mandag 8. juli 2013

Halvårsoppsummering 2013 og god sommer!

Juni var en ganske dårlig måned når det gjelder antall leste bøker selv om den har inneholdt både krevende leseopplevelser, spenning og god underholdning. Det ble kun to fullførte bøker i tillegg til en halv murstein. Juni var en travel måned både på jobb og sosialt med diverse avslutninger og andre sosiale arrangement, så da er det i det minste hyggelige grunner til at lesingen har uteblitt noe. Dette innlegget blir en halvårsoppsummering for å se hvordan jeg ligger an i forhold til målene jeg satte meg i starten av året og hva jeg eventuelt bør fokusere videre på.

Oppnåelse av lesemål
Når det gjelder antall leste bøker har dette halvåret vært relativt dårlig. Jeg har slitt mye med leselysten i perioder og enkelte bøker har tatt veldig mye tid. Dette har stort sett vært bøker jeg har lest i min egen lesesirkel eller Line sin lesesirkel (der jeg enda ikke har fullført en eneste bok). Jeg er uansett glad for å at jeg har lest de fleste av de bøkene jeg har lest, så skal ikke henge meg altfor mye opp i antallet bøker som foreløpig står på 18. Noen ganger krever en bok mye, men det er verdt det likevel. 18 er likevel et godt stykke unna de 50 bøkene jeg håper å klare i år. Jeg kan kanskje skylde litt på at jeg hadde innlevering av oppgave og eksamen i midten av mars, men det har ikke tatt seg så voldsomt opp etter det heller selv om mars og mai har vært de mest produktive månedene så langt. For å finne leselysten igjen og øke antallet leste bøker skal ihvertfall juli måned være en måned fri for forpliktelser og kun styres av lystlesing.

Jeg begynner med de målene der jeg er fornøyd eller har oppnådd noe som helst, og så ser jeg om jeg gidder å ta med de andre;-) Jeg har for eksempel lest bøker av både Knut Hamsun og Jane Austen (foreløpig bare en halv, men likevel) som var uleste forfattere jeg burde lese noe av. Jeg har lest en bok fra India, en fra Nederland (av en afghansk flyktning) og en fra Frankrike som ikke er så verst under målet om å lese flere bøker fra land utenom Skandinavia, Storbritannia og USA. Jeg har også fortsatt på tre serier og holder på med en fjerde og har ikke begynt på en eneste ny serie, så det er veldig bra. Jeg har ikke lest en eneste nominert eller vinner av hverken Brageprisen eller Printz award, men jeg har lest en vinner av Bookerprisen og fire av fem nominerte til årets Upris, så sier meg fornøyd så langt. Når det gjelder å lese bøker fra bokhyllen så tror jeg det er en god blanding av bøker derfra, ihvertfall hvis jeg tar med bøker fra hyllen på jobben (på skolebibliotek), og nye bøker.

Jeg må få trekke frem den store sliteboken fra juni, Guden av små ting av Arundhati Roy, som gir meg mange kryss på årets mål. Den er indisk, den har vunnet Bookerprisen, den har stått i bokhyllen min i 8-9 år, jeg fikk den i presang, og som en bonus er det en 1001-bok. Og viktigst; selv om den til tider var et slit å komme seg gjennom var det en god og annerledes leseopplevelse som jeg er veldig glad jeg har fått med meg.


Hvor går veien videre?
Jeg har ikke hatt noe eget mål om å lese norske bøker i år siden det gikk så dårlig i fjor. Men etter at Bokbloggerprisen 2014 ble opprettet der norske bokbloggere skal kåre årets bok, kommer jeg til å ha det som et mål å lese norske bøker utgitt i 2013. Jeg har foreløpig kun lest en, men flere skal det nok bli. Jeg har ellers lest 6 norske bøker så langt, og en tredjedel er langt bedre enn i fjor. Andre ting jeg kan fokusere mest på videre er å lese sakprosa, lese sisteboken i enkelte serier (ofte godt med det som er avsluttet), bøker fra andre verdensdeler og bøker jeg har fått i presang som også passer under fra bokhyllen-målet.Høstens lesesirkelbøker, Ender`s Game av Orson Scott Card og Margaret Atwood (Lines lesesirkel) står begge nevnt under årets mål, så da er jeg sikret å oppnå noe uansett hvor lite annet jeg får lest.


"The Handmaid's Tale (Contemporary classics)" av Margaret Atwood"Ender's game" av Orson Scott Card

Hvordan har det gått med dine lesemål så langt i år? Lenk gjerne til egne innlegg i kommentarfeltet.

Fortsatt god sommer og lesetid til alle sammen!


12 kommentarer:

 1. 18 på veien til 50 er veldig mye bedre enn mine 28 på vei til 100. Ikke kan jeg skylde på eksamen heller. So, oppsummert synes jeg du har gjort en bra innsats (selv om jeg selvfølgelig synes du burde lese ut og LIKE Jane Austen -)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Ingalill:-) jeg skal se om ikke jeg får lest ut Austen og forhåpentligvis får jeg en liten åpenbaring;-)

   Slett
 2. Så bra innlegg! Gøy, gøy:-) Et sånt innlegg har jeg også tenkt å lage snart, siden jeg ikke har oppsummert etter hver måned i år. Det blir bra, for de innleggene pleier å være atskillig lettere og morsommere å skrive enn omstendelige lesninger, og ting må være morsomt og lett i solen.

  Vi ligger nesten helt likt på antallet, faktisk. Jeg har mål om 52 i år, og fullførte nr 21 i dag. Så litt forsinket er vi jo, men du har hatt det travelt og lav leselyst, og jeg har hatt det travelt og slitt med både Murakami og Nemirovskij. Til høsten tar vi igjen det tapte, skal du se!

  Ellers føler jeg meg rimelig fornøyd med årets lesing, og det kan godt hende det kommer av at jeg har sluttet med månedlige oppsummeringer. Jeg teller ikke lenger hva jeg leser hver måned, bare antall sider pr dag. Kjekt å leve i lykkelig uvitenhet:-)

  Fortsatt god sommer til deg også!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg oppsummerer både månedsvis og halvårsvis;-) Jeg håper du kommer med et sånt innlegg snart, for det gleder jeg meg til å lese.

   Godt å vite at det ikke er bare meg som henger litt etter. Jeg leser nok mange flere bøker nå etter jeg begynte å blogge sette meg mål og å registrere antallet enn tidligere, så burde stort sett være fornøyd. Det er mulig at det ville virke mindre stressende å ikke telle hva jeg leser hver måned, men det er litt kjekt å se hva man har lest hver måned sånn i ettertid også. Jeg tror heller jeg må kutte ut å lage meg mål på Goodreads der jeg stadig blir påminnet hvor mange bøker jeg henger etter med:-)

   Slett
 3. Jeg henger meg på Line, bra innlegg! Jeg ligger også litt etter mitt mål på 60 bøker, men så er jeg fornøyd med andre må. Med dårlig leselyst og eksamen så synes jeg du har rukket over mye :-). God sommer!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Silje. Jeg synes du leser og leser jeg:-)Ja, det tallet er bare en dum ting å henge seg opp i, ihvertfall hvis man har mange gode leseopplevelser.

   Slett
 4. Hei Silje, supert med et innlegg der du forteller litt om målene dine. Jeg tror alle er litt bakpå, man går jo gjerne litt hardt ut, og som du selv har opplevd - det at leselysten forsvinner i perioder får man ikke gjort stort med. Leser man klassisk litteratur eller omfangsrike bøker tar det jo også litt lenger tid å bearbeide. For å nå målet ditt ut året må du lese 5-6 bøker i måneden, det er jo fortsatt greit innen rekkevidde. God sommer!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ellers er jeg i grunn enig i det du sier om at man ikke skal henge seg sånn opp i tallene, det viktigste er jo hva man får ut av selve lesingen!

   Slett
  2. Tviler sterkt på om jeg kommer til å lese 5-6 bøker i måneden fremover med det lesetempoet jeg har for tiden og i har hatt i hele år. Så lenge jeg kommer noenlunde i nærheten skal jeg være godt fornøyd:-)

   Slett
 5. Dette var gøy å lese! Jeg skal lage et lignende innlegg snart, men jeg har ikke helt kontroll over bøkene jeg har lest i år, siden jeg ikke har dokumentert alt.. Men jeg regner med at jeg ligger litt bakpå. Gratulerer med de målene du allerede har nådd og lykke til med resten :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det. Jeg gleder meg til å lese ditt innlegg:-)

   Slett
  2. Takk for det. Jeg gleder meg til å lese ditt innlegg:-)

   Slett

Jeg blir veldig glad om du legger igjen et spor av ditt besøk hos meg:-)