fredag 8. februar 2013

Bokanmeldelse: Lille ekorn av Linn T. Sunne


Lille ekorn

Aurora er 14 år, er skoleflink, spiller håndball og bor med sin mor, stefar og lille halvsøster. Aurora er ikke interessert i de jevnaldrende guttene sånn som venninnene hennes er, men føler seg derimot veldig knyttet til treneren sin som også er far til en av hennes lagvenninner. Han forstår og støtter henne i det som betyr noe for henne, nemlig håndballen, å være best, og han ser henne som den unge kvinnen hun er.

Dette er en liten bok som uttrykker sterke følelser fra en 14 år gammel jente. Selv om boken er så kort får jeg virkelig forståelse av hva Aurora går gjennom for det er gjennom henne vi får servert historien. Gaute er flink til å oppmuntre henne både på trening, men spesielt i situasjoner der de to er alene, enten etter trening eller på meldinger på telefonen. På denne måten gir han henne også et inntrykk av en spesiell fortrolighet mellom de to. Utenfra er det etterhvert lett å se at håndballtreneren Gaute helt klart utnytter sin posisjon som både trener og voksen i måten han uttrykker seg på, meldingene han sender til henne, små berøringer, selv om det ikke er før helt til slutt han virkelig går over streken på en måte som er klar og tydelig for alle andre enn Aurora. Når jeg som leser ser historien gjennom hennes unge øyne skjønner jeg likevel godt hvorfor hun får følelser for ham og hvordan hun kan tro at de er gjensidige, ekte og riktige.

Boken viser hvor vanskelig og vonde saker som dette kan være i virkeligheten, at det ikke alltid er så lett å bevise skyld, selv om den voksne så klart alltid har ansvaret. Vi har jo nylig hatt vår egen sak her hjemme med ordføreren i Vågå der bevisene etterhvert var så sterke grunnet SMS-logger og lignende, men uten dem blir det først og fremst ord mot ord. Ved å avsløre Gaute blir en familie ødelagt, for hans kone og barn blir også rammet. Det er derfor lett å da la være å si fra i en slik situasjon. Forfatteren utfordrer også leseren ved at det er lett å tenke at det er Auroras egen feil, at det er han som blir forført, og at hun er med på å ødelegge en familie både ved å knytte seg til ham og hvis hun sier det til noen.

Dette er en sterk liten bok om hvordan en voksen kan utnytte sin posisjon ovenfor barn på en verst mulig måte. Han manipulerer henne til å fatte interesse for ham uten at han egentlig har gjort noe direkte ulovlig og så gir han henne skyldfølelse for det etterpå. Hun setter alt på spill for ham for deretter å få sitt hjerte totalt knust. Han tar vekk hennes glede for håndballen som var hennes lidenskap og setter hennes forhold til egen familie og venner på spill. For ikke å snakke om hva dette må gjøre mot hans egen familie selv om dette ikke har hovedfokus i boken.

Selv om dette er en lettlest bok med målgruppe ungdom kunne jeg godt tenke meg at boken var litt mer utfyllende, da jeg synes den blir litt for strippet for informasjon enkelte steder og dybde i fremstillingen av Aurora. Språklig sett er den heller ikke veldig spennende selv om det flyter godt. Den klarer som sagt likevel å uttrykke veldig mye på de få sidene om et dessverre vanligere enn vi liker å tro, viktig, og vanskelig tema. Jeg må til slutt også kommentere at omslaget på boken hverken oser kvalitet eller gjør meg nysgjerrig på innholdet og dermed langt i fra yter innholdet rettferdighet. Det som derimot gjorde meg nysgjerrig var at boken fikk Brageprisen for beste ungdomsbok (åpen klasse) i 2012. Og jeg sier det igjen, la dette bli en egen kategori hvert år!

Tittel: Lille ekorn
Forfatter: Linn T. Sunne
År: 2012
Forlag: Gyldendal
Sidetall: 111
Kilde: skolebiblioteket

4 kommentarer:

 1. Jeg må være så ærlig å si at jeg hadde gått rett forbi boken i en bokhandel fordi bokomslaget er så dørgende kjedelig. Det er Brageprisen og bloggomtaler, som din Silje, som har gitt meg lyst til å kikke nærmere på boken. Flott omtale og en bok som tar for seg et viktig tema. Den ser ut til å problematisere det jeg savnet i "Din vakre jævel" av Arne Svingen og Helene Uri.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja og det er synd at et bokomslag kan bidra til å ødelegge for en god bok, men sånn kan det dessverre være. Jeg har akkurat lest omtalen din av Din vakre jævel og tenkte å gå i gang med den snart. Denne her er jo ikke nominert til Uprisen og jeg så på noen av omtalene der inne at ungdommene ikke slukte og ble fenget av denne på samme måten. Skal bli interessant å sammenligne.

   Slett
 2. Jeg er helt enig med Mari, coveret gjør at jeg ikke engang ville vurdert boken - men etter å ha lest din anmeldelse skal jeg passe på å få den med meg.

  SvarSlett
 3. Denne leste jeg akkurat nå. Jeg er helt enig i at coveret er kjempekjedelig, og at historien kunne vært litt mer utfyllende. Jeg digga "Din vakre jævel", og jeg likte også "Alt jeg vil er å kysse deg" veldig godt.

  SvarSlett

Jeg blir veldig glad om du legger igjen et spor av ditt besøk hos meg:-)