Start

tirsdag 25. februar 2014

Noe å glede seg til i mars

Mars måned nærmer seg med stormskritt og det er en måned med flere høydepunkt for min del. Først og fremst blir det jo mest spennende for min del at jeg har termin denne måneden, men hvis jeg ser bort fra det er det da andre ting å glede seg over. En av mine TV-favoritter Veronica Mars ble kansellert før vi fikk en ordentlig avslutning, men denne måneden kommer filmen om tenåringsdetektiven som har blitt voksen, et prosjekt finansiert og støttet av fansen (blant annet meg) i tidenes Kickstartersuksess. Selv om det er en film som står øverst blant høydepunktene mine i mars, finnes det også noen boklige gleder (ingen måned uten det!). I tillegg til nyutgivelser er det Fugletribunalet som er månedens bok frem mot bokbloggerprisen.

Det blir ellers spennende å se om det blir mer eller mindre tid til bøker, filmer og TV-serier eller mindre alt etter som når barnet kommer og hvordan permisjonstilværelsen blir. Her er ihvertfall noe av det jeg håper å få med meg i mars.

Jeg blir heldigvis ikke lagt merke tilJeg blir heldigvis ikke lagt merke til av Liv Marit Weberg stod med utgivelse i mars, men den er nå endret til 25. februar. Siden jeg ikke hadde den med forrige måned tar jeg den med nå.  Det er en debutbok om en ung jente preget av svart humor virker lovende.








Panic4. Panic av Lauren Oliver, ny serie fra Oliver som har skrevet Delirium-trilogien og Before I Fall. Panic er starten på en dystopi med et plott som kanskje høres vel likt ut som The Hunger Games, men Oliver skriver godt.


Glassbarna







18. Glassbarna av Kristina Ohlsson: prisbelønt svensk grøsser for eldre barn. Ikke har jeg noen eldre barn å lese den for, men jeg ser ikke bort fra at dette er noe for meg.






Helvetesilden Karin Fossum

Helvetesilden av Karin Fossum: ny bok om Konrad Sejer. Fossum er en av mine favoritter og nå begynner det å bli lenge siden jeg har lest noe av henne. Selv om jeg ikke har lest de to forrige Sejer-bøkene er det godt mulig jeg hopper rett på denne. Utgivelse står foreløpig som primo mars.






Jern og sand, bok 4 del 2 av Sangen om is og ild av George R.R.Martin. På forlaget sine sider står det utgivelse mars/april.

Film og TV:
3. Oscar-utdeling i Los Angeles. Jeg har knapt sett en eneste av filmene og det er heller ikke det artigste av show så formelt og pompøst som det ofte er, men spennende er det likevel å se hvem som vinner, for det er vel ingen tvil om at ingen andre priser henger like høyt innen engelskspråklig film.

14. Veronica Mars: endelig skal vi få et gjensyn med den tøffeste tenåringsdetektiven der ute. Hun har blitt voksen, lagt detektivkarrieren på hyllen og blitt en suksessrik advokat. Selvfølgelig innhenter fortiden henne og hun må nok finne frem PI-egenskapene sine igjen. For de som ikke har sett TV-serien Veronica Mars anbefaler jeg den på det varmeste som en smart og underholdende serie selv om det ikke skal være nødvendig å ha sett serien for å ha utbytte av filmen. De tre sesongene er dessverre fjernet fra Netflix, men finnes på dvd. Det kommer også et par bøker som etterfølger filmen, den første mest sannsynlig senere i år, så her kan man få Veronica i TV, film og bokversjon. Filmen blir tilgjengelig på ITunes samme dag som kinopremieren i USA.

torsdag 6. februar 2014

Bokanmeldelse: Eleanor & Park av Rainbow Rowwll

Eleanor har akkurat flyttet til et nytt sted sammen med mor, stefar og sine småsøsken. Park har alltid bodd i samme nabolag med sin amerikanske far, koreanske mor og lillebror. Han liker å være i fred og trives med sitt dobbeltsete bak i skolebussen der han holder seg unna oppmerksomhet spesielt fra naboen og bråkmakeren Steve. Hvorfor han likevel tilbyr Eleanor med det store røde håret og de rare slitte klærne, setet ved siden av seg på bussen på sin første dag på ny skole, når ingen andre vil gjøre det, klarer han ikke helt å forklare. Og her begynner historien om Eleanor og Park.

                                    Eleanor & Park

Eleanor og Park er kort fortalt historien om to fortapte sjeler som finner hverandre. Det høres kanskje pompøst og klisjefullt ut, men historien er både søt, sår og hjerteskjærende. Eleanor bor med sin svært lunefulle stefar i en bitteliten leilighet der badet ikke har dør og hun og flere småsøsken deler rom. I tillegg til at hun etter å ha blitt sendt bort av stefaren tidligere må holde en lav profil må hun også passe på at søsknene ikke kommer i unåde hos ham. Moren er også bare opptatt av å gjøre ham til lags med ferdig middag, ryddet hus og minst mulig kaos. Likevel er det ikke få kvelder søsknene klynger seg sammen i Eleanor sin seng når kranglingen ute i leiligheten står på på sitt verste. Forholdene Eleanor lever under er beskrevet på en sterk, men nøktern måte. Park på sin side har sitt å stri med, selv om det kan virke som bagateller i forhold til Eleanor. Han strever med å leve opp til farens forventninger, og der han er som snytt ut av nesen på sin koreanske og feminine mor har lillebroren fått mer av farens macho amerikanske ytre. Det samme gjelder Parks manglende interesse for idrett der lillebror er den som er mest lik faren. Park sine utfordringer vil nok være gjenkjennelige for mange.

Historien fortelles gjennom både Eleanor og Park i hver sine kapitler. Det er satt til 80-tallet og inneholder mange popkulturelle referanser fra tiåret. Noen anmeldere har stilt spørsmålstegn ved dette da de mener dagens ungdom ikke vil kjenne seg igjen, men det virker ikke å bry ungdommen nevneverdig. Jeg tror dessuten at det kan være en fordel at forfatteren skriver om noe hun selv har lidenskap for istedenfor å prøve å forstå det som ungdom er opptatt av i dag uten å få det til. Musikk og tegneserier er måten Park og Eleanor kommuniserer på. Hun snikleser tegneseriene hans i begynnelsen før han begynner å dele både dem og musikken han lytter til med henne. Dette er hennes flukt når hun er hjemme på rommet, lytte til kassettene han har laget og lese dagens tegneserie og det de snakker om på bussen dagen etterpå. Hun finner en måte å gi noe tilbake på når hun skjønner at han ikke er oppdatert på eldre musikk, som for eks The Beatles. De fleste vil forstå denne måten å kommunisere på og det å finne noen som er opptatt av det samme som du er og da spiller hvilket årstall referansene er fra liten rolle.

Det beste ved boken er måten Rowell får oss som leser til å bry oss om karakterene på. De er så godt beskrevet og virker så ekte for meg. Jeg føler virkelig med Eleanor og det hun går gjennom, både som mor, tidligere tenåring og ikke minst medmenneske. Park sin usikkerhet og redsel for å ikke være bra nok er også lett gjenkjennelig og ektefølt. Det som gjør at boken skiller seg ut fra mange andre er måten den kombinerer den tunge og vanskelige tematikken med den mer ordinære ved det å være tenåring. Det er ikke en typisk tenåringsromanse, men handler like mye om vennskap og å finne noen som forstår deg fortalt på en var og ordentlig måte. Det handler ikke om gutten som skal redde den fortapte jenten, for Eleanor klarer å finne sin egen metode for å overleve, og det er godt i en verden der de færreste blir reddet av en ridder på hvit hest, men må klare seg ganske alene. Og det er nettopp først og fremst den sterke og nydelige Eleanor jeg vil huske best fra denne boken. 

Eleanor & Park har vunnet flere priser, både litterære og publikumsgitte. Den ble blant annet kåret til årets YA-bok av leserne på Goodreads, og forrige uke ble den en av fire "Honor Books" ved utdelingen av Printz-prisen under Youth Media Awards i USA. Dette er en pris som baserer seg på litterære kvaliteter i YA-bøker, Til min store glede oppdaget jeg at Fontini forlag skal gi ut boken på norsk i forhåpentligvis nær fremtid, men noe dato har jeg ikke funnet.