onsdag 6. november 2013

Bokanmeldelse: Hate List av Jennifer Brown

For fem måneder siden skjøt Nick, Valerie Leftman sin kjæreste, rundt seg i skolens kantine og både drepte og skadet flere elever og lærere. Også Valerie selv ble hardt skadet etter å ha forsøkt å stoppe ham. Mens Valerie ligger på sykehuset finner politiet en såkalt Hate List laget av Valerie og Nick hjemme hos førstnevnte, en liste der navn på personer og ting de hater og misliker sterkt blir notert ned. De følte seg begge utenfor og dårlig behandlet av flere på skolen og fant trøst og en likesinnet hos hverandre. Det er tydelig at Nick har brukt navnene på denne listen når han skulle velge seg ut sine ofre under skytingen. Listens eksistens blir offentliggjort og Valerie blir etterforsket og mistenkt for å ha hatt noe med skytingen å gjøre. Når hun slipper ut fra sykehuset og sommeren er over skal hun tilbake på skolen for å fullføre siste året av high school, noe som blir en påkjenning både for henne selv, familien og andre på skolen. Valerie opplever at de hun så på som venner og til og med nær familie snur henne ryggen, mens hun får støtte fra uventet hold.


Hate List

Hate List av Jennifer Brown er en lettlest bok i form av språk og stil, men innholdet kan ikke tas særlig lett på. Boken er bygget opp slik at vi får små tilbakeblikk fra skytingen og hendelser fra tidligere samtidig som vi følger Valerie sin vei tilbake til et tilnærmet normalt liv. Dette er effektfullt. Det blir nesten som vi bearbeider det som har skjedd sammen med Valerie samtidig som det gir driv til handlingen og dermed blir mer spennende å lese. Bitene kommer sakte men sikkert på plass i puslespillet der ingenting er svart/hvitt, men som i virkeligheten svært komplekst. Det er bare en drapsmann, men det er veldig mange ofre, inkludert gjerningsmannen selv. Selv om mobbing ikke er hovedtematikken i boken, er det en viktig bakgrunn for det som skjedde og ikke minst hvor dårlig skolen takler det i etterkant.  Istedenfor å ta opp det som ledet til de grusomme handlingene blir de ansvarlige voksne mest opptatt av å plassere ansvar kun hos den som trykket på avtrekkeren og hun som var hans nærmeste og vil aller helst legge dette bak seg så fort som mulig.

Måten Valerie blir behandlet på når hun kommer tilbake på skolen gjorde meg opprørt på hennes vegne. På den andre siden blir jeg også oppgitt over at hun tar lite ansvar for det som ledet frem til skytingen. Hun skjøt ingen, men tok initiativet til den såkalte hatlisten. Å se det hele fra Valerie sitt ståsted gjør boken ekstra interessant. Vi får se en som var veldig glad i  Nick og som gir ham et ansikt samtidig som hun viser oss hvordan de opplevde mobbingen i tiden før. Det Nick har blitt utsatt for er vondt å lese om, selv om det selvfølgelig ikke rettferdiggjør hans handlinger i noen grad. Man sitter igjen med mange ubesvarte spørsmål etter at boken er ferdiglest for Valerie gir jo et veldig subjektivt bilde på det som skjedde og er derfor ikke en pålitelig forteller. Denne boken handler nemlig først og fremst om Valerie som er en kompleks og interessant karakter i en helt spesiell situasjon. Hun er knust over tapet av Nick som hun elsket og er forvirret over hvordan han kunne gå så langt. Hun føler skyld fordi hun var den som trodde hun kjente ham best av alle og likevel skjønte hun ikke at dette kunne skje. Han snakket om det, men hun avfeide det som tomt prat, eller er det bare noe hun sier til seg selv for å forsvare hvorfor hun ikke motsa ham? I det siste hadde Nick trukket seg litt unna og hatt mye kontakt med en eldre fyr som fikk Nick og Valerie til å skli fra hverandre. Likevel mistenkte hun ingenting.

Om det er noe jeg savner er det en oppfølging av den mystiske eldre kameraten til Nick. Det ville være naturlig at politiet undersøkte ham nærmere og at Valerie fikk vite litt om det. Samtidig er det et stort poeng i denne boken at man sjelden har alle svarene på hvorfor forferdelige ting skjer selv om man så gjerne vil ha dem og at skyldsspørsmålet heller ikke er helt så entydig som man ønsker. At man står igjen med så mange ubesvarte spørsmål gjør denne boken til en sterk og god opplevelse som man ikke glemmer med det første.

6 kommentarer:

 1. God anmeldelse! Og romanen høres unektelig interessant og sterk ut. Jeg syntes det er bra at den lar mye stå åpent, for i forbindelse med slike hendelser vil man jo aldri kunne få hele bildet. Jeg setter den på leselista mi med en gang :-).

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det. Det at den lar mye stå åpent er det som gjør den god og lite spekulativ.

   Slett
 2. Veldig bra anmeldelse :) Jeg har hørt om denne boka, men har ikke lest den. Kunne vært interessant å lese den en gang. Denne er absolutt på leselista mi :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, jeg synes ihvertfall den var interessant:-)

   Slett
 3. Dette virker å være en veldig aktuell bok, når man ser på temaet. Sier som Silje, at den virker veldig interessant. Skal aboslutt huske på den!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er en bok verdt å huske på. En av de bøkene for unge voksne (og voksne) som tar opp alvorlige tema på en ordentlig og god måte. Eller som tar ungdom på alvor som man gjerne sier:-)

   Slett

Jeg blir veldig glad om du legger igjen et spor av ditt besøk hos meg:-)