Start

mandag 3. april 2017

Dette leste jeg i mars

Mars har vært en veldig god og innholdsrik bokmåned for meg. Jeg har ryddet tre fulle poser med bøker ut av bokhyllene mine, samtidig som det er lenge siden jeg har kjøpt så mange bøker. Jeg har vært på både loppemarked og eget bokmarked og fangsten etter en tur på Boksalongen i forbindelse med tvangslesing var større enn vanlig. I mars startet jeg to forfatterprosjekt, inspirert av Labben, og deretter flere andre som hev seg på. Poenget er å velge en forfatter du vil lese hele forfatterskapet til. Jeg valgte meg J.M.Coetzee, og så fant jeg ut at jeg også ville lese alle bøkene til Chimamanda Ngozi Adichie, som er en god del færre enn Coetzee. Jeg annonserte det ikke i et innlegg på bloggen, men gjemte det litt bak en side. Like forpliktende, men da er det litt færre som ser det. I mars leste jeg en bok av hver av forfatterne, så nå kan jeg si at jeg er i gang, og i motsetning til Labben skal jeg ikke sette noe tidsfrist på prosjektet. I mars kom også langlisten til den internasjonale Bookerprisen, en pris der bøker oversatt til engelsk blir vurdert. Jeg har så langt lest en av bøkene, og kommer nok ikke til å lese flere før kortlisten eller kanskje vinneren annonseres. Her er bøkene jeg leste i mars:

Piken på toget av Paula Hawkins (lydbok)
Blodmeridianen av Cormac McCarthy
Kjære Ijeawele, eller et feministisk manifest på femten forslag av Chimamanda Ngozi Adichie
The Hate U Give av Angie Thomas
Barndom av J.M.Coetzee
Wishful Drinking av Carrie Fisher (lydbok)
Fever Dream av Samantha Schweblin

Når det gjelder måloppnåelse fikk jeg i mars to nye nasjonaliteter med Nigeria og Argentina. Jeg leste ingen bøker fra bokhyllen, fikk et nytt 1001-kryss og har lest alle de fem sakprosabøkene jeg planla å lese i år. Jeg ligger veldig godt an på mange av målene og litt etter på noen (se under fane for Lesemål 2017), men det er lenge til panikken kommer enda. Erfaringsmessig vet jeg at når den norske bokhøsten kommer og delvis når Booker annonseres i slutten av juli, så er det stort sett det som gjelder. Jeg har ikke skrevet innlegg om noen av bøkene lest i mars enda, det har rett og slett blitt lest relativt mye og skrevet lite. Jeg har dessuten skrevet om noen av bøkene jeg leste i februar, så du skal ikke se bortfra at det kommer innlegg om noen av marsbøkene i april.

Jeg har lest veldig mange gode og varierte bøker, så det er vanskelig å trekke frem en favoritt. Piken på toget ga meg endelig en oppslukende lydbokopplevelse der jeg klarte å høre en hel bok på relativt kort tid. Boken er spennende, men den går ikke akkurat inn på favorittlisten. Månedens andre lydbok var Wishful Drinking av Carrie Fisher, som jeg først tenkte jeg kunne lese til Moshonista sin aprilrunde i biosirkelen som denne gang har tema Død, men så oppdaget jeg at Fisher var for ung da hun døde til å kvalifisere (under 30, over 70 år). Uansett er boken en del av min nye strategi om å lytte til krim og korte bøker. Denne var litt over tre timer og jeg likte den i grunn, men synes Carrie Fisher som oppleser var noe slitsom og påtatt.

En ungdomsbok ble det også plass til i mars, Angie Thomas sin debut The Hate U Give (THUG), handler om en ung afroamerikansk jente som opplever at bestekameraten blir skutt av politiet uten grunn, men så er det likevel offeret som blir mistenkeliggjort og ikke den hvite politimannen. En sterk og viktig bok som er en del av Black Lives Matters-bevegelsen, og sier noe om hvor langt igjen det amerikanske samfunnet har å gå før det er likestilling mellom hvite og svarte.
The Girl on the TrainWishful DrinkingThe Hate U Give

Så til mine to nye forfatterprosjekt som ble startet i mars. Barndom av Coetzee likte jeg ikke så godt som jeg hadde håpet uten at jeg helt klarer å sette fingeren på det. Den var ikke like fengende som Vanære, som jeg likte veldig godt, og den føltes heller ikke like original. Satser på å skrive mer om denne på et senere tidspunkt. Jeg valgte jo Coetzee som prosjekt basert på en lest bok som jeg likte veldig godt da jeg leste den i fjor, så det blir ekstra spennende å utforske forfatterskapet videre nå.  Adichie sitt manifest inneholder 15 punkter for hvordan oppdra din datter feministisk, skrevet til en venninne som ønsket råd fra forfatteren. Det er en liten sak de fleste kan komme seg gjennom på en times tid, og det er absolutt verdt tiden det tar. Jeg synes punktene var delvis opplagte og delvis opplysende og tankevekkende, og en del av dem er nok ikke helt relevante for oss her i Norge, men det betyr ikke at de ikke er interessante. Dette ser jeg for meg er en bok jeg kommer til å slå opp i fra tid til annen.
Kjære Ijeawele, eller et feministisk manifest på femten forslagBoyhood

Fever Dream er en bok fra langlisten til den internasjonale Bookerprisen, og den likte jeg ganske godt. Den har en litt forvirrende oppbygging og en ganske creepy stemning, og handler kanskje først og fremst om forholdet mellom mor og barn. Månedens 1001-bok ble Blodmeridianen av Cormac McCarthy, en bok som ligger an til å bli årets slitebok, men jeg tror den var verdt det. Proppfull av detaljer og skildringer av både landskap og vold gjør dette til tøff lesning både språklig og tematisk, selv om jeg slet mest med førstnevnte. Dette er en bok man må ha tid og ro til å lese og mine økter med ettermiddagskaffe og to unger som vil ha oppmerksomhet var ikke optimalt. En lørdagsettermiddags innsats var det som gjorde susen og gjorde at jeg klarte å bli ferdig og ga meg naturlig nok mer enn de korte øktene med vekslende oppmersomhet.
Fever DreamBlood Meridian, or the Evening Redness in the West

Planene for april er å være med i Hedda hos Boktanker sin bokhyllelesing. Jeg orket ikke hive meg på Robinson Crusoe i mars etter å ha slitt meg gjennom det som skulle være februarboken, Blodmeridianen, så nå må jeg prioritere litt bokhyllelesing. Kategorien er skandinavisk skrevet mellom 1945 og 1980 og jeg tenker å gå for Herbjørg Wassmo sin Huset med den blinde glassveranda, som også er på 1001-listen. Ellers skal jeg lese ferdig en bok om mordet på JonBenet til Moshonista sin biosirkel, og passende nok kommer det en dokumentar om saken på Netflix i slutten av april. Påsken nærmer seg, så det må kanskje bli tid til en krim, men så oppdaget jeg i går at både VG Uløst og folkene bak Serial har kommet med nye podcaster, så da er det mulig påskekrimmen er i boks.

Hva er dine leseplaner for april og påskeferie?

17 kommentarer:

  1. Meget bra lesemånad, Silje! Min plan for april og påskeferie er å kjøpe mindre enn eg gjorde i mars, og lese meir.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, jeg er ihvertfall fornøyd. Har absolutt også planer om å kjøpe mindre bøker og å lese like mye:-)

      Slett
  2. Meget bra! Det krysses i øst og krysses i vest.
    Mine planer er fremdeles å lystlese fram til juni, men kanskje mer målrettet lystlesing hadde vært lurere. Det fylles ikke akkurat opp med kryss og jeg skjønner ikke hvorfor det skal være så vanskelig å velge lystbøker fra 1001lista. Akkurat som det har sneket seg inn en regel et sted om at lystlesing = lesing som ikke gir kryss noen steder.

    Uansett. Jeg har lest 2 bøker av Coetzee. Ungdom og Disgrace. Og summerer som deg. Disgrace innertier, Ungdom ordinær, og du ga meg ikke lyst til å lese Barndom. Har den MichaelK boka liggende, men det er ingenting med den som frister. Nysgjerrig på Fever Dream, og har til nå greid å ignorere internasjonallista, men planlegger å ta den på sikt, ihvertfall kortlistene. Synes bøkene der (minus Jacobsen), er tidvis mer interessante enn vanlig Booker.

    Jeg har også lest Carrie Fisher i mars, men det visste du jo.., tror forøvrig du har funnet den eneste døde under 30 som ikke var rocker.

    SvarSlett
    Svar
    1. Det er vel bare sånn mange av oss fungerer, det som ikke er plikt og sunt frister mest:-) Akkurat nå er det mange 1001-bøker som frister, så må prøve å utnytte det. Vurderer også sterkt å prøve Storytel etter å ha klart hele to lydbøker på en måned;-) har jo konto og fant utrolig mange fristelser. Tror det er måten å få lest noen klassikere på. Men må høre noen av de lydbøkene jeg allerede har kjøpt først.

      Du får slenge deg på Booker når kortlisten kommer. Ellers kan altså Fever Dream anbefales og den er ganske kjapp å lese.

      Hehe, tenkte ikke så nøye over at JonBenet var akkurat like gammel som min eldste og at det kanskje ikke var det beste valget. Boken handler likevel mest om omstendighetene rundt og foreldrene så det føles veldig fjernt fra min verden. Men stakkars barn.

      Slett
  3. Interessant at du synes Fisher som oppleser var slitsom og påtatt. Det var akkurat det jeg tenkte om Lauren Graham. Kanskje det betyr at skuespillere ikke nødvendigvis er optimale opplesere, selv om man kanskje skulle tro det??

    Jeg begynner å kjenne litt på tidspresset for biosirkel nå. Har ikke valgt bok enda en gang.

    Ellers tror jeg at jeg må lese Barndom igjen en gang, for jeg elsket den boken. Ungdom likte jeg ikke like godt, men Barndom fikk sekser og gjorde inntrykk. Men jeg husker ikke lenger hvorfor den var så bra. Heldigvis har jeg skrevet om den på bloggen, så får gå tilbake å finne ut hva jeg skrev da. Vil lese mer av Coetzee jeg også, så kanskje gjenlesing ikke er det første jeg skal begynne med.

    SvarSlett
    Svar
    1. Har forsåvidt god erfaring med skuespillere som leser, men det er nok annerledes når de leser sin egen tekst og prøver litt for hardt.

      Tror Dusklands blir min neste Coetzee. Vil lese en annen del av forfatterskapet før jeg går videre med Ungdom. Må inn å lese din omtale av Barndom etterpå!

      Normalen i biosirkelen er vel å være forsinket, så det går bra:-) vanskelig med den aldersbegrensningen.

      Slett
  4. Jeg har faktisk lurt på om jeg skulle prøve meg på Girl on the train som lydbok. Det er ikke ei bok jeg ville valgt i papir, men jeg tenker den kanskje er akkurat det jeg ønsker meg når jeg skal høre på den i stedet. Og så kan jeg endelig vite hva "alle" snakker om.

    Jeg har lest alt av Ngozi Adichie bortsett fra de to feminist-manifestene hennes. Jeg likte både Half a Yellow Sun og Americanah veldig godt, mens resten var mer midt på treet i mine øyne. Kanskje fordi jeg leste de to beste først. Av Coetzee har jeg bare lest Ungdom, som jeg likte da jeg leste den, men ikke husker noe av nå. Blood Meridian har jeg et mål om å lese i løpet av året, jeg ser for meg at det er ei bok jeg vil like.

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg har lest novellesamlingen til Adichie som jeg likte og dette manifestet. Tenker å begynne med den første romanen hennes og så ta de to beste til slutt.

      Slett
  5. Jeg leste dette innlegget sånn: BLODMERIDIAN BLODMERIDIAN BLODMERIDIAN, hvorhardugjortavdeg, nanana, DER! Også gikk jeg tilbake å leste resten etterpå. Helt enig i det du sier om at den er en bok som krever ro og gjerne mulighet til lenger lesestunder - jeg måtte jo som sagt ha en uforstyrret fjelltur for å virkelig komme inn i den. Syns det står respekt av at du kom gjennom på tross av travel hverdag.

    Ellers skammer jeg meg litt over at jeg først nå ser at det står THUG, - ser fram til å få lest den selv. Den og den voldtektsboka du skrev om er det to ungdomsbøkene jeg er mest gira på for øyeblikket. Blir av en eller annen grunn alltid mer tiltrukket av utenlandske ungdomsbøker enn norske..

    Jeg kommer nok til å lese manifestet en eller annen gang også, hovedsakelig fordi det er kort. Har lest We Should All Be Feminist tidligere, og den ga meg egentlig ikke så mye nytt. Billig non-ficiton-kryss da. Burde finne meg noe litt mer spenstig feministgreier, men vet ikke helt hvor jeg skal starte.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hehe, ja nå har jeg lest din favoritt av McCarthy og McEwan i år, og forhåpentligvis snart The Wasp Factory. Ingen tvil om at vi påvirker hverandre ihvertfall:-)

      Synes Asking for it er best sånn rent litterært, men THUG er også god og interessant. Liker godt å lese ungdomsbøker innimellom, de har ofte like tilgjengelig språk enn mange underholdningsromaner, men mer dybde. Jeg blir også mer tiltrukket de utenlandske ungdomsbøkene, selv om jeg synes det virker å ha skjedd mye på det feltet i Norge. Nå skrives det innen flere sjangr og også for eldre ungdom. Men det er jo sånn generelt vel, at mange av oss tiltrekkes mer av utenlandske bøker. Før bokbloggerprisen leste jeg veldig lite norsk.

      Slett
    2. Ja, jeg har egentlig tenkt å spare opp en del ungdomsbok-tips å ha til permisjonsslutt (juni! :'(), akkurat passe lett - men forhåpentligvis såpass spennende innholdsmessig at jeg ikke kjeder meg.

      Og, ja, favoritter sprer seg. Har nå tenkt å lese (høre) Levende og døde siden du ga fem stjerner. Egentlig hadde jeg tenkt å hoppe over - men nå ble jeg nysgjerrig.

      Slett
    3. Ja, så bra at du vil lese Levende og døde. Boken er jo uten tvil god, men føler den i tillegg appellerte og beriket meg på flere plan, nøkternt og direkte språk, lett eksperimenterende stil og samtidig handlet den om historiske hendelser som jeg hadde null kunnskap om. Ser samtidig at oppbyggingen og stilen muligens ikke appellerer til alle. Jeg må definitivt lese The Vegetarian etter hvert som gir både Booker og bokhyllekryss.

      Slett
    4. Tror forresten det er lurest å lese boken. Mener det var Rose-Marie som anbefalte det i sin omtale etter å selv ha hørt lydboken. Det er en del like navn og historier som henger sammen, og navnene blir sikkert vanskeligere å skille i lydbokversjon. Jeg bladde tilbake noen ganger selv.

      Slett
  6. Supert lest i mars! Og spennende med den forfatterskapslesingen deres, gøy at flere har hengt seg på. Jeg kunne godt tenke meg det, men har for mange enkeltstående bøker å lese først :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, jeg har også altfor mange bøker stående og hadde ingen stående av Coetzee, men noen ganger lar man seg rive med likevel;-)

      Slett
  7. For en utrolig bra lesemåned, Silje! Jeg fullførte en bok i mars, At The Existentialist Café av Sarah Bakewell, den var til gjengjeld veldig god. Endte du opp med å like Blodmeridianen?

    SvarSlett
  8. Ja, er veldig fornøyd, med både kvalitet og kvantitet. Dette kryss- og målgreiene som jeg trodde ikke var noe for meg, virker å funke motiverende som bare det. Det er bare å nyte leseoppturen så lenge den varer. Når det gjelder Blodmeridianen så synes jeg det er vanskelig å ta stilling. Den kommer nok ikke til å bli en favoritt, men er glad jeg leste den likevel. Det er både ubehagelig og fascinerende, en veldig spesiell leseopplevelse det er vanskelig å sette ord på.

    Håper du får en fin lesepåske! Uansett er en god leseopplevelse uendelig mye bedre enn mange dårlige eller middelmådige.

    SvarSlett

Jeg blir veldig glad om du legger igjen et spor av ditt besøk hos meg:-)