mandag 22. oktober 2012

Bokanmeldelse: Sammen skal vi holde himmelen av Ellen Fjestad

Luka (17) og Gard (19) møtes brått på en vei i mørket da hans motorsykkel nesten kjører på Luka. Luka er en kunststudent med politisk engasjement, mens Gard er trommis i et band og litt for kul til å tørre å være seg selv. Da disse to møtes finner de ut at de har en spesiell tilknytning, de forstår hverandre og de hører sammen. Gard spør Luka om de tingene ingen andre spør om og Gard kan endelig være seg selv. Denne kjærlighetshistorien er dramatisk, mørk og intens!Jeg kjente en nærhet til historien og karakterene med en gang og likte dermed boken umiddelbart. I begynnelsen virket egentlig boken som hvilken som helst annen bok om ung kjærlighet, men det var likevel noe mer der. Jeg synes boken hadde en underliggende nerve som drev historien videre. Det er mye følelser på spill og jeg tror virkelig på disse følelsene. Gard og Luka har et bånd og deler et mørke som ingen andre har og det er jeg helt innforstått med. Jeg tror også på at de to er spesielle personligheter som andre har vanskeligheter med å forstå. Det hele fortelles med så store ord , men med korte setninger, noe som er ganske så effektfullt.

Historien tar etterhvert en uventet og nokså skrudd vending, og jeg klarte ikke helt å bestemme meg for om jeg likte den eller ikke og ble for å være helt ærlig lettere sjokkert. Jeg endte opp med å like den og ikke minst liker jeg at jeg kommer i en situasjon der jeg blir så usikker og ikke minst overrasket, for det er noe nytt og forfriskende ved det. Jeg har savnet noe nytt i norsk ungdomslitteratur (uten at jeg på noen måte kan påstå å ha lest alt) som engasjerer og er litt mer spennende og her finner jeg det faktisk. Jeg tror dog at denne boken er en bok der man enten kjøper handlingen eller ikke, for det er som sagt veldig dramatisk, intenst og kanskje noe urealistisk. Jeg kjøpte den og synes Fjestad gjør karakterene og historien troverdig på et vis. Hun tør å dra følelsene og handlingen helt ut til det ekstreme og jeg synes hun kommer helskinnet gjennom det. Det faller litt gjennom mot slutten, men jeg er likevel overbevist om at neste bok, ja for heldigvis kommer det to bøker til, må anskaffes.

Forfatteren har også overlatt litt til leseren å tolke til tross for at boken språklig sett er relativt enkel. Jeg er imidlertid veldig glad i enkelt og godt språk og synes denne boken er både vakker, forskrudd og sterk. Ellen Fjestad klarer å få meg til å  identifisere meg med karakterene, til tross for at jeg overhodet ikke kan identifisere meg med handlingene deres. Det er noen måneder siden jeg leste boken så jeg kan ikke huske at jeg la merke til ulike forstyrrende detaljer som jeg ser en del andre har trukket frem i sine omtaler, men det kan også være fordi jeg var så langt inne i handlingen at jeg ikke lot meg forstyrre. Boken er fartsfylt og vil nok fenge mange unge og voksne der ute om de lar seg rive med.

Tittel: Sammen skal vi holde himmelen
Forfatter: Ellen Fjestad
År: 2012
Forlag: Schibsted
Sidetall: 207
Sjanger: ungdom/crossover
Kilde: fått fra forlaget

Dette er forøvrig forfatterens debutroman og hun vant en manuskonkurranse hos Schibsted med denne. Her kan du lese noen andre omtaler av boken:

Flukten fra virkeligheten
Bokelskerinnen
Bøker, bibliotek og annet babbel
NRK

4 kommentarer:

 1. Fin omtale :) Nysgjerrig på denne :)

  SvarSlett
 2. Bra omtale, var med på flere av resonemmentene dine! Jeg fikk sansen for personene, SELV om de i begynnelsen var litt "vage" (men det er jo naturlig i en bok), men historien hadde noen snodige deler, som for eksempel det forside-stuntet til Luka (WTF?!) og slutten synes jeg bare var helt crazy (og kjempetrist og rar..). På baksiden av boka står det at dette er førsteboka i en trilogi - når kommer andreboka da? (Og hvordan kan det bli en trilogi når en av hovedpersonene er død..? :O )

  God helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det:-) Jeg likte at boken var litt annerledes. Jeg aner ikke når neste bok kommer, men har sendt forespørsel til forlaget.

   Slett
  2. jeg er helt enig med deg Ingvild. WTF.. denne boka gir ikke mening engang. Jeg har ventet på andre boka i et år Fuck this shit***

   - god helg til deg å:)

   Slett

Jeg blir veldig glad om du legger igjen et spor av ditt besøk hos meg:-)