Start

mandag 16. september 2013

Tidenes andre bokbloggertreff - enda morsommere enn i fjor

Det er flere som nå har skrevet om helgens bokbloggertreff, men som en skrev i et kommentarfelt, vi får vel aldri nok av å lese om oss selv:-) Så får heller eventuelle andre lesere enn bokbloggere bære over med oss. Lørdagens treff i Gyldendals flotte lokaler var både hyggelig og nyttig med god mat, fine folk og nyttige innlegg. Takk til arrangementskomiteen som består av Line, Rose-Marie, Silje, Gro, Lise og Elin.

Bokbloggerprisen
Etter litt mingling, velkomst, quiz og bokbord fikk vi informasjon om neste års bokbloggerpris. Bokbloggerne skal innen 2014 nominere bøker av året til prisen som så blir plukket ut til en shortlist. Bøkene på denne kostlisten vil deretter bli gjenstand for lesesirkler og blogginnlegg så alle som er med blir mest mulig opplyst om de nominerte. Jeg har allerede begynt så smått å lese 2013-utgivelser, for jeg er vanligvis ikke så flink til å lese nye norske romaner. Jeg har foreløpig ikke funnet noen jeg vil nominere, men har jo såvidt begynt. Noe av meningen med prisen er å sette fokus på norsk samtidslitteratur, og også den delen av norsk litteratur som ikke får særlig oppmerksomhet i pressen eller figurerer på bestselgerlistene. Jeg er kjempespent på hvordan dette skal bli og håper jeg får tid og har leselyst til å delta på mest mulig.

Hvordan få flere lesere
Etter lunsj var det tid for innlegg fra bokbloggerne Line og Elin. Elin fra Bokelskerinnen snakket om hvordan man kan få flere lesere til bloggen sin. Hun understreket fra starten av at et godt innhold er det viktigste og ikke minst grunnlaget for å beholde de leserne du skaffer deg. Noen av tipsene for hva du ikke bør gjøre er å ikke delta på for mange temainnlegg (selv om noen kan være lurt) og å ikke poste mer enn et innlegg om dagen. Det kan derimot være lurt å poste innlegg flere ganger i uken, spesielt når man er i startfasen som blogger. Mange av tipsene var nettopp for bloggere i startgropen, men jeg merket meg også et og annet. Nå er det ikke noe mål i seg selv å ha så mange lesere, men det er jo hyggelig å nå ut med bokanmeldelser til de som er interessert. Da kan det være lurt å legge ut anmeldelsene dine på nettsteder som Bokelskere.no med en lenke til bloggen nederst. Det vil jeg påstå er enn vin-vinn-situasjon, en berikelse for nettstedet og det kan gi den noen flere lesere. En annen ting kan være å se på statistikken over hvilke innlegg som treffer flest lesere og kanskje både spisse innleggene noe og ikke minst timingen for når man kommer med innleggene. Jeg tviler på at jeg kommer til å legge veldig mye tid ned i akkurat dette, for da er jeg redd det blir mer stress enn gøy, men skal likevel være litt bevisst på det.

Litteraturkritikk på blogg
Line fra Lines bibliotek hadde så et innlegg om litteraturkritikk på blogg der hun tok opp spørsmål en del bokbloggere tenker over og kanskje også bekymrer seg for. Kort oppsummert handler det om vi som blogger om bøker har kompetanse nok til å drive litteraturkritikk. Line er jo selv utdannet innen litteraturvitenskap, men det er det vel få av oss andre som er. Som hun så fint påpekte kommer ikke lesere til en blogg for å lese litteraturkritikk a la Vagant, men mest sannsynlig for å lese en mer personlig litteraturkritikk. Det er likevel viktig at vi er bevisste på forskjellen mellom de allmenne kriteriene for vurdering av litteratur og subjektiv smak og hvor på skalaen mellom disse hver enkelt av oss ønsker å befinne oss. Jo mer autoritær du er i stilen jo bedre grunnlag bør du ha for å uttale deg utover din egen smak. Line mente ellers at mange av oss vurderer ut fra de allmenne litterære kriteriene uten å være klar over det, for etterhvert som man blir en mer erfaren og nettopp kritisk leser kommer det helt naturlig. Innlegget hadde ellers mange gode poeng rundt bevisstgjøringen av det vi bokbloggere holder på med og jeg skal ihvertfall ta en liten tankerunde på hva jeg egentlig vil med bloggen min og hvordan jeg fremstår for leserne mine.Jeg har ihvertfall tenkt å endre alle taggene og overskriftene mine fra bokomtaler til bokanmeldelser, for det er jo det det er. Mye av det Line sa om litteraturkritikk i innlegget sitt har hun hentet fra Erik Bjerck Hagen sin bok Litteraturkritikk, så det er nok et godt tips for de som vil lære mer.

Forlagsprat
Det siste innlegget på programmet stod Anne Fløtaker fra Cappelen Damm for. Hun er en av seks redaktører for norsk skjønnlitteratur og snakket litt om hvordan forlaget jobber og prosessen fra et manus ligger i den såkalte binken på pultene deres til den faktisk kommer mellom to permer. Det er et veldig lite nåløye en bok skal gjennom for å bli utgitt. Hun sa også at spesielt de tre store forlagene ofte kjemper om de samme forfatterne og at det ikke alltid er lett å finne gullet blant all gråsteinen. Noen ganger glipper det en og et konkurrerende forlag får en bestselger av en bok du selv ikke ville anta. Det hørtes forøvrig spennende, men også veldig slitsomt å jobbe i forlag og man bør i tillegg til den faglige kompetansen være veldig tålmodig og ha en høy gjennomføringsevne. Hun mente at bokbloggerne kommer til å bli viktig for litteraturen i offentligheten fremover ettersom den stadig får mindre spalteplass i pressen. På spørsmål om de merket noe til bloggerenes påvirkning i dag sa hun at i form av nettopp spalteplass var det lite foreløpig, men hun tror som sagt det kommer. Når det gjelder barne- og ungdomslitteraturen hadde hun fått signaler om at det stilte seg litt annerledes. Barn og unge nås gjerne gjennom andre kanaler enn aviser og annen presse. Dette re jo oppløftende for bloggere som skriver om denne type litteratur. Etter at jeg selv har opplevd hvor mye god ungdomslitteratur som finnes der ute, ønsker jeg selvfølgelig at andre skal bli oppmerksomme på det samme. Et kjempeinteressant innlegg som gjerne kunne vart enda lenger.

Takk for denne gang
Så var den faglige delen av treffet over og det var tid for tapasmiddag, Brille med Harald Eia og deretter fest på plassen mellom Gyldendal og Aschehoug. Festen ble ikke så langvarig for egen del, men veldig fornøyd dro jeg tilbake til hotellet sammen med mine hotellvenninner Line fra Moonstar`s bokverden og Mari fra Flukten fra virkeligheten. Det var veldig hyggelig å treffe alle sammen, men skulle ønske tiden ikke gikk så fort så jeg fikk snakket med flere av dere. Vi får ta det igjen til neste år og i mellomtiden snakkes i kommentarfeltene på bloggene våre.

Jeg glemte ellers helt å ta bilder under treffet, men om du klikekr deg inn på noen av de andre innleggene har andre heldigvis vært flinkere enn meg til akkurat det.

17 kommentarer:

  1. Dette var en veldig grundig og flott oppsummering av treffet, Silje! Det var også veldig hyggelig å hilse på deg igjen :-).

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for det:-)Veldig hyggelig å hilde på deg igjen også!

      Slett
  2. Jeg fniser litt til dette med at vi aldri får nok av å lese om oss selv, nå har jeg sittet store deler av dagen og lest treffreferater/oppsummeringer og man skulle kanskje tro at jeg hadde fått nok og kan dette utenatt nå? Nåneidu.
    Det har jo alltid noe man har glemt.
    , så nok ei strålende oppsummering, og selvfølgelig veldig hyggelig å treffes - igjen.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hehe, ja det er merkelig det der. Det finnes jo dessuten 51 ulike perspektiver på treffet og de er jo alle interessante for oss som var der:-) Fikk ikke snakket så veldig mye med deg, men sånn er det vel når man har hver sin base og ike er så god på å mingle;-)

      Slett
  3. Eg har gjort det før, men korleis får du alle bloggene til å vise på din eigen blogg?

    SvarSlett
    Svar
    1. Beklager sent svar, men her kommer det i tilfelle du ikke har funnet ut av det. Du går inn på linken på slutten av Mari sitt innlegg: http://gronneskoger.blogspot.no/2013/09/bokbloggtreffet-2013-hopp-fra-blogg-til.html
      Så kopierer du html-koden og limer den inn nederst i ditt eget innlegg under html-fanen.

      Slett
  4. Syntes det er kjekt med slike innlegg for oss som ikke var der og jeg har bestemt meg for at neste år skal jeg få til å reise bort dit!

    Sv: Ja,det hadde det absolutt vært! Jeg leker litt med tanken om å arrangere et "bloggtreff" for oss bloggere fra Bergen for det hadde vært litt kjekt å møtes og bli litt kjent! Lurte på å lage et innlegg på bloggen om det for å lufte det med dere andre.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det må du få til! Et bloggtreff i Bergen hadde vært kjekt. Jeg har ikke egentlig oversikten over hvem og hvor mange vi er.

      Slett
    2. Det har ikke jeg heller, men jeg lurte på om jeg bare skulle laget en gruppe på facebook,så kunne vi kommet frem til noe der. Sikkert det enkleste det!

      Slett
  5. Det var så hyggelig å møte deg igjen, Silje :) Dette var et flott referat av en fin dag med mange bokbloggere. Dere er heldige som bor i en by hvor det faktisk kan befinne seg flere bokbloggere. Her tror jeg ikke det er noen, men når det er sagt er det ikke langt fra meg til verken Drammen eller Oslo. SÅ det er jo alltids muligheter for å treffe noen.

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk det samme Mari! Ja, du har ikke langt til Oslo, så muligheten er der. Håper vi får til et treff her også.

      Slett
  6. Eg rakk ikkje helse på alle den korte tida eg var der, men det var eit veldig hyggeleg treff, det er eg einig i. Eg gleder meg allereie til neste år.

    SvarSlett
  7. Så bra med mer oppsummering, særlig av Fløtakers innlegg som jeg måtte gå midt i.

    SvarSlett
    Svar
    1. Det var synd, for det var interessant å høre på henne. Ikke alltid man kan få med seg alt:-)

      Slett
  8. Definitivt bedre enn i fjor - enig! :-)
    Her er forøvrig mitt innlegg om treffet:
    http://avenannenverden.no/?p=5037

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det blir vel alltid bedre når alle er litt varmere i trøyen.

      Slett

Jeg blir veldig glad om du legger igjen et spor av ditt besøk hos meg:-)