mandag 4. januar 2016

Oppsummering 2015: tallenes tale og føleri om hverandre

I dette innlegget kommer en rekke tall og litt om mål oppnådd eller helst ikke oppnådd i 2015. Dette er nok for spesielt interesserte og først og fremst meg selv. Om du kun vil se hva jeg likte best å lese i fjor kan du scrolle nederst i innlegget.

Bøker lest i 2015: 54. Her kan du se full oversikt.
Omtalt og/eller anmeldt av disse: 19 (omtrent 35%)

Sjangre lest: 18 romaner for voksne, 20 ungdomsromaner, 1 diktsamling, 2 novellesamlinger, 2 sakprosa (memoar og biografi), 1 sakprosa for barn (bio), 5 bildebøker og 5 tegneserier (superhelt, dokumentar, humor). Jeg har egentlig lest langt flere bildebøker, men registrerer stort sett kun de som er av året på Goodreads på grunn av Bokbloggerprisen, ikke alle ligger inne i systemet.

Nasjonaliteter: 10: Norge, Sverige, Danmark, Færøyene, USA, Storbritannia, Frankrike, Canada, Nigeria og Iran. Den iranske boken er egentlig av en fransk forfatter født og oppvokst i Iran og med handling delvis fra Iran (Persepolis), men jeg teller den som Iran. Den canadiske har handling fra Nord-Korea, så det er like før jeg teller det med også, men greit. Og så har jeg påbegynt en bok fra Jamaica, men det får telle for neste år. Målet må jo være å få flere og nye nasjonaliteter på leseplanen da.

Hele 31 av de 54 leste bøkene registrert på Goodreads er norske. Av disse er 23 utgivelser fra 2015 som kan nomineres til Bokbloggerprisen i disse dager. For få år siden hadde jeg eget mål om å lese mer norsk fordi jeg leste så lite, men nå er det nesten så jeg skulle hatt et omvendt mål, men det skal jeg ikke:-)

Kjønnsfordeling: menn/kvinner: 22/33. Minst en av bøkene hadde en av hvert kjønn.

Måloppnåelse:

Jeg laget i fjor noen mål for 2015 som jeg ikke postet som ett innlegg, men som en egen fane på bloggen. Jeg har en sjelden gang vært der inne og sett på dem, men få er konkrete med tanke på tall og jeg har ikke fulgt dem så nøye. I år tror jeg at jeg skal prøve meg på noen få, men konkrete tallmål.

Lese prisvinnende/nominerte bøker: jeg har vært med å lese fra Man Booker både longlist og shortlist i åre, i tillegg har jeg lest de fleste bøkene fra Ungdommens kritikerpris. Jeg har lest noen av de nominerte til Brageprisen og vinneren av fjorårets Printz. Absolutt godkjemt.

Lese Hellemyrsfolket: det har jeg ikke gjort. På onsdag skal jeg se musikalen på DNS og håper den inspirere meg til å begynne på de fire bøkene etterpå.

Lese minst 10 bøker fra egen bokhylle: jeg klarte 11 stykker, men det må nevnes at flere av dem var ganske nyanskafne.

Lese klassikere/1001: ikke en eneste. Til neste år skal dette være et prioritert mål og Line sin gjenoppstartede lesesirkel for 1001-bøker kunen ikke ha kommet mer beleilig.

Forfattermål: lese noe av eller mer av: jeg leste mer av Jandy Nelson og J.K.Rowling, og jeg leste noe av Gert Nygårdshaug. Sidenå lese mer av forfattere bak favorittbøkene dine ga meg noen av de beste leseopplevelsene i 2015, er dette noe jeg bør fortsette med.

Nye sjangre: jeg leste en god variasjon sjangre i fjor, så dette målet er godkjent, selv om jeg ikke leste en eneste essaysamling som var en av sjangrene jeg ville utforske.

Nasjonaliteter: 11 nasjonaliteter er ikke så verst, men det er kun Nigeria, Færøyene og Iran som gjør dette godkjent. Neste år håper jeg flere nye nasjonaliteter representeres på leselisten.

Nordisk ungdomslitteratur: jeg har lest mye norsk ungdomslitteratur og både Sverige, Danmark og Færøyene er representert. Godkjent.

50 leste bøker: godkjent

ÅRETS BESTE:

Så til noe kanskje litt mer interessant for de fleste som leser, hva var  årets beste bøker? Jeg synes i grunn 2015 har vært et veldig godt år kvalitetsmessig og forsåvidt kvantitetsmessig. Jeg har ikke gitt mange toppkarakterer på Goodreads, men er veldig tilbakeholdende med dem. Kun to bøker fikk 5 stjerner og det var Persepolis av Marjane Satrapi og The Casual Vacancy av J.K.Rowling. Jeg gir deg sola av Jandy Nelson kunne nådd opp hadde den ikke vært så treig å komme inn i, og Bill Clegg sin Did You Ever Have a Family var også i nærheten. Jeg har laget en topp 10, men bortsett fra de aller beste er det mange jeg har likt godt og som det er vanskelig å skille.

Årets topp 10 i tilfeldig rekkefølge:

Did You Ever Have a Family av Bill Clegg
Slipp Hold av Heidi Sævareid
The Casual Vacancy av J.K.Rowling
Persepolis av Marjane Satrapi
Jeg gir deg sola av Jandy Nelson
Astrid Lindgren av Agnes-Marie Bjorvand (forf.) og Lisa Aisato (illustr.)
All the Rage av Courtney Summers
Det finnes ingen helhet av Helga Flatland
Vinternoveller av Ingvild Rishøi
The Fishermen av Chigozie Obioma

"Persepolis" av Marjane Satrapi"Jeg gir deg sola" av Jandy Nelson"Slipp hold" av Heidi Sævareid"Astrid Lindgren" av Agnes-Margrethe Bjorvand

Tilfeldig med så mange røde omslag?


Andre verdt å nevne: 

Årets mest rørende: Vanessa Svartmo av Andrea Bræin Hovig/Simon vs. the Homo Sapiens Agenda av Becky Albertalli,
Årets gjensyn/påskekrim: Mr. Kiss and Tell av Rob Thomas (min favorittdetektiv Veronica Mars!), Årets ettertenksomme: Alt inkludert av Marit Eikemo,
Årets mest medrivende: Fordi jeg elsker deg av Helene Uri
Årets mest lærerike og klaustrofobiske: Pyongyang av Guy Delisle
Årets skumleste/oppfølger: I morgen er alt mørkt: Marlens historie av Sigbjørn Mostue
Årets UKP: Redd barna av Tiril Broch Aakre/Over elva av Laila Stien
Årets eventyrer/mest utleverende: En kamp til av Tomas Karlsen og Claus Lundekvam
Årets rareste: Alice a4 av Inger Bråtveit
Årets skuffelse: Not That Kind of Girl av Lena Dunham: jeg liker både TV-serien og damen, men boken var slitsom.16 kommentarer:

 1. Så flott oppsummering. Fint at du skriver om hva du likte best, og fint at du tar med hvilke land forfatterne er fra. Enig i at Alice A4 er en av de rareste bøkene jeg har lest også.Godt leseår i 2016!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det. Jeg likte Alice A4 ganske godt, men merker at den har sklidd litt bort fra meg etterpå. Jeg glemmer den når jeg skal oppsummere. Den føtes ikke helt som en roman, men heller mange korte tekster som hang sammen.

   Slett
 2. Godt nyttår Silje! Kjekt å lese hva du har lest i år, og litt om hva du synes. Jeg trodde ikke vi leste så mange av de samme bøkene, men jammen har jeg lest 4 av de du nevner til sist her. To av dem er jo dine, og det er nesten litt pinlig å innrømme at jeg ikke likte noen av dem. Veldig glad for å få låne åkke som :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

   Slett
  2. Det er vel ikke pinlig, sånn er det jo bare. Så du likte ikke Stien heller nei:-) Jeg likte Vatne som jeg lånte av deg, men rekker nok ikke den andre før nominering ihvertfall, og etterpå er det så mye annet som har hopet seg opp i lesebunken som ikke er norsk 2015:-) Du skal få dem tilbake neste gang vi møtes.

   Godt nyttår!

   Slett
 3. Astrid Lindgren-boka tok eg ikkje med i min oppsummering - TABBE! Men Obioma var med :-)

  Godt nytt leseår, Silje!

  SvarSlett
  Svar
  1. Godt nytt leseår til deg også Elida! Jeg holdt nesten på å glemme den jeg og et øyeblikk av en eller annen grunn. Men glad jeg husket den siden den var høyt oppe på favorittlisten. Det er en sånn bok jeg er nødt til å eie og som varer lenge:-)

   Slett
 4. To av bøkene på favorittlista di hadde fint fått plass på min også om jeg hadde lest dem for første gang i år (Persepolis og Vinternoveller), Slipp Hold likte jeg også veldig godt, mens The Fishermen var ikke helt noe for meg. Resten har jeg ikke lest.

  Godt nytt leseår, og gleder meg til innlegg om mange gode bøker i året som kommer også.

  SvarSlett
  Svar
  1. The Fishermen var den siste som fikk komme med på listen og var litt i tvil fordi det var andre bøker jeg også likte veldig godt som ikke fikk være med. Det var likevel noe med den boken som gjorde at jeg falt for den selv om den har sine svakheter. I tillegg markerte den starten på en økende leselyst som jeg ikke har kjent på over en så lang periode på flere år tror jeg:-)

   Slett
  2. Og godt nyttår ja:-) Takk, og gleder meg også til alle de gode innleggene og gode bøkene vi alle skal oppdage i 2016!

   Slett
 5. Hvorfor er alle så raskt ut med disse? Kontroll på tall gjennom året? Superkrefter? Vel vel. 35% omtalerate kan jeg bare drømme om..

  Jeg er også veldig glad i både Persepolis og The Casual Vacancy. Fine favoritter. Også blir jeg bestandig litt glad når jeg ser at noen har mislikt Not That Kind of Girl, som jeg virkelig virkelig slet med (måtte slutte å se Girls, fordi jeg fikk så utrolig nok).

  Gleder meg til å følge deg gjennom et nytt leseår :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hehe, jeg kjente på presset og bare gjorde det selv om jeg var lite motivert:-) Siden det er prosentene som gjelder (det sier Ingalill) så er jeg ikke så verst fornøyd med 35%. Jeg skulle gjerne vært nærmere 50%, men mer enn det tror jeg ikke at jeg klarer. Det er ikke alle bøker jeg har så mye å si om heller.

   Jeg hørte Not That Kind of Girl på lydbok som kanskje gjorde det enda mer slitsomt, med Dunham som oppleser. Jeg trodde det skulle bli bra, men det ble bare mer sytete om jeg kan kalle det for det. Var nok i ferd med å bli lei av Girls i den perioden også. Likte de to første sesongene, men den tredje var ikke så bra. Vurderer å ta det opp igjen, men det er så mye annet som frister mer, og så liten tid. Har du sett Enlightened (HBO Nordic) forresten? Det er min favoritt for tiden. En dramakomiserie som ble kansellert etter to sesonger dessverre, så kjapt å komme seg gjennom.

   Takk det samme Haruhi!

   Slett
 6. Litt sent med nyttårsønskninger, men gratulererer heller med fornyet leselyst og drivende boksluking etter booker. Du glemte tross alt og si at det var laberlesing før Obioma (eller er dette noe jeg har drømt?) Fornøyd med å lest 4 bøker på Topp10lista di. Vinternoveller og Vacancy slår for meg både Clegg og Obioma - men likevel gode bøker all around.

  Anser meg som ferdig med norskelesinga på ei stund. Jeg var mentalt ferdig før nyttår og maktet ikke engang fullførelse av ferdigleste. Synd både for Kjønn og Snekkerboka, men sånn 'ruller' det. Suger til meg HBO tips - etter jeg ble ferdig med Person of Interst virker livet tomt. Mannen har fristet med både True Detective og 24 - men uengasjementet har spredt seg. Hva var det jeg leste hos Signe - bokbakfylla - tror det er akkurat hva jeg har.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det. Du må ikke glemme at Clegg-opplevelsen din ble påvirket negativt av Clegg sine svake innleserprestasjoner. The Fishermen måtte nesten få bli med siden den som du sier markerte starten på den fornyede leselysten. Jeg er sikker på at jeg nettopp har skrevet det, men kanskje det var i noen andre sitt kommentarfelt. Vacancy slår alle for meg i år, og det var en av årets få lydbokopplevelser, men det har vært mange gode leseopplevelser i år. Jeg har nok de siste årene lest for mange lignende bøker og da går man gjerne lei. Er nå livredd for at den fornyede leselysten skal forsvinne og at jeg også skal få bokbakfylle. Den nye strategien er å alltid holde på med minst en fengende bok og å lese variert og litt mer kvalitetssikret. Om jeg kjeder meg under lesingen bør det ihvertfall være verdt slitet:-) Så får vi se hvordan det samsvarer med mine nye lesemål.

   Jeg kjente meg også ferdig med norsklesingen for en stund før nyttår, men siden jeg kun hadde funnet et par romaner jeg virkelig likte måtte jeg nesten fortsette. Og nå ser det ut som om jeg har fått to nye på tampen. Jeg skal sprenglese Flatland i dag og deretter gruble på rekkefølgen.

   Nå husker jeg ikke om du har sett The Wire eller ikke, men den bør du se hvis ikke. Det er jo som å se fra TV-verdenes 1001-liste, og den er den mest urokkelige på listen.

   Slett
  2. Det er sant. Clegg var en dårlig leser, man kan altså ikke holde på å ødelegge sine egne bøker slik, når det finnes horder av fantastiske innlesere der ute. Det blir ekstra negativt fordi jeg forestiller meg slik barnslig - me - me - me - jeg vil lese selv - opplegg. Regner med at hun kunne valgt whoever etter nominasjonen. (Dette gjelder deg også Erlend Loe!)

   Innrømmelse: Jeg fikk ikke til the Wire. Så bare 3-4 episoder, og jeg aner ikke hva det var, og det gjelder både meg og mannen - men vi orket plutselig ikke mer. Hadde lånt 2 sesonger på bib. Leverte usett tilbake. Det aner meg at jeg må prøve igjen, på egen hånd. Alle elsker jo!

   Slett
  3. Det var en del som sa til oss at det tok litt tid å komme inn i den og at den første sesongen er en av de svakeste. Jeg likte den fra første stund, men det kan være noe det. Du får begynne med Enlightened og Togetherness istedenfor, til du kommer ut av bakrusen.

   Slett

Jeg blir veldig glad om du legger igjen et spor av ditt besøk hos meg:-)