mandag 6. august 2018

Sommerles: to debutanter

Sommeren er ikke helt over enda selv om sommerferien min dessverre er det. Siden jeg ikke har skrevet månedsoppsummering siden mai tenkte jeg å skrive litt om noen av bøkene jeg har lest siden sist over flere innlegg (vi får se, vi får se..). Juni var litt småtreg, mens juli har bestått av noen få, men gode og fengende leseopplevelser. Ferietid er riktignok mer sammenhengende lesetid, men det er også tid for å bade, være sosial, dra på utflukter og en hel del distraksjoner som gjør at akkurat lesing ikke alltid er en prioritet.

Eleanor Oliphant is Completely Fine av Gail Honeyman:
Eleanor Oliphant Is Completely FineDenne boken kjøpte jeg fordi den fikk Costa Book Award sin debutantpris og var en av bøkene som figurerte på eligible-listen til årets Man Booker. Eleanor er en ung kvinne som lever et enkelt og ensomt liv i Glasgow. Hun er et vanemenneske som gjør det samme hver dag, spiser det samme, kler seg i det samme og gjør minst mulig ut av seg. Når fredagen kommer endrer hun litt på rutinen fra ukedagene, kjøper pizza fra det samme stedet, vin og to flasker med vodka (!) som hun spiser og drikker i løpet av helgen. På denne måten har hun det fint og livet går sin gang. Dette er i den delen av boken som heter Good Days.

Mye skal endre seg for Eleanor. En dag kommer hun og en ny kollega over en eldre mann som har falt om på gaten. Siden hennes mannlige kollega synes det riktige er å hjelpe mannen, gjør Eleanor det selv om hun egentlig bare vil fortsette som vanlig. Dette fører til at Eleanor kommer ut av sitt vante system for å takle hverdagen og befinner seg etterhvert i mange sosiale situasjoner hun ikke har vært i før. Som første gang hun er på pub og får servert en anbefalt drink:

"What`s that?! I said. "The Magners." "And what`s the empty glass for?" "It´s for the Magners,"
he said. "Am I expected to pour the drink form the bottle into the glass? I said, puzzled. "Isn´t it your job to do that?" He stared at me and then slowly poured the Brown Liquid over the ice and put it down quite hard; indeed, he practically slammed the bottle onto the counter. "Eight pound seventy," he said, in a most unfriendly manner. I handed over a five-pound note and four pound coins, then took my change and carefully put it in my purse. "Would you by any chance have a tray?" I asked. He tossed down a filthy, sticky tray and watched as I placed the drink on it before turning his back on me. There is such a paucity of good manners on display in the so-called service sector!" (s. 74)

Jeg ble ikke særlig overrasket da denne boken ikke dukket opp på Man Booker longlist forrige uke. Beskrivelsen av handlingen ga meg på forhånd litt Eileen-vibber (tidligere kortlistet på Booker), men boken endte opp med å gi mer Marian Keyes-følelsen. Det er humor og feelgood med alvorlige undertoner. Beskrivelsene av Eleanor sitt liv, hennes observasjoner, sosiale awkwardness og spydigheter er en nytelse å lese. Og det er også vondt å lese om Eleanor sin vanskelige oppvekst etter hvert som hun avslører mer og mer. Og selv om jeg synes avslutningen er litt for klisjefull og feelgood endte jeg opp med å like denne boken veldig godt. Jeg ble så glad i Eleanor at jeg blir varm inn meg hver gang jeg tenker på boken.

The Serpent King av Jeff Zentner:
The Serpent KingEn annen forfatter og bok som fikk en litterær debutantpris, denne gangen Morris, YALSA (Young Adult Library Service Association) sin pris for debutanter, er The Serpent King. Her møter vi tre karakterer og ser historien fra deres synsvinkler i ulike kapitler. De tre er sosiale utskudd som starter siste året på high school i en liten amerikansk sørstatsby (i Tennessee). Dill sin far er en karismatisk pastor med tvilsomme metoder som har havnet i fengsel, Travis  har mistet broren og har en voldelig far som fører til at han rømmer inn i en fantasyserie, og til slutt Lydia som er den sosiale og muntre av de tre, men som ikke kan vente med å  komme seg bort fra småbylivet for å studere og å utvikle den allerede ganske populære motebloggen sin.

 The Serpent King har stått på leselisten en stund og jeg angrer ikke på at den fikk bli med på sommerferie. Det eneste er at den er ganske mørk, og trist, noe som ikke alltid helt passet på bassengkanten. Dill og Travis sine hjemmeliv er nemlig tung lesning. Jeg vil ikke avsløre for mye her, for omfanget av tragediene utfolder seg utover i boken. Likevel opplever jeg først og fremst boken som relativt lett, noe som nok skyldes vennskapet mellom de tre. Dialogene er ofte morsomme, spesielt hvis Lydia er involvert, eller de er håpefulle og støttende med hverandre. Men selv om de stort sett støtter hverandre har de ikke innsikt eller erfaring nok til å forstå hva som virkelig foregår i de andres liv, noe som gjør karakterene mer troverdige.

"Rest, O Knight, proud in victory, proud in death. Let your name evermore be a light to those who loved you. Let white flowers grow upon this place that you rest. Yours was a life well lived, and now you dine in the halls of the Elders at their eternal feast."
"I had no idea those books meant that much to you Travis," Lydia murmured. "Now I feel all bad about making all those Bloodfall jokes."
"Does that mean you'll read them?"
"No." (s. 110)
  Jeg synes Jeff Zentner gjør en god jobb i å skape tre ganske ulike, men interessante og realistiske karakterer som utfyller hverandre og historien godt. Dill har de mørkeste kapitlene, Travis de vondeste, og Lydia de mest oppløftende. Det er mørkt, men aldri helt uten håp. De tre er tross alt heldige som har hverandre.

The Serpent King handler som de fleste bøker om ungdom om de første skrittene inn i voksenlivet. Den handler om å tørre å leve ut drømmer, selv om du bor i småby i bibelbeltet der mulighetene virker få, og spesielt når du skiller deg ut. Den handler også i aller høyeste grad om vennskap, og å stille opp for hverandre selv om man ikke alltid helt forstår.

8 kommentarer:

 1. Da er det avgjort: jeg må definitivt lese The Serpent King. Den andre mistenker jeg at jeg hopper over.

  SvarSlett
  Svar
  1. Du kan låne den neste gang vi møtes. Må nesten treffes i slutten av august en gang for å byttelåne litt Booker:-) Må få og få lest Washington Black først.

   Slett
  2. Jeg har foreslått tvangslesing neste uke, men kan ta det i slutten av måneden heller hvis det er bedre :)

   Genialt, vil gjerne låne den. Og Washington Black hvis du rekker å bli ferdig. Hvis ikke er det ikke krise om jeg ikke får lest den før den eventuelt kommer på shortlist. Hvilke var det du ville låne av meg? Jeg er ferdig med Snap og The Low and Quiet Sea og går uttålmodig og venter på The Water Cure (som jeg synes burde vært kommet nå men ikke er det) og The Long Take (som ble sendt ganske sent). Begynte på boken til McNamara i går kveld, den kjøpte vel du også sist vi "tvangsleste" (kan vi egentlig kalle det for det lenger??)? Synes den er spennende så langt. Godt med litt annet innimellom Booker, selv om jeg har veldig lyst til å lese The Water Cure.

   Slett
  3. Jeg vil gjerne låne The Low and Quiet Sea. Kan godt få låne Warlight også, i tilfelle den kommer på korten. Har bestilt noen på biblioteket og så klarte jeg ikke vente og bestilte The Water Cure og The Overstory hos Ark. Den siste har jeg følelsen av kommer på kortlisten og kanskje også vinner, og så tok jeg en til for å slippe fraktkostnader:-) De hadde begge to på lager og da regner jeg med det går litt kjapt siden de sendes fra Oslo. Skal forsøke å få lest Washington Black før vi møtes, men har ikke fått den enda.

   Jeg leser litt i Truman Capote mens jeg venter.

   Slett
  4. Kan ta med begge, de har jeg i papir og de er ferdiglest. Kan ta med The Long Take også hvis jeg rekker å få lest den (vil tro jeg gjør det), om du er interessert i å lese den. Tenkte å skrive et Booker-oppsummeringsinnlegg i løpet av uken hvor jeg skriver om alle jeg har lest så langt. Håper på å få lest The Water Cure og The Long Take før innlegget publiseres, men de har enda ikke kommet.

   The Water Cure virker det som om mange liker, så den gleder jeg meg til. Også tror jeg den er ganske kort og dermed grei å få lest. The Overstory angrer jeg på at jeg ikke kjøpte i papir, selv om det funket fint å lese på Kindle. Har bare alltid lyst til å ha favorittene i papir.

   Hva synes du om In Cold Blood så langt? Kjøpte den til min kusine og hadde såå lyst til å beholde den selv da den dukket opp, men måtte nesten gi den fra meg. Tenker jeg prøver meg på den neste gang jeg føler for å lese True Crime. Enn så lenge har jeg nok med I'll Be Gone in the Dark.

   Slett
  5. Jeg kan se det litt an. Regner ikke med å få lest hele langlisten, men i år vil jeg i hvert fall få lest vinneren for første gang:-) så får spare litt på kruttet.

   Jeg begynte på In Cold Blood da jeg var i Italia og likte den veldig godt. Så begynte jeg også på en bok på kindle og da det nærmet seg Booker prioriterte jeg å frigjøre kindlen. Og så ble jeg oppslukt i Booker, men nå prøver jeg å komme inn i den igjen. Må innrømme at jeg er litt distrahert av Booker, men så har jeg bestilt flere bøker og har ikke lyst å lese The Mars Room, som er den eneste jeg har. Så da passer det fint å lese videre i Capote mens jeg tripper.

   Slett
 2. Disse bøkene fikk jeg lyst til å lese og den første har jeg hatt liggende en stnd så kanskje på tide å finne den frem. Må bare else ferdig x-antall påbegynte bøker først,deriblant en bookerbok- jeg er treg som vanlig.

  SvarSlett
  Svar
  1. Treg er ikke akkurat det jeg ville kalt deg når det kommer til lesing altså:-) Jeg har selv akkurat brukt over en uke på en Booker og har flere andre påbegynte som går som sirup. Og nye bøker kommer stadig til... Den er sikkert fin å ha innimellom Booker. Godt språk, men litt lettere en brorparten av langlisten i hvert fall. Og veldig fin;-)

   Slett

Jeg blir veldig glad om du legger igjen et spor av ditt besøk hos meg:-)