fredag 18. mars 2016

Hva skal du lese i påsken?

Påskeferie betyr for mange lesetid og kanskje fortrinnsvis krim. Jeg har lest lite krim de siste årene, har lest litt mer spenning, men skal likevel komme med blant annet et par krimtips til ferien. Jeg har så langt i år ikke lest en eneste krim- eller spenningsbok, men har planer om at den første skal bli lest nå i påsken, så tar gjerne i mot tips tilbake.

Mine påskeleseplaner er ikke helt bestemt enda, og de kommer nok uansett til å endre seg underveis, som mine planer stort sett gjør. En del av planen er å få begynt på ihvertfall en av bøkene på Booker International longlist, og foreløpig leder White Hunger av Aki Ollikainen, som er den som fristet mest fra listen og den eneste jeg har (med kindle og Amazon kan det endre seg med ett klikk). Når det gjelder krim og spenning har jeg akkurat fått inn Piken på toget av Paula Hawkins, Broren av Joakim Zander og Man dør litt hver dag av Arne Svingen på jobben. Så om ingen av dem blir utlånt, tar jeg en av dem med meg i ferien. På kindle har jeg flere krimromaner og jeg har lenge hatt planer om å begynne på J.K.Rowling sin serie, eller kanskje Bird Box av Josh Malerman. Listen er lang og lesetiden i ferien blir nok mindre enn ambisjonene.  Her er mine tips til dere:

For Veronica Mars-fans: les de to bøkene som har kommet, The Thousand Dollar Tan Line og Mr. Kiss and Tell, de er perfekte som påskekrim! Jeg sier gjerne ja takk til mer av den nå voksne Veronica, og jeg synes bøkene er bedre enn filmen. Lydbokversjonen av den første boken skal være innlest av ingen ringere enn Kristen Bell.

Mr. Kiss and Tell (Veronica Mars, #2)The Thousand-Dollar Tan Line (Veronica Mars, #1)


"The casual vacancy" av J.K. RowlingFerie betyr gjerne også tid til å fordype seg i en murstein, noe jeg dessverre sjelden gjør. J.K.Rowling sin The Casual Vacancy/Den tomme stolen var muligens den beste boken jeg leste i fjor. Jeg valgte lydbokversjonen som absolutt kan anbefales. Istedenfor hennes fantastiske Harry Potter-univers, får vi her beskrevet et britisk lokalsamfunn, ulike sosiale lag, fordommer, tragedier, politikk og makt. Forfatterens engasjement for de lavere sosiale lag kommer også frem i denne boken akkurat som i Harry Potter, og også her er det ungdommene som portretteres best og gjør mest inntrykk. En sterk leseopplevelse som selv om den er svært medrivende er langt fra noen kosebok. Så er du advart! Jeg kan også advare om at miniserien laget for TV har valgt en helt annen tone enn boken, som jeg ikke likte, og jeg orket kun å se en episode."Tilgi meg" av Harlan CobenHarlan Coben er en gjenganger hos meg med sine enkeltstående spenningsbøker. Jeg liker at det ikke er en serie, at de er så handlingsmettet, at de overrasker, og at jeg vet at han leverer oppskriftsmessig. Dette er ikke bøker en husker lenge etterpå eller som setter spor, men de er utrolig underholdende og spennende. Dette gjelder ihvertfall for dem jeg har lest så langt. Tilgi meg hørte jeg også på lydbok og disse bøkene er helt perfekte i lydbokformat da de er både enkle å følge og de er så handlingsdrevet at du henger med. Jeg har lest flere av bøkene for egen maskin, og de fungerer selvsagt minst like bra da. I Tilgi meg blir en idrettstrener anholdt for å ha forgrepet seg på ungdom han trente. Det er en journalist som avslører ham og hun skal senere finne ut at hun kanskje ikke hadde alle fakta på bordet.


Her er noen tidligere krimanbefalinger til påske jeg har skrevet på bloggen. Gi meg gjerne dine påsketips og leseplaner for påsken i kommentarfeltet.

8 kommentarer:

 1. Du har litt av hvert å velge mellom ser det ut til. Jeg holder på med "White hunger" nå og liker den veldig godt så langt.Ellers så har jeg også kjøpt "A whole life" som Elida skrev om, tror det er en bok for meg, virker som en stillferdig bok. Det er vel de to jeg får lest foreløpig av de på booker-listen, men dukker det opp en entusiastisk omtale av en av de andre så skal en ikke se bort i fra at det blir flere. Men jeg har tatt fatt på Ferrante serien og holder på med første boken, og så er det en del bøker som jeg "burde" ha lest etter hvert. Når det gjelder Veronica Mars så har jeg sett filmen men ikke lest bøkene ennå. Skulle laget meg et påske-innlegg jeg også, mulig det blir i løpet av helgen. "Bird box" leste jeg i fjor i påsken og den er vel verd timene det tar å lese. Ha en fin helg og en riktig god påske, Silje :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det og god helg og påske til deg også Beathe. I dag begynte jeg plutselig på n helt annen bok enn de jeg skrev om innlegget som fristet mer, så sånn kan det gå. Tror den skal gå fort unna, så får vi se hva jeg rekker. Mulig det kun blir krim på tv i påsken, men Bird Box og kindle skal uansett bli med meg på påsketur senere:-)

   Slett
 2. Les White Hunger! Den var rå og kompleks, og omtrent hele boken var sitatverdig. Skal prøve å formulere noen setninger om den nå..

  For øvrig artig at du leser så mye forskjellig. Jeg vet jeg må få lest The Casual Vacancy på et eller annet tidspunkt. Akkurat denne påsken blir nok Bookerbøkene prioritert, men jeg har jo også begynt på Angela's Ashes og The Rivers of London også. De har blitt nedprioritert fordi de har blitt glemt over lengre tid pga lav leselyst. Må finne de frem igjen snart.

  SvarSlett
  Svar
  1. Leste noen få suder av White Hunger i går kvels, så skal fortsette med den. Jeg er nå veldig fristet av Mend the Living fra Bookerlisten, som i følge en omtale var thrilleraktig. Kommer til å kjøpe den når jeg har lest White Hunger tror jeg. Mulig det blir spenningsboken jeg leser denne påsken. Selv om boken jeg leser nå også er veldig veldig spennende og kommer til å gå fort unna. Trenger noen sånne innimellom.

   Ja, jeg liker å lese mye forskjellig og blir fort litt lei hvis jeg leser mye av det samme. Det e nok samleren i meg som vil samle på mest mulig ulike typer bøker og forfattere. Håper leselysten din er bedre og at Bookerbøkene lever opp til forventningene. Virker jo lovende så langt!

   Slett
 3. Jeg skal også lese White Hunger, eller Nödåret som den heter på svensk. Håper det blir litt finnlandssvensk for autensitetetens skyld. Dere har overbevist meg, så jeg snur ryggen til mitt forsett om å unngå interntasjonal booker. Det er alt for mange interesante/ukjente bøker/forfattere på lista. I påsken skal jeg lese krim - og andre tilfeldigheter. Kanskje bli ferdig med Possession (tror egentlig ikke på det, men man kan jo håpe. Har også begynt på Alsterdal som virker helt grei. Er (var) stor fan av Veronica Mars men har aldri vurdert bøkene, så filmen, uten at den overbeviste, mest for nostalgiens skyld. Liker også Coben. Og Påske. I byen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hehe, skjønte nok at du ikke klarte å holde deg unna:-)Jeg ble ikke så giret av andre en White Hunger i første omgang, men nå har flere begynt å friste. Prøver bare å ikke kjøpe for mange av dem før jeg vet at de blir lest.

   Måtte sjekke om Veronica Mars lå på Storytel, men det gjorde de ikke, så da spørs det vel om jeg får overtalt deg. Filmen var et veldig artig gjensyn, men ikke den beste historien. Visstnok var det den første boken som var planlagt som film en god stund, men så fant de ut at de måtte ha en annen introduksjon av historien. Så bøkene er nok bedre innholdsmessig.

   Lykke til med Possession og god bypåske!

   Slett
 4. Her er det lang påskeferie, men ettersom jeg driver med videreutdanning er det nok mest fokus på faktabøker som tredje modul krever for meg. Imidlertid håper jeg å få rom for en roman, og. God påske. :)

  SvarSlett
 5. Eg liker godt filmen om Veronica Mars, men har ikkje lest bøkene ennå så takk for påminninga. The Casual Vacancy har eg prøvd to gonger å lese, men det fungerer ikkje for meg. Krimromanane til Rowling derimot liker eg veldig godt, og har høyrt alle tre på engelsk.

  Nå har eg lest to frå den internasjonale bookerprisen og liker begge godt. Det er to vidt forskjellige bøker, men meget godt skrevet og eg er imponert over den finske som er debutboka til forfattaren. Eg heller mot Han Kang eller Orhan Pamuk som neste. Pamuk er ein murstein som eg har lånt i bokform (forstå det den som kan) medan Kang er på 200 sider. Det gjer noko med ein når fleire av bøkene er såpass korte :-)

  SvarSlett

Jeg blir veldig glad om du legger igjen et spor av ditt besøk hos meg:-)