fredag 8. januar 2016

Lesemål 2016: jeg strammer inn grepet

I går var "endelig" fristen for nominasjoner til Bokbloggerprisen ute og jeg har lest det jeg har maktet, 8 romaner og 20 i åpen klasse. Nå kan skuldrene senkes bittelitt og jeg kan lese akkurat det jeg vil. Eller, det finnes da visse rammer en bokblogger må forholde seg til. De kalles mål. Jeg har de siste årene unngått tallmål med noen unntak, og hatt mer tematiske og runde mål når det kommer til lesing. Jeg har laget mål basert på det jeg ønsker å ha fokus på det kommende året og i fjor gikk det ikke så aller verst. I år vil jeg ha mer konkrete tall å forholde meg til, og så får vi se hva det gjør med motivasjonen. Jeg har akkurat nå ganske god leselyst og skal for første gang på et og et halvt år ikke studere. Da tenker jeg at det er mulig å ha litt mer press på lesingen. Siden året allerede er en uke gammelt har jeg rukket å lese tre bøker (to av dem påbegynt i 2015 riktignok), og har fått en flying start på dette leseåret.

1. Lese 15 bøker fra egen bokhylle (2/15)
2. Lese 8 1001-bøker/klassikere
3. Lese bøker fra minst 10 ulike land (3 nye) (2/10) (0/3)
4. Lese 15 norske 2016-bøker
5. Lese hele kortlisten til Bokbloggerprisen (6 bøker)
6. Lese minst 3 bøker fra Man Booker longlist
7. Lese 6 internasjonale 2016-utgivelser 
8. Lese 50 bøker (3/50)

I fjor hadde jeg en anmeldelse/omtalerate på 35% og jeg håper at den blir minst like høy til neste år. Aller helst nærmere 50%. Mer samleinnlegg må nok til!

I år har det vært en suksess for meg å ta del i ulike samlesinger der man står fritt til å lese det man vil basert på tema eller nominasjonslister sånn som Booker-longlist. Det gir meg ekstra motivasjon når flere leser de samme bøkene om ikke akkurat samtidig, så ihvertfall slik at de kan diskuteres rundt om i kommentarfeltene og på Goodreads. Derfor satser jeg i år på å bli med på noen av rundene i Biografisirkelen hos Moshonista og 1001-lesesirkelen hos Lines bibliotek (du trenger ikke å ha blogg for å være med). I tillegg kommer Man Booker-longlist i slutten av juli der mange bloggere leser og blogger, og lesing til Bokbloggerprisen, som er hele året, men mest om høsten. Jeg skal også forsøke å delta i samlesingen av kortlisten til Bokbloggerprisen 2015, men samlesing av en bestemt bok pleier å fungere dårlig for meg, så bør heller lese bøkene når det passer meg og eventuelt skrive om dem i den gitte måneden. Jeg har et håp om at jeg har lest noen av dem allerede, for bokvåren er først og fremst internasjonal for meg.


1001 books you must read before you die av Peter Boxall (Heftet)

Jeg har siden bloggen startet hatt mål om å lese bøker av noen spesifikke forfattere, og noen av dem går igjen hvert år og har enda ikke blitt lest, ihvertfall ikke en hel bok (Dickens og Austen!!), og noen av dem har jeg lenge hatt et ønske om å lese mer av. Her er de jeg vil lese mer av: Simon Stranger, Neil Gaiman, Stephen King, Rainbow Rowell, Ian McEwan, John Green, Johan Harstad, Alice Munro, Laurie Halse Anderson, Margaret Atwood, Amalie Skram. Disse er det på høy tid å lese noe av: Torborg Nedreaas, Jane Austen, Charles Dickens, Agnar Mykle, Siri Hustvedt, Jonathan Franzen, Sigrid Undset, Cora Sandel, Virginia Woolf, Jens Bjørnebo, David Levithan, John Irving, Joyce Carol Oates, og Andrew Smith.

Image result for hellemyrsfolket cappelen
Får jeg endelig lest denne i 2016?

Skal jeg forutse resultatene tror jeg at 1001-målet blir det vanskeligste og er derfor veldig glad for at lesesirkelen til Line har friere tøyler i år med tanke på bokvalg og forhåpentligvis vil motivere meg til å gjennomføre. Jeg må nok likevel være føre var og lese flest mulig innen bokhøsten starter. Hvilke bøker som kommer på Bokbloggerprisens kortliste (hvor mange jeg har lest fra før, antall mursteiner osv) kan også være med å avgjøre noen av de andre målene da jeg tipper det er små marginer om å gjøre. Jeg er spent på om målene er helt hinsides, litt for enkle (tviler), om de vil motivere eller stresse. La 2016 bli et godt leseår! Har du lesemål for 2016?


18 kommentarer:

  1. Godt å ha fått sendt avgårde nominasjonene, nå kan vi bare vente de få dagene det tar til langlisten kommer susende. Jeg har ambisjoner om å lese alle på langlisten, men det kan være det blir justert til kortlisten. Flotte mål du har satt deg, 50 bøker må no være overkommelig når du ikke må lese lekser i tillegg :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, leste jo 54 i fjor med studier i tillegg, så sånn sett burde jeg håpe på mer. Alt kommer an på leselyst og tid, og det er uansett ikke så lett å forutse. Tror jeg må ha en norsk-2015-pause, så kortlisten får holde.

      Slett
  2. Eg sendte avgårde nominasjonslisten 4. eller 5. januar då eg tok skrekken og var redd for å gløyme for så å kome på det 8. januar.

    Eg liker måla dine - spesielt 1001 bøker og Booker-lista :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Hehe, jeg måtte sjekke datoen flere ganger for å være sikker på at jeg ikke tok feil av dagene;-) gleder meg allerede til neste Booker-longlist, men må lese ferdig minst en av mursteinene fra i fjor først!

      Slett
    2. Av Booker-mursteinene? Holder på med ABHOSK og har A Little Life på Kindle. Tok en pause i høst pga av det norske jeg ville lese og pensum, så må lese den ferdig nå innimellom tenkte jeg.

      Slett
    3. A Little Life er noko av det beste eg las i fjor. ABHOSK står og glitrer i bokhylla, og må leses ein gong.

      Slett
  3. ER også spent på listene når de kommer! Og mål for 2016 er klart: Bare det jeg finner for godt etter hvert utover året. Ingen spesielle kategorier, forfattere,nasjonaliteter osv.. Bare etter lystprinsippet! Gleder meg!

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg lagde meg noen mål i fjor og året før, men fulgte dem ikke opp. Jeg tenker ofte at jeg skal lese etter lyst-prinsippet og gjør stort sett det, men lager meg likevel mål underveis og er ikke flink til å legge fra meg bøker. Det skal jeg bli flinkere til uansett, å legge fra meg bøker som ikke fenger, for å slite seg gjennom en bok, spesielt en som skal være underholdende, er drepen på leselysten. Jeg er spent på hvordan disse målene påvirker hva jeg leser og motivasjonen. Om det kommer veldig negativt ut, dropper jeg dem bare etter en stund.

      Slett
  4. Jeg hadde ingen konkret definerte lesemål i fjor, og er usikker på om jeg kommer til å lage noen for i år. Det er litt rart ikke å ha det, for jeg trives ikke med bare å lese etter innfallsmetoden. Men det føles som om jeg klarte å oppnå flere mål i fjor enn før og samtidig lystlese mye, selv om jeg ikke hadde formulert målene på forhånd. Mystisk fenomen:-)

    Jeg vil også lese ca femti bøker i år, det er et fast mål. Jeg er allerede i gang med årets femte bok(!), så det skal jeg få til. Ellers har jeg veldig lyst til å lese noen mursteiner. Enten 2666 eller Harstads siste, som jeg kjøpte i dag. Jeg har mange av dem, så vi får se hvilke det blir.

    Håper du kommer deg gjennom Dickens og Austen i år! Men uansett tror jeg du lett vil klare 8 bøker fra 1001-listen, så lenge du starter i en ende som passer deg selv. Det er ikke så mye vits i å tvangslese bøker fra den listen, når den inneholder så mye man kan lystlese.

    SvarSlett
    Svar
    1. Et indre kompass kan vi kalle det;-) jeg er veldig usikker på om tallmål er tingen, men det er jo litt gøy med det som kan måles. Så lenge det er åpne kategorier og ikke bestemte bøker, tror jeg det skal fungere.

      5 bøker! Du er i ferd med å bli en av konsumleserne. Jeg ligger jo 3 bøker foran skjema, så 50 bør gå. Og da kan man senke skuldrene og lese noen mursteiner for eksempel. Når jeg tok med hele 1001-listen, inkludert norske, og ikke bare den siste fra 2012, ble jeg mer motivert. Så Hellemyrsfolket på teater denne uken og har tenkt å endelig lese bøkene. Prøver meg på lydbok siden jeg kjenner historien.

      Når det gjelder Dickens og Austen har jeg mest tro på førstnevnte som noe for meg, men skal selvfølgelig gi dem begge minst en sjanse til. Det er jo skammelig å ikke ha kommet seg gjennom en hel bok av noen av dem. Jeg har ihvertfall fylt opp Kindlen:-)

      Slett
  5. Jeg liker at du har såpass varierte mål, det gjør nok leseåret ganske spennende og lite ensformig. Lesing fra egen bokhylle burde stått på min plan også, men jeg har begynt året med det uten at det er et eget mål. Får prøve å merke meg hvor mange det blir. Yay for Booker og internasjonale utgivelser. Kanskje du blir med på noen av bøkene på longlist til den internasjonale Bookerprisen i mars?

    Hvem er Andrew Smith? Jeg kan ikke huske å ha hørt det navnet før.

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg talte opp antall leste fra bokhyllen i fjor og 15 bør gå greit. Jeg håper bare jeg får lest litt flere bøker som har stått der lenger enn bokhøsten året før:-) Jeg håper og tror leseåret blir spennende med disse målene. Den internasjonale Booker passer jo med målet om nye og mange nasjonaliteter så prøver å få med meg noe derfra ofså.

      Andrew Smith er en prisbelønt amerikansk YA-forfatter som skal skrive ganske rare bøker. Jeg har to av dem, og er veldig nysgjerrig.

      Slett
  6. Spennende mål, Silje! Gleder meg til å følge deg videre :-)
    Ser at du har valgt deg ut noen flotte forfattere du skal lese - og her kan du kombinere 1001 - lesing med flere av dem. Jeg skal gjenlese Nedreaas og Skram, samt lese mer av både Austen, Sandel, Atwood, Dickens og Hustvedt, så vi kan godt lese noe samtidig? Og heldige du som har sett Hellemyrsfolket!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det synes jeg også:-) Jeg vil gjerne lese noe samtidig, så det kan vi snakkes nærmere om. Jeg har planer om å begynne på Hellemyrsfolket på lydbok i dag.

      Slett
  7. Har lest innlegget flere ganger og trodde jeg hadde både gratulert, heiet og ytret, men det må ha vært i drømme. Jeg er for tall, men har ennå ikke, gjennom 6år på blogg, greid å fullføre ambisjonene. 2015 var det året jeg har vært nærmest - det gir ekstra motivasjon for 2016. Skal lese 1001/booker/biografier - som deg - og mange andre. Det er fint for da blir det mye diskusjon og felleskap -)

    Har ikke puttet kortlista inn som mål, men burde kanskje. Har nå lest 6 bøker, så det går selvfølgelig an å satse på at det er hele lista. Det ville isåfall bety - Flatland/Øen/Ullmann i roman - og Gundersen/Strøksnes/Sortland - i åpen. Kan bety 6 kjappe kryss. Med tanke på hvor flink jeg var til å lese/gjette bookerbøker kan dette være fasiten -))

    SvarSlett
    Svar
    1. Hvis det er kortlisten har jeg kun lest én, og da gjenstår hele fem bøker, så det håper jeg ikke. Samtidig har jeg egentlig lyst til å lese alle romanene jeg ikke har lest på langlisten. Jeg håper uansett du ikke har like god teft denne gangen da Astrid Lindgren og helst Slipp hold bør komme på korten, men det kan jo være plass til fire, så to av de du nevner kan bli med. Og da kom jeg på.. det er ikke seks bøker, men syv! Det betyr at du må uansett lese én, og jeg må kanskje lese syv nye. Dette kan velte alt som heter lesemål! I fjor leste jeg 6 romaner og tre av dem var kortlisten, og min topp 3! I år traff jeg da bare med to, leste 8, og tiden vil vise om de kommer med. Det skal sies at de to jeg traff med valgte jeg selv, mens fem av de som ikke kom med ble lest pga Ungdommens kritikerpris, hvis jury tydeligvis ikke er samstemt med bokbloggerne. Så det er ikke teften det står på, jeg hadde alle romanene bortsett fra Tellemarck i bokhyllen!

      Å skulle lese etter innfallsmetoden er i alle fall en saga blott.

      Slett
    2. Herregud for et regnestykke -)
      Innom for å skryte. Jeg har nå lest 7, og har lånt (for n-te gang) Vatne og Sævareid på bib. Det blir 9. Evna/Macody/Biene hopper jeg inntil videre over - det blir 12 = alle sammen. Jeg anser meg rustet for både samlesing og jokerlesing.

      Slett

Jeg blir veldig glad om du legger igjen et spor av ditt besøk hos meg:-)