lørdag 1. juli 2017

Samlesingen av To søstre er i gang

Det er 1. juli og tid for nestsiste runde med samlesing av de nominerte bøkene til Bokbloggerprisen 2016 som deles ut i september i år. Denne måneden skal det handle om Åsne Seierstad sin To søstre, som er på kortlisten i åpen klasse, der den kjemper mot en tegneserie, en lyrikksamling og en biografi. Boken om to somaliske søstre som flykter fra familien i trygge Norge for å dra til Syria å kjempe for det det tror på, kom ikke bare på Bokbloggerprisens kortliste. Den fikk Brageprisen i fjor høst og ble nominert til Kritikerprisen. Istedenfor å ta med forlagets beskrivelse av boken, kommer her Bragepris-juryen sin begrunnelse:

To søstre er ei djupt gripande historie om ein somalisk far som opplever det uforståelege: Døtrene valde bort fred og demokrati i Noreg, for å gifte seg med jihadistar i Syria. Teikna på radikalisering gjekk familien hus forbi. Lærarane på vidaregåande skule trudde at dei muslimske jentene vart tvunge til å bere niqab. Det er forteljande journalistikk på sitt beste når historia om enkeltmennesket utvidar vår forståing for komplekse samfunnsfenomen, og metodiske og etiske refleksjonar får rom, her i eit etterord. Seierstad lukkast stort i å dokumentere framveksten av radikaliserte miljø i Noreg, og korleis krigen for Den Islamske Staten riv familien i Bærum, og landet Syria, i stykkje.
                                                     "To søstre" av Åsne Seierstad


Åsne Guldahl Seierstad er fra Oslo, er journalist og sakprosaforfatter. Hun har gitt ut seks sakprosabøker, skrevet for norske og utenlandske medier, og laget reportasjer for norsk og svensk TV,  i hovedsak fra krigsrammede områder som Afghanistan, Tsjetsjenia og Syria. (Kilde: Wikipedia).

Det siste året har Åsne Seierstad seilt opp som en av mine favorittforfattere. Bokhandleren i Kabul ble lest for, etter hvert, mange mange år siden, og selv om jeg likte den godt, var jeg ikke helt uforstyrret av alt oppstyret rundt, beskyldningene fra bokens hovedpersoner og påfølgende rettsak. Muligens er det derfor det har tatt så lang tid før jeg leste mer av forfatteren og journalisten, men To søstre var så god og engasjerende at den ble nominert av meg før den var helt ferdiglest. Nå i juni har jeg lest enda en, og like god, bok av Seierstad, som dere vil høre mer om senere i måneden her på bloggen. Håper flere av dere som ikke har lest boken benytter sommeren til å gjøre det, for den er absolutt verdt tiden!

Har du lest og skrevet om boken eller gjør det, kan du veldig gjerne legge igjen en lenke til innlegget ditt hos Norske bokbloggere. Og selvfølgelig kan du legge igjen både lenke og kommentar her hos meg også.

6 kommentarer:

 1. Denne kommentaren kommer fra feriedypet, der man kun leser 1 side pr.dag og kun hører bok når man løper = Outlander, som kommer til å være det eneste jeg sitter igjen med etter sommerlatskapen har lagt seg. Jeg går inn i høsten med lesehandicap. Begynte på Flatland igår og den er etter 5s plottfantastisk og fengende, likevel sovnet jeg etter 4 linjer.. muligens må jeg jage familien på dør i bokhøstens navn, sende barn og tantebarn til seters..

  Uansett Seierstad har jeg lest. Kun ei bok, men søstrene gjorde sterkt inntrykk og jeg blir rettfrem sjokkert hvis ikke denne tramper over konkurrentene i jakten på bokbloggkopp. Åsne Seiersad er en norsk attraksjon og burde vært tvunget til å gå med sånn gul t-skjorte (eller grilldress).

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg er i så fall i førferiedypet og håper selve ferien kommer med mer lesing. Har bare lyst å lese feelgood-ungdomsbøker, men leser i stedet noen sider her og der i Anna Karenina og myser på alle Booker-aktuelle bøkene jeg har skaffet meg. Gleder meg ellers til Flatland sin, men tror jeg utsetter all norskelesingen til høsten.

   Ja, enig i at Seierstad er noe stort og håper nok denne tar koppen, selv om jeg ikke har lest alle de andre nominerte. De åpen klasse-nominerte pleier å ha sine svorne tilhengere, så det blir spennende hvilken leir som vinner.

   Slett
 2. Søstrene gjorde sterkt inntrykk også på meg. Jeg hørte den på lydbok, og fikk en flott lytteopplevelse :) God sommer Silje!

  SvarSlett
  Svar
  1. God sommer til deg også Tine! Håper du får lest mye bra i ferien.

   Slett
 3. En skikkelig bra bok, lærerik og interessant :)

  SvarSlett

Jeg blir veldig glad om du legger igjen et spor av ditt besøk hos meg:-)