torsdag 17. november 2016

Den norske bokhøsten oppsummert, del 1 - romaner

Den norske bokhøsten er så absolutt i gang og nominering til Bokbloggerprisen er kun halvannen måned unna. Bøker er skaffet, satt på ønskeliste, forespurt fra forlag, satt på venteliste på biblioteket, kjøpt inn og en del er faktisk lest også. Det mangler ikke på fristende titler som vanlig, men klok av skade forsøker jeg så godt jeg kan å begrense inntaket av bøker i huset. De digitale listene vokser og kommer alltid til å forbli utrolig mye lengre enn det jeg noengang rekker å lese, men bøkene som står foran meg hjemme til enhver tid bør være noenlunde overkommelige for at leselysten ikke skal forsvinne. I romanklassen har jeg som mål å fylle opp de syv plassene for nominasjoner til bokbloggerprisen. Så langt har jeg lest seks bøker som alle har en mulighet, men håper fortsatt på flere av de virkelig gode leseopplevelsene.

Når det gjelder blogging så har jeg ikke klart å finne tid og overskudd til å skrive så mye, så ambisjonsnivået er meget lavt. Derfor satser jeg fremover på å blogge om en del av de bøkene jeg har lest i ulike samleinnlegg. Her er to av de norske romanene jeg har lest i høst.

Hviskeren av Karin Fossum:
Dette var min første norske roman ut. Fossum er en av de forfatterne jeg har lest nesten alt av, så selv om jeg ikke lenger leser så mye krim stod jeg klar til å kjøpe denne med en gang den kom i butikkene. Den fikk i tillegg strålende kritikker i flere aviser så forventningene var høye. Karin Fossum er kjent for å bryte med tradisjonelle krimmønstre i bøkene sine, spesielt utover i bokserien om politimannen Konrad Sejer (for øvrig en av de få politimennene i krimbøker jeg liker). Det er ikke sikkert du får vite hvem som er gjerningsmann, og det er mulig du vet det helt fra starten. Dette er noe jeg personlig liker veldig godt, men mange krimlesere liker det ikke.


I Hviskeren møter vi Ragna Riegel (klassisk Fossum-navn!), en enslig stillferdig kvinne som bor i barndomshjemmet og jobber på Europris. Hun har fast sete på bussen, får julekort fra sønnen i Berlin hvert år, og har gode naboer. Når hun en dag får et truende brev i posten begynner det trygge og rutinepregede livet sakte, men sikkert å rakne.

Boken er bygget opp slik at vi følger Ragna fra før hun får brevet, mens vi parallellt møter henne i et avhørsrom sammen med Konrad Sejer. Det har skjedd noe fryktelig, men vi vet ikke hva. Det jeg alltid har likt så godt med Fossum sine bøker er at hun ofte portretterer mennesker som har falt litt utenfor i samfunnet, og hun gjør det med det som for meg virker som god psykologisk innsikt, altså på en troverdig måte. Jeg er også denne gangen fascinert av Ragna, og boken er for så vidt spennende oppbygd, men jeg savner likevel litt mer driv i fortellingen. Det er muligens jeg som er litt utålmodig denne gangen, for jeg har litt vansker med å finne ut hva som egentlig gjorde at boken ikke traff like godt som flere av hennes tidligere bøker har gjort, for den er jo i kjent Fossum-stil. Så er det kanskje noe der, at det er for kjent, lurer jeg på. Boken kan nemlig minne en del om Djevelen holder lyset fra, en annen Fossum-bok fra 2008. I sistnevnte, som i mange av Fossum sine bøker, ser vi historien fra flere sider gjennom ulike karakterer, mens i Hviskeren er det kun Ragna Riegel, og Sejer sitt inntrykk av henne i avhørene vi får møte. Jeg tror jeg foretrekker førstnevnte, for det er så spennende å se ulike menneskers perspektiver og syn på hverandre. Det skaper også en dynamikk som muligens ville gjort at jeg likte boken bedre.

Jeg liker boken, så det er sagt. Den er godt oppbygget ved at den gir oss frempek i avhørene, og at vi kommer stadig nærmere det skjebnesvangre i fortellingen om Ragna. Jeg liker også den upålitelige fortelleren som skaper en utrygg stemning.

Les også anmeldelser hos Tine sin blogg og Artemisisa

Lukta av våt jord om natta av Maria B. Bokneberg:

"Lukta av våt jord om natta" av Maria B. BoknebergMie, søsteren Rakel og faren flytter sammen på hytten etter at moren tar sitt eget liv. Der forsøker de sammen og hver for seg å takle sorgen og å finne ut hvordan de kan snakke om dette grusomme som har skjedd. Det er Mie som forteller og hun går rundt med en lapp fra moren i lommen som sier "Tilgi meg" som hun ikke viser til de andre og som hun ikke forstår hvordan hun skal takle. De tre takler sorgen forskjellig. Her er sinne, skyldfølelse, savn, undring og mange ubesvarte spørsmål. En søster ønsker å gruble minst mulig, mens en annen ikke kan slutte å gruble. En ønsker å snakke mest mulig om det, mens de andre ikke vil snakke så mye.


Lukta av våt jord om natta er bygget opp av korte kapitler med situasjoner og minner fra fortid og nåtid om hverandre. Minner om at mor er glad, passer på dem, leker med dem, men også minner om det motsatte, som at moren ikke klarer å ta seg av den nyfødte lillesøsteren og at faren er avventende eller skeptisk til mors gode humør. Tilbakeblikkene viser oss datterens minner av en mor som viser tegn til å ikke ha det bra:
"Men det varar ikkje, ho ligg i senga om morgonen, høyrer Rakel græt, men kan ikkje stå opp, orkar ikkje trøyste, orkar ikkje møte dagen, så ho lèt far gjere det, lèt far gå bort til Rakel, lèt han løfte dottera og legge henne i senga mellom dei, medan mor lèt som ho søv. (s. 17)"

Jeg leste nylig Vigdis Hjorth sin Arv og miljø, og selv om det er veldig forskjellige bøker går kommunikasjon innad i en familie om vanskelige ting igjen. Ubehagelige konfrontasjoner der noen i familien ønsker å snakke om dét ingen vil snakke om, oppstår i begge bøkene. Mie ønsker blant annet å snakke om hvordan moren sviktet dem, mens dette vil de andre ikke høre snakk om. I Lukta av våt jord om natta er de tre gjenværende i samme situasjon i motsetning til Arv og miljø, og de klarer derfor etter hvert å møtes i sorgen, komme med innrømmelser, dele vanskelige følelser.

I nabohytten bor det en dame som heter Lillian. De har et nært forhold til henne og hun prøver å stille opp for dem, men representerer likevel de som står utenfor sorgen. Jeg synes Lillian er litt vagt tegnet opp i boken, og kunne kanskje ønske at vi fikk se litt mer av henne. Bortsett fra det synes jeg dette er en sterk og stillferdig debutbok av Maria B. Bokneberg. Hun mestrer å skrive om store og sterke følelser på en usentimental, men troverdig måte.

Jeg klarte for ikke så lenge siden å trykke på publiser-knappen på ett så vidt påbegynt eget innlegg om denne boken. Jeg oppdaget det ikke med en gang, og ser at den dukket opp i bloggfeeden til flere bloggere og forsvant ikke derfra selv om jeg slettet innlegget. Jeg beklager dette, og det var ikke for å lure flere lesere inn på bloggen:-)

Boken fikk jeg fra Samlaget.

Les anmeldelser hos Min bok- og maleblogg, Groskro og Beathes bokhjerte

8 kommentarer:

  1. Consider me lurt. Jeg var stadig innom for å se hva du skrev om Bokneberg. Hadde fått med meg at det var sorg nemlig, og var usikker på om jeg skulle gidde. Nå ser jeg at jeg sannsynlig burde gidde, man det er samtidig så mye å velge i at jeg usikker på om det blir likevel. Alt er så tilfeldig, og i år synes jeg det har vært langt mellom de gooode opplevelsene. Vigdis leverte, det går rykter om Renberg og Houm, men ellers er feltet vidåpent.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, nå er vi vel på det stadiet at det ikke er plass til mer på listene våre. Jeg setter Renberg og Vigdis foran denne sånn at det er sagt. Jeg synes alle de seks jeg har lest så langt er gode, men det er kun de to nevnte som har gitt meg noe ekstra, for å si det flåsete. Så er enig med deg der og håper på flere gooode norske leseopplevelser;-)

      Slett
  2. Hehe, jeg leste også starten på det innlegget du publiserte ved uhell, og spekulerte på det ja, men antok det var en feilpublisering av noe uferdig. Sånt kan skje...
    Virker som jeg likte Hviskeren noe bedre enn deg, men jeg er jo enig i at det er en slow bok. Takk for link.
    Den andre du skriver om virker interessant, men det spørs om jeg rekker den før 7.januar. Man har jo mye liggende på vent her..

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg liker jo vanligvis Fossum veldig godt, så ble litt overrasket over at hun ikke traff like godt denne gang hos meg, selv om boken åpenbart er god. Men sånn er det noen ganger. Ja, i midten av november er det gjerne på tide å sette stopp i inntakslisten:-)

      Slett
  3. Godt å se at du leser og ikke minst skriver :) Hviskeren likte jeg godt, sier som Anita, kanskje hakket bedre enn deg, til tross for at jeg ikke er fan av langsomme bøker. Bokneberg har jeg ikke lest (eller hørt om) men lesehaugen er stor frem mot slutten av året, så vi får se...

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk, håper jeg får ut noen innlegg til før jul:-) Jeg har egentlig ikke noe i mot langsomme bøker, og den var vel ikke mer langsom enn hun pleier å skrive, kanskje litt? Det spiller forsåvidt ingen rolle. Jeg likte jo også boken, men forventningene til en ny bok av Fossum som skulle være hennes beste på lenge var store. Hun har tross alt skrevet en av mine favorittbøker og noen av de andre henger høyt:-)

      Slett
  4. Fossum kommer jeg nok ikke til å lese, men Bokneberg har jeg lånt på biblioteket og skal lese før leveringsfristen går ut. jeg har så vidt begynt, og liker det jeg har lest så langt. Jeg har så langt bare lest fire norske romaner i år, og av disse er Houm den store favoritten. Er igang med Kyrre Andreassen nå, og merker at jeg fryder meg over å lese ei bok fra mitt eget lokalmiljø. Det kan jeg faktisk ikke huske å ha gjort før.

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg begynner å bli litt mettet på nye norske romaner allerede, selv om Hjorth pg Renberg var svært gode opplevelser, men må minst lese en roman til for å fylle opp. Det blir nok Houm, Uri eller Birgit Alm som er de jeg har tilgjengelig for øyeblikket. Begynte på noveller i helgen istedenfor og vil gjerne ha et par av de og, og kanskje en diktsamling eller to, og så har jeg flere ungdomsbøker jeg vil lese:-) Er spent på å høre om Kyrre Andreassen sin, den dukker stadig opp i forbindelse med ulike priser.

      Slett

Jeg blir veldig glad om du legger igjen et spor av ditt besøk hos meg:-)