onsdag 5. juli 2017

Dette leste jeg i juni

Juni gikk nesten like fort som mai, det er sommerferie, i hvert fall for mange. Juniværet i Bergen nådde til og med rikspressen da denne juni var den mest regnfylte på mange år. En lærer sa til meg at det er alltid værskifte etter St. Hans, og i år ble det tilfeldigvis motsatt av det det pleier å være. Fint vær frem mot skoleslutt og så masse regn ut juli. Når det gjelder vær tror jeg på alle spådommer og myter som passer til det jeg ønsker meg, så jeg tror på sol og sommer nå i juli og kanskje til og med august. Siden vi skal ha båtferie på Vestlandet krysser jeg i hvert fall fingrene for det. Men nå skulle ikke dette innlegget egentlig handle om været. Det har blitt lest litt i juni også:

Fornemmelsen for slutten av Julian Barnes
Ethan Frome av Edith Wharton

Ruffen gifter seg av Tor Åge Bringsværd
En av oss av Åsne Seierstad
Blomstring av Shea Olsen og Elizabeth Craft

Samir og den lange reisen av Kristian Fjellanger og Jenny Jordahl

"Ethan Frome (Penguin Classics)" av Edith WhartonJeg har lest 6 bøker i juni, 3 av kvinner, 2 av menn og 1 med en forfatter av hvert kjønn. Sjangermessig har jeg lest to bildebøker for barn, en ungdomsbok, to romaner og en sakprosa, så ikke så verst variasjon dette her. Nasjonalitetene er norsk, amerikansk og britisk, så ikke så mye nytt eller mangfold å rope hurra for akkurat der. Alle bøkene ble lest i papirform, bortsett fra Ethan Frome som ble lest på kindle og hørt på lyd.

"The sense of an ending" av Julian BarnesJeg startet måneden med to 1001-bøker og dermed er jeg over halvveis i dette målet og to tredjedeler av antall bøker fra egen bokhylle er også lest. Julian Barnes må sies å være månedens kryssbok da den kom i begge nevnte kategorier og i tillegg er en Booker-vinner. Dessverre likte jeg ikke boken så godt som jeg håpet, og må innrømme at jeg kjedet meg litt. Det er likevel liten tvil om at denne boken er godt håndtverk både i språk og oppbygging og den sier noe interessant om hvor subjektiv vår hukommelse og våre minner er. Den andre 1001- og bokhylleboken jeg leste var Ethan Frome, en bok jeg hørte på lydbok og synes var litt vanskelig å komme inn, så jeg valgte å lese deler av på nytt igjen selv i min kindle-utgave. Etter hvert gikk også lydboken ganske greit og jeg endte opp med å like boken ganske godt. Dette ser ut til å ha blitt min nye ting etter at jeg bestemte meg for å få Storytel-abonnement, jeg leser trykt bok og hører lydbok om hverandre. Ethan Frome er en ganske kort og vond historie og en manns tragiske skjebne. Ethan Frome føler seg bundet i et ulykkelig ekteskap og trange kår, men øyner et lyspunkt når en ung tjenestepike kommer til huset for å hjelpe hans sykelige kone. Say no more...

"Ruffen gifter seg" av Tor Åge BringsværdI juni leste jeg også en norsk bok av året om en ikke ukjent karakter, nemlig Ruffen. Jeg leste bøkene om Ruffen selv da jeg var liten og har lest litt for egne barn. Bøkene kommer tydeligvis ut enda, og jeg har noen huller i Ruffen-kronologien som jeg tror jeg må tette. Ruffen gifter seg er en fin bok om Ruffen som finner kjærligheten med en drage fra en annen kultur og handler om å se forbi fordommer og heller hva man kan oppnå om man står sammen. Den var ikke så moraliserende som det virker her altså. Både jeg og datteren likte den og jeg ble inspirert til å gå tilbake og lese flere bøker om Ruffen.

"Samir og den lange reisa" av Kristian Fjellanger 6-åringen min og jeg leste enda en norsk bok av året sammen i juni, nemlig Samir og den lange reisen, en bok om Samir som forteller om hvordan det var å flykte fra Afghanistan til Norge med mor og lillesøster. Selve reisen og flukten er skildret sterkt med vakre illustrasjoner, men budskapet ellers blir for overtydelig og overlater ingenting til leserens fantasi. Forfatteren tar et tydelig standpunkt i asylpolitikken på en nesten belærende måte, med en alternativ lykkelig og riktig slutt der Samir får bli, mens i den første slutten sender de slemme myndighetene han og familien hjem. Det var i hvert fall sånn jeg opplevde fremstillingen. Første del av boken der Samir får seg en norsk venn han kan fortelle om bakgrunnen sin til og som sagt selve flukten er de beste delene av boken. Et bok jeg hadde troen på, men som ikke benyttet seg godt av de mulighetene den hadde til å skape forståelse og samtale mellom barn og voksen om barn på flukt synes jeg.

 Til slutt i måneden droppet jeg alt som het lesemål og "tvang" (jeg skriver det i hermetegn, så ikke utenforstående tror jeg trenger hjelp;-) og leste en av de ungdomsbøkene Aschehoug har sendt meg i vår. Blomstring handler om en skoleflink jente på high school i et mindre bemidlet område av L.A. Hun har gitt seg selv et løfte om å holde seg langt unna gutter og fokusere på skole og etter hvert college etter at både bestemor, mor og søster ble mødre i veldig ung alder og aldri tok noen utdanning. Dette har hun klart helt fint til en sjarmerende fyr dukker opp i butikken der hun jobber og begynner å åpne opp skallet hennes. Jeg ga denne boken to stjerner på Goodreads, men jeg likte den i grunn. Den var fengende og underholdende, men og litt irriterende. Jeg klarte likevel ikke gi den flere stjerner da jeg sammenlignet med andre bøker med langt høyere litterær verdi, og så føltes den ikke så veldig original. Mye av innholdet fikk meg til å tenke på for eksempel Twilight uten alt det overnaturlige. Men boken passet meg ypperlig akkurat på det tidspunktet og gjorde at jeg fikk lyst å bare lese romantiske ungdomsbøker (men helst litt mer originale) hele sommerferien. Det skal jeg ikke, men jeg skal pakke med meg noen av de nye jeg har kjøpt inn på jobben.
"En av oss - en fortelling om Norge" av Åsne Seierstad"Blomstring" av Elizabeth Craft

Siden juli er samlesing av Åsne Seierstad sin To søstre, og jeg har ansvaret, passet det godt å forberede seg med å lese mer av forfatteren. En av oss kjøpte jeg i fjor og har vegret meg litt for å lese den frem til nå. Det kommer et eget innlegg om den senere i måneden, så jeg skriver ikke mer her enn at den var veldig god og verdt å lese.

Når det gjelder juli, den store feriemåneden, kommer jeg til å pakke med meg en god del bøker, og forhåpentligvis lest mange også. Jeg tar med meg noen nye amerikanske ungdomsbøker, både romantiske og annet, noen Booker-aktuelle, fortsetter sakte men sikkert i Anna Karenina, og håper å få lest en Coetzee-roman til i ferien. Hva er dine leseplaner i juli og/eller ferien?

7 kommentarer:

  1. Gir de virkelig ut Ruffen-bøker fremdeles? Jeg har ikke lest noen av junibøkene dine, men må ta en titt på Ruffen når jeg skal i bokhandel og kjøpe sommerbok med 15 åringen etterpå. Krysser fingre for båtvær for deg og dine i sommer, selv skal jeg til Island på mandag og pakker ull, flis og regntøy :) God sommer Silje!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, de gjør det og jeg hadde tydeligvis gått glipp av mye. Oppdaget det da jeg skulle sjekke norske barnebokytgivelser av året. God tur til Island, så spennende! Ull, fleece og regntøy hører med på sommerferie;-)

      Slett
  2. Ja! Det er sommerferie for meg i alle fall - tre uker til ende :D
    Boken om Ethan Frome kan være noe for meg, den minte meg umiddelbart om Olav Audunssøn i det med sin sykelige kone. Skjønt, han tenkte lite på andre kvinner. Hehe, jeg måtte le av det du skrev om at du skrev "tvang" i hermetegn for at andre ikke skulle tro at du trengte hjelp :D

    SvarSlett
    Svar
    1. God ferie til deg, har sett noen fine bilder fra tur, og tror vi reiser litt i samme område, selv om vi tar sjøveien. Ja, fikk en kommentar fra samboer etter at han kikket på bloggen om at det så ut som jeg ikke leste noe jeg hadde lyst til og at alt var tvang:-()

      Slett
  3. Stikker hode opp av sommertåka, må se hva dere andre driver med, sånn innimellom, vøttu. Sier som Birthe, tror Ethan Frome kan være noe. Har aldri fått til dette med å både høre og lese smatidig dog, så forhåpentligvis funker lydboka med engang. Bare jeg venter til august. Hjernen er fullstendig grøt for tida, har akseptert og tatt konsekvensene = en kombo av Maestra og Outlander, kan ikke bli mer lettbent og lystbetont enn dette (håper jeg). Det viktigste er å være uthvilt til booker/bokhøst.. derfor tar jeg til og med, med lystbøkene til dagens tvangsles"

    God sommer til deg Silje, og barna, mannen og båten!

    SvarSlett
    Svar
    1. Tror lydboken funker fint for deg, men for meg må jeg ha noe mer handlingsdrevet for å ikke falle ut, ihvertfall i starten.

      Tvangsleseren trenger vel ferie også. Jeg har med litt av hvert på tur, men foreløpig er det kun ungdomsbøker som frister og er glad jeg har med en hel kindle med krim og annen underholdningslitteratur i tilfelle. Har med flere Booker-aktuelle, men er nå litt redd for å lese meg lei før det en gang har begynt. Så foreløpig er det kun leselyst som gjelder. God sommer til deg og grøthjernen. Den blir nok fast og fin igjen etter en pause;-)

      Slett
  4. Det virker som om juli er en leselyst måned for mange. Kanskje vi begynner å bli lei tvangslesingen etter et halvt år. Jeg har nesten ikke lest noe denne måneden, måtte bare avbryte alt jeg hadde begynt på å finne noe helt annet. Spørs om jeg rekker flere Bookeraktuelle på den uken som er igjen før vi får longlist, men jeg gleder meg uansett til mer leselyst som omtrent alltid kommer med longlist.

    Synd du ikke likte boken til Barnes. Jeg gleder meg til å lese den på nytt for å se om jeg liker den like godt fremdeles. Merker at Barnes fungerer godt som lystlesing for meg. Holder nå på med Arthur og George som er en slags historisk true crime i romanform. Veldig god. Hvordan går det med To Søstre? Og er det deilig med båtferie? Dere har vel i stor grad vært heldig med juliværet, selv om det har vært noen høstdager innimellom og ikke veldig varmt før i går.

    SvarSlett

Jeg blir veldig glad om du legger igjen et spor av ditt besøk hos meg:-)