tirsdag 21. februar 2017

Biosirkel: Rags to Riches: Trevor Noah

Moshonista har i årets første runde av biosirkelen utfordret oss til å finne en bok om noen som har gått fra fattig til rik eller omvendt. Jeg var innom flere alternativ og forsøkte først å lete i bokhyllen, men fikk tilbakemelding om at valgt person ikke var fattig nok, eller ble ikke nysgjerrig nok selv til å velge noen av dem. Som vanlig endte jeg opp med å lete hos Audible istedenfor, for biosirkel er som oftest lik lydbok, og derfor som vanlig forsinket (den eneste gangen jeg rakk fristen leste jeg en trykt bok). Bloggdato var egentlig 15. februar, men litt forsinkelse blir nok godtatt, og så blir det spennende om biogeneralen godkjenner valget av biografi.

Born a CrimeBoken jeg til slutt valgte er Trevor Noah sin Born a Crime, en samling historier fra en oppvekst i Sør-Afrika både før og etter apartheid. Trevor Noah var for meg ganske ukjent komiker som jeg har hørt om fordi han overraskende overtok et av de større talkshowene i USA, The Daily Show, etter John Stewart. Jeg har aldri sett programmet eller hans stand-up, men kommer mest sannsynlig til å sjekke ut sistnevnte.

Tittelen, Born a Crime, spiller på at Trevor har en svart mor og en hvit far, noe som var ulovlig og ble straffet med fengsel under apartheid. Tidlig i livet ble han holdt for det meste innendørs, og moren måtte late som hun var barnepiken hans hvis de skulle bevege seg utendørs, da han tydelig var lysere i huden enn henne. Faren fikk kun se sønnen i skjul en sjelden gang. Hvis de skulle utendørs var det i forskjellige parker eller på sightseeing til hvite familiers palass, da de ikke hadde penger til noe annet.

Til tross for at Trevor var et produkt av noe strengt ulovlig og egentlig var i stor fare, opplevde han sin egen barndom som ganske trygg og god. Hans sterkt religiøse mor, som gikk i tre forskjellige kirker hver søndag (for hvite, for svarte og for fargede), passet på at Trevor ikke ble et offer på noen som helst måte. Selv om hun som fattig svart alenemor var dårlig stilt i Sør-Afrika nektet hun å godta det, og spesielt å godta at sønnen ikke skulle ha muligheter i livet. Det er så vidt nevnt at Trevor begynte å turnere som komiker som ung voksen, men vi skjønner likevel ut fra denne boken at dette er en mann som har gjort suksess til tross for svært dårlige odds.

Og når vi snakker om Trevor sin mor er hun litt av en karakter. Denne boken er på mange måter en hyllest til henne, men hun blir langt i fra fremstilt kun positivt. Her er det så mye "tough love" at Trevor heller velger å bli værende i fengsel enn å risikere morens vrede, etter å ha bli stoppet av politiet i en bil lånt av stefaren uten lov. Samtidig er hun lite redd for autoriteter når hun mener de tar feil, og hun nekter å godta alt av begrensninger samfunnets normer ønsker å legge på henne og sønnen. Når apartheid opphører klarer hun utrolig nok å skaffe seg jobb som sekretær, en jobb først og fremst hvite kvinner får, noe som fører til at den lille familien blir bedre stilt enn mange andre. Ettersom Trevor vokser til viser han også at han kan finne sine egne måter å tjene penger på.

Boken er delt inn i 18 historier fra både tidlig barndom og opp til han ble en ung voksen. De omhandler alt fra svært alvorlige hendelser, til mer allmenne som når Trevor forelsker seg for første gang, eller hvor utfordrende det kunne være å vokse opp som hverken svart eller hvit. De kommer ikke kronologisk, noe som kan være litt forvirrende, da jeg ikke alltid klarte å plassere hendelsene i forhold til hverandre, men det er ikke noe stort problem for opplevelsen av boken. Mange av historiene er som sagt ganske dramatiske og alvorlige, som da Trevor, moren og lillebroren blir kidnappet etter at bilen deres får motorstopp, og blir tvunget til å slenge seg ut av kidnapperens bil i fart og løpe. Noen historier er hysterisk morsomme, som når en enkel rampestrek fra Trevor utløser at hele nabolaget tilkalles for å drive ut onde krefter fra huset deres. Den aller mest morsomme historien handler om en danser som heter Hitler, men mer enn det vil jeg ikke avsløre her.

Jeg kan absolutt anbefale denne lydboken. Trevor Noah er en god forteller både i ord og fremføring og leser inn denne boken med varme, humor og stor innlevelse. Til og med de mer alvorlige historiene blir ofte også morsomme. Han introduserer gjerne hver historie med å fortelle litt om det politiske klimaet i Sør-Afrika og viktige kulturelle forskjeller og gir nyttige perspektiv til handlingen. En bok som lærte meg noe og fikk meg til å både le og tenke, fra en kjendis som virkelig har en historie verdt å fortelle.

8 kommentarer:

 1. Dette høres absolutt ut som ei bok for meg. Joggeturer på tunge dager, i dårlig vær, med vanskelig hund og meterhøy dørstokk er kun mulig hvis man har god komikerbio. Hele min fysiske fostring hviler på at de morsomste forteller om livene sine.

  Noah er fattig nok. Ikke et utgangspunkt som 'normalt' ender opp som fetert us talkshowvert. Aldri sett/hørt han, og skal vente med utubingen til jeg har hørt boka. Inn i køa med den. (Fremdeles ikke å finne på storytel).

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har stor tro på at du vil like denne boken, den er hverken sentimental eller belærende, og som en komikerbio bør være, morsom. Jeg leste på noen av Goodreads-omtalene at det var flere som fikk et nytt og bedre inntrykk av ham etter å ha lest denne boken, så det kan sikkert være lurt å vente med youtube o.l. Jeg så et par videoer mot slutten av boken, og i dag fikk jeg mail fra Netflix om at de har lagt ut en Trevor Noah-spesial, så da håper jeg den er bra.

   Slett
  2. Så netflix bio'n omtrent på tirsdag, startet boka i dag, men holder meg foreløpig unna utube. Mest fordi netflix'n var ok men ikke så god som jeg trodde, mens boka er, som du sier, helt anderledes, og etter kun 1t liker jeg den MYE bedre enn spesialen. I sistnevnte ble barndom/oppvekst/sørafrika knap nevnt, men er veldig flink til akksenter..

   Samme kveld så jeg forresten også, Carrie Fishers Whishful Drinking (hbo), som tidvis var GOD (barndom/hollywood), og tidvis PINLIG SLITSOM (bipolar/drugs). Har tru på at boka her også er bedre. Tips. Skal prøve å snike den inn mellom all svenskekrimmen (der jeg egentlig skulle gjøre ferdig Infinite Jest, som forøvrig er very very good, bare lang).

   Slett
  3. Sukk! Aksenter? Akkksenter ser jo helt vilt ut.
   (ikke første gang jeg må lage ekstra kommentar på akkurat det ordet).

   Slett
  4. Greit å dempe forventningene til Noah-spesialen da. Skuffende at han ikke snakker om oppvekst. Carrie Fisher har jeg på Audible-ønskelisten, men den er veldig kort ser jeg.

   Slett
 2. Siden du nevnte Youtube:

  https://www.youtube.com/watch?v=S2nrQJM22QA
  https://www.youtube.com/watch?v=LjdAWvTBfJA

  Dette er det jeg har sett av Trevor Noah og hvorfor jeg kjente til ham før han ble kjent i USA.

  Det er veldig mange bøker skrevet av komikere jeg har lyst til å lese (eller høre på lydbok), men jeg tror nok denne kommer på listen. En ganske spesiell og interessant bakgrunn.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for lenker! Dette programmet har jeg så vidt sett klipp fra, men må se mer av det:-) Ja, det er bare å begynne med denne på de lange bussturene dine.

   Slett
 3. Aldri hørt om mannen før (er ikke så bevandret i humorverden), men noterer meg nå denne bak øret til jeg trenger lette non-fiction-kryss på slutten av året. Kanskje jeg sniker han inn i "lever"-kategorien i biosirkelen (det fine med å lese ting andre har lest, er at man slipper unna uten omtale - bare link, lovord og bilder).

  SvarSlett

Jeg blir veldig glad om du legger igjen et spor av ditt besøk hos meg:-)