mandag 5. september 2016

Bokhøsten 2016: disse norske romanene vil jeg lese

Det har bikket september og bokhøsten er uten tvil i gang selv om jeg har forsøkt å skyve den unna. Ikke fordi jeg ikke har lyst å lese nye spennende bøker, men fordi det fortsatt er så mange bøker som allerede har kommet jeg også vil lese. Høsten innebærer nemlig også at Booker-langlisten jeg leser fra blir redusert til en kortliste, jeg håper å fortsette å lese 1001-bøker, men aller mest innebærer lesehøsten jakten på nominasjoner til Bokbloggerprisen neste år. Etter helgens vellykkede prisutdeling og Bokbloggertreff er motivasjonen til dette på topp. Derfor vil jeg legge ut et innlegg med bøkene jeg har mest lyst til å lese i høst (ihvertfall på det nåværende tidspunkt) og håper også på tips fra dere på hva som bør prioriteres og ikke. Siden jeg ikke har all verdens tid til å lese og ikke leser spesielt fort heller, må det harde prioriteringer til.  Bøkene jeg har funnet frem til er basert på forlagenes egne omtaler, i noen tilfeller andre bloggeres forventninger og anbefalinger, avisanmeldelser eller forfatternes omdømme og tidligere bøker. Først ut er romaner:

"Året - roman" av Tomas EspedalÅret av Tomas Espedal, Gyldendal forlag: er det bare jeg som synes det er litt påtakelig og artig at mens Knausgård kommer med Om sommeren, sitt siste bind i årstidsserien, så kommer Espedal med en flis på 200 sider som heter Året? Jeg har kun kommet meg gjennom ett bind av Min kamp, og har ikke lest noe av Espedal før, men undrer meg på om ikke dette sier noe litt om forfatterne. Det er ihvertfall på tide å gi Tomas Espedal en sjanse, så hvorfor ikke begynne med den siste boken hans. I følge forlaget skal det poetiske være enda mer fremtredende i denne utgivelsen enn hans tidligere.

"Hålke - roman" av Helene UriHålke av Helene Uri, Gyldendal forlag: jeg har lest to ungdomsbøker av Uri og synes hun skriver veldig medrivende bøker. Det trengs innimellom de mer trauste norske bøkene, så håper hun leverer denne gangen også. Hålke skal handle om et eldre ektepar som blir innesperret noen dager sammen grunnet snøvær. Leseren får gjennom disse dagene innblikk i et langt samliv på godt og vondt. Anmeldere har kalt den både ubehagelig, skremmende gjenkjennelig og underholdende.

"Bergens ungdomsteater" av Pedro Carmona-AlvarezBergen ungdomteater av Pedro Carmona-Alvarez, Kolon forlag. En annen lokal forfatter (han regnes vel nærmest som bergenser selv om han snakker østlandsk? ) jeg ikke har lest kommer også med bok i høst. Boken skal være en frittstående oppfølger til Og været skiftet og det ble sommer og så videre. Om Marita, Johannes og Andreas som vokser opp med Bergen ungdomsteater, vennskap og kjærlighet.
"Lukta av våt jord om natta" av Maria B. BoknebergLukta av våt jord om natta av Maria B. Bokneberg, Samlaget: debutant som skriver om hvordan en familie forsøker å gå videre og komme nær hverandre igjen etter at moren dør. Samlaget pleier å levere minst en av årets norske favoritter for min del, så jeg håper at denne faller i den kategorien.
"Arv og miljø" av Vigdis HjorthArv og miljø av Vigdis Hjorth: mulig dette er høsten der norske forfattere en absolutt burde ha lest noe av blir lest, og hun her står høyt på listen i så måte. Boken handler opp et klassisk arveoppgjør og en typisk kime til familiekonflikt, nemlig hvem som skal arve hyttene. To søsken har tatt seg av både foreldre og hytter, men når oppgjørets time kommer, melder de to resterende søsknene seg.


"Varsjøen" av Thomas Marco Blatt
Varsjøen av Tomas Marco Blatt, Kolon forlag: forlagets beskrivelse av boken som lavmælt og  til tider komisk, om en mann som får snudd både fortid og nåtid på hodet, pirrer min nysgjerrighet. Jeg har tidligere lest en ungdomsbok av forfatteren, og selv om den ikke ble en favoritt, ble jeg langt fra avskremt.


9788210055072.jpgHver gang du forlater meg av Linnéa Myhre, Tiden forlag : jeg leste hennes forrige bok, Kjære, som jeg likte ganske godt. I tillegg virker hun å være populær blant unge jenter, så dermed blir boken interessant for meg både med tanke på målgruppen jeg jobber med og meg selv. Hennes to foregående bøker har hatt form av dagbok og brev, mens denne gangen kommer hun med en roman som faktisk er en roman, og handler om kjærlighetssorg og å slippe taket. Spennende å se om hun lykkes.

"Jane Ashlands gradvise forsvinning - roman" av Nicolai HoumJane Ashlands gradvise forsvinning av Nicolaj Houm, Tiden forlag: en amerikansk dame kommer til Norge for å oppsøke fjerne slektninger, men ender opp uten mobildelning, kart eller mat i den norske fjellheimen. En bok om sorg og søken etter en ny mening.

14 kommentarer:

 1. Det er en spennende liste du har her, Silje. Samlaget leverer stort sett alltid, det er jeg enig i. Faktisk kan jeg vel egentlig ikke huske å ha lest ei bok fra Samlaget som jeg ikke har likt. Dessverre tror jeg mange i Norge vil kjenne seg igjen i saker som ligner på den Vigdis Hjorth skriver om i år. Heldigvis har jeg ikke opplevde noe lignende i vår familie, men det er ikke uvanlig å høre om slike saker hvor familie blir uvenns pga. materielle goder. Det kan være en veldig interessant roman. Jeg kjenner jeg nærmest får panikk av beskrivelsen av Houms nyeste roman, og det å forestille meg selv i situasjonen til hovedpersonen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, så burde sånn sett ha flere fra Samlaget på listen, men har ihvertfall minst en fra i vår, og har også en ungdomsbok derfra på leselisten:-) Houn sin ble jeg spurt om å kjøpe inn på biblioteket, så da har jeg den tilgjengelig. I utgangspunktet er det ikke sikkert den ville kommet på listen, men er nysgjerrig nå.

   Slett
 2. Hei og takk for sist..:) Jeg har Espedal, Hjorth og Houm på min leseplan også. Tenker også å lese Carmona-Alvarez når det lir på, liker godt hans bøker. Helene Uri har jeg lest en del av og likt det meste, så det kan hende jeg leser Hålke også, men man skal jo prioritere så da kommer den litt lenger utpå. Har en del andre jeg har fått i hus som jeg vil lese først, og så vil jeg også lese Erik Fosnes Hansens Et hummerliv. Han skriver så bra!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for sist ja! Aner ikke hvilken jeg skal prioritere, det blir sikkert den som kommer i hus først på en eller annen måte:-) Har også lyst til å lese Fosnes Hansen, men like før innlegget ble skrevet leste jeg en lunken anmeldelse, og da forsvant den ut, men det kan endre seg kjapt:) Han havner også på listen over norske samtidsforfattere jeg ikke har lest noe av, som jeg burde.

   Slett
  2. Ja, sånn har jeg svingt også ifb Fosnes Hansens anmeldelser. Noen var litt lunkne til å begynne med, men så kom det en knakende god en i Adressa i helga, og da havnet han litt lenger opp på leselista igjen. Jeg skal lese boka, det bestemte jeg meg for før boka kom ut, men hvor den havner i lesekøa påvirkes av anmeldelser bl.a. og hva som trigger lysten først og sist. (men jeg har enda ikke boka, så den må jo vente til det uansett, har vel nye bøker her til langt uti oktober)

   Slett
  3. Ja, hva som blir lest avhenger jo også av hva som frister mest når de tre bøkene jeg holder på med nå er ferdiglest:-) Ikke så mye tid og overskudd til lesing for tiden, men erfaringsmessig pleier de norske samtidsromanene og være rimelig lettleste. Ihvertfall sammenlignet med 1001 og Booker. Ser selvfølgelig også frem til alle dere storleserne sine innlegg om bøkene, sånn at vi som leser mindre får en lettere jobb med å prioritere:-)

   Slett
 3. Skjønner godt at du er inspirert etter den helgen du har hatt, og veldig kjekt at du frotser i bunken av norske nye av året. Jeg har også Espedal liggende, selv om han har irritert meg med sine navlebeskuende romaner i det siste, så må den leses. Hadde ikke fått med meg Pedros nye roman (klart han er bergenser!) den må jeg lese. Det er bare Bokneberg jeg ikke har lest av disse, så kanskje jeg skal ta en titt på henne :) Ha en strålende dag Silje!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har egentlig ikke så mye liggende enda, men satser på å få litt i hus snart. Kanskje jeg må låne litt av deg etterhvert:-)Veldig enig i det med navlebeskuende, og unngår det egentlig helst, men ganske vanskelig i grunn. Espedal skal vel være av de bedre, så han får få en sjanse:-)

   Slett
 4. Jeg veksler mellom å bli stressa og bli deprimert over tanken på norske utgivelser i 2016. Hvor er åpenbaringene? Skjønt, har litt troa på Espedal til tross for at jeg kun har lest en bok av han tidligere.

  Fotografiboka.

  Vi er DER ja. Men akk, jeg leser videre i Anne Ch. Østbyes Biter av lykke og har nettopp bestilt meg nynorsk lyrikk med gammelnorsk schwung.

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, det var ikke så mye som ropte mot meg kanskje, men håper noe kan gjøre det likeve. Kjenner meg mer klar etter helgen enn jeg var før ihvertfall. Har som nevnt ikke lest noe av Espedal, og det går jo ikke an når man er bergenser egentlig, så høsten 2016 får vel bli tiden for det.

   Det var veldig hyggelig og endelig snakke med deg(selv om vi holdt på å kreperen under varmelampene på Lorry).

   Slett
 5. Jeg setter all min lit til ebokbib, som vil si det blir tradisjonell bokbloggprislesing med korte bøker. Gidder ikke lese over 300s på ebokbib. Har nå begynt på den Eneste, etter å ha hørt både slakt og skryt på treffet (takk for sist forresten), så får vi so om jeg orker mer Espedal etterpå. Myhre står på lista, og selvfølgelig Vigdis, samt Renberg og et par til jeg ikke kommer på i farta. Jo, Øyehaug og hun Ida Løkhus?, usikker på om det er det hun heter.

  Uansett, det skal leses, og forhåpentligvis makter man skrive litt også.

  SvarSlett
  Svar
  1. Oppdaget egentlig rett etter at innlegget ble skrevet at Renberg skulle komme med ny bok, men da fikk han ikke bli med. Kjenner jeg meg selv rett er det stor sjanse for at få av disse blir lest, og noen helt andre velges ut i løpet av høsten. Jeg tenker ofte at jeg skal lese noen av de kjente jeg ikke har lest før, men så ender jeg opp med å lese mindre kjente forfattere istedenfor, så vi får se. Ida Løkås tror jeg hun heter. Dete r ihvertfall mange bøker på rundt 200 sider å velge mellom, så ikke noe problem!

   Takk for sist ja. Som du ser har jeg tatt utfordringen og begynt bloggåret 2016 post-Bokbloggertreff på best mulig måte.

   Slett
 6. Takk for sist! Her var det mye som også står på min liste; Jeg har lest og likt de to første av Myhre og må få med meg den nyeste. Bokneberg har jeg hørt mye bra om, så den må med. Houm har jeg i eBokBib - antageligvis fordi jeg har hørt positivt om den, men akurat nå kan jeg ike huske å ha hørt om den før. Hjorth og Uri leser jeg alt av, de er alltid bankers. I tillegg skal jeg lese nyeste av Anna Gavalda, Tor Fretheim, Gunnhild Øyehaug, Selma Lønning Aarø, Øystein Orten, Linn Strømsborg og en hel bunke med andre jeg ikke kommer på i farta. God lesehøst!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for sist ja:-) Tenker at Hjorth og Espedal skal komme høyt opp på listen siden jeg ikke har lest noe av dem, og så er det jo kjekt å oppdage noen helt nye navn også. Føler ofte at jeg har en tendens til å velge vekk de mer kjente når det kommer til stykket så håper jeg får til en balanse i høst. Ellers er det også en god del bøker i åpen klasse-kategorien jeg håper å få lest, men de kommer muligens i et senere innlegg. Fretheim er på listen ja!

   Slett

Jeg blir veldig glad om du legger igjen et spor av ditt besøk hos meg:-)