fredag 26. april 2013

Bokanmeldelse: Ready Player One av Ernest Cline

Året er 2044 og verden ser endel annerledes ut enn i dag. Som mange har forutsett er det ikke plass til alle på denne kloden, energikrisen har slått til og nå lever veldig mange i stor fattigdom i  bunkerser stablet oppå hverandre. I en av disse bor foreldreløse Wade Watts sammen med sin heller lite elskverdige tante som kun vil ha han der for å tjene litt ektra penger. Wade og mange andre med ham rømmer fra denne virkeligheten og tilbringer store deler av livene sine inne i den virtuelle virkeligheten OASIS. I OASIS kan du lage din egen avatar, gå på skole, henge i chatterom, spille, få venner og noen gifter seg til og med uten å noensine ha møttes i virkeligheten. Det aller viktigste som skjer i OASIS er nok likevel jakten på egget som skaperen av systemet har gjemt. Skaperen av OASIS, James Halliday, laget før han døde et spill der man må finne tre nøkler, komme seg gjennom tre porter og til slutt finne egget og med det tilgangen til hele hans formue og makten over OASIS. Det er dette som driver Wade, men det er selvfølgelig også andre, både likesinnede og noen med mer onde hensikter og flere ressurser enn han som vil ha tak i premien. Etter fem år uten et eneste spor vet de kun at gåtene og oppgavene er basert på Hallidays store lidenskap, nemlig 80-tallets populærkultur. Historien begynner når vår helt Wade blir den første til å finne nøkkelen.

                                  

Ready Player One har ligget og ventet på meg lenge, men av en eller annen grunn har jeg ventet med å plukke den opp. Kanskje var jeg redd for å bli skuffet, kanskje fristet bare andre bøker mer på det tidspunktet. Jeg kan bare si at flere andre bøker godt kunne ha veket for denne. For en utrolig morsom, smart og ikke minst gjennomført roman. Jeg er imponert over alle detaljene og referansene som er tatt med uten at det blir masete eller kjedelig. Selv er jeg født i 1980 og har dermed opplevd hele tiåret som først og fremst hylles, men jeg må innrømme at det er mange av referansene jeg ikke tar. Jeg er ganske sikker på at det er mulig å la seg underholde av boken uten å ha et forhold til 80-tallet da jeg tror den appellerer til nerden i oss alle. Jeg kan bare forestille meg hvor moro dette er for de som har et nærere forhold til flere av 80-tallets filmer, TV-serier og aller helst dataspill der jeg har minst å fare med. Dette er absolutt underholdning på høyt nivå, ideen er spennende og jeg lar meg rive med. Det er i grunn en stund siden jeg hadde det så fint mens jeg leste en bok og jeg merket at jeg gruet meg til at den skulle ta slutt selv om den etterhvert var så spennende at jeg måtte komme meg videre. Jeg ble vel ikke revet med i boken fra første side, men etterhvert i aller høyeste grad.

I motsetning til en del andre dystopier synes jeg ikke boken er like mørk og heller ikke at samfunnskritikk er det essensielle. I det at mange lever livet sitt mer og mer online ligger det en viss parallell til vårt samfunn og også energikrisen som har slått til, men jeg synes det er mer som en bakgrunnshistorie som rettferdiggjør at historien skjer inne i OASIS i denne sammenhengen. Selv om OASIS virker forlokkende også for leseren, ser vi at dette ikke er virkelig og aldri kan erstatte ekte menneskelig kontakt. Denne boken har derimot det meste en bok som i hovedsak skal underholde bør ha. Den har spenning, vennskap, kjærlighet, et godt plot, karakterer å bli glad i og en dose humor. Det aller beste med denne boken er likevel at forfatterens lidenskap for det han skriver om skinner gjennom på hver eneste side. Det er tydelig at han både kan det han skriver om og ikke minst brenner for det. Det er også en hyllest til alle nerder og jeg føler jeg er med på laget;-)

Dette er ikke gitt ut som en ungdomsbok, men den fikk i 2012 YALSAs Alex Award for bøker med spesiell appell til unge lesere. Den kunne nok like gjerne vært en ungdomsbok, men da hadde nok mange voksne leserne gått glipp av den. Forhåpentligvis går ikke potensielle unge lesere glipp av den nå.

Tittel: Ready Player One
Forfatter: Ernest Cline
År: 2011
Forlag: Vendetta
Sidetall: 462
Kilde: mottatt fra forlaget mot ærlig omtale

7 kommentarer:

 1. Veldig god og grundig omtale, Silje! Nå ble jeg glad for at jeg har boka i hylla :-).
  Ønsker deg en strålende helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det, og du kan glede deg:-) Jeg har hatt en fin fin helg og håper du har hatt det samme. Fortsatt fin søndag!

   Slett
 2. Takk for en kjempegod omtale. Jeg har også lenge hatt boken liggende på vent. Gleder meg til å plukke den opp :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så hyggelig kommentar:-) Håper du liker den like godt som jeg gjorde.

   Slett
 3. Denne ligger også og venter på meg, ble funnet bortgjemt i en bokhandel :) Gleder meg!

  SvarSlett
 4. Forhåpentligvis var det en skatt du fant bortgjemt i bokhandelen;-)

  SvarSlett
 5. Jeg rett og slett digget denne boka :-) Jeg var 15 da åttitallet startet, elsket film og jobbet i IBM fra jeg var 20. Data, spill, filmer og bokreferanser. HERLIG for ei "gammel" datadame som meg. Flott omtale og kjekt å se at du likte den!

  SvarSlett

Jeg blir veldig glad om du legger igjen et spor av ditt besøk hos meg:-)