mandag 15. juni 2015

Noen spørsmål og svar om lesing og bøker


                                             

Regler: 
Link tilbake til personen som nominerte deg
Svar på spørsmålene du fikk av personen som nominerte deg
Nominer 11 andre bloggere med færre enn 200 følgere
Lag 11 spørsmål til de som du nominerer
Fortell de nominerte at du har nominert dem.

Jeg har blitt nominert til Liebster Award av Ina fra I Bokhylla og skal dermed svare på 11 spørsmål som hun har laget. Takk for nominasjon. Her kommer mine svar:

1. Var det noen som inspirerte deg til å lese eller kom den interessen av seg selv?
Mine foreldre leste mye for meg da jeg var barn, og spesielt min mor har alltid vært opptatt av barnebøker. Jeg fikk også lov eller aksept for å lese akkurat det jeg ville, og det tror jeg er viktig. Jeg var for eksempel med i TL-klubben en periode og de bøkene slukte jeg.

2. Hadde du lesetime på skolen hvor dere lånte en bok på biblioteket eller hadde med en hjemmefra som dere leste i? Skulle du ønske det var mer av det da du gikk på skolen?
Ja, vi hadde det innimellom. Jeg kan ikke huske om det var mye av det, eller om jeg savnet mer. Det eneste minnet jeg har er at en norsklærer kommenterte at den type bøker jeg leste var skadelig (jeg mener det var en bok i serien Sweet Valley High fra nevnte TL-klubb).

3. Hvis du skulle overtale en person som ikke liker bøker til å lese noe, hvordan hadde du løst det?
Hmm... Det er et vanskelig spørsmål, selv om det faktisk er en del av jobben min som bibliotekar i videregående skole. Hvis elever ikke har lest noe særlig før prøver jeg ofte å finne ut hva slags filmer og TV-serier de liker, og deretter finne bøker som forhåpentligvis kan fenge utfra det. Hvis jeg snakker om bøker i klasserommet, velger jeg bøker jeg liker selv, helst med et spennende plott som er lettere å selge inn, og gjerne bøker som er aktuelle, for eksempel at de har blitt laget film av. Når det gjelder venner og familie driver jeg ikke så mye overtalelse, bortsett fra at jeg nesten alltid gir dem bøker til jul og bursdag (ihvertfall til alle barna).

4. Har bøker alltid vært en del av livet ditt eller kom det senere inn i bildet?
Det har nok alltid vært en del av livet mitt ja. Som sagt ble jeg lest for da jeg var barn. Selv om jeg alltid har lest har jeg aldri vært en som har lest de store mengdene med bøker. Og selv om alle tror at en som utdanner seg til å bli bibliotekar må være veldig opptatt av lesing og bøker, har denne interessen blitt mye større de senere årene. Det var faktisk andre grunner til at jeg valgte den utdannelsen, selv om jobben har fått meg til å både blogge og lese mer og bredere.

5. Hva ser du etter når du leter etter en ny bok å lese i?
Det er veldig forskjellig. Når det kommer til ungdomsbøker er jeg veldig åpen, men både med disse bøkene og andre bøker må det jo være et eller annet som trigger nysgjerrigheten. Originalitet er noe som gjør at jeg lett setter en bok på leselisten. Når jeg velger hvilken bok jeg skal lese er det ofte litt tilfeldig hva jeg har lyst til å lese akkurat da.

6. Hvilke bøker synes du er oppskrytt og hvorfor?
Svøm med dem som drukner av Lars Mytting likte jeg virkelig ikke, og jeg likte den nok mindre av at den har fått så mye skryt, er bestselger og fikk Bokhandlerprisen. Og at folk skryter av den flotte språket forstår jeg ikke, det var akkurat den overdrevne bruken av svulstige sammenligninger og sjelelige bilder som irriterte meg sånn.

7. Er det noen karakterer i bøker du forholder deg til/forbinder deg med og hvem?
Jeg vil jo si at jeg forholder meg til alle hovedkarakterer i bøker jeg leser. Hvis jeg ikke gjør det er det ihvertfall ingen god leseopplevelse. Jeg kan ikke komme på noen spesielle i farten som jeg har relatert meg veldig til. Det er forsåvidt flere karakterer i Harry Potter jeg har knyttet meg veldig til og kan identifisere meg med på forskjellige måter. Harry sine kvaler, Ron sin klossethet og Hermione sin ansvarsfullhet og iver etter å lære for å nevne noe.

8. Ser du alltid filmatiseringer av en bok eller styrer du unna?
Jeg ser ofte filmatiseringer eller TV-serier laget av bøker jeg har lest eller ev ikke lest. Noen er jeg såklart skeptisk til, spesielt hvis jeg ar likt boken veldig godt. Ellers tenker jeg at filmer basert på bøker i det minste har en historie, og gjerne en god en, å fortelle.

9. Spiser du noe mens du leser eller er det forbudt?
Det er nok veldig sjelden at jeg spiser mens jeg leser, fordi det er så upraktisk. Jeg foretrekker kaffe til boken. Jeg leser av og til avisen til frokost i helgene. Jeg har en Kindle som jeg ikke har brukt så mye enda, og da er det lettere å spise mens jeg leser. Som småbarnsmor er det i grunn sjelden det er tid og ro til å lese mens man spiser uansett.

10. Hvilken bok har skuffet deg aller mest og hvorfor? 
Akkurat nå for tiden er jeg litt skuffet over Jandy Nelson sin Jeg gir deg sola, men det har heldigvis tatt seg opp rundt side 100-150. Hennes forrige bok er en av mine favoritter, og da er det lett å bli skuffet. Jeg ble også skuffet over John Green sin Paper Towns etter å likt The Fault in Our Stars så utrolig godt. Men jeg har på ingen måte tenkt  gi opp noen av de to forfatterne av den grunn.

11. Hva ser du på TV nå for tiden?
Game of Thrones og The Good Wife følger jeg uke for uke, mens jeg har akkurat begynt fra begynnelsen på The Americans. Ellers ligger det en helt ny sesong med Orange is the New Black og venter på meg:-)

Det var mine svar. Vi skal egentlig utfordre 11 stykker til, men jeg har ikke oversikt over hvem som allerede har blitt utfordret og velger heller å sende utfordringen herfra til alle som har lyst til å svare.

3 kommentarer:

 1. Så spennende svar:). Jeg har deltatt selv om jeg ikke har blitt utfordret. Jeg elsker nemlig utfordringer. http://askeladden-askeladden.blogspot.no/2015/06/liebster-award.html

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for at du også bidro med dette:) Godt svart og heldig du som utdanner deg til å bli bibliotekar:) Spennende. Jeg også var med i TL-klubben og leste alle de bøkene jeg fikk. Har fremdeles mange av TL - bøkene den dag i dag, i kjelleren til mor og far:)

   Slett
  2. Lurer på hvor mine TL-bøker egentlig ble av:-) Jeg utdanner meg ikke til bibliotekar nå, men en videreutdanning i samtidslitteratur for barn og unge. Ble faktisk bibliotekar for snart ti år siden:-) Tiden flyr!

   Slett

Jeg blir veldig glad om du legger igjen et spor av ditt besøk hos meg:-)