Start

tirsdag 31. juli 2012

Noe å glede seg til i august

Her kommer noen av de utgivelsene jeg gleder meg til i august:

18. august: The Hunger Games utgis på DVD: jeg gleder meg sånn til å se den en gang til!!
The Hunger Games - Gary Ross
(Bildet er hentet fra Platekompaniet)

21.august: Samuel Sekel og flukten fra Paris av Tina Trovik.Samuel Sekel er en ny, norsk fantasyserie fra 10 år og oppover. Den var en av vinnerne i Schibsted Forlags romankonkurranse i 2011 i kategorien beste barne- og ungdomsbok.

I denne humoristiske og actionfylte serien lærer vi om hvordan det var å leve i antikkens Egypt og i Paris under revolusjonen. Da Samuel er 13 år gammel oppdager han et mulig terrorangrep. Det mystiske Byrået, som står bak aksjonen, samler informasjon fra fortiden i et gigantisk bibliotek.
Langt ute på Hardangervidda har de en hemmelig skole for tidsreisende, hvor Samuel blir elev. Snart forstår han at det er mer ved Byrået enn tidsreiser og samling av fakta.
Men det er først da han reiser tilbake til Paris under revolusjonen og ser Marie-Antoinette foran giljotinen, at han oppdager den sjokkerende sannheten om foreldrene sine.

(bilde og tekst hentet fra forlaget Schibsted)

 Pegasus og flammen, ny serie i Percy Jackson stil av Kate O'Hearn oversatt til norsk, utgivelse utsatt fra mai, men har ikke funnet eksakt dato:

Pegasus og flammen
Myte og virkelighet kolliderer når det krigsherjende Olympen møter det stormfulle New York City i et eventyr som tar pusten fra deg. I et fryktelig tordenvær krasjlander den majestiske flygende hingsten Pegasus på taket til 13 år gamle Emily. Sammen med gudene fra Olympen og en ny klassekamerat befinner hun seg plutselig i slag med fryktelige monstre, på desperat flukt fra et korrupt etteretningsvesen, fantastiske flyturer på den vakre Pegasus for å redde Olympen før den Olympiske Flammen slukner.  

 (bilde og tekst hentet fra forlaget Mangschou)

Dragenes dronning, del 2 av bok 2 i Sangen om is og ild av George R.R.Martin kommer i slutten av august.
I det kalde nord marsjerer Robb Stark mot Tywin Lannister, mens Kong Stannis Baratheon leder sine hundre tusen menn mot Kongshavn der Jerntronen nå kaster sin lange skygge over Tyrion. For Daenerys Targaryen, Dragenes dronning i sør, åpner det seg endelig en mulighet for en ferd over Den smale sjø og til De syv rikene, der hennes rettmessige trone venter. Og mens kaos og krig hersker sør for Muren, begynner Jon Snø og innse den virkelige trusselen De syv rikene nå står overfor.
(Bilde og tekst hentet fra forlaget Vendetta)


Edit: jeg ser flere bloggere oppgir at en bok jeg har på listen min senere i år kommer denne måneden, derfor legger jeg den til nå:

Amerikanske guder av Neil Gaiman


Dagen Shadow løslates blir verden snudd opp ned, hans kone er død. Lammet av sorg og berøvet alt som en gang ga livet mening, befinner Shadow seg på flyet hjem. Ved siden av sitter en svært merkverdig mann som kaller seg selv herr Onsdag. Herr Onsdag advarer om en storm som kommer, og tilbyr Shadow en jobb.

Sammen legger de to ut på en bisarr reise på tvers av statene, men stormen som brygger slår snart ut i full blomst.
Amerikanske guder er Neil Gaimans virkelige mesterverk. En usedvanlig spennende krimroman nøstet inn i en fantastisk skjult verden der alt plutselig snus på hodet. 
 (Bilde og tekst hentet fra forlaget Vendetta)

mandag 30. juli 2012

Min første lesesirkelbok - ikke akkurat vellykket

Denne måneden har Den hemmelige historien vært lesesirkelbok hos Lines bibliotek. Denne boken har jeg vært nysgjerrig på en stund og da jeg så den var en av bøkene i årets lesesirkel meldte jeg meg på ganske kjapt. Nå har jeg vel funnet ut at å lese bøker til bestemte datoer ikke egentlig er helt min greie (jeg klarer likevel ikke la være å melde meg på bloggturneer og lesesirkler), men det er ikke hovedgrunnen til at denne boken ikke falt i smak og ikke ble fullført. Det er kanskje hovedgrunnen til at jeg bestemte meg for å gi opp boken, da jeg så at jeg ikke kom til å rekke datoen uten å tvinge meg selv til å lese mye hver dag. Og det var i grunn bra siden jeg nesten aldri klarer å legge fra meg en bok. Så til boken:

Den hemmelige historienEn eksentrisk lærer underviser en gruppe håndplukkede studenter i klassisk gresk ved et college i Vermont,USA. Richard Papen søker om plass i gruppen, og får omsider positiv respons. Gruppen har nesten ikke kontakt med resten av fakultetet. Som medlem av den lille kretsen, oppdager Richard hemmeligheten deres. De har begått et drap fordi de ble iaktatt under en seanse i en skog. Men beæret som han er over å få være med, reagerer ikke Richard. Heller ikke da et nytt drap planlegges. (Fra Bokelskere)
Jeg er fan av mørk krim og dette hørtes ut som om det var helt i min gate. Nå skal det sies at jeg kun leste 150 sider av boken, så det kan være den tok seg opp, men dette var langtekkelig og kjedelig. Jeg synes også at den tok seg litt opp fra rundt side 100, men da jeg så hvor mange hundre tettskrevne sider det var igjen orket jeg bare ikke å fortsette. Hadde jeg ikke hatt noe annet å lese så hadde jeg nok ikke gitt opp, men siden jeg har to andre mursteiner jeg ikke har fullført og haugevis av bøker jeg har mer lyst til å lese, så ble det slik. Jeg tenkte først at det er bare jeg som ikke har tålmodighet lenger til å lese en bok som går langsomt frem, men så er det også det at jeg ikke fikk komme noe særlig inn på karakterene og da blir man sittende utenfor og kjede seg. Det er spesielt hovedpersonen Richard som er veldig fjern og diffus for meg. Det er akkurat som han bare er en forteller som ikke har noen egne følelser eller meninger og det er ikke bra når historien han forteller ikke er særlig spennende heller. Han bare snakker og snakker og kommer ikke til poenget. Etter 100 sider ble det såvidt antydet at noe hadde skjedd.

Den hemmelige historien er kritikerrost og mange har den som favorittbok. Jeg har også sett at mange bloggere som leser denne nå i forbindelse med lesesirkelen også synes den var kjedelig, så det blir spennende å lese blogginnleggene og kommentarene. Jeg lurer nemlig fortsatt litt på om det hadde vært verdt det å lese den ferdig, om det er min tålmodighet, tidspunktet jeg leste den på osv som er problemet. Dette er også grunnen til at jeg nesten aldri legger fra meg en bok før siste side er lest...

fredag 27. juli 2012

Fremtidige favoritter - bokhylleversjonen

Fremtidige favoritter er en ukentlig utfordring hos Bokelskerinnen hver fredag der hun og andre bloggere skriver litt om bøker fra ønskelisten, bøker som vi gleder oss til å lese, er nysgjerrig på osv. Skriv et innlegg du også og legg igjen lenke hos Bokelskerinnen. Forrige fredag var det flere inkludert opphavskvinnen til denne utfordringen som hadde en bokhylleversjon. Siden jeg ikke var med da, tar jeg denne varianten i dag.


The Hobbit av J.R.R.Tolkien: jeg fikk en utrolig fin praktutgave til bursdagen av min søster (som for en gang skyld er i et noenlunde praktisk format) og jeg må bare lese denne før filmen kommer i desember.
The Hobbit
 In a hole in the ground there lived a hobbit. Not a nasty, dirty, wet hole, filled with the ends of worms and an oozy smell, nor yet a dry, bare, sandy hole with nothing in it to sit down on or to eat: it was a hobbit-hole, and that means comfort.Written for J.R.R. Tolkien’s own children, The Hobbit met with instant critical acclaim when it was first published in 1937. (Bilde og tekst hentet fra Goodreads)

Song for Eirabu av Kristine Tofte: nå står begge bind i bokhyllen hjemme så det er bare å glede seg til høsten:-)

Song for Eirabu
  Ein spådom om verdas undergang gjør at den eldste volva og den eldste av gudane avlar fram dei tre systrene Ragna, Berghitte og Runa. Dei er utstyrte med vilje og krefter dei sjølve er uvitande om. Det første verset av songen om Eirabu pregast av spennet mellom gamle spådomar og eigen vilje, age for gudane, hug og lengt etter makt, og eigne val mot gamle spådomar. Dette er den første boka i duetten Songen om Eirabu. (Bildet og tekst hentet fra Bokelskere)

tirsdag 24. juli 2012

Bokanmeldelse: Lever. Utøya 22.7. av Emma Martinovic

Dagen derpå for 1-årsmarkeringen for 22.juli, leste jeg en av de som opplevde Utøyamassakren på nært hold sin bok. Emma Martinovic begynte å blogge allerede to dager etterpå, altså 24. juli 2011 om det hun hadde opplevd. Dette gjorde hun for å bearbeide opplevelsen og traumene i etterkant. Hun forteller om selve dagen, hvordan dagene hennes etterpå oppleves og deler gode minner og ord om de hun mistet og savner.


Det som er veldig interessant med denne boken er formen. Alt innholdet er direkte hentet fra bloggen til forfatteren. Det er hennes tanker uredigert og umiddelbart etter tragedien 22. juli i fjor. Det eneste som er redigert er utvalgte kommentarer og e-poster på slutten. Vi som lesere får virkelig se hvordan sorgprosessen og bearbeidelsen hennes utvikler seg og ikke bare refleksjonene i etterkant. For eksempel handler hennes første innlegg om hva som skjedde på Utøya skrevet som sagt kun to dager etterpå. I et innlegg senere i boken påpeker hun hvordan hun nå ser at det første innlegget manglet følelser. Hun skriver da et tilsvarende innlegg der hun tar med hva hun følte og noen flere detaljer hun har kommet på. Hun går fra sjokk og nummenhet til et kaos av følelser som sorg, håp, plikt, angst og alt dette deler hun med oss så ekte og nakent.

Man kan si så mye om blogging, men det gir oss en unik mulighet til å virkelig sette oss inn i andres situasjon når det er gjort på denne måten. Ikke bare de som opplevde terroraksjonene her til lands, men kanskje også våre nye landsmenn som har opplevd lignende traumer i sine hjemland og som alle er en del av vårt samfunn. Knut Hoem i NRK skriver i sin omtale av boken at den skiller seg fra endel av de andre bøkene skrevet om 22.juli der det ofte er en erfaren journalist eller skribent som er forfatteren. Han påpeker at erfaring viser at de samtidige skildringene er mest interessant for fremtidens historikere.

Jeg skal lett innrømme at jeg felte noen tårer da jeg leste denne boken. For de ungdommene som mistet livet og for alle de ungdommene som har en mørk sky hengende over seg som de kanskje må leve med resten av livet. Selv om en bok som denne kan gi et visst innblikk så er det fortsatt helt ufattelig hva de har gjennomgått. Jeg håper virkelig at alle de berørte snart kan få fred til å sørge og etterhvert komme inn i en noenlunde normalisert hverdag. Jeg håper også at Emma og andre fortsetter å blogge og fortelle oss om det som skjedde, de som døde og ikke minst det de stod og står for, så kan de som ønsker det lese det nå eller i fremtiden.

Tittel: Lever. Utøya 22.7
Forfatter: Emma Martinovic
Årstall: 2011
Forlag: Portal
Kilde: mottatt fra forlaget

Andres omtaler av boken:
Askeladden
Beathesbokhylle

torsdag 19. juli 2012

Dum av multitasking?

Dagbladet hadde for et par dager siden en artikkel om multitasking som traff meg litt. Den forteller at multitasking kun er noe en datamaskin kan gjøre, mens vi mennesker kun tror at vi kan det. I virkeligheten hopper vi bare fra den ene oppgaven til den andre og tilbake igjen. Det står videre i artikkelen at mennesker faktisk blir "dummere" av å holde på sånn. Det er veldig slitsomt for hjernen og kan føre til konsentrasjonsvansker. Det blir av professor i nevrovitenskap Gary Small ved UCLA kalt for "Digital ADHD" for å beskrive hva multitasking gjør med hjernen vår.

Jeg kan med en gang innrømme at jeg driver med multitasking daglig og jeg vet også at jeg har større vanskeligheter for å konsentrere meg om en ting av gangen enn tidligere, for eksempel det å lese en bok. Jeg leser bok foran TVen, sitter med datamaskinen foran TVen, for ikke å snakke om alle de tingene man gjør på datamaskinen samtidig og det er vanskelig å finne roen da tankene flyter til noe annet du vil sjekke eller gjøre. Etter at jeg fikk Ipad og smarttelefon er det enda flere ting som benyttes på en gang. I sommer har jeg vært en liten uke på ferie et sted uten internett og nesten uten mobildekning og jeg har sjelden vært mer tilstede. Jeg mener selvfølgelig ikke at jeg ville vært uten internett og telefon, men det var deilig å kjenne hvordan det var å ikke bli distrahert av e-post, facebook, blogg, meldinger osv som "skal" sjekkes hele tiden.

Det har også slått meg at dette kan være en viktig grunn til at dagens unge ikke leser like mye som før. De har jo vokst opp med multitasking som det mest naturlige i verden. Jeg har ihvertfall tenkt å prøve hardt på å la være å gjøre flere ting på en gang og heller så godt det lar seg gjøre fullføre en ting før jeg hopper til neste. Tidligere har jeg heller aldri lest mer enn en bok om gangen, bortsett fra hvis en av dem er lydbok, men nå holder jeg ofte på med 3-4 bøker samtidig og det er i grunn litt stressende. Hva med dere andre. Multitasker dere og har det påvirket hvordan dere leser eller konsentrasjonsevnen på andre måter?

tirsdag 10. juli 2012

Bokanmeldelse: Flukten av Ally Condie



I Flukten følger vi Cassia, Ky og Xander fra første bok i serien, Cassias valg. Hvis du ikke har lest Cassias valg kan denne omtalen inneholde spoilere fra den, så jeg anbefaler deg da å heller lese min omtale her. Både Cassia og Ky har forlatt hjembyen sin hver for seg, Ky er sendt vekk under skalkeskjulet at han skal forsvare Samfunnet, mens Cassia har dratt for å finne ham.  I denne boken følger vi både Ky og Cassia i hver sine kapitler i motsetning til den forrige der vi fulgte bare Cassia.
Crossed. Flukten

Jeg har gledet meg veldig til denne boken, og selv om forventningene var skrudd noe ned etter en del lunkne tilbakemeldinger jeg har lest og hørt, ble jeg litt skuffet. Jeg må innrømme at jeg kjedet meg flere ganger i løpet av lesingen. Det skjer gjerne med trilogier at bok nummer to blir en slags transportetappe mellom start og slutt og det er kanskje det denne føles som. Det er mye "snakk" og ikke så mye handling. Det vil si at vi blir bedre kjent med karakterene og spesielt Ky, og ellers med Samfunnet og hva som befinner seg utenfor Samfunnets "trygge" rammer der opprørerne og de utenforstående befinner seg. Det er egentlig ikke noe galt i det, men jeg kunne ihvertfall ønsket meg en mindre stillestående og innadvendt bok der det skjedde noe mer enn bare vandring i fjellet, filosofering og bakgrunnshistorier. Den første boken legger også på mange måter opp til at det skal brake løs etter at Ky blir sendt bort og Cassia tar opp jakten på ham, og så gjør det ikke det. Jeg kan ikke forstå noe annet enn at siste og avsluttende bok må inneholde mer action:-)

Det poetiske språket til Condie som jeg likte så godt i den forrige boken tok også litt overhånd i denne oppfølgeren. Det ble rett og lett en smule for mange dikt og kjærlighetserklæringer for min smak. På den annen side er språket fortsatt bokens store styrke og kjedelig eller ikke, boken er lett å komme seg gjennom. Den spesielle stemningen hun skapte i første boken er heldigvis også bevart og er nok enda viktigere i denne boken der det skjer mindre og handlingen for det meste foregår i et øde fjellandskap.

Jeg kan med hånden på hjertet si at jeg gleder meg veldig til siste bok i serien som kommer på engelsk i november i år og på norsk i mai 2013. Under omtalen min av Cassias valg fikk jeg forresten en kommentar fra forlaget om at siste boken skal utforske forholdet mellom barndomsvennene Xander og Cassia mer, noe som jeg savnet i den første boken.

Tittel: Flukten
Forfatter: Ally Condie
Årstall: 2012
Forlag: Mangschou
Kilde: mottatt fra forlaget


tirsdag 3. juli 2012

Oppsummering juni

Juni har vel ikke blitt den lesemåneden jeg håpet på, men det har vært en ganske travel og litt slitsom måned, så kanskje ikke så rart. Jeg har lest to tegneserieromaner, en av dem ganske dårlig og den andre søt og morsom, og en halv dystopi. I tillegg har jeg lest ferdig Kongenes kamp som er del en av bok to i A Song of Ice and Fire på norsk, men sliter fortsatt av en eller annen grunn med å bli ferdig med resten av boken på engelsk. Bøkene jeg har lest er:


Hush, hush: the graphic novel av Becca Fitzpatrick
Empire state: a love story (or not)  av Jason Shiga
Kongenes kamp av George R.R.Martin
Hush, Hush (Hush, Hush: The Graphic Novel, #1)Empire State: A Love Story (or Not)Kongenes kamp
Jeg henger litt etter målet mitt om 50 bøker i år, men håper å ta det igjen nå i ferien. Av andre mål verdt å nevne har jeg ikke startet på noen nye serier, men tvert i mot fortsatt på en, så det er veldig bra. Leselysten har i grunn ikke vært på topp og jeg hadde i hovedsak bestemt meg for å lese ferdig de bøkene jeg hadde begynt på, noe som gikk sånn passe og da gikk alt litt tregt:-)

Mål for juli:
Jeg holder fortsatt på med mine to mursteiner som jeg kommer til å ta en pause i nå i sommer, ihvertfall lydboken siden jeg stort sett hører på vei til og fra jobb. Jeg skal lese Donna Tarrt sin Den hemmelige historien i Lines lesesirkel så den får nok førsteprioritet i kofferten på ferietur. Ellers skal jeg lese ferdig Flukten, andre bok i Matched-serien av Ally Condie og forhåpentligvis noen flere bøker fra bokhyllen.

Hva er dine mål for juli?

søndag 1. juli 2012

Noe å glede seg til i juli

Juli har såvidt startet og sommeren er allerede godt i gang. Juli er vel ikke kjent som den måneden det gis ut flest bøker, men det kan være en høytid for kinofilmer. Her er noe å glede seg til:

11. The Amazing Spider-Man, ny film om Spiderman. Jeg har ikke fått med meg at det skulle komme en ny film om Spider-Man som ikke har tilknytning til de som har kommet de siste årene. Jeg håper denne er bedre:-)



25. The Dark Knight Rises, ny film om Batman, har kinopremiere
The Dark Knight Rises int. pl

Dragenes dronning, del to av bok to i George R.R.Martin sin serie En sang om is og ild kommer også denne måneden.

A Clash of Kings (A Song of Ice and Fire, #2)

Har du noe spesielt du gleder deg til i juli?