjerne andre som skriver om dem. Jeg kan nevne Breaking Bad, Homeland, Scandal og en annen favoritt The Good Wife. Gleder meg ellers til Hannibal som jeg fikk til jul og True Detective og Girls på HBO Nordic nå til uken. Og ikke minst Game of Thrones i vår! Hvilke serier følger du med på? Jeg fulgte med på Serienytt lenge før jeg begynte å skrive der, for det er mange gode tips og oversikter over premieredatoer o.l.

   Slett
  2. Her var det nesten ingenting jeg kjenner til faktisk. Hva er Broadchurch og Scandal? Breaking Bad, Hannibal og The Good Wife er serier jeg har lyst til å se, men har ikke begynt på noen av dem enda. Girls er vel den eneste jeg har sett (og Game of Thrones selvsagt).

   Jeg har mange gamle serier som jeg begynner å bli lei, som NCIS, Bones, How I Met Your Mother og Two and a Half Men. Ser på altfor mange serier egentlig. Revenge, Once Upon A Time, Criminal Minds, NCIS LA, The Vampire Diaries, The Walking Dead og Downton Abbey.

   Mine favoritter som går fremdeles er Supernatural, Grimm, The Big Bang Theory, House of Lies, A Young Doctor's Notebook og Sherlock.

   Har begynt å se på et par nye serier, The Masters of Sex og Sleepy Hollow. Tror jeg liker førstnevnte best av de, men begge kan potensielt være ganske bra.

   Også er det en del gamle serier jeg elsker og gjerne ser på nytt, som Veronica Mars, Gilmore Girls, M*A*S*H, Leverage, Merlin, Life on Mars (den britiske), Blackadder, Fringe, Black Books, The West Wing og Coupling.

   Dessuten ser jeg på en haug med britiske panel shows, som Would I Lie to You, 8 Out of 10 Cats, Mock the Week, Argumental, QI og A League of Their Own.

   Også digger jeg The Voice (den amerikanske) og The Late Late Show with Craig Ferguson. Og The Atheist Experience på Youtube.

   Haha nå har jeg spammet kommentarfeltet ditt med serier. Nå som jeg ser listen er det et under at jeg får tid til å lese i det hele tatt. Men jeg har ikke sett så mye på serier i det siste faktisk. Ligger etter i alle unntatt fire av seriene jeg følger med på nå, også holder jeg på å se Merlin på nytt. Ellers har jeg litt seriepause. Likevel, snakk om å være tv-slave. Er ikke rart jeg ser lite film, når skal jeg ha tid til det?

   Slett
  3. Broadchurch er en britisk krimserie som begynte på NRK1 forrige mandag. Jeg har skrevet om den her: http://serienytt.no/tv-serie/broadchurch-sesong-1/. Scandal er en politisk dramaserie med høyt intigenivå og tempo som jeg nylig har sett de to første sesongene av. Ikke helt i toppsjiktet av serier, men god underholdning.

   Du følger med på en del serier ja:-) Jeg har begynt på diverse komiserier og prøver å finne noen jeg virkelig liker, men foreløpig er det kun Big Bang Theory som holder koken (og Girls). HIMYM ble jeg litt lei,og ser mer sporadisk. Criminal Minds, Greys Anatomy og Glee er andre serier jeg har gått litt lei i år. Sherlock har jeg ikke begynt på sesong 3, men tar opp både den, Mammon og Brooklyn 99 så jeg kan se de etterhvert. Masters of sex har jeg også sett noen episoder av og den virker bra. Ja ser en del TV-serier jeg også, omtrent daglig til tider og da blir det langt mindre tid til lesing. Det er så behagelig å sette seg i godstolen og bli underholdt på kveldene når man er sliten etter jobb og barn er lagt.

   Veronica Mars er forøvrig en stor favoritt hos meg også, og har sett den flere ganger. Gleder meg sånn til filmen i Mars!! Life on Mars og Black Books har jeg på DVD, men har ikke sett alt enda. Nå ble det veldig mye TV-serier i kommentarfeltet her, men har jo skjønt at mange bokbloggere og andre bokelskere er glad i TV-serier også. Må til slutt bare tips om high school-komiserien Freaks and Geeks om du ikke har sett den som dessverre bare kom i en sesong, men er verdt å se.

   Slett
 3. Serienytt var spennende. Takk for lenke. Vi er tre bokbloggere som skal samlese Neil Gaiman sin Neverwhere. Vil du være med på det?
  Hilsen Lise

  SvarSlett
  Svar
  1. Når skal dere samlese?

   Slett
  2. Tenkte å sette bloggdato til 9. mars. Bli med da veeeel! :o)

   Slett
 4. Dette var en god måloppnåelse, synes jeg. Og jeg er kjempeglad for at flere og flere får øynene opp for Kronenberg. Hun skriver så bra! Spennende at du skal skrive for Serienytt. Jeg elsker TV- serier, og er alltid på jakt etter nye favoritter! Godt nytt leseår, Silje, gleder meg til å følge deg videre :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det var kanskje ikke så verst likevel:-) Kronenberg skal få være under målet om forfattere jeg skal lese mer av til neste år tenker jeg for den boken likte jeg godt.

   Serienytt er veldig gøy og kjekt å få være med på noe som noen legger så mye arbeid og glede bak. "Ulempen" ved å lese og skrive for sånne sider er som med bokbloggingen at man oppdager så utrolig mye spennende man skulle sett og lest som aldri kommer til å få tid til:-)
   Godt nyttår til deg og Silje! Gleder meg alltid til dine innlegg;-)

   Slett

Jeg blir veldig glad om du legger igjen et spor av ditt besøk hos meg:-)