tirsdag 9. februar 2021

Lesing, ungdomsbøker og Bokbloggerpris

Januar kom og gikk og eventuelle planer om oppsummering av bokåret 2020 forduftet med den. Kort fortalt, leseåret 2020 ble ikke så aller verst, men det ble få tungvektere på leselisten, og leselyst var i fokus. Jeg har derfor startet 2021 med en ambisjon om å lese noen gamle og nye klassikere så tidlig som mulig på året, så blir det ihvertfall noen av de i 2021.

Men dette innlegget skal ikke handle om det. Dette innlegget skal handle om noen av de norske ungdomsbøkene fra 2020 jeg har lest den siste tiden. Bokbloggerprisen 2020 har denne gang tre kategorier, Årets roman, Åpen klasse og en rullerende kategori, som i år ble nettopp, Ungdomsbøker. Derfor er det naturlig å oppsummere de norske ungdomsbøkene jeg enda ikke har skrevet om på bloggen. Fire bøker som har en del fellestrekk. Alle fire har som utgangspunkt de mulighetene og utfordringene som ligger i å starte på nytt, og å forsøke å legge noe vondt bak seg. 

Dette blir mellom oss av Alexander Kielland Krag

 Dette blir mellom oss handler om å være forelsket i noen av samme kjønn, og om å være ungdom og usikker på følelsene sine. Felix har flyttet til et nytt sted og begynt på ny skole. Han har opplevd en del mobbing tidligere. På den nye skolen får han raskt venner, men tør ikke å være åpen om sin legning. Han blir raskt forelsket i Nicolai, men hvordan skal han finne ut om han føler det samme uten å røpe seg selv? Det hadde vært så mye lettere om Nicolai var en jente.

Det som er litt spesielt med denne boken er at den først ble sluppet tekstbit for tekstbit på Instagram. Det er laget soundtrack og lagt ut bilder fra handlingen, men den er også gitt ut i tradisjonell bokform i etterkant. Det er den versjonen jeg har lest.


Boken har korte kapitler, alt fra en setning til en halv side. Språket er altså ganske knapt, men innholdet er til tider ganske grafisk. Jeg har ingen problemer med å leve meg inn i hovedpersonen, usikkerheten i nye vennskapsbånd og den oppslukende forelskelsen, selv om ordene er få. Jeg synes boken fungerer veldig bra i sin helhet i trykt form og kan anbefale den til både ungdom og voksne.


Fra du så meg av Eldrid Johansen


Karen trenger en pause fra skolen og blir sendt på folkehøyskole. Her får hun nye venner, men først og fremst får hun et litt for nært forhold til en karismatisk lærer. Læreren er gift og har små barn, og forholdet må av den og mange andre grunner holdes skjult. Karen har bare øyne for sin store forelskelse, mens han vet akkurat hva han gjør og hvordan han skal manipulere. 
Fra du så meg er en intens og til tider nesten thrilleraktig leseopplevelse. Karen blir så sjarmert og oppslukt at alt annet må vike. Løgnene går fint i starten, men så blir de stadig vanskeligere å følge opp. Og ikke minst er det vanskelig å holde på hemmeligheten når han plutselig blir kald og avvisende. Men han har alltid en god forklaring på lur for hvorfor og så er Karen like forelsket som før.  
Boken gir innsikt som kan være viktig for mange for å se hvilke mekanismer som trer i kraft hos den som blir utnyttet, og ikke minst hvordan manipulasjon kan fungere. Boken skal være basert på en ekte hendelse og er både skremmende og veldig medrivende på samme tid. 


Aleksander den store av Peter Franziskus Strassegger

Aleksander vokser opp i et annet land som vi aldri får vite navnet på. Etter å ha blitt mobbet gjennom mange år, slår han hardt tilbake mot mobberen. Sinnet tar overhånd og han mister kontrollen. Familien flytter til morens hjemland, Norge, for å begynne på nytt. Men problemene virker å forfølge Aleksander. Han blir nok en gang utvalgt som mobbeoffer av de tøffeste guttene på skolen. Skal han ta igjen også denne gangen, selv om det så gikk galt sist?


Selv om Aleksander den store er en spennende bok, er det ikke en utpreget spenningsbok med mye action. Det er en ubehagelig bok med ganske grafiske voldsscener. Om et voldsomt sinne som virker å være umulig å stanse. Vi kommer på et vis under huden på Aleksander, for handlingen er først og fremst på et indre plan. Boken er samtidig såpass kort og gir meg nesten følelsen av å ha lest en novelle, et kort innblikk som gir like mange spørsmål som svar. Det kan også være veldig fint, men gjør at boken gjerne trenger å bearbeides, og gjerne snakkes om. Boken er nominert til Uprisen, så den appellerer til målgruppen.



Ser du dette? av Sigrid Agnethe Hansen

Anna har som Aleksander i Aleksander den store også måttet flytte tilbake til en av foreldrenes hjemsted etter en hendelse ved den gamle skolen. Anna er 15 år og har, som mange andre på hennes

alder, opplevd å bli hodestups forelsket. Forelsket i Lars på plassen foran i klasserommet, med verdens fineste nakke. Vel, som så mange andre opplever Anna også å få hjertet sitt knust, og på den mest brutale måten.


Det er litt vanskelig å vite hvor mye jeg skal avsløre av handlingen i denne boken. Andre anmeldelser avslører en del, forsiden avslører noe, mens baksideteksten gjør det ikke. Jeg prøver meg på en mellomting og røper såpass, at i motsetning til i min egen ungdomstid, så har ungdom i dag helt andre og varige midler for å spre både rykter og private ting som ikke var ment for andre enn den det ble gitt til.


Forfatteren avdekker litt etter litt hva som har skjedd. Boken veksler mellom nåtid på nytt sted og skole, og tilbakeblikk fra tiden frem mot det som skjedde. Ikke et ukjent grep som gir boken driv og fungerer godt. Anna får en venninne ganske kjapt på det nye stedet, men hun er fortsatt flau, såret og skamfull over det som skjedde og holder tilbake, noe som er forståelig. Ser du dette? er en vond og velskrevet bok med et aktuelt tema. Det eneste jeg har å utsette er den litt brå slutten. Jeg synes godt boken kunne vært litt lenger. 


Jeg håper fortsatt å få lest noen flere ungdomsbøker de siste dagene før nomineringsfristen i midten av februar, men tar gjerne i mot tips fra dere. Hvilken ungdomsbok må  jeg bare få med meg?

2 kommentarer:

  1. Fire flotte lesetips der, bøker jeg ikke har hørt om. Jeg har ikke fulgt opp nye norske utgivelser i fjor, på det nivået jeg gjorde årene før, så jeg fikk sjokk over at jeg bare hadde lest 2 ungdomsromaner i 2020. Vel, de var gode og ble med på nomineringen min, nå er jeg spent på hvordan kortlisten ser ut :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg har fått lest en del ungdomsbøker, men ikke så mye i de andre kategoriene som jeg kunne ønske. Det er uansett kjekt å se hvilke bøker andre trekker frem og dermed få gode lesetips derfra. Det blir spennende å se kortlistene når de kommer!

      Slett

Jeg blir veldig glad om du legger igjen et spor av ditt besøk hos meg:-)